Βάψιμο ξύλου....

Tα περισσότερα νερου στεγνώνουν στην υφή στην μιση ώρα και σε 2 ώρες το πολυ( ειδικά το καλοκαιρι) οπότε οι 3 ώρες είναι μια χαρά..
Γυαλοχαρτα για ξύλο και για τοιχοποιία είναι διαφορετικά αλλά εάν το παμε βάση grid νομίζω,με βάση την κατάσταση που είχε το ξύλο σου,το 120 για πρώτο χερι είναι μια χαρά και για δεύτερο το 180....

Στέλιο μηπως ήθελες να φύγει το παλιό το χρώμα εντελώς ώστε να βρεις το φυσικό του ξύλου και θέλεις χοντροτερο..;

Κυριάκο πως θα πετύχει πρόσφυση/γατζωμα πάνω στο ξύλο εαν τριψει με 240...;
Άντε μεταξύ πρώτου δεύτερου χεριού να συμφωνήσω αλλά για ξύλο που χρειάζεται εξ αρχής δουλειά δεν θα κάνει τιποτα...
Το αναφέρω γιατί διαβάζω συνέχεια,όχι μόνο από εσένα,για πολύ ψιλά γυαλοχαρτα...
Ανοίγω μεγάλη συζήτηση και ισως κάποια στιγμή πρεπει να τα πούμε από κοντα....!!!!

βρήκα το φυσικό χρώμα του ξύλου.. γιατί ειναι άχρωμο βερνίκι που πήρα. δύσκολο το τρίψιμο παντός, θέλει πολύ δουλειά δεν το περίμενα.. :) .Ειναι και οτι ειναι δύσκολη μικρή επιφάνεια. ελπίζω του χρόνου να μήν θέλει! απο το πρωί καί έχουμε ακόμα δουλειά!

Καλησπερα,βλεπω αρκετοι εμπειρια εδω και θα ηθελα να πω και εγω καποιες ερωτησεις που εχω σαν νεος στην κατασκευη σπιτιου.Εφτιαξα σκεπη απο ραμποτε πευκου και τα δοκαρια απο συνθετη ξυλεια,ειμαι στο σταδιο του βαψιματος.Περασα ενα χερι VIVECHROME AQUAXYL PLUS (συντηριτικο εμποτισμου ξυλου) για τους μυκητες κ.τ.λ Η σκεπη περιλαμβανει δυο μερη το εσωτερικο και την περγκολα το εξωτερικο.ΟΤΑΝ περασαν το μαρμαρο στους τοιχους στο σημειο που εφαπτεται ο τοιχος με ττην σκεπη τα λερωσαν,μου ειπαν να το καθαρισω με δυαλιτικο ,δε καθαρισε τελεια .Το προβλημα ειναι οτι εχει ψιλο μαυρισει στα συγκεκριμενα σημεια και πιστευω οτι αν εσωτερικα ηθελα να το περασω αχρωμο για να φενεται το μαμα ξυλο στα σημεια αυτα θα υπαρχει λεκες.ΠΡΟΤΙΝΕΤΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ?Μια λυση που εχω σκεφτει ειναι να περασω κατι αλλο σε βερνικι οχι αχρωμο.Στον εξωτερικο χωρο θα το σκουρινο σκεφτομαι για ΤΕΑΚ.Μετα το AQUAXIL PLUS τι πρεπει να περασω AQUAXIL VARNISH στον χρωματισμο που θελω?Πριν περασω το βερνικι θελει γυαλοχαρταρισμα?αν ναι με τι νουμερο?:help::help::help::help::help::help::help::help::help::help::help::help::help::help::help::help::help::help::help:

Το μάρμαρο περιέχει άσβεστη....Ο ασβέστης σαν καυστικός που είναι δημιουργεί το λέκε...Στην ουσία είναι σαν νοτισμένο κάψιμο που έχει ποτίσει το ξύλο...
Κανονικά πριν γίνει η σοβατζιδικη εργασία έπρεπε να περαστούν 2 χέρια συντηρητικό τα ραμποτε ώστε να είχαν κλείσει οι πόροι και να μην μπορεί να εισχωρεί στο ξύλο..
Μάλιστα αυτό πρέπει να γίνεται πριν τοποθετηθούν εφόσον ξέρουμε τι θα επακολουθησει..
Οποιοδήποτε χημικο καθαριστικό η δυαλιτικο η αλλού ειδους καθαριστικό και να βάλεις δεν πρόκειται να φύγει..
Στο λέω γιατί το εχω αντιμετωπίσει ότι ολίγες φορές...
Εαν κάποιος γνωρίζει ας το αναφέρει...
Λύση..
Ο μόνος τρόπος καλος η κακος είναι να πας σε χρωματιστό συντηρητικό ξύλου νερου που θα κάλυψει μεγάλο μερος των λακέδων σε κάπως έντονη απόχρωση..
Δηλ καρύδια,κεράσια κτλ..
Με ανοικτή δεν θα πετύχεις τίποτα και εαν θα περάσεις το πρώτο χέρι βερνίκι δεν μπορείς να κάνεις τίποτα μετά..
Εργασίακα θα ξανατριψεις το ραμποτε με 150αρη γυαλοχαρτα θα ξαναπεράσεις ένα χέρι συντηρητικό εμποτισμου χρωματιστο και τελος 2 χέρια βερνίκι νερού όπου ενδιάμεσα αυτών μπορείς να κανεις ένα ελαφρύ τριψιμο με 180αρη.....
Αυτά υσχιουν μέσα και έξω εφόσον υπάρχει θέμα..
Φυσικά συνεχιζεις μονο με νερού υλικα αφού ήδη έτσι έχεις ξεκινήσει...

Αυτά....ελπίζω να βοήθησα...

Καλησπέρα ευχαριστώ για το ενδιαφέρον.Πριν λερώθουν τα ρομπότε και τα συνθετα (δοκαρια) είχε περαστεί ένα χέρι συντηρητικό αυτό που ανάφερα στο προηγούμενο post.Χρειάζεται και δεύτερο χερι συντηρητικό εμποτισμου αγχρωμο;;;;;;Το βερνίκι που θα περάσω θα είναι αχρωμο????Το χρώμα πιο το δίνει το συντηρητικό η το βερνίκι?????

Kraft ή vivechrom ?????όλα νερου.Αν πέρασα vivechrom συντηρητικό μπορώ να συνεχίσω με άλλη εταιρία????

Το χρωμα το δινει το συντηρητικο που συγουρα ενα χερι θα το χρειαστεις...
Το θέμα είναι θα το χρωματίσεις η όχι για να μην φενονται οι λεκέδες..
Δεν παίζει ρόλο ποια εταιρία θα χρησιμοποιήσεις.. αρκεί να είναι νερού.
Προτείνω Vernilac αλλά και οι άλλες 2 μια χαρά είναι...

Σήμερα πέρασα ένα δεύτερο χέρι το κρεβάτι του μικρού από αυτό https://www.ikea.gr/proioda/kouzina...epeksergasias-ksyloy-eswteriki-xrisi/20240462

Από έξω αναφέρει απλά ότι ειναι λάδι εσωτερικού χώρου μέσα στις οδηγίες λέει ότι ειναι λινέλαιο και Tung . Είναι το ίδιο λάδι που βάζει το ΙΚΕΑ στους πάγκους κουζίνας από ξύλο και στα παιδικά έπιπλα ( έτσι μου είπε ο υπάλληλος ) . Ακριβουτσικο για 500 ml αλλά μου άρεσε η εφαρμογή του στο πεύκο και η αίσθηση που αφήνει αφού στεγνώσει .
Με δύο χέρια έχει μείνει το μισό δοχείο .
Μετά από 20 λεπτά από την εφαρμογή σκουπίζεις το περίσσιο λάδι και δεύτερο χέρι μέρα από 12 ώρες .
5562af2bd29a61d1cd63068a38b50711.jpg
b9704e6db2d40ef6e9495938abf21fac.jpg

Όμορφο δείχνει, μεγάλη διαφορά.
Που το έφτασες σε γυαλόχαρτο ? Ακμές ξύλου? Pούτερ ή by hand ?
Ίσως παραπάνω να τα έχεις αναφέρει αλλά από το κινητό & εδώ που είμαι είναι αρκετά δύσκολο το .....throwback.

Καλή συνέχεια.................

Όμορφο δείχνει, μεγάλη διαφορά.
Που το έφτασες σε γυαλόχαρτο ? Ακμές ξύλου? Pούτερ ή by hand ?
Ίσως παραπάνω να τα έχεις αναφέρει αλλά από το κινητό & εδώ που είμαι είναι αρκετά δύσκολο το .....throwback.

Καλή συνέχεια.................

Γυαλοχαρτο μέχρι 180 με ένα παλμικο Dexter του πεθερού μου . Τις ακμές με το χέρι με 80αρι γυαλοχαρτο στην αρχή όπως γυαλιζαν παλιά τα παπούτσια οι λουστροι. Θα ήταν υπόθεση λίγων λεπτών με το ρούτερ αλλά δεν ήθελα να το αποσυναρμολογησω οπότε το "πλήρωσα " με κούραση . Την επόμενη φορά θα προνοησω .
Από μυρωδιά πολύ ήπια ακόμη και κατά την βαφή . Δεν νομίζω να περάσω άλλο χέρι . Τώρα αναλαμβάνουν οι γυναίκες για ράψιμο του υφάσματος που θα το κλείνει για να γίνεται σκηνή οπότε θέλει ο μικρός .
Σαν χρώμα πάντως ταίριαξε τώρα και με τις τάβλες του ΙΚΕΑ .
Νομίζω πάντως το υπόλοιπο λάδι θα το περάσω σε ένα tower που είχα φτιάξει για να ανεβαίνει ο μικρός να δω πως φαίνεται και σε κόντρα πλακέ .

Πραγματι αφηνει μια ομορφη και ζεστη αποχρωση στο ξυλο, καλα εκανες και το πηρες αυτο το λαδι αν και οντως ακριβο.

Το πευκο ειναι πολυ πορωδες οποτε λογικα σου εφαγε το μισο δοχειο. Οι επικαλυψεις που δινουν στις οδηγιες προφανως αφορουν τα σκληρα ξυλα.

Πολυ καλο γινεται το κρεββατακι, μπραβο:a0210:

Καλησπέρα πρόσφατα αγόρασα δύο τρίποδα από το ΙΚΕΑ https://www.ikea.gr/proioda/grafeia...is-grafeiou/finnvard-tripodo-me-rafi/00225293

Ήθελα να τους αλλάξω λίγο χρώμα οπότε τα ετριψα ελαφρά με γυαλοχαρτο και τα πέρασα ένα χέρι βερνίκι νερού εμποτισμού με απόχρωση κερασιάς. Ήθελα να ρωτησω αν είναι δυνατόν με κάποιο τρόπο να αφαιρεθεί το βερνίκι αυτό έτσι ώστε να τα περάσω κάποιο άλλο χρώμα όχι τόσο έντονο ώστε να φαίνονται πάλι τα νερά του ξύλου.

Καλησπέρα πρόσφατα αγόρασα δύο τρίποδα από το ΙΚΕΑ https://www.ikea.gr/proioda/grafeia...is-grafeiou/finnvard-tripodo-me-rafi/00225293

Ήθελα να τους αλλάξω λίγο χρώμα οπότε τα ετριψα ελαφρά με γυαλοχαρτο και τα πέρασα ένα χέρι βερνίκι νερού εμποτισμού με απόχρωση κερασιάς. Ήθελα να ρωτησω αν είναι δυνατόν με κάποιο τρόπο να αφαιρεθεί το βερνίκι αυτό έτσι ώστε να τα περάσω κάποιο άλλο χρώμα όχι τόσο έντονο ώστε να φαίνονται πάλι τα νερά του ξύλου.

Με το καλό στο Forum.

Είναι δύσκολο τώρα να αφαιρεθεί το βερνίκι εμποτισμού. Το ίδιο το όνομα του το λέει, ότι εμποτίζει.
Σε κάποιο σημείο που δεν φαίνεται πολύ (π.χ. από κάτω από τα κεντρικά ξύλα), τρίψε τα πολύ & καλά, σκούπισε τα & αν σε ικανοποιεί το αποτέλεσμα προχώρησε & στο υπόλοιπο.
Αυτό τώρα έχει ποτίσει & έχει ρουφήξει βερνίκι μέχρι βαθιά ανάλογα & την ποσότητα - χέρια που το πέρασες.

Άλλη λύση είναι το αστάρι & από πάνω βάψιμο αλλά εκεί ξεχνάς την απόχρωση - νερά του ξύλου.

Ένα χέρι πέρασα το ένα από τα δύο τρίποδα. Απλά δεν είναι η απόχρωση που ήθελα ακριβώς. Και έλεγα αν θα μπορούσα με κάποιο τρόπο να την αλλάξω.Αλλα άμα έχει ποτίσει λογικά δεν θα κάνω δουλειά ούτε με τρίψιμο με γυαλοχαρτο. Σας ευχαριστώ για το καλοσορισμα.

Καλως ηρθες στην παρεα μας.

Ο Μονος τροπος να γινει η αφαιρεση ενος βερνικιου εμποτισμου ειναι το πλανισμα.
Και αυτο επειδη εισχωρει στην επιφανεια σε βαθος 2-3 χιλιοστα.

Γνωμη μου ομως ειναι να μην το πειραξεις καθως θα αδυνατισεις το υλικο.

Αν σε ενοχλει πολυ οπτικα τωρα η μονη λυση ειναι η βαφη με καποιο αλλο χρωμα κρουστας που θα καλυψει το ξυλο οπως και χρωματα κιμωλιας.

Μου αρέσει πολύ το χρώμα κιμωλίας. Πως εφαρμόζεται ? Μπορώ να βάψω πάνω στο βαμμένο τρίποδο που έχω περάσει βερνίκι εμποτισμού ? Κάνει το εφέ της πατινας ? Επίσης εφαρμόζεται πάνω στην τάβλα που είναι αυτή ? https://www.ikea.gr/proioda/grafeia...-grafeiou/linnmon-epifaneia-ergasias/20251139

Να κάνω μια ερώτηση γιατί δεν έχω καταλάβει:
Τα τρίποδα τα θέλεις για να τα χρησιμοποιήσεις σε εργαστήριο ή είναι για έπιπλα στο σπίτι ??