Βάψιμο ξύλου....

Όπως είπαν και τα παιδιά είναι βαμμένο με πιστόλι...
Κατά σειρά στοκος πιστολιού,sufaser,ασταρι διαλύτου και τέλος έγχρωμη λακα διαλυτικόυ...
Δύσκολο έως αδύνατο να βγει ίδιο αποτέλεσμα με άλλα υλικά..
Το θέμα είναι τι θες να κάνεις σε αυτό..να το ξαναβάψεις θες λόγω εκδορων...;
Μπορείς να το κάνεις αλλά το αποτέλεσμα δεν θα είναι ίδιο....

Ευχαριστώ - Κωστή δεν θέλω να κάνω τίποτα στην συγκεκριμένη φάση. Απλά από περιέργεια.

Γεια σας φίλοι μου. Επανέρχομαι με δυο απορίες.

η πρώτη είναι "Πως τρίβουμε και πως στοκάρουμε επιφάνειες που δεν είναι επίπεδες αλλά καμπύλες;"
Προσπάθησα να τρίψω - στοκάρω κλπ, ένα παλιό παράθυρο από ένα εξοχικό, αλλά τα βρήκα σκούρα στα σημεία που δείχνω στη φωτογραφία (εδώ, στην αρχική κατάσταση).

AE1.jpg

Δηλαδή, στο κάτω έξω μέρος του κουφώματος, σε αυτό το καμπύλο τμήμα ("νεροχύτη" νομίζω το ονομάζουν οι ξυλουργοί), πως δουλεύουμε; Υπάρχει ειδικό εργαλείο ή με το χέρι;
Πάντως όσο και αν προσπάθησα να το κάνω ομαλό και συμμετρικό με το χέρι, δεν τα κατάφερα. Υποθέτω πως χρειάζεται μεγάλη εμπειρία.

Η δεύτερη απορία μου είναι : Τι εργαλεία θα χρειαστώ για να συνεφέρω αυτά τα παντζούρια;

AE2.jpg

Πιστεύετε πως φτιάχνονται (χωρίς να έχω φοβερές απαιτήσεις στην τελική εμφάνιση). Είναι από ένα σπίτι που εγκαταλείφθηκε για κάποια χρόνια με την προοπτική πως όλα θα αλλαχτούν, αλλά η οικονομική κρίση μας έκανε να σκεφθούμε αν σηκώνουν επιδιόρθωση.

AE3.jpg

AE4.jpg
Αυτό που με μπερδεύει - προφανώς - είναι οι ξύλινες περσίδες. Πως τρίβουμε εκεί μέσα και κυρίως, πως στοκάρουμε;

Κάθε βοήθεια, ευπρόσδεκτη :)

Αυτή είναι δουλειά-εφιάλτης.. Κανονικά τα πατζούρια πρέπει να βγούν, και να εμβαπτιστούν σε βαρέλι με καυστική ποτάσσα για να φύγουν οι λαδομπογιές. Επικίνδυνη δουλειά. Εναλλακτικά εφαρμόζεις διαβρωτικό (μπόλικο) και μετά τα πλένεις με πλυστικό μηχάνημα. Μετά το στέγνωμα βάφεις ξανά, δεν τα βλέπω να θέλουν στοκαρίσματα..

το οτι θα ξαναβαφουν με λαδομπογια ειναι πολυ βολικο....κρυβονται πολλα ετσι, δεν νομιζω να χρειαστει να φτασεις στο γυμνο ξυλο κατα το τριψιμο, ειδικα στις γωνιες

τριψιμο εχω κανει σε 2 διπλα παντζουρια μπαλκονοπορτας με λεπτο ελαστικο πλατο, πανω σε δραπανο....εβαζα γυαλοχαρτα σιδηρου και το πηγαινα σε χαμηλες στροφες για να μην στομωνουν..για πιο βαθια εκανα μικρα δισκακια απο φυλλο πλαστικου και εκει κολλουσα γυαλοχαρτο.
Αν εχεις παλμικο πολυεργαλειο δοκιμασε με κολλημενα γυαλοχαρτα σε πλακε εργαλειο.

Αλλα πρωτα, ξεβαζε με διαβρωτικό

Σας ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές και τις ιδέες :)

Πάντως, με το Paint Remover που δοκίμασα, αν και σε μερικά σημεία έκανε τέλεια δουλειά σε κάποια άλλα δεν έκανε τίποτα. Ήθελε περσαμα δυο και τρεις φορές για να δουλέψει σωστά, αλλά τότε, γίνεται οικονομικά ασύμφορο :(
Θα βοηθούσε μάλλον ένα πιστόλι θερμού αέρα, αλλά δεν είχα μαζί μου. Έτσι, όσο και αν προσπάθησα με σπάτουλες, ξύστρες και συρματόβουρτσες, έμειναν αρκετά υπολείμματα από την παλιά λαδομπογιά και έτσι όταν έβαψα από πάνω το αποτέλεσμα δεν ήταν ωραίο αφού υπήρχαν παντού μπαλώματα.
Για αυτό ρώταγα στο αρχικό post πως μπορούμε να στοκάρουμε σε τέτοιες επιφάνειες.

Αλλά η ιδέα με το παλμικό πολυεργαλείο (που επίσης δεν είχα μαζί μου) και οι πατέντες με τα κολλημένα γυαλόχαρτα μου φαίνεται πολύ καλή! Θα το δοκιμάσω :operator:

Τα τζαμιλικια και τα γαλλικά παντζούρια θέλουν καλό τριψιμο με οποιαδήποτε τρόπο,ακόμη και με το χέρι,όσο γίνεται για να λειανθει και να παρει λίγο στοκαρισμα...
Το θερμοπιστολο Ίσως είναι η καλύτερη λύση μαζί με το διαρθρωτικό σε όσα σημεία δεν βγαινουν ώστε να καθαριστεί και να βρεθεί ξύλο...
Το πολυ στοκαρισμα θα ανοίξει,ειδικα στις ενώσεις των ξυλων, γιατί τα ξύλα στην κατάσταση που είναι "παιζουν" και σκάνε...
Επεισεις για χρώμα θα πρότεινα ασταρι και ριπολινη νερού vitex η erlac καθώς είναι σκληρές και αντέχουν στις καιρικές συνθήκες...

Πηγα σε ενα μαγαζι να παρω milliput τις προαλλες και ειχε κασια και γομαλακα, οποτε πηρα και απο τα δυο, απο περιεργεια.
Δεν τα εχω δουλεψει ποτε, αλλα βλεπω που τα αναφερετε εδω που και που.
Η κασια, αν εχω καταλαβει σωστα, διαλυεται σε καυτο νερο και "μαυριζει" το ξυλο, με χρηση κυριως σε αναπαλαιωσεις ή "παλαιωσεις", οταν θες να δωσεις παλαιωμενο look. Σωστα;
Η γομαλακα πως και ποτε ακριβως δουλευεται; Νομιζω σε οινοπνευμα διαλυεται, αλλα πως ακριβως; Και που κυριως χρησιμοποιειται;
Τελος, κατι εχω θυμαμαι για "denaturated" (το μπλε, δηλαδη). Ισχυει; Ειχα πετυχει καποτε στο s/m μπλε οινοπνευμα που...δεν ηταν μπλε, αλλα διαφανες (ενα μπουκαλι μονο, απο λαθος μαλλον). Μπορω να χρησιμοποιησω αυτο;

Bαλε ενα λινκ ευλογημενε απο το miliput.

Καπου το ειχε παρει το ματι μου σε καποιο μαγαζι στην Ελλαδα, πιο φτηνα και απο το αμαζον Αγγλιας οπου τα αγοραζω εγω.

ΕDIT το λινκ https://www.pacoartcenter.gr/el/epoxy-putty-milliput-standard-yellow-grey-113-4gr.html

Καλη η τιμη, αν το ηξερα θα σου ελεγα να μου παρεις ενα σετακι.

Last edited:
Πηγα σε ενα μαγαζι να παρω milliput τις προαλλες και ειχε κασια και γομαλακα, οποτε πηρα και απο τα δυο, απο περιεργεια.
Δεν τα εχω δουλεψει ποτε, αλλα βλεπω που τα αναφερετε εδω που και που.
Η κασια, αν εχω καταλαβει σωστα, διαλυεται σε καυτο νερο και "μαυριζει" το ξυλο, με χρηση κυριως σε αναπαλαιωσεις ή "παλαιωσεις", οταν θες να δωσεις παλαιωμενο look. Σωστα;
Η γομαλακα πως και ποτε ακριβως δουλευεται; Νομιζω σε οινοπνευμα διαλυεται, αλλα πως ακριβως; Και που κυριως χρησιμοποιειται;
Τελος, κατι εχω θυμαμαι για "denaturated" (το μπλε, δηλαδη). Ισχυει; Ειχα πετυχει καποτε στο s/m μπλε οινοπνευμα που...δεν ηταν μπλε, αλλα διαφανες (ενα μπουκαλι μονο, απο λαθος μαλλον). Μπορω να χρησιμοποιησω αυτο;

Σε πρώτη φάση ασχολήσου με την κάσια που είναι απλά τα πράγματα.
Η γομαλάκα είναι πολύ πιο περίπλοκη διαδικασία, και στην παρασκευή και στην χρήση. Εξαιρετικό υλικό αλλά χρειάζεται σχετική εμπειρία.
Το μπλέ οινόπνευμα δεν κάνει, χρειάζεται αλκοόλ 98% για τη διάλυση, αν όμως θές να πειραματιστείς υπάρχουν και έτοιμες στο εμπόριο.
Σου βγαίνει πιο ακριβά βέβαια.

Bαλε ενα λινκ ευλογημενε απο το miliput.

Καπου το ειχε παρει το ματι μου σε καποιο μαγαζι στην Ελλαδα, πιο φτηνα και απο το αμαζον Αγγλιας οπου τα αγοραζω εγω.

ΕDIT το λινκ https://www.pacoartcenter.gr/el/epoxy-putty-milliput-standard-yellow-grey-113-4gr.html

Καλη η τιμη, αν το ηξερα θα σου ελεγα να μου παρεις ενα σετακι.

Χαχαχα σε προλαβα στο αλλο νημα 
(Ακομα χειροτερα, το βρηκα απο link που...ειχες βαλει εσυ, πριν 3-4 χρονια ο˜› ).
Με την επομενη παιρνουμε μαζι 5.

Σε πρώτη φάση ασχολήσου με την κάσια που είναι απλά τα πράγματα.
Η γομαλάκα είναι πολύ πιο περίπλοκη διαδικασία, και στην παρασκευή και στην χρήση. Εξαιρετικό υλικό αλλά χρειάζεται σχετική εμπειρία.
Το μπλέ οινόπνευμα δεν κάνει, χρειάζεται αλκοόλ 98% για τη διάλυση, αν όμως θές να πειραματιστείς υπάρχουν και έτοιμες στο εμπόριο.
Σου βγαίνει πιο ακριβά βέβαια.

Τωρα..ξερεις: Ειναι σαν να μου ειπες "κανε δοκιμες με ολα, να δεις τι θα γινει" 
Ουτε το 96% καθαρο δεν κανει;
Το μπλε το ειπα γιατι το ειδα καπου, αλλα κυριως γιατι πρεπει να εχω το μοναδικο...οχι μπλε μπλε οινοπνευμα και ψαχνω να βρω χρηση ο˜€

Last edited by a moderator:
Re: Απάντηση: Βάψιμο ξύλου....

το μπλε που ειναι 94 δεν κανει?
καπου εκει εινι και το καθαρο οινοπνευμα (το ακριβο σε μικρο μουκαλι)

Θέλει ψηλούς βαθμούς οινόπνευμα για να λιώσει την γομολακα. Εγώ πήρα 98 βαθμούς από βιοτεχνία που φτιάχνει ποτά (ούζα κλπ.) γιατί στο φαρμακείο ήταν η τιμή φωτιά και Λαύρα.
Αν και τελικά πιστεύω ότι δεν αξίζει τον κόπο να κάνεις μόνο σου και να μπεις σ αυτή την διαδικασία. Αγόρασε έτοιμη και ησύχασε, μήπως πόσο θα χρειαστείς.
ΥΣ. Την χρησιμοποιώ μόνο στον τόρνο όπου είναι εύκολη η εφαρμογή.

Απλα δεν θα διαλυσει την γομαλακα. Δοκιμασε να διαλυσεις λιγη ποσοτητα για να σου φυγει και η περιεργεια.

Πριν κανα διχρονο ειχα προσπαθησει και εγω με μπλε οινοπνευμα αλλα ειχα φτιαξει ειδικο 'ανακατευτηρι' με το πολυεργαλειο dremel.
Μετα απο περιπου 12 και πλεον ωρες συνολικου ταρακουνηματος ενος μικρου μπουκαλιου η γομαλακα σχεδον διαλυθηκε αλλα και παλι χρειαστηκε να την περασω απο σουρωτηρι/βαμβακι οπου χαθηκε αρκετη ποσοτητα.

Δεν αξιζει τον κοπο κατα τη γνωμη μου αν και η γομαλακα που ετοιμαστηκε με το μπλε οινοπνευμα δεν ηταν κακη και ειχε ολες τις ιδιοτητες της ετοιμης.
Αξιζει ισως στην περιπτωση που βρεις κανενα ηλεκτρικο αναδευτηρι και την ταρακουνας 2-3 μερες συνεχομενες.

Αν είναι καλή η γομαλακα θα διαλυθεί σε 2-3 μέρες και με μπλε οινόπνευμα . Φυσικά το σωστό είναι 95 καθαρό και πάνω . Αν οι "νυφαδες" έχουν μείνει πολύ καιρό ή είναι με κερί καλό είναι να τις αποφεύγουμε . Μόνο πρόβλημα δημιουργούν . Με ένα Κουνημα του μπουκαλιού ανά 3 ώρες θα διαλυθεί εύκολα .

Απάντηση: Re: Απάντηση: Βάψιμο ξύλου....

Απλα δεν θα διαλυσει την γομαλακα. Δοκιμασε να διαλυσεις λιγη ποσοτητα για να σου φυγει και η περιεργεια.

Πριν κανα διχρονο ειχα προσπαθησει και εγω με μπλε οινοπνευμα αλλα ειχα φτιαξει ειδικο 'ανακατευτηρι' με το πολυεργαλειο dremel.
Μετα απο περιπου 12 και πλεον ωρες συνολικου ταρακουνηματος ενος μικρου μπουκαλιου η γομαλακα σχεδον διαλυθηκε αλλα και παλι χρειαστηκε να την περασω απο σουρωτηρι/βαμβακι οπου χαθηκε αρκετη ποσοτητα.

Δεν αξιζει τον κοπο κατα τη γνωμη μου αν και η γομαλακα που ετοιμαστηκε με το μπλε οινοπνευμα δεν ηταν κακη και ειχε ολες τις ιδιοτητες της ετοιμης.
Αξιζει ισως στην περιπτωση που βρεις κανενα ηλεκτρικο αναδευτηρι και την ταρακουνας 2-3 μερες συνεχομενες.
Ενα φιτρο του καφε αρκει για το φιλτραρισμα :)

Χαχαχα σε προλαβα στο αλλο νημα 
(Ακομα χειροτερα, το βρηκα απο link που...ειχες βαλει εσυ, πριν 3-4 χρονια ο˜› ).
Με την επομενη παιρνουμε μαζι 5.

Δεν μπορουμε να παρουμε πολλες μαζι γιατι ξεραινονται. Εκτος εαν υπαρχει μεγαλη χρηση που εμεις δεν εχουμε.

Λογικο, αν και ειναι καλα κλεισμενα.
Απο την αλλη, μηπως μπορεις να ξερεις ποσο καιρο ειναι στο μαγαζι;
Παντως, αυτο που ανοιξα, ηταν λιγο ξεραμενο εξωτερικα, ειδικα το ενα "μασουρι". ΩΣΤΟΣΟ, με καλο ανακατεμα, εγινε μια χαρα, και το τελικο αποτελεσμα, ως πειραμα, με αφησε απολυτα ικανοποιημενο. Αρκετα καλη προσφυση, σε λειο πλαστικο και στον εαυτο του καο επηξε σαν ομοιογενης πετρα.
Οσον αφορα στη γομαλακα, εχω, παντως, και οινοπνευμα 96 βαθμων. Ουτε αυτο θα κανει, λετε;
Και, οπως και να εχει, πειτε καμια κουβεντα οι γνωστες για τις ιδιοτητες, τις εφαρμογες, τις ιδιαιτεροτητες της. Στο νετ δεν βρισκω πολλες συγκεκριμενες πληροφοριες.
Ομοιως και για την κασια.