Βάψιμο ξύλου....

Ευχαριστω παιδες...!!!!
Να στε καλα...!!!

Μιχαλη το ασταρι δεν ειναι νεο...κυκλοφορει πανω απο μια 10ετια και εχουν τετοιο ολες σχεδον οι premium εταιριες χρωματων...απλως εγω το θεωρω απο τα καλυτερα...η συσκευασια του αλλαξε πριν απο 1 χρονο μονο...
Πραγματι ειναι πολυ βολικο...
Υπαρχει τρελη καταναλωση οταν γινονται βαψιμο/επαναφρεσκαρισμα σε πορτες,ντουλαπες,πατζιουρια,τζαμιλικια,βιβλιοθηκες και συναφη...

Γιατί όχι βελατουρα;

Βελατουρα ειναι και αυτο για ξυλα...

Οπως και στις αλλες εταιριες....

https://erlac.gr/προϊόντα/uniprimer/

https://www.vitex.gr/Product/31/42/VELATURA-ECO/

https://www.vivechrom.gr/el/proionta/aquachrom-primer-eco

Ειναι ακριβως τα ιδιο πραγμα και οι 4...

Για ασταρωμα λευκων η επιχρωματισμενων επιφανειων ειναι οτι πρεπει ενα απο τα παραπανω...ειδικα για πορτες και ντουλαπες κ.τ.λ οπως προειπα...

Κωστή, αν και καθυστερημένα, πολύ ωραία δουλειά. Η αντίδραση στις πρώτες φωτογραφίες ήταν όντως : "το χαντάκωσε το ξύλο" - αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι σούπερ. Ωραία και τα χρώματα αυτά να τα έχουμε υπόψη για μελλοντικές κατασκευές.

Για τους ρόζους υπάρχει και η λύση μετά το ξυλοτρύπανο να βάλεις καβίλια με ξυλόκολλα και μετά κόψιμο ότι εξέχει και τρίψιμο (κάνει και για ξύλα που θα βερνικώσεις, αλλά αντί για καβίλια βάζεις τάπα από το ίδιο ξύλο).

Απάντηση: Re: Βάψιμο ξύλου....

Κωστή, αν και καθυστερημένα, πολύ ωραία δουλειά. Η αντίδραση στις πρώτες φωτογραφίες ήταν όντως : "το χαντάκωσε το ξύλο" - αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι σούπερ. Ωραία και τα χρώματα αυτά να τα έχουμε υπόψη για μελλοντικές κατασκευές.

Για τους ρόζους υπάρχει και η λύση μετά το ξυλοτρύπανο να βάλεις καβίλια με ξυλόκολλα και μετά κόψιμο ότι εξέχει και τρίψιμο (κάνει και για ξύλα που θα βερνικώσεις, αλλά αντί για καβίλια βάζεις τάπα από το ίδιο ξύλο).

Ευχαριστω Δημητρη....
Σωστη και η παραπανω πατεντα...το καναμε σε ρωζους που υπηρχαν στα πρεβαζια απο τις πορτες και ηταν διαπερη......στην προκειμενη ομως πανω απο 1,5 ποντο δεν ηταν καποιος απο αυτους για αυτπο και επελεξα την ανωθεν λυση...

Απάντηση: Re: Βάψιμο ξύλου....

Καλησπερα σε ολη την παρεα! Νεο μελος γραφτηκα επειδη διαβασα αυτο το αρθρο και ηθελα να κανω καποιες ερωτησεις. (Δεν ηξερα αυτο το φορουμ και χαιρομαι πολυ που σας βρηκα!!!) Εν μεσω καραντινας και αφου μπορεσα να παρω μια ανασα επιτελους θελω να κανω μια ανακαινιση την κουζινα μου. Πηγα αγορασα καποια υλικα σημερα για να ξεκινησω το βαψιμο και απο βδομαδα θα ξεκινησω τα υπολοιπα. Η ερωτηση μου ειναι οι εξης. Διαβαζω για τα προιοντα της ΤΙΤΑΝ για παραδειγμα την ριπολίνη νερού UNILAK η οποια λενε δεν χρειαζεται να τριψεις και να ασταρωσεις τα επιπλα της κουζινας απλα βαφεις απο πανω. Εχετε δοκιμασει τα προιοντα της οντως κανει αυτο που λεει?

Καλως ηρθες στην παρεα μας....!!!

Kαταρχας η επιφανεια του ξυλου της κουζινας που θα βαψεις μας ενδιαφερει σε τι κατασταση ειναι...
Οσο αφορα το υλικο,προσωπικα δεν το εχω χρησιμοποιησει,αλλα χωρις τριψιμο απολυτη προσφυση δεν γινεται....

Προσωπικα στα ξυλα που ειναι προς βαψιμο για ριπολινη παντα βαζω βελατουρα νερου πρωτα...εχει μετεπειτα καλυτερη καλυπτικοτητα μετα ριπολινη και στρωνει πιο σωστα....

Καλησπερα Κωστη! Μα και εγω αυτο ηξερα και επειδη ειναι λιγο μπελας να κανεις ολη την διαδικασια για να το ετοιμασεις για βαψιμο για αυτο και το αφηνω συνεχεια. (περι 20 ντουλαπια) Και επειδη ειδα αυτο το υλικο της ΤΙΤΑΝ τυχαια επειδη εψαχνα υλικο να βαψω τα πλακακια της κουζινας που μου προτειναν ενα της ΤΙΤΑΝ με εβαλε σε σκεψεις! Οσο για την κατασταση της επιφανειας ειναι σε αψογη κατασταση απλα βαρεθηκα το χρωμα..! Υπαρχει και η λυση της κιμωλιας βεβαια αλλα δεν ειναι τοσο πολυ του γουστου μου..

Εαν τα πλακακια σου ειναι γυαλιστερα ειναι συγουρο οτι δεν θα κρατησει.....ακομη και με ειδικα χρωματα και ασταρια δεν κραταει ορισμενες φορες....θα σου προτεινα να το ξανασκεφτεις περι αυτων....

Δεν ειναι γυαλιστερα καθολου ακριβως το αντιθετο! Η θα βαφτουν η θα περασω ταπετσαρια ανθυγρη απο πανω..Ακομα δεν εχω αποφασισει ειναι η αληθεια. Ευχαριστω για την συμβουλη παντως!

προσεξε λιγο αυτο της TITAN.
χρησιμοποιησα το αναλογο για καγκελα το φθινοπωρο.
εχει λιγο διαφορετικη συμπεριφορα σε σχεση με τα αλλα. καπως πιο κολλωδης/μαστιχωτη.
Κανε μια δοκινη αλλο για να δεις τι θα σου βγει.

Καταλαβα..θα σε ακουσω λοιπον και προς το παρων θα στραφω σε αλλο προιον. Σε ευχαριστω πολυ για την συμβουλη εαν καποια στιγμη το χρησιμοποιησω θα σας γραψω εδω και για τη δικη μου εμπειρια..

@arhs2k: Το να βάφεις πάνω σε άλλη βαφή πάντα έχει διαφορετικό αποτελέσμα από το να βάφεις σε γυμνή επιφάνεια. Ανεξαρτήτως υλικού, τρόπου βαφής, μάρκας κ.λ.π.
Πολύ περισσότερο είναι σχεδόν πάντα προτιμιτέο να χρησιμοποιείς αστάρια και βαφές που προορίζονται για συγκεκριμένο είδος υλικού. Οι μπαλαντέρ που βάφουν λίγο μέταλλο, λίγο ξύλο, λίγο πλαστικό και μονώνουν και την ταράτσα άμα λάχει συνήθως είναι αρκετά υποδεέστεροι. Κατά κανόνα οι πατέντες του στύλ βάφω επάνω στο παλιό χρώμα είναι για όσους έχουν πίεση χρόνου και δεν τους νοιάζουν οι συνέπειες.
Οπότε, πιστεύω πως πρέπει να κάνεις την αγγαρεία και να τρίψεις τα ντουλάπια όσο καλύτερα μπορείς.

Τη βελατούρα νερού που υπέδειξε ο KOSSTV την χρησιμοποιώ κι εγώ και πιστεύω είναι από τις καλύτερες. Με δύο στρώσεις δημιουργεί ένα άριστο υπόστρωμα για να βάψεις.
Έχω χρησιμοποιήσει και vechro, καθώς και 3V3. Της Vechro επίσης ήταν καλή.

Αν και πιθανόν το γνωρίζεις ήδη, σημειώνω πως η βελατούρα χρησιμοποιείται αν θέλουμε να βάψουμε ένα ξύλο με χρώμα. Αν θέλουμε να έχει φυσική απόχρωση ξύλου (κερασιά, δρύς κ.λ.π. κ.λ.π) προτίμησε βερνίκια.

Re: Απάντηση: Βάψιμο ξύλου....

Καταλαβα..θα σε ακουσω λοιπον και προς το παρων θα στραφω σε αλλο προιον. Σε ευχαριστω πολυ για την συμβουλη εαν καποια στιγμη το χρησιμοποιησω θα σας γραψω εδω και για τη δικη μου εμπειρια..

δεν λεω οτι ειναι κακο, αλλα λεω οτι σαν πιο διαφορετικο, σαν αρχαριος (εγω και μαλλον και εσυ) στο βαψιμο δεν θα το ξαανχρησιμοποιουσα.

Καλησπέρα! Τα φώτα σας οποιος μπορεί να βοηθήσει. Το σουηδικό πως μπορώ να το βάψω μπεζ-γκρι.

Καλησπερα και χρονια πολλα!

Πρεπει να γνωριζουμε καποιες λεπτομερειες πρωτα, οπως την χρηση του επιπλου/κατασκευης, εαν ειναι φρεσκο/νεο ξυλο, εαν ειναι για εσωτερικο η εξωτερικο χωρο και εαν θελουμε να φαινονται τα νερα του ξυλου η οχι.

Καλησπέρα! Τα φώτα σας οποιος μπορεί να βοηθήσει. Το σουηδικό πως μπορώ να το βάψω μπεζ-γκρι.

Καλησπέρα Σοφία και χρόνια πολλα!
Τα χρώματα κιμωλία είναι μια ευκολη πρωτη απάντηση αλλά σωστά ρωτάει ο Μιχάλης διευκρινίσεις ώστε να σου απαντήσουμε συγκεκριμένα στις ανάγκες σου.

To σουηδικο πρωτα θελει ξεροζαρισμα αμα δεν ειναι καθαρο....γιατι οι ροζοι θα ξερνανε απο το χρωμα...
Οπως λενε και τα παιδια απο πανω πολυ συμαντικο ειναι να ξερουμε τι θες να κανεις....
Για τον τροπο βαφης υπαρχουν διαφορα χρωματα...

Πριν 3-4 μηνες επειδη ειχα και εχω πολλα ρεταλια mdf αποφασισα να φτιαξω ενα ντουλαπακι-φαρμακειο για το μικρο μπανιο και μια γωνιακη ραφιερα.

Σήμερα και αφου ειχα ρίξει με ρολό ένα στρωμα uniprimer-erlac αποφασισα να ρίξω το δεύτερο με το πιστολι του Lidl.

Με το πιστολι αυτο εχω βαψει 3 φορες σε 5 χρόνια (το ελκηθρο, ενα αλλο ντουλαπι και κατι ψιλοκατασκευες) σε συνδιασμο με ένα μικρο κομπρεσσερ einhell 25lt.

Βαζω τις παρακάτω φωτό για να δουμε πως ειναι ποιοτικα το πιστολι μετα απο αυτη τη χρήση και πως αποδιδει με το μικρο κομπρεσερ σε αυτο το νημα που εχει σχεση με το βαψιμο.

Το πιστολι μετα απο καθε βαφη ψεκαζε νερο για καθαρισμα, και μετα διαλυτικό και τονίζω οτι έρχεται με πλαστικο καπακι υποννοώντας βεβαια ότι κανει και για χρωματα με διαλυτη το νερο.

Στις πρωτες 2 φωτο έχουμε το 2 κομματια που εβαψα με uniprimer.
Εκανα αρκετή αραίωση (υπολογισζω πάνω απο 15%) και δεν ξερω ακριβως γιατι το δοχείο έιχε ήδη μια αραιωση πριν καιρό.
Η ποσότητα χρώματος που εβγαινε ήταν μικρότερη του κανονικού και έτσι το βαψιμο αργησε με αποτελεσμα να βαφω περιπου 15 λεπτα μαζι με τις αναμονες για να γεμιζει το κομπρεσσερ.
20201227_113825.jpg
20201227_113805.jpg

Εδώ βλέπουμε την κατασταση της βελονας του πιστολιου Parkside μετα απο 3 χρήσεις με συνολικό όγκο χρωματος κάτω απο 2 λιτρα.
Ειναι εμφανες ότι ειναι κατασκευασμενη απο μαλακο υλικο το οποιο σταδιακα σκουριασε και μετα το καθαρισμα αφησε ρηγματωσεις.
Αντιστοιχη σκουρια υπάρχει σε ολα τα σημεια του πιστολιου.
20201227_113708.jpg

Εδώ το φίλτρο υγρασιας ακριβως πανω στο πιστολι.
Η συνεχής χρήση επι 15 λεπτα εβγαλε περι τα 10 ml υγρασια και σε αυτη την φωτο φαινεται τι μαζεψε στο τελευταιο ψεκασμα με μόνο νερο για το καθαρισμα. Φαινεται ότι εχει και λαδια μεσα.
Κατα το λύσιμο του πιστολιου βρηκα και αρκετη ποσοτητα λαδιου που προφανως δεν κατακρατηθηκε στο ψεκασμα.
20201227_113726.jpg

Τα συμπερασματα μου:
Η μικρη ποσοτητα βαφης ψεκασμου δεν επηρρεσε την ποιοτητα (τουλαχιστον στο primer) της επιφανειας. Βγηκε πολυ καλυτερη και λεια απο το ρολο και με πολυ λιγη χασουρα.
Υπερδιπλασιασε τον χρονο βαψιματος όμως που συνεπως ζορισε το μικρο κομπρεσσερ.
Αποτελεσμα η υπερβολικη υγρασια στον αερα ψεκασμου και η ποσοτητα λαδιου μέχρι μπροστα στο μπεκ.
Στην πρωτη χρηση του πιστολιου ειχα βαψει με βιομηχανικο κομπρεσσερ αντιστοιχο ντουλαπι και η νεροπαγιδα δεν ειχε βγαλει σταγονα.
Θεωρώ λοιπον οτι παρ´ολο που μπορει να γινει βαφη με μικρο κομπρεσσερ, τελικα ειναι απαραιτητο να υπαρχει καποιο μεγαλυτερης παροχής και καζανιου.
Οσο για το parkside πιστολι, πιστευω πως για καποιον που βαφει τουλαχιστον 1 φορα το μηνα, ειναι καλυτερη αγορα κατι ακριβοτερο με ανοξειδωτες βελονες και αυλους.

Η κατασταση της βελονας ειναι δραματικη, αλλα σιγουρα δεν επηρεαζει την λειτουργια - αποδοση.
Ποτε δεν μου εχει τυχει να σκουριασει η βελονα, απο οσα πιστολια εχω. Εχω και του lidl περιπου 2 χρονια, εχω καιρο να το χρησιμοποιησω, θα το τσεκαρω. Που αλλου εχει σκουριες το πιστολι.

Τωρα για το λαδι, εχει προβλημα η κεφαλη του κομπρεσερ

καλυτερα να εχεις υδατοπαγιδα πανω στο κομπρεσερ και οχι στο πιστολι