Βάψιμο ξύλου....

Μπορεί και να μην είναι μπάλα το ύφασμα . Απλά με βολεύει σαν σχήμα . Η διαδικασία ειναι παρόμοια σε κίνηση αλλά δεν θέλει ούτε την προσοχή ουτε τον χρόνο της γομαλακας. Ένα απλό γυαλιστικο είναι που δεν απαιτεί σκληρό βερνίκι. Καλό όμως θα είναι να εφαρμοστεί αφού έχει περάσει μια εβδομάδα από το τελευταίο χέρι βαψίματος.

ΟΚ, κατανοητό! Tks. :a0210:

Ειχα φτιαξει ενα ξυλινο τραπεζακι για το χωρο του home cinema και στην προσφατη καραντινα εφτιαξα αλλο ενα ιδιο συνοδευτικο, με το ιδιο ξυλο (πευκο) και επρεπε να εχουν την ιδια αποχρωση. Αφου το ετριψα παρα πολυ καλα, περασα με το παλιο Aquaxyl 506 (οσο ειχε περισεψει απο το πρωτο τραπεζακι) την κατω πλευρα του κατω ραφιου.

Μετα κοπων και βασανων, καποια στιγμη βρηκα επιτελους και αγορασα ενα κουτι Aquaxyl 506 για να βαψω και το υπολοιπο τραπεζακι. Αμ δε, ανοιγω το κουτι και βλεπω οτι η νεα αποχρωση δεν εχει καμια σχεση με την παλια!!! Ωωω τι εκπληξη :furious3:

Απο τα πολλα, επικοινωνησα με τη γραμμη καταναλωτη της εταιρειας. Ευγενεστατη η κοπελα, μου ειπε οτι ειχε να πει σχετικα με τη διαφορα στην αποχρωση και με παρεπεμψε στον αρμοδιο του χημειου της εταιρειας. Μετα απο λιγα λεπτα με καλεσε ο χημικος, ευγενεστατος και με λεπτομερειες μου περιεγραψε την κατασταση για τις αποκλεισεις των αποχρωσεων, τονιζοντας πως οι νεοτερες αποχρωσεις δεν εχουν αντιστοιχια με τις παλαιοτερες! Μετα απο 15 λεπτα συνομιλιας με τον χημικο, δεν λυθηκε η απορια μου ... γιατι τα κουτια να γραφουν 506 σκουρα καρυδια και το περιεχομενο να ειναι εντελως διαφορετικο!!!

Για την ιστορια, περασα 2 χερια με το νεο Aquaxyl 506 (φωτο ΝΕΟ) αλλα δεν ηθελε να σκουρυνει, και για να μη το σπασω και το καψω επιτοπου, και επειδη βαρεθηκα να το ξανατριψω ... το περασα αλλα 3 γρηγορα χερια με ενα πολυ σκουρο συντηρητικο για φραχτες (του lidl) και καταφερα να το φερω στην επιθυμητη αποχρωση.

Καπου εδω κλεινω και το κεφαλαιο Βιβεχρωμ ... ενω την θεωρω μια απο τις καλυτερες εταιρειες, δεν προκειται να ξανααγορασω τιποτα, γιατι το καλοκαιρι εφαγα και αλλη ηττα απο προιον της!

Attachments

• 22.jpg
    22.jpg
    68.3 KB · Views: 111
  • 11.jpg
    11.jpg
    90.1 KB · Views: 107
  • 33.jpg
    33.jpg
    98.4 KB · Views: 106
Aπιστευτο?!!

Και καλα να του ειχαν δωσει αλλο νουμερο, αλλα να διατηρησουν το ιδιο με τετοια χρωματικη αποκλιση??

Aρχιζω να εκτιμω περισσοτερο την Vitex που δεκατιες τωρα κραταει την ιδια αποχρωση που βαφουμε τα καγκελα του σπιτιου..verolac #49.

Θαναση αυτο ειναι σχεδον αχρωμο...τι σκουρα καρυδια λεει...;!!!
Ο χημικος φανταζομαι ενα σωρο δικαιολογιες του αερα θα σου ελεγε και τιποτα το σοβαρο....
Μπας και ειχε γινει λαθος στην διαδικασια παραγωγης του προιον και δεν στο ειπε..γιατι παιζει και αυτο...εχει γινει...αλλα τι να σου πει τωρα...!!!
Ριπολινες νερου,βερνικια και ντουκο για σιδερα δεν περνω καθολου της Vivechrom....
Πολυ πιο κατω σε ποιοτητα απο Vitex και Vechro...

Μετα απο 15 λεπτα συνομιλιας με τον χημικο, δεν λυθηκε η απορια μου ... γιατι τα κουτια να γραφουν 506 σκουρα καρυδια και το περιεχομενο να ειναι εντελως διαφορετικο!!!

"Άλλη μας έδειξες κι άλλη μας έβαλες" που λένε και οι γριές στο χωριό....

Last edited:
η διαφορα στην αποχρωση ειναι τεραστια
μολις το ανοιξα δεν το πιστευα, με την πρωτη πινελια λεω δεν μπορει θα σκουρυνει πιο μετα!
δεν μπορουσα να το φανταστω κι ομως εγινε.

Θανάση, παθών από την Vitex. Ψάχνοντάς το με τον κουμπάρο μου που τα πουλάει, μας είπαν από την εταιρεία ότι πλέον τα χρώματα εμποτισμού νερού, κατόπιν κοινοτικής νομοθεσίας, είναι μόνο χρώμα, δηλαδή δεν έχουν συντηρητικό σε αντίθεση με τα προϊόντα προ του 2018 (αν θυμάμαι καλά) που ήταν συντηρητικά ξύλου με χρώμα. Αυτό βέβαια δε δικαιολογεί τη χαώδη διαφορά που βλέπω.. Να υποθέσω πως δεν παίζει το χρώμα να ήταν χαλασμένο-στερεοποιημένο στον πάτο;

Καποιοι ατζαμηδες σαν εμενα ενιοτε ξεχνανε να ανακατεψουνε και βγαινει αχρωμο το βερνικι και ριχνουν μπινελικια (true story). Δεν σε εχω να εισαι απο αυτους, ομως.

Έφτιαξα μια ματσόλα πρόσφατα, έτσι κάπως πρόχειρα με ότι υλικά είχα, και την πέρασα 3 χέρια tung oil που είχα.
Μπορώ να περάσω από πάνω ένα βερνίκι σε σπρέι που έχω; ή να την αφήσω έτσι;
Κάποια γνώμη εδω;;

απο τους κωδικους στον πατο του κουτιου, η εταιρεια μου ειπε οτι ηταν φρεσκο
κι εγω μολις ανοιξα το κουτι νομιζα οτι ηθελε ανακατεμα ... αλλά !

Απαράδεκτη η διαφορά στην απόχρωση. Στο καινούριο κουτί πάντως φαίνονται κάποιες πιτσιλιές εσωτερικά στο χείλος, που είναι πιο σκούρες και στην σωστή απόχρωση. Σαν να έβαλαν δηλαδή το χρώμα που πρέπει στο μίγμα αλλά όχι αρκετό.

Χθεσινή παραλαβή, το λάδι από Φράγκο και το κερί από τοπικό μαγαζί.
Για την αγορά του liberon, αυτό που μου 'κανε εντύπωση είναι ότι παίρνεις τηλέφωνο την αντιπροσωπεία (V33 liberon-gr) και σου λένε τι υπάρχει διαθέσιμο και πότε μπορούν να το στείλουν στο πιο κοντινό κατάστημα που συνεργάζονται. Τα υπόλοιπα τα κανονίζεις με το κατάστημα. Δυστυχώς, σε Danish oil είχαν μόνο συσκευασία λίτρου, οπότε κατέληξα στον (ακριβό) Φράγκο.
Έχω ξεκινήσει δοκιμές και θα ποστάρω το αποτέλεσμα στο σχετικό νήμα.

View attachment 176749

Τελείωσα σήμερα με το danish oil και το κερί, με την παρακάτω διαδικασία:
-τρίψιμο με πανί και white spirit για να φύγει το παλιό κερί, και μετά πέρασμα με το έκκεντρο με P240 για να φύγει τελείως.
-4 χέρια danish oil εφαρμογή με πανάκι. Τοπικά έμεναν κάποια σημεία άγρια στην αφή, οπότε τα περνούσα ελαφρια με γυαλόχαρτο P500 και έβαζα το επόμενο χέρι. Προς το τέλος κατάλαβα ότι μάλλον έφτεγε το πανί για την αγριάδα - άφηνε πολύ μικρό χνούδι σε κάποια σημεία. Μία μέρα για κάθε χέρι
-2 χέρια κερί, εφαρμογή με μεγάλο πινέλο (φυσική τρίχα) και μετά από 4 ώρες γυάλισμα με το εξάρτημα για γωνιακό (συνθετική γούνα-το μόνο που βρήκα τοπικά).

Δεν μπορώ να μιλήσω για το τελικό αποτέλεσμα ακόμα. Το κερί δεν δείχνει να έχει στεγνώσει και γενικά είναι δύσκολο να δοκιμάζεις για πρώτη φορά τέτοια υλικά μέσα στο χειμώνα.

Edit: η φωτογραφία όταν την βλέπεις από το κινητό δείχνει την γυαλάδα κόντρα στο φως , αλλά μόλις την πέρασα στον υπολογιστή δεν φαίνονται πολλά πράγματα.

keri.jpg