Βάψιμο ξύλου....

Ωραια.....εχεις επιγνωση της καταστασης Κυριακο στο πως γινεται....οποτε που εχεις προβλημα σε ισιο..;

Κώστα σε ίσιο δεν γίνεται ρε φίλε. Το γυαλόχαρτο δε θα βρει κορυφές και Βαθουλωματα ώστε να παρει τις κορυφές να βγει το ξυλο και στο Βαθουλωμα να μείνει το χρώμα.
Όποτε?
Τι δε καταλαβαίνω ρε γμτ?

Στα μαλακά ξύλα, πεύκο-έλατο, ειδικά έλατο, το εφφέ βγαίνει. Τα τριβεία, ειδικά τα έκκεντρα με το αφρώδες παχύ πέλμα,αφήνουν ελάχιστα ανάγλυφη επιφάνεια όσο και αν δε φαίνεται. Μπορούν ειδικά αν πιέζουμε στο τρίψιμο όπως εγώ, να τρίψουν ελάχιστα παραπάνω το μαλακό ξύλο ανάμεσα στα σκληρότερα νερά. Αν μετά το βάψιμο ξανακάνεις ένα πιο ελαφρύ πέρασμα (με 120 και όχι παραπάνω) τα νερά πετάγονται και κάνουν το εφέ της διχρωμίας. Τσεκαρισμένο πολλές φορές. Όχι πιο ψιλό από 120 νούμερο γιατί στομώνει από το χρώμα και τα κάνει κ@λος. Δοκιμάστε το για πλάκα.

Ακριβως οπως λεει ο Νικολας..:SFGSFGSF:
Επιπροσθετα να πω οτι αν θες να δωσεις βαθος στο χρωμα,δηλ να φενεται περισοτερο, περνας 2 χερια την αποχρωση που θελεις για να καλυψει καλυτερα και ξεκινας τριψιμο...
Να πω επισεις οτι οσο το πειζεις στο τριψιμο τοσο πιο πολλα νερα η ξυλο μπορεις να βγαλεις...
Εγω βαζω και 100 grid αναλογως το ξυλο....

Να φαίνονται τα νερά του ξύλου ...αλλά να είναι βαμμένα και αυτά με χρώμα όχι ξυσμένα με γυαλόχαρτο γιατί θα φύγει το χρώμα.
Η τεχνική αυτή λέγεται "Ανιγκρέ" Την έχω κάνει πριν πολλά χρόνια σε μια ντουλάπα η οποία είναι MDF με επένδυση καπλαμά αλλά δεν θυμάμαι τίποτα...
Το μόνο που θυμάμαι είναι ότι είχα πάει σε λουστραδόρο και μου είχε περιγράψει την τεχνική.

Κώστα ξαναλέω. Πιάνει και στο γυαλί.
Εκεί τι να κάνεις?
Το θέμα είναι να κλειδώσει.
Αν κλειδώσει δεν φευγει φίλε.

Φιλε, χωρις ασταρακι, σε γυαλιστερες επιφανειες (με βερνικι κρουστας/λακα) δεν υπαρχει περιπτωση να σου κατσει σωστα. Οσο για κανονικο γυαλι..αστο. Αυτη ειναι η γνωμη μου απο την εμπειρια μου.

Εδω πηγα να βαψω καναπε γνωστου, καρυδια καργα βερνικωμενη, απ'ευθειας γιατι βαριομουν τριψιμο ασταρωμα και καταλαβα οτι ηθελα πανω απο 4 χερια για να γινει σωστη δουλεια, αν γινοταν.
Πηρα ασταρι και με δυο χερια ασταρι και δυο χερια ασπριδερη κιμωλια και εδεσε το πραμα. Και απο πανω ενα βερνικι κρουστας ματ και εγινε σουπερ.

Να φαίνονται τα νερά του ξύλου ...αλλά να είναι βαμμένα και αυτά με χρώμα όχι ξυσμένα με γυαλόχαρτο γιατί θα φύγει το χρώμα.
Η τεχνική αυτή λέγεται "Ανιγκρέ" Την έχω κάνει πριν πολλά χρόνια σε μια ντουλάπα η οποία είναι MDF με επένδυση καπλαμά αλλά δεν θυμάμαι τίποτα...
Το μόνο που θυμάμαι είναι ότι είχα πάει σε λουστραδόρο και μου είχε περιγράψει την τεχνική.

Γίνεται με διαστρωμάτωση χρωμάτων Νικόλα, πιό ζόρικο λίγο αλλά γίνεται. Και καλύτερα το γυαλοχάρτισμα μετά με παλμικό αντί για έκκεντρο.

Φιλε, χωρις ασταρακι, σε γυαλιστερες επιφανειες (με βερνικι κρουστας/λακα) δεν υπαρχει περιπτωση να σου κατσει σωστα. Οσο για κανονικο γυαλι..αστο. Αυτη ειναι η γνωμη μου απο την εμπειρια μου.

Εδω πηγα να βαψω καναπε γνωστου, καρυδια καργα βερνικωμενη, απ'ευθειας γιατι βαριομουν τριψιμο ασταρωμα και καταλαβα οτι ηθελα πανω απο 4 χερια για να γινει σωστη δουλεια, αν γινοταν.
Πηρα ασταρι και με δυο χερια ασταρι και δυο χερια ασπριδερη κιμωλια και εδεσε το πραμα. Και απο πανω ενα βερνικι κρουστας ματ και εγινε σουπερ.

Και στο τέλος? Πάλι 4 χέρια δεν περασες????

Αν ηταν κιμπαρης ο φιλος και πληρωνε τον κουκο αηδονι δεν θα με πειραζε :)

Περα απο την σπαταλη χρωματος ομως, πολυ αμφιβαλλω αν θα γινοταν ηταν εξ'ισου καλη και σωστη δουλεια, οπως με το ασταρι που ειμαι σιγουρος οτι επιασε οπως επρεπε πανω στον προυπαρχοντα λουστρο.

Οντως και αναδεικνυει τα νερα του ξυλου ακομη περισσοτερο...αλλα η λογικη και η φιλοσοφια στην τεχνικη που λεμε Νικο σε ολα τα ξυλα ειναι ιδια...

Πως μπορώ να καταλάβω με τι χρώμα είναι βαμμένο το γραφείο μου? Μήπως δεν είναι κιμωλία κι είναι κάτι άλλο?
Μήπως είναι ντεκαπε η τεχνική και δεν είναι θέμα κιμωλίας?
Η εμφάνιση που έχει τώρα είναι ίδια με αυτή της φώτο του KOSSTV

Μασιφ και κιμωλια χρωμα εξ αρχης θα ηταν δυσκολο..
Θα ειναι μαλλον εργοστασιακο ντεκαπε...
Δεν εχει σημασια του τι ειναι τωρα....αμα.θες να το ξανακανεις ιδιο ακολουθεις τα βηματα που αναφεραμε..

Φτιαχνω ενα "σκοινακι" για την μικρη (παιχνιδι, στην πραγματικοτητα, ουτε 4 δεν ειναι ακομα).

Εκοψα προχειρα 2 κομματια απο καβιλια οξια φ20 και τα τρυπησα κατα μηκος με το δραπανο parkside στην βαση parkside (καθολου ευχαριστημενος απο την πρωτη χρηση, αλλα μπορει εγω να μην εκανα κατι σωστα).

Στη συνεχεια τα εβαλα παλι στο δραπανο και το εκανα "τορνακι" (τρεμε Μπαμπη) για να κανω το σχημα λιγο οπως πρεπει, με λιμα και μετα γυαλοχαρτο.

Στο τελος, τα περασα με sanding sealer διαφανο (βλ. φωτο, τρελη πατεντα για να σταθουν-περασα 2 πινελα στην τρυπα και το ενα κραταει το αλλο να μην πεσει). Σκοπευω να τριψω λιγο, να ξαναπερασω sealer και μετα να περασω ενα βερνικι κρουστας χρωματιστο.
Καλα τα λεω ή εκανα βλακεια με το sealer; Θελω να μην ειναι υπερβολικα λεια στο τελος.
4f20682ff97cb70e77fca48c176ba36f.jpg

Στάλθηκε από το SM-G950F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk