Βάψιμο ξύλου....

Εμενα μου αρεσε η πατεντα στηριξης :)

Η οξια δεν ειναι πορωδες ξυλο σαν το πευκο οποτε δεν χρειαζοταν απαραιτητα sanding sealer. Tριψιμο μεχρι το πολυ 600 και γινεται μια χαρα ωστε να δεχτει ομορφα οποιοδηποτε βερνικι.

Το ετριψα μεχρι180, και λεω να μην παω παραπανω, για να μην γινει υπερβολικα λειο.

Παρεμπιπτοντως, δεν ειχα ξαναχρησιμοποιησει sealer και μου εκανε λιγο εντυπωση που ηταν τοσο παχυ και "γαλακτωδες". Αλλα, φανταζομαι, ετσι ειναι, για να γεμιζει τους πορους. Η ασπριλα του, ετσι κι αλλιως, εξαφανιστηκε στο βαψιμο.

Χερουλι φτιαχνεις και μαλιστα για παιχνιδι, γιατι να μην γινει λειο οπως τα πραγματικα χερουλια για σκοινακι?
Βεβαια αν θα το περασεις βερνικι κρουστας δεν υπαρχει λογος να το πας παραπανω απο 180 αφου θα αποκτησει ουτως η αλλως λεια επιφανεια.

Μα, νομιζω, τα χερουλια στα σκοινακια δεν (πρεπει να) ειναι και πολυ λεια, για μην γλιστρανε.
Το βερνικι απο πανω το θεωρω "προβλημα", και ψαχνω τροπο να το "χαλασω" λιγο, αν και δεν πολυπειραζει, αφου ειναι περισσοτερο παιχνιδι.
Αν ηταν κανονικο, σκεφτομουν π.χ. να κανω χαρακιες.

Το ετριψα μεχρι180, και λεω να μην παω παραπανω, για να μην γινει υπερβολικα λειο.

Παρεμπιπτοντως, δεν ειχα ξαναχρησιμοποιησει sealer και μου εκανε λιγο εντυπωση που ηταν τοσο παχυ και "γαλακτωδες". Αλλα, φανταζομαι, ετσι ειναι, για να γεμιζει τους πορους. Η ασπριλα του, ετσι κι αλλιως, εξαφανιστηκε στο βαψιμο.

Μια χαρά το έκανες...
Απ´τα γραφόμενά σου μάλλον μιλάς για sealer επιπλοποιίας. Αυτό είναι πολύ πηχτό και περνιέται με πινέλο.
Θα σου πρότεινα να το αραιώσεις, τουλάχιστον 50-50.
Τώρα θα μου πείς με τι να το αραιώσεις. Δεν ξέρω τι sealer πήρες, δεν είναι όλα ίδια, αν δεν σου έδωσαν όμως διαλυτικό μάλλον θα είναι νίτρου.
Ότι και να πήρες καλύτερα να μην το αραιώσεις με διαλυτικό νίτρου αλλά να πάρεις απ’το φαρμακείο καθαρό ασετόν.
Εγώ χρησιμοποιώ αυτό και το αραιώνω 50/50 με αυτό.
Βέβαια εγώ έχω καταργήσει εντελώς τα βερνίκια, το συγκεκριμένο sealer με δύο περάσματα είναι υπερ αρκετό και για στεγάνωση και για γυάλισμα. Αν θέλω κάτι παραπάνω πάω σε αλοιφές.
Σε γυαλόχαρτο να πάς τουλάχιστον 1-2 νούμερα παραπάνω, 220 και 280 θα έλεγα. Στο ξύλο πάνω από 320 είναι υπερβολή.

Να σαι καλα Μπαμπη.
Το sealer ειναι "Sanding sealer" νερου, της Benjamin Moore. Λεει χωρις αραιωση, αλλα φανταζομαι μπορεις να βαλεις νερο.
Οπως και να ειναι, τελικα τζιφος, μπορουσα να εβαζα βελατουρα: Διαπιστωσα οτι το μονο χρωματιστο βερνικι κρουστας που ειχα ηταν ενα "σκουρα καρυδια", που (ευτυχως) το δοκιμασα στην καβιλια και ηταν ελεεινο.
Οποτε, εβαλε απο πανω ενα μπλε χρωμα νερου και ησυχασα. Θα πηγαινει και πιο πολυ με το πορτοκαλι σκοινι που θα βαλω 😁
Παντως, κατι μαθαμε και σημερα. Το sealer καλο ειναι να το αραιωνεις :)

Makes sense.
Το ιδιο ισχυει και για την βελατουρα; Γιατι νομιζω και εκεινη (που εχω) δεν γραφει για μεγαλη αραιωση. Ισως οχι 0, οπως αυτο το sealer, αλλα σιγουρα οχι 50%.

Να σαι καλα Μπαμπη.
Το sealer ειναι "Sanding sealer" νερου, της Benjamin Moore. Λεει χωρις αραιωση, αλλα φανταζομαι μπορεις να βαλεις νερο.

Όχι νερό στο sealer... Αυτό αραίωσε το με ασετόν. Σε ένα λεπτό έχει στεγνώσει κιόλας.

Να σαι καλα Μπαμπη.
Οπως και να ειναι, τελικα τζιφος, μπορουσα να εβαζα βελατουρα: Διαπιστωσα οτι το μονο χρωματιστο βερνικι κρουστας που ειχα ηταν ενα "σκουρα καρυδια", που (ευτυχως) το δοκιμασα στην καβιλια και ηταν ελεεινο.
Οποτε, εβαλε απο πανω ενα μπλε χρωμα νερου και ησυχασα. Θα πηγαινει και πιο πολυ με το πορτοκαλι σκοινι που θα βαλω 
Παντως, κατι μαθαμε και σημερα. Το sealer καλο ειναι να το αραιωνεις :)

To sealer που χρησιμοποιησες ειναι αυτο...;...αν ναι τοτε σωστα αραιωσες με νερο...
https://fragoshome.gr/product/092-moorwood-sanding-sealer-nerou-benjamin-moore/

Παιρνει αραιωση μεχρι 10% αναλογως την απορροφητικοτητα της επιφανειας του ξυλου.....γενικως ολα τα χρωματα της Benjamin κατα περιεργο λογω δεν συνιστουν αραιωση ακομα και τα πλαστικα....η ριπολινη νερου παντως που ειναι πολυ καλη και θελει αραιωμα καθως ειναι απο τα πιο παχυρευστα υλικα της...

Την βελατουρα εννοεις θα την εβαζες πριν το μπλε χρωμα νερου (τι υλικο ; )....ναι θα ηταν καλυτερα σαν υποστρωμα....

Ναι, αυτο ειναι το sealer.
Δεν εβαλα νερο, αλλα φανταστηκα οτι αφου ειναι νερου, αν αραιωνα θα μπορουσα να αραιωσω με νερο. Ο Μπαμπης, βεβαια, λεει οχι, και φοβαμαι να του αντιμιλησω, γιατι ειναι αγριος 😁

Τα ben mooore, οντως ειναι φειδωλα στην αραιωση. Ακομα και ενα ασταρι νερου που ειχα δουλεψει ελεγε 10% νερο, οταν άλλα λενε 50-100%. Βεβαια, ο πωλητης μου ειπε να βαλω 50% νερο. Τελικα εβαλα 20-30% και εκατσε μια χαρα. Φυσικα, στο ασταρι παιζει και αναλογα με την επιφανεια, αν εχει πορους ή οχι.
Γενικα, παντως, εχω πολυ καλη αποψη για οσα b. Moore εχω χρησιμοποιησει.

Στα ξυλαρακια αυτα (καβιλια οξιας) που ετριψα, αποφασισα τελικα και εβαλα βερνικι νερου. Οποτε, ειπα, αν το ειχα αποφασισει απο την αρχη, καλυτερα θα ηταν να εβαζα βελατουρα νερου που εχω. Δεν πειραζει, ομως, ειδα και το sealer πως ειναι, για την επομενη φορα.

Ο Μπαμπης λεει οχι νερο,σωστα για αυτα που ισως χρησιμοποιει, γιατι νομιζει οτι δεν ειναι νερου....

Αγγελε ασταρι νερου με 10% δεν υπαρχει...ισως εννοεις βελατουρα....
Επιγραμματικα να πω οτι τα ασταρια νερου που εχουν αραιωσει 1/2 η 1/1 εχουν την ταση να κανουν φιλμ στην επιφανια και οχι προσφυση...που αναλογα το υλικο που θα δεκτουν ισως να ειναι καλο ισως και κακο αυτο....αυτα που αραιωνονται 1/3 η 1/4 κανουν απιστευτη προσφυση μεσα στο υλικο το οποιο εφαρμοζονται....φυσικα τα παραπανω δεν ειναι για ξυλα....

Δηλαδή ρε παιδιά με αυτό το sealer θα εξαφανιστούν τα θόλωματα που κάνει το έλατο και το πεύκο όταν τα περνάς μόνο με βερνίκι???

Εξαρταται βεβαια και τι sealer βαζεις και που το βαζεις...
Στην δουλεια πανω οταν επροκειτο για μασιφ μεσοπορτες σπιτιου για βερνικι χρησιμοποιουσαμε,παλια βεβαια, νιτρου...οτι πιο δυνατο..και μονιμο..αλλα οσμικα θανατηφορο...
https://erlac.gr/προϊόντα/sealer-νιτρου/

Πλεον τα sealer νερου εχουν αντικαταστησει ως ενα βαθμο του νιτρου αλλα δεν μπορω οτι εχουν τις ιδιες αντοχες...

Ναι Βαγγέλη.
Το sealer κλείνει τους πορους ομοιόμορφα και έτσι εξίσου ομοιόμορφα κάθεται το χρώμα επάνω.

να υποθεσω οτι δεν ειναι και καλη ιδεα να χρησιμοποιηθει σε πατζουρια, κουφωματα κτλ. μαζι με βερνικι εμποτισμου, ετσι?

Oι ιδιοτητες του sealer δεν ενδυκνιονται για εξωτερικες επιφανεις που τις βλεπει ο καιρος....καλυτερα σε τετοια περιπτωση να πας σε συντηριτικο ξυλου και εποιτα βερνικι εμποτισμου η οτιδηποτε αλλο....

Κωστα Hold your horses.

Το sealer προετοιμαζει την επιφανεια.

Δεν θα την αφησει κανεις μονο με το sealer.

Και ναι κατα ενα περιεργο λογο που δεν μπορεσα να καταλαβω προσωπικα κανει και για βερνικια εμποτισμου.

Φυσικα και δεν το αφησει μονο τo sealer αλλα το προβλημα ειναι οτι και να "καλυψεις" με οτιδηποτε βερνικι θα εχει προβλημα σε ενθετο χρονο καθως λογω των καιρικων συνθηκων θα "σπασει"/κρακελαρει..ειδικα εαν ειναι νιτρου..εξαλλου εαν δεις ολα τα sealer κανενα δεν αναφερει χρηση για εξωτερικη επιφανια..για αυτο ειπα οτι δεν ενδυκνιεται....κραταω μονο μια επιφυλαξη για του νερου καθως εχει αλλη συσταση....

Εξαρταται βεβαια και τι sealer βαζεις και που το βαζεις...
Στην δουλεια πανω οταν επροκειτο για μασιφ μεσοπορτες σπιτιου για βερνικι χρησιμοποιουσαμε,παλια βεβαια, νιτρου...οτι πιο δυνατο..και μονιμο..αλλα οσμικα θανατηφορο...
Πλεον τα sealer νερου εχουν αντικαταστησει ως ενα βαθμο του νιτρου αλλα δεν μπορω οτι εχουν τις ιδιες αντοχες...

Τώρα τα έκαναν όλα οικολογικά... Βέβαια καλά έκαναν αλλά, δυστυχώς, επειδη ουδέν καλόν αμιγές κακού, τα έκαναν και τζούφια. Παίρνεις μυκητοκτόνο για ξύλα και είναι πιο ακίνδυνο κι από γαλατάκι μωρού.
Δεν το ήξερα το sealer νερού, εγώ χρησιμοποιώ αλκοόλη που χρησιμοποιώ για τις γομαλάκες και για άλλους λόγους.
Η αλκοόλη στεγνώνει αμέσως, σαν οινόπνευμα, και αυτό μου δίνει τη δυνατότητα να περνάω ένα χέρα κάθε 5 λεπτά. Και βέβαια χωρίς τις παρενέργειες του νερού στο ξύλο.
Δεν έχω σχέση με βαψίματα, δεν είμαι ειδικός σε καμία περίπτωση, κι εγώ εδώ μέσα μαθαίνω. Αυτά που λέω είναι αυτά που χρησιμοποιώ εγώ και ξέρω οτι δουλεύουν αφού σλαυτά κατέληξα μετά από αρκετές δοκιμές.