Βάψιμο ξύλου....

Θανάση δεν θα ανακατεύει σωστά καθώς το ισχυροτερο διαλυτικό "κοβει"
το χρώμα...σφιγγει τις χρωστικές και τα πιγμεντα του υλικου και βλέπεις μέσα μικρα-μικρα μπαλάκια μέσα στο χρώμα...
Επειτα το χρώμα κατά το άπλωμα βγάζει περίεργα σκουπίδια...
Μιλάω παντα για ριπολινη,ντούκο,βερνίκια νεφτιου...

Εάν δεν ειχα επίγνωση επί του θέματος δεν θα μιλουσα..

Οπότε θες το δοκιμάζουμε να δεις...

Θανάση δεν θα ανακατεύει σωστά καθώς το υσχιροτερο διαλυτικό "κοβει"
το χρώμα...σφιγκει τις χρωστικές και τα πιγμεντα του υλικου και βλέπεις μέσα μικρα-μικρα μπαλάκια μέσα στο χρώμα...
Εποιτα το χρώμα κατά το άπλωμα βγάζει περίεργα σκουπίδια...
Μιλάω παντα για ριπολινη,ντούκο,βερνίκια νευτιου...

Εάν δεν ειχα επίγνωση επί του θέματος δεν θα μιλουσα..

Οπότε θες το δοκιμάζουμε να δεις...
δηλαδη θελεις να μου πεις οτι εαν αραιωσω το mobilac ή το verolac με νιτρο θα βγαλει "περιεργα σκουπιδια" ή θα "κοψει"? !!!!!!
Με νιτρο θα αραιωσω (σπανια) εαν θελω να στεγνωσει πιο γρηγορα, Εαν αραιωσω με διαλυτικο πιστολιου θα στεγνωσει πιο αργα.
επισης, παντα περιγραφω καταστασεις που εχω ζησει!

Last edited:
Ναι Θαναση..οπως το λες....
Εχω χαλασει αμετρητα κιλα και δυομισο λιτρα και την εχω παθει.....δεν εχω λογο να αποδειξω κατι...

Το καθε υλικο οπως ανεφερα και πιο πριν εχει το δικο του υλικο για αραιωση...και δεν τα λεω εγω...
Επιγραμματικα..

To verolac συνιστα διαλυτικου....T 350 η Τ 300...
https://www.vitex.gr/Product/34/43/VEROLAC/
Το Μobilac συνιστα διαλυτικου..
To gumilac της Vechro συνηστα white spirit...
H smartolux η ριπολινη νευτιου της Vechro συνηστα white spirit η το ελαφρυ δυαλιτικο Ν1..που καμια σχεση δεν εχει με νιτρου η πολυρεθανης...

Να σημειωσω οτι και τα διαλυτικα που αναφερονται στα 2 πρωτα ειναι και αυτα ελαφρια και επουδενι σε κανενα απο τα 4 δεν συνιστατε νιτρου η πολυουρεθανης....αυτο θα σας το πουν και εαν ρωτησετε σε χρωματοπωλειο η στην ιδια εταιρια....

Δεν περνουν ολα τα παντα....οποτε μεγαλη προσοχη λοιπον με τι αραιωνουμε...

Last edited:
Ναι Θαναση..οπως το λες....
Εχω χαλασει αμετρητα κιλα και δυομισο λιτρα και την εχω παθει.....δεν εχω λογω να αποδειξω κατι...
Δηλαδη ηθελες να βαψεις με πιστολι και αφου αραιωσες με νιτρο στο ποσοστο συμφωνα με τις οδηγιες, σου χαλασε το χρωμα?

Ωραια εβαλες αυτες τις παραπομπες, αλλα δεν καταλαβα γιατι. Εγω δεν γραφω κατι διαφορετικο … απο την αρχη εχω γραψει οτι και οι παραπομπες.
Λογω οικολογικου προφιλ των εταιρειων, ολες συνιστουν διαλυτικο πιστολιου, γιατι δεν ειναι τοσο ισχυρο (και επιβλαβες) χημικο. Πλεον το νιτρο προοριζεται για πολυ συγκεκριμενες εφαρμογες και σε σχεση με τις καιρικες συνθηκες.
Παλαιοτερα, οταν δεν υπηρχε το διαλυτικο πιστολιου, ολοι χρησιμοποιουσαν νιτρο.

Last edited:
  • Like
Reactions: panoss1
Οχι χωρις πιστολι..
Έχει δημιουργηθεί πρόβλημα και με πολυουρεθανης και με νιτρου...είτε αφορά βαφή σε πόρτες με ριπολινη νεφτιου είτε με ντούκο για σίδερα.. αυτο λεω τοση ωρα..

Δεν καταλαβαίνω ομως γιατί το ξεχωρίζεις με πιστόλι η μη...Αυτό που βαζεις για αραιωση είναι ένα σε όποια χρήση και αν κάνεις...
Εδώ κολλάνε οι παραπομπές...
Βλέπεις εσύ κάποιο από τα παραπάνω να αναφέρεται αραίωση νιτρου η πολυρεθανης για χρήση για πιστολι..;
Το έγραψες και πιο πριν ότι για να γίνει πιο λεπτεπιλεπτο το υλικό τα βάζεις για ρίξεις με το πιστόλι αλλά και να στεγνωσει γρήγορα αυτό δεν υποδηλώνει ότι μπορείς να το κάνεις παντού...αλλά να το αναφέρει το υλικό...Εκεί νομίζω ότι έχουμε διαφορετική άποψη...

Σαφώς και σε κάποιες εφαρμογές υλικών χρειάζονται να αραιωσεις με καποιο απο τα 2 αλλά όχι παντου...

Π.χ. στο βερνίκι πατωματων 2 συστατικών και σε λακα 2 συστατικών οπωσδήποτε θα βάλεις διαλυτικό νιτρου η πολυρεθανης άσχετως εαν θα το κάνεις με η χωρίς πιστολι..το λέει και κατασκευαστής...

Τώρα άμα εσύ τα δουλεύεις έτσι δεν ξέρω τι να πω...Εσύ ξέρεις...

Αξίζει ισως να κάνω μια τέτοια σύγκριση για το πώς γίνεται το υλικό άμα ρίξεις κάτι που δεν ενδεικνυται...νομίζω θα φαινεται και σε φωτο...

Last edited by a moderator:
Αστο Κωστη δεν θα συνενοηθουμε
Γραφω εξ αρχης οτι για εφαρμογη με πιστολι, τα χρωματα διαλυτου τα αραιωνεις με διαλυτικο πιστολιου ή νιτρο, και εσυ συνεχιζεις να γραφεις για αραιωση με νιτρο και εφαρμογη με πινελο ρολο … ενα απο τα πολλα προβληματα που θα δημιουργηθουν ειναι οτι θα διαλυθει το πινελο (εαν δεν ειναι ακριβο και 100% φυσικο) ή το ρολακι.

Ο διαλυτης πολυουρεθανης αραιωνει ΜΟΝΟ χρωματα/ βερνικια πολυουρεθανης, γιατι τα μπερδευεις?
Μην επεκταθουμε στις λακες και στα 2 συστατικων, γιατι αφενος ειναι διαφορετικα υλικα (απο τα απλα χρωματα στα οποια αναφερομαστε), αφετερου θα πρεπει να ακολουθησεις τις οδηγιες ευλαβικα.

Δεν καταλαβαίνω ομως γιατί το ξεχωρίζεις με πιστόλι η μη...Αυτό που βαζεις για αραιωση είναι ένα σε όποια χρήση και αν κάνεις...
Εδώ κολλάνε οι παραπομπές...
Ειλικρινα δεν μπορω να σε καταλαβω! αφου και οι παραπομπες τα "ξεχωριζουν"!
Εσυ οταν ριχνεις με πιστολι, με τι αραιωνεις?

Εγω πάντως ξέρω οργανοποιο που καμια φορά κάνει τα όργανα με βερνίκι νιτρου (vernilac 1010) αραιωμένο με διαλυτικό νιτρου ( vernilac N1 ) με πινέλο. Και πινέλο της πλάκας και δεν έχει πάθει τίποτα...

• Like
Reactions: KOSSTV
Θανάση όντως δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε...
Αλλά γράφεις εσύ αλλά εγώ..
Συνεχίζω να μην συμφωνώ...
Επαναλαμβάνω..

Είτε υλικο με πινέλο είτε με πιστόλι άμα δεν γράφει η εταιρία για διαλυτικό πολυρεθανης η νιτρου δεν το βάζεις...απλά πράγματα...

Εσύ όλα τα διαλυτικό τα θεωρείς μάλλον ίδια οπότε δεν πέρνεις στα σοβαρά τα γραφόμενα των εταιριών...Αυτή την εντύπωση περνώ ..

Εάν δουλέψω λοιπον πιστολι και το υλικό ζητάει διαλυτικό πιστολιού θα βάλω αυτό...
Άμα ζητάει white spirit θα βάλω αυτό
Άμα ζητάει διαλυτικό νιτρου η πολυρεθανης θα βάλω αυτό...
Ακριβώς το ίδιο θα κάνω και χωρίς πιστολι....Αυτό γράφω τόση ώρα..

Εγώ λοιπον δεν ξεχωρίζω το αραιωτικο σε χρηση με πιστολι η μη...
Για αυτό και λέω ότι η διαφορα μας είναι εκεί..

Υπάρχουν πινέλα για όλες τα είδη διαλυμάτων.. Δεν υπάρχει πρόβλημα σε αυτό Άμα βάλεις το σωστό..

...κλείνω εδώ το θέμα εγώ...Για να μην κουρασουμε τους υπόλοιπους..

Last edited:
Εγώ λοιπον δεν ξεχωρίζω το αραιωτικο σε χρηση με πιστολι η μη...
Για αυτό και λέω ότι η διαφορα μας είναι εκεί..

...κλείνω εδώ το θέμα εγώ...Για να μην κουρασουμε τους υπόλοιπους..

Οταν αναφερομαστε σε ενα κοινο χρωμα διαλυτου, η αραιωση θα γινει ως εξης:, εαν βαψεις με πινελο τοτε αραιωνεις με νεφτι ή whitespirit. Εαν βαψεις με πιστολι αραιωνεις με διαλυτικο πιστολιου ή νιτρο.
Αυτο γραφω εξ αρχης
ενω εσυ γραφεις οτι δεν κανει η αραιωση με νιτρο γενικα ... και άλλα πολλα
Επισης, (τωρα το εψαξα) διαβασε και για τη χρηση του νιτρο

(Δεν τιθεται θεμα εαν κουραζουμε τους υπολοιπους, το θεμα ειναι να περναει η σωστη πληροφορια)

Εγω πάντως ξέρω οργανοποιο που καμια φορά κάνει τα όργανα με βερνίκι νιτρου (vernilac 1010) αραιωμένο με διαλυτικό νιτρου ( vernilac N1 ) με πινέλο. Και πινέλο της πλάκας και δεν έχει πάθει τίποτα...
Πες μας και την μαρκα των φτηνων πινελων για να μην αγοραζω μονο Lion με τη χρηση νιτρο, αλλα πες μας και για ποσα λεπτα ηταν εκτεθειμενο το πινελο στο νιτρο, γιατι ειναι διαφορετικο να εχει βαψει ενα μπαγλαμα και διαφορετικο να εχει βαψει μια ολοκληρη κιθαρα και να ειναι οκ το πινελο για επομενη εφαρμογη.
Το νιτρο κοβει ή γυρναει τις τριχες ενος φτηνου πινελου

Πες μας και την μαρκα των φτηνων πινελων για να μην αγοραζω μονο Lion με τη χρηση νιτρο, αλλα πες μας και για ποσα λεπτα ηταν εκτεθειμενο το πινελο στο νιτρο, γιατι ειναι διαφορετικο να εχει βαψει ενα μπαγλαμα και διαφορετικο να εχει βαψει μια ολοκληρη κιθαρα και να ειναι οκ το πινελο για επομενη εφαρμογη.
Βασικα λαουτα βάφει και παραδοσιακά όργανα. Την ρώτησα αν παίρνει φτηνά επειδή χαλάνε γρήγορα ή δεν έχει κανένα πρόβλημα και τα χρησιμοποιεί συνέχεια. Όταν πήγα μου έδειξε ένα βάζο με βερνίκι νιτρου και κάποια αναλογία διαλυτικό νιτρου που το έχει για βαφη με πινέλο όταν δεν μπορεί να βάψει με πιστολι . Περιμενω απάντηση . Πάντως σαν αποτέλεσμα ελάχιστη διαφορά είδα από το πιστόλι μετά το τρίψιμο.

Παντως για του νιτρου, πιστοποιω κι εγω οτι ειναι πολυ πιο "δυνατο" απο το νεφτι.
Ειχα ενα πλαστικο "στενσιλ" που ειχε χρωματα και με white spirit δεν πολυκαθαριζε. Το εβαλα καμια ωρα δυο, σε νιτρου και διαλυθηκαν και τα χρωματα και το πλαστικο (σχεδον).

• Like
Κώστα οι εταιρείες συγκεκριμενοποιουν πλέον τα υλικά για οικολογικους,εμπορικούς και λόγους φιγούρας.Η ουσια είναι ότι βάφαμε δεκαετίες πριν με πιστόλι και βάζαμε νίτρο ή πινέλου,πράγμα που κάνουμε ακόμα...με καλά αποτελέσματα. Βαφείς αυτοκινήτων δεν θα γίνουμε ποτέ αλλά και δεν θα αφήσουμε τη δουλειά στη μέση για να βρούμε διαλυτικό... :cool:

• Like

Έχει τα ίδια πινελα μήνες . Μετά από την χρήση τα καθαρίζει και τα βάζει σε ένα βάζο με ασετον. No name πινέλα του 1.5€...
Μπορώ να σου δώσω το όνομα της να δεις την δουλειά της και να την ρωτήσεις. Η αναλογία βερνίκι/διαλυτικό είναι 1:1 αν παίζει ρόλο.

Έχει τα ίδια πινελα μήνες . Μετά από την χρήση τα καθαρίζει και τα βάζει σε ένα βάζο με ασετον. No name πινέλα του 1.5€...
Μπορώ να σου δώσω το όνομα της να δεις την δουλειά της και να την ρωτήσεις. Η αναλογία βερνίκι/διαλυτικό είναι 1:1 αν παίζει ρόλο.
Για στειλε πμ να δω

σιγουρα η αναλογια ειναι 1:1 ... πρεπει να εχει φοβερο χερι αλλα και υπομονη

Για στειλε πμ να δω

σιγουρα η αναλογια ειναι 1:1 ... πρεπει να εχει φοβερο χερι αλλα και υπομονη
Έχει φοβερο χέρι ... Σκέψου ότι είδε την δουλειά της επαγγελματίας κατασκευαστής κλασσικής κιθάρας και την πήρε στο εργαστήριο του για να της μάθει την δουλειά του γιατί την θεώρησε ότι μόνο αυτή μπορεί να την συνεχίσει...
Πήγα από το εργαστήριο της για να μου μάθει να βάφω με πιστολι . Ή είναι όντως τόσο εύκολα όπως τα κάνει ή ειναι εύκολα μονο για αυτή

• Like
Reactions: Σωφρον
Ειναι μερες τωρα που ηθελα να ανεβασω ενα συγκεκριμενο προιον που μου εκανε εντυπωση που αφορα τον καθαρισμο του deck ξυλου(και οχι μονο)σε πατωμα η σε σανιδες πορτας και καγκελων...
Ειναι το Bona Decking Reviver....

To συγκεκριμενο προιον το πηρε πελατης επειτα απο συσταση της εταιριας για καθαρισμο τετοιων ξυλων απο μαυριλες....τα ξυλα να πω οτι ηταν χρονια παρατημενα και περασμενα με Teak Oil...
Επειτα απο τις καταλληλες συνεννοησεις τι και πως με το υλικο με τους τεχνικους της εταιριας φτασαμε στην πραξη..
Τα ξυλα τα οποια μιλαμε ειναι ξυλινες ταβλες του 1,20μ σε γκαραζοπορτα και μια πορτα εισοδου...35 ταβλες συνολο....

20210609_121816.jpg

Η εφαρμογη εχει ως εξης:
Ριχνεται μπολικο νερο στην προς επιφανεια καθαρισμου και επειτα με πινελο η πατρογκα περνιεται το υλικο..,
Επειτα αφου δρασει το υλικο για 3-5 λεπτα ξεπλενετα/καθαριζεται παλι επιφανια με μπολικο νερο...
Στην ερωτηση μου στην εταιρια πως απαντηση συγκεριμενη δεν πηρα αλλα σε εξτρα ερωτηση μου εαν το κανω με πιεστικο που δεν εχει μεγαλη δυναμη δεν ηταν αρνητικοι αλλα δεν το ειχαν δοκιμασει..
..και ετσι εγινε....
Πραγματικα η διαφορα ηταν περα για περα εμφανης και ουσιωδης στο αποτελεσμα..!!!
20210609_124449.jpg 20210609_124640.jpg
Η συγκεκριμενη δουλεια επαναληφθηκε 2 φορες μην τυχον και δεν επιασε καπου αλλα διαφορα μεγαλη δεν ειχε στο ηδη υπαρχον καθαρισμενο ξυλο...

Τα ξυλα αφου στεγνωσαν 2 μερες λογω οτι απο το νερο σηκωθηκε τριχα στην συνεχεια βγηκαν και τριφτηκαν και περαστηκαν με το λαδι της ιδια της εταιριας...παροτι δεν ημουν συμφωνoς για να μην εχει το ιδιο αποτελεσμα ξανα αλλα αφου ο πελατης αυτο ηθελε αυτο περαστηκε........!!!
Ειναι το Bona Decking Oil..

20210610_095402.jpg 20210610_120432.jpg

Το τελικο αποτελεσμα ακρως ικανοποιητικο σε σχεση με το πριν..(δυστυχως δεν εχω βγαλει φωτο )..τοσο που το προιον καθαρισμου μπαινει στις επιλογες μου στο αμεσο μελλον για παρομοια κατασταση....ενδεχομενως να μπει και σε αλλα ξυλα σε τετοια κατασταση...Να δουμε ποσο θα κρατησει με το λαδι.....

Τα υλικα δεν ειναι φτηνα οταν τα 2.5L το λαδι εχουν 60 ευρω και το καθαριστικο 50 ευρω....αλλα ειδικα για το δευτερο αξιζει με το παραπανω καθως βγαζει μετρα...στην συγκεκριμενη δουλεια δεν χαλασαμε ουτε το μισο....δεν υπαρχουν μικροτερες ποσοτητες δυστυχως....

Το προτεινω με κλειστα ματια σε οποιον το χρειαζεται σε τετοια περιπτωση...

Last edited:
Ωραίο καθαριστικό - μπήκε στα υπόψιν. Και με σκέτο πιεστικό φεύγει η πολλή μαυρίλα, αλλά δεν γίνεται και καινούριο όπως στην τρίτη φωτογραφία που έβαλες.

Πραγματικα πολυ ενδιαφερον....!!!

Δημητρη τι εννοεις δεν γινεται καινουργιο...;
Tο κυριο ζητημα ειναι να φυγει η μαυριλα και να βρεθει καθαρο ξυλο......αυτο επιτευτηκε νομιζω με το παραπανω...ενα ταλαιπωρημενο ξυλο ποτε δεν μπορει να επανελθει ποτε στην αρχικη του κατασταση οτι και εαν κανεις μετα..,,,