Βάψιμο ξύλου....

Ειδες Κωστη που βιαζεσαι?

Kostas K εγω φιλε εβαψα με βερνικι πατωματων το αλογακι το οποιο στο 80% εχει καθετες επιφανειες αλλα τετοιο προβλημα δε συναντησα τελη Απριλιου σε εσωτερικο χωρο.
Όντως βιαστικά για το που το έκανε...
Αλλά το πως επρεπε να περασει το υλικο ειναι κυριως το ζητουμενο, που απο οτι ειδες επαληθευει τα λεγομενα μου....

Kostas K εγω φιλε εβαψα με βερνικι πατωματων το αλογακι το οποιο στο 80% εχει καθετες επιφανειες αλλα τετοιο προβλημα δε συναντησα τελη Απριλιου σε εσωτερικο χωρο.
Βερνίκη πατωμάτων σε ριπολίνη σε κάθετι επιφάνειες έχω χρησιμοποιήσει και εγώ και δεν είχα θέμα.

Tα ατυχήματα γίνονται είτε όταν πάει κάτι εντελώς λάθος είτε αν πολύ παράγοντες συνδράμουν για να γίνει το κακό.
Η περίπτωση μου λίγο ανήκει στην 2η κατηγορία. Κάτι το βερνιλακ, κάτι η ριπολίνη, κάτι που δεν γυαλοχαρτάρισα ελαφρά μεταξύ 1ο κ 2ο χερι βερνικιού, κάτι η υγρασία, κάτι το κρύο, κάτι η ποσότητα στο πινέλο συμβάλανε στο να την πατήσω.

• Like
Reactions: KOSSTV and enduras1
Εγώ από την εμπειρια μου και από όσα έχω δει περισσότερο θα εστίαζα στο γυαλοχαρταρισμα που έχει σχέση με το γατζωμα του υλικού και στην λανθασμένη ποσότητα και κατά δεύτερον στο καιρό για αυτό που έγινε..
Γιατί μιλάνε για υλικό νερου..Που ότι και να γίνει καποια στιγμη θα στεγνώσει...

Θα στεγνώσει το νερό με 10 βαθμούς και 80% υγρασία?

Έλα Κώστα πες ότι κάνεις πλάκα.

Το νερό δεν στεγνώσει το βερνίκι πατωματων ναι...😁
Κυριάκο έχεις περάσει βερνίκια ξύλου νερου με 5-10 βαθμούς εξωτερικά σε παντζουρια...;Μιλάω σε περιοχές όπως Διόνυσος,Εκάλη και λοιπά για να δεις πως συμπεριφέρονται και ποτέ στεγνώνουν.. ;
Μιλάμε για 100% υγρασία εκεί...
Άμα τα απλώσεις.σωστα και στην κατάλληλη αραίωση δεν έχεις πρόβλημα..
Το πως θα απλωθεί,στρωθει και περαστεί το υλικο δεν μπαίνει στην εξίσωση...;
Σκεφτόμαστε μόνο εγκεφαλικά έχει υγρασία και κρύο και τέλος...;
Όχι δεν είναι τόσο επιφανειακά τα πράγματα...
Επιπλέον τα βερνίκια νερού έχουν περισσότερη διεισδυτικότητα από τα βερνίκια νευτιου η διαλυτικόυ και απορροφούνται στην ξυλινη επιφανεια πιο γρήγορα.

Αν και εδώ μιλάμε βέβαια για βερνίκι πατωματων νερού που η σύνθεση είναι διαφορετική αλλά υπαρχουν τα συστατικά (πολυκαρβουνικο) εκείνα που χρειάζοται να στεγνωσει..
Στις προδιαγραφές του συγκεκριμενου δεν αναφέρει πουθενά για επηρεασμο από τις καιρικές συνθήκες αλλά μόνο αργο στέγνωμα...
Εσύ με βερνίκι πατώματος πέρασες το αλογάκι.. ;αν ναι με τι αραίωση και πως.
Απλώς επαναλαμβάνω γιατί έχει τεράστια σημασία ότι ο τρόπος εφαρμογής του θα πρέπει να γίνεται μονο οριζοντια...

Υποψη ... οι διαλυτες "στεγνωνουν" πιο γρηγορα!

Στην περίπτωση των βερνικιων νεφτιου η διαλυτικου από την υγρασία η το κρύο έχουν την τάση να σπάνε η να κρακελαρουν...Για αυτό και για εξωτερικούς χώρους δεν συνιστουνται..Δεν εγινε αυτο ομως στην περίπτωση του Κώστα...

Όσο για το στέγνωμα είναι επιφανιακο στου νεφτιου/διαλυτικου...το υλικό απο μεσα ακόμη δουλειει..
Αν μιλαμε για εσωτερικό χώρο ναι στεγνώνουν πιο γρήγορα...

Επειδή αναφερεσαι γενικότερα σε βερνίκια διαλυτικου και όχι πατώματος να σου θυμίσω,γιατι το ξέρεις,ότι αυτά επειδή είναι 2 συστατικών στεγνώνουν εξαιτίας του καταλύτη και όχι λόγω του διαλύτη..είδαλως πως θέλουν καμία εβδομάδα να στεγνώσουν και αν δεν έχει μπει ο κατάλληλος καταλύτης .!!

Όλοι οι πατωματζηδες εν ετει 2022 δεν θέλουν να τα χρησιμοποιούν εξαιτίας του αργού στέγνωματος τους...
Εάν υπάρχει κάποιος λόγoς να χρησιμοποιηθούν,και συμφωνώ γιατί το έχω δει στην πράξη, ειναι εξαιτίας της σκληρότητας τους...

Last edited:
Κωστη βιαζεσαι.

Σου αναγνωριζω πως βιαζεσαι για να βοηθησεις.

Ολα τα χρωματα αναγραφουν πως η εφαρμογη και ο χρονος στεγνωματος επιρρεαζονται απο τις καιρικες συνθηκες.

Μου συζητας για επαγγελματιες και βαψιματα σε συνθηκες 100% υγρασιας.

Αν ο ιδιοκτητης δεν εχει μυαλο μεσα στο κεφαλι του και ζητησει να βαφτει το σπιτι του υπο βροχη τον Ιανουαριο ο μαστορας χαζος ειναι να χασει το μεροκαματο?

Δεν θα γραψω πολλα για να μην κουρασω απλα θα αναφερθω σε μια απο τις δεκαδες διατριβες για βαφες.

There are some problems happened from changing temperature and humidity that impact on drying:
➢ The slower drying times leads to sag or run paint, while thicker coatings result to more prone to wrinkling.
➢ As lower temperature condition, the paint does not penetrate entirely into the substrate. In hot condition, the paint surface can skin over while the lower layers have not dried yet, creating bumps or wrinkling on the surface. In case extremely high temperature, the paint will dry too fast and cause blistering or bubbling paint.
➢ The more moisture in the air, the longer time needed for water evaporation in an acrylic or latex paint. In high humidity case, the wood will absorb the moisture in the air that reduces the adhesion of the paint to the substrate and cause to peel or bubble in paint. (Hingst 2016.)
3.3 Drying

Πηγη:https://www.google.com/url?sa=t&rct...PRODUCTS.pdf&usg=AOvVaw2GgCXOU4oV_uFGXBu_GI5y

Τελος δεν ειναι μονο τα 2 συστατικων βερνικια διαλυτου.
Επειδή αναφερεσαι γενικότερα σε βερνίκια διαλυτικου και όχι πατώματος να σου θυμίσω,γιατι το ξέρεις,ότι αυτά επειδή είναι 2 συστατικών στεγνώνουν εξαιτίας του καταλύτη και όχι λόγω του διαλύτη..είδαλως πως θέλουν καμία εβδομάδα να στεγνώσουν και αν δεν έχει μπει ο κατάλληλος καταλύτης .!!

Κυριάκο....

Φυσικά και όλα τα χρώματα επηρεάζονται από τις καιρικές συνθήκες και ο χρόνος στέγνωματος επιμηκύνεται αναλόγως...
Είπα εγώ ότι δεν επηρεάζονται...;

Μαλλον μπερδευσαι γιατι αυτη την στιγμη μιλάμε για το βερνίκι πατωματων που είναι για εσωτερικό χώρο που δεν είναι για εκθεση στις καιρικές συνθήκες...και που κακος ο συνωνοματος το περασε εξω....βέβαια άσχετος εάν είναι για μεσα άλλο να έχει 35 βαθμούς έξω και άλλο 10...Αλλά το υλικό απλώς επαναλαμβάνω ότι απλως θα αργήσει να στεγνωσει...

Τα βερνίκια νερού που αναφέρω είναι για εξωτερικες συνθήκες...και γραφουν όλα εφαρμογή από 10-35 βαθμούς...

Ο επαγγελματίας θα πρέπει να αναφέρει/ενημερωσει τους κυνδινους που εγκυμονούν εαν θέλει ντες και καλά να περάσει μέσα στην βροχή...
Εγώ προσωπικά δεν υπάρχει περίπτωση να περάσω υπό βροχή η με υγρασία που έχει πιάσει πάνω στο ξύλο...
Ούτε συζυτηση...Φυσικά και δεν γίνεται....ούτως αλλιώς δεν ανέφερα κάτι τέτοιο...

Εμείς μιλάμε για το στέγνωμα του υλικού υπό συνθήκες υγρασίας αφού έχει περαστεί...και το γνωρίζω πως συμπεριφέρεται μετά λόγου γνώσεως..

Είπα για δύο συστατικών γιατί μιλάμε για πατώματος και φυσικά κρουστας γιατί μόνο τέτοια είναι αυτά.
Οπότε εάν θες να τα βάλουμε στην εξίσωση όλα είναι άλλο πράγμα...

Καλο το link με ενδιαφεροντα πραγματα αλλά ειναι γενικου περιεχομένου. .

Κυριάκο....

Φυσικά και όλα τα χρώματα επηρεάζονται από τις καιρικές συνθήκες και ο χρόνος στέγνωματος επιμηκύνεται αναλόγως...
Είπα εγώ ότι δεν επηρεάζονται...;

Μαλλον μπερδευσαι γιατι αυτη την στιγμη μιλάμε για το βερνίκι πατωματων που είναι για εσωτερικό χώρο που δεν είναι για εκθεση στις καιρικές συνθήκες...και που κακος ο συνωνοματος το περασε εξω....βέβαια άσχετος εάν είναι για μεσα άλλο να έχει 35 βαθμούς έξω και άλλο 10...Αλλά το υλικό απλώς επαναλαμβάνω ότι απλως θα αργήσει να στεγνωσει...

Τα βερνίκια νερού που αναφέρω είναι για εξωτερικες συνθήκες...και γραφουν όλα εφαρμογή από 10-35 βαθμούς...

Ο επαγγελματίας θα πρέπει να αναφέρει/ενημερωσει τους κυνδινους που εγκυμονούν εαν θέλει ντες και καλά να περάσει μέσα στην βροχή...
Εγώ προσωπικά δεν υπάρχει περίπτωση να περάσω υπό βροχή η με υγρασία που έχει πιάσει πάνω στο ξύλο...
Ούτε συζυτηση...Φυσικά και δεν γίνεται....ούτως αλλιώς δεν ανέφερα κάτι τέτοιο...

Εμείς μιλάμε για το στέγνωμα του υλικού υπό συνθήκες υγρασίας αφού έχει περαστεί...και το γνωρίζω πως συμπεριφέρεται μετά λόγου γνώσεως..
Κωστή με 100% υγρασία που αναφέρεις σημαίνει πως ο αέρας είναι τόσο κορεσμένος που όπου ακουμπάει δημιουργεί σταγονίδια.
Και συνήθως βρέχει.
Αυτό σημαίνει 100% υγρασία.
Άρα λοιπόν αν το έχεις κάνει αυτό και μάλιστα με 5-10 βαθμούς
Το νερό δεν στεγνώσει το βερνίκι πατωματων ναι...😁
Κυριάκο έχεις περάσει βερνίκια ξύλου νερου με 5-10 βαθμούς εξωτερικά σε παντζουρια...;Μιλάω σε περιοχές όπως Διόνυσος,Εκάλη και λοιπά για να δεις πως συμπεριφέρονται και ποτέ στεγνώνουν.. ;
Μιλάμε για 100% υγρασία εκεί...

Είπα για δύο συστατικών γιατί μιλάμε για πατώματος και φυσικά κρουστας γιατί μόνο τέτοια είναι αυτά.
Οπότε εάν θες να τα βάλουμε στην εξίσωση όλα είναι άλλο πράγμα...

Όχι φίλε δεν είναι όλα τα βερνίκια πατώματος 2 συστατικών.
Δεν είναι μόνο τέτοια αυτά.
Παράδειγμα το ν33 που χρησιμοποιώ.

Κωστή με 100% υγρασία που αναφέρεις σημαίνει πως ο αέρας είναι τόσο κορεσμένος που όπου ακουμπάει δημιουργεί σταγονίδια.
Και συνήθως βρέχει.
Αυτό σημαίνει 100% υγρασία.
Άρα λοιπόν αν το έχεις κάνει αυτό και μάλιστα με 5-10 βαθμούς
Ναι συμφωνώ αυτό συμβαίνει πολλές φορες...αλλά μονο συζυταω την περίπτωση που δεν υπάρχει βροχή η υγρασία πανω στο προς ξυλο πέρασμα...στις περιοχες που αναφερω τα επιπεδα ειναι απο 85-100% ειδικα τις πρωινες ωρες...για την εφαρμογη το ξεκαθαρισα πριν..!!!
Τι έχω κάνει με υπο αυτές τις συνθήκες για αυτό και στο αναφέρω ότι δεν.ειχα θεμα...τι άλλο να σου πω..!!

Όχι φίλε δεν είναι όλα τα βερνίκια πατώματος 2 συστατικών.
Δεν είναι μόνο τέτοια αυτά.
Παράδειγμα το ν33 που χρησιμοποιώ.
Βρε Κυριάκο ο Κώστας δεν χρησιμοποίησε ενός συστατικού..;.ξέρω ότι υπάρχουν...και 2 συστατικών νερου και δυαλιτου και ενός από τα 2...!!!

Η αναφορά πήγαινε ότι των 2 συστατικών δυαλιτου σε εξωτερικού χώρους έχουν θέματα.. ακομη και νερού..Δεν κάνουν για έξω...

Το βάψιμο με λακκα ειναι 100% αποτυχια για καποιον που θα το κανει ερασιτεχνικα με πιστολι;
Εχω δει πως υπαρχουν διαφορα ειδη στην αγορα.

Καλησπέρα και χρόνια πολλά,

Έχω ενώσει ένα μεγάλο οριζόντιο κομμάτι MDF με κάποια κάθετα κομμάτια MDF. Για την ένωση έχω χρησιμοποιήσει καβίλιες (οξίας ή πευκου αν θυμαμαι καλά) και ξυλόκολλα φυσικά. Δεν ήταν τυφλή η οπή της καβίλιας στο οριζόντια κομμάτι, δηλαδή η καβίλλια είναι εμφανής. 'Οταν όλα στέγνωσαν καλά, καλά, πήγα και την κούρεψα με ένα πριόνι ώστε να έρθει σχεδόν πρόσωπο με το MDF.
Εριξα στόκο ώστε να καλυφθεί όποιο μικρό κενό υπήρχε μεταξύ καβίλιας και mdf και αφού στέγνωσε και αυτό πήγα και έτριψα με ενα παλμικό τριβίο ώσπου να γίνουν όλα flat.
Στην συνέχεια περάστηκε το MDF βελατουρα και ριπολινη.

Αν δω το οριζόντιο κομμάτι υπό γωνία σε σχέση με την πηγή του φωτός παρατηρώ ότι στο σημείο που υπάρχουν από κάτω οι καβίλιες έχει κάνει ένα πολυ μικρό καρουμπαλάκι, το οποίο μαρτυρά ότι από κάτω κρύβονται οι καβίλιες.
Ελπίζα ότι δεν θα φαινόταν τίποτα.
Εκτός από το να έκανα την οπή τυφλή και οχι διαμπερή, δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να καμουφλαριστεί πλήρως;

Καλά τώρα δεν μπαίνω σε διαδικασία να το διορθώσω, αλλά για να ξέρω για την επόμενη φορά.

Όταν θα ξανακάνεις τέτοιο κομμάτι θα κάνεις το πρώτο χέρι στοκαρισματος,αφού έχει γίνει ένα χέρι βελατουρα ώστε να έχει πρόσφυση ο στόκος, με σιδηρόστόκο...
Γιατί γίνεται πιο συμπαγής και πιο σκληρός ώστε να δέσει όλο μαζί..το τρίβεις το ξανασταρωνεις και εποιτα βαζεις ακρυλικο στόκο αυτή την φορά..

Εαν έχεις βάλει μόνο ακρυλικο στόκο ενδεχόμενος εσωτερικά να μην είχε στεγνώσει και κρέμασε προς τα εξω άμα γύρισες το κομμάτι αυτό πλάι η κατακόρυφα και στέγνωσε έτσι...

Ακόμη και τώρα διορθώνεται αυτό που έκανες αλλά άστο έτσι...θεωρώ ότι αφού φενεται μόνο στο πλάι υπό το φως του ήλιου η λάμπας δεν αξίζει το.κοπο...

• Like
Reactions: nikfor
Για να βαψω ενα παλαιο κρεβατι που ηταν με λακα μασιφ ξυλο, τι επιλογές εχω; Εχει κίτρινισει η λακα και το εχω αποθηκη. Ειτε με πιστολι η με ρολο.
Λογικα λακα παλι θα ειναι δυσκολο χωρις εμπειρία και εξοπλισμο κατάλληλο.

Βελατουρα και ριπολινη νερού με ρολακι microstar...
Εκει καταλληγω και εγω καθως τα δυο συστατικών κτλ μου φαίνονται πολυ advance level.
Πάντως γιατι οχι ριπολινη αλκυδικη σε ματ πχ;
Επίσης απο μαρκες είδα εδώ με vivechrom στο θεμα. Erlac μηπως ειναι καλύτερο;

Θα βάλεις ριπολινη σατινε(ειτε αλκυδικη ειτε πολυρεθανικη για πιο σκληρες καταπονησεις) ώστε να καθαριζεται...Η ματ έχει πόρους και θα πιάσει βρώμα πολύ γρήγορα...

Tις εχω χρησιμοποοησει σχεδον ολες του νερου...θεωρω καλυτερες της Vitex και της Er-lac...

• Like
Reactions: dk31 and Parhs
Θα βάλεις ριπολινη σατινε(ειτε αλκυδικη ειτε πολυρεθανικη για πιο σκληρες καταπονησεις) ώστε να καθαριζεται...Η ματ έχει πόρους και θα πιάσει βρώμα πολύ γρήγορα...

Tις εχω χρησιμοποοησει σχεδον ολες του νερου...θεωρω καλυτερες της Vitex και της Er-lac...
Πηρα vitex νερου πολυουρεθανικη σατινε.
Θα δοκιμασω πιστολι και αν δω οτι δεν θα βαλω ρολακι.

Όταν θα ξανακάνεις τέτοιο κομμάτι θα κάνεις το πρώτο χέρι στοκαρισματος,αφού έχει γίνει ένα χέρι βελατουρα ώστε να έχει πρόσφυση ο στόκος, με σιδηρόστόκο...
Γιατί γίνεται πιο συμπαγής και πιο σκληρός ώστε να δέσει όλο μαζί..το τρίβεις το ξανασταρωνεις και εποιτα βαζεις ακρυλικο στόκο αυτή την φορά..

Εαν έχεις βάλει μόνο ακρυλικο στόκο ενδεχόμενος εσωτερικά να μην είχε στεγνώσει και κρέμασε προς τα εξω άμα γύρισες το κομμάτι αυτό πλάι η κατακόρυφα και στέγνωσε έτσι...

Ακόμη και τώρα διορθώνεται αυτό που έκανες αλλά άστο έτσι...θεωρώ ότι αφού φενεται μόνο στο πλάι υπό το φως του ήλιου η λάμπας δεν αξίζει το.κοπο...

Κώστα σε ευχαριστώ για την απάντηση. Δεν πρέπει να είναι αυτό το πρόβλημα στην συγκεκριμένη περίπτωση. Ο στόκος που παρέμεινε μετά το τρύψιμο ήταν απειροελάχιστος, ίσα ίσα να καλύψει το κενό που υπάρχει μεταξύ MDF και ραυδώσεων της καβίλιας.
Επίσης σίγουρα δεν πετάχτηκε προς τα πάνω η καβίλια για κανένα λόγο. Περαν οτι είχε στεγνώσει καλά πριν ξεκινήσω το τρίψιμο, το έπιπλο δεν έχει μετακινηθεί στο ελάχιστο από το σημείο που το έβαλα για να το βάψω. Και όταν τέλειωσα το τρίψιμο βεβαιώθηκα και με το μάτι και με την αφή ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε ανομοιγένοια μεταξύ καβίλιας και mdf.
Υπάρχει το ενδεχόμενο να ρούφηξε το mdf παραπάνω την βελατούρα σε σχέση με την καβίλια και για αυτό να εμφανίστηκε αυτη η ανεπέστατη ανομοιγένοια? και όταν βάφτηκε όλο το έπιπλο με λευκή ριπολίνη να χτύπησε και στο μάτι;