Βαρκούλες....

Πόρος, D200, 18-200, δείλι!

attachment.php

:captain:

i like it.
εκανα μια δοκιμη (αλλαγη). Εκοψα τα βραχια στ αριστερα γιατι δεν μου καθονταν κ επεσε και η βαρκουλα off centre.

Δε μου λες, πως σταματησες το νερο με τοσο φως. Τι φιλτρα φοραγες?

Attachments

• boat02 - Version 3.jpg
    boat02 - Version 3.jpg
    146.2 KB · Views: 26
Έκανα και άλλα καδραρίσματα όπως αυτό που προτείνεις, αλλά μου αφαιρούσαν από την αίσθηση του βραχώδους της ακτής όπου προσάραξε η βαρκούλα, οπότε τα απέρριψα.

Το πολύ φως είναι ψευδαίσθηση. Η φωτο είναι τραβηγμένη χθες στις 20:50 το σούρουπο, απλώς κοιτούσα νότια και δεν είχα το πρόβλημα με το δυνατό φως της δύσης. Πιθανόν να φορούσα και πολωτικό, δεν θυμάμαι... Όσο για την ταχύτητα, δεν είναι πολύ αργή, είναι στα 2 δεύτερα, ήθελα να κρατήσω το νερό πριν το απορροφήσει εντελώς η άμμος, ειδικά στην πέτρα μπροστά.

Λίγο πριν είχα τραβήξει αυτήν (η βάρκα μόλις διακρίνεται στο βάθος), με το (κλασικό μου πλέον...) ντεγκραντέ dark tabac (Cromatek)

attachment.php

Attachments

• RockyShore02.jpg
    RockyShore02.jpg
    155.5 KB · Views: 155
Last edited:
Απάντηση: Re: Βαρκούλες....

Λίγο πριν είχα τραβήξει αυτήν (η βάρκα μόλις διακρίνεται στο βάθος), με το (κλασικό μου πλέον...) ντεγκραντέ dark tabac (Cromatek)

τι φίλτρο είναι αυτό?

Re: Απάντηση: Re: Βαρκούλες....

τι φίλτρο είναι αυτό?
ό,τι και νάναι, μόλις μάθαμε κάτι ανεκτίμητο..

Τάσο, πολλές (ωραίες) :SFGSFGSF: φωτογραφίες από την ίδια (εξαιρετικά ενδιαφέρουσα) παραλία!!

Η επιμονή του φωτογράφου... :five:

Ένα ντεγκραντέ είναι (ορθογώνιου σχήματος του συγκεκριμένο, αγγλικό της Cromatek) μόνο που είναι χρωματιστό, σε χρώμα ταμπά (περίπου καφέ). Το σβήσιμο του συγκεκριμένου είναι μάλλον γλυκό (όχι πολύ απότομο δηλαδή), και το επάνω με το κάτω πρέπει να έχουν διαφορά γύρω στα 2 στοπ. Το χρησιμοποιώ για την εξισορρόπηση της έκθεσης σε τέτοια τοπία με εμφανή τον ορίζοντα, οπότε εξαφανίζεται το "σβήσιμο" του ντεγκραντέ. Απλώς φροντίζω να φέρω το σβήσιμο του φίλτρου περίπου στον ορίζοντα. Τη συγκεκριμένη φορά το κρατούσα με το χέρι κολλητά στο παρασολέιγ του φακού.

Το συγκεκριμένο χρώμα βολεύει πολύ στο ηλιοβασίλεμα, πρακτικώς, πέραν της εξισορρόπησης της έκθεσης μεταξύ σκοτεινού κάτω και φωτεινού επάνω μέρους του θέματος, λειτουργεί σαν να έχουμε τσιμπήσει τον κορεσμό του ουρανού. Υπάρχουν ασφαλώς και τα άχρωμα (γκρι ή Neutral Density) ντεγκραντέ.

Εχω μερικες φωτογραφιες με βαρκουλες απο τη Μηλο, αλλα θα τις βαλω μετα γιατι η ατιμη η ρετσινα μου εχει κανει ενα στομαχι χαλια:p:p

Απάντηση: Re: Βαρκούλες....

Ένα ντεγκραντέ είναι (ορθογώνιου σχήματος του συγκεκριμένο, αγγλικό της Cromatek) μόνο που είναι χρωματιστό, σε χρώμα ταμπά (περίπου καφέ). Το σβήσιμο του συγκεκριμένου είναι μάλλον γλυκό (όχι πολύ απότομο δηλαδή), και το επάνω με το κάτω πρέπει να έχουν διαφορά γύρω στα 2 στοπ. Το χρησιμοποιώ για την εξισορρόπηση της έκθεσης σε τέτοια τοπία με εμφανή τον ορίζοντα, οπότε εξαφανίζεται το "σβήσιμο" του ντεγκραντέ. Απλώς φροντίζω να φέρω το σβήσιμο του φίλτρου περίπου στον ορίζοντα. Τη συγκεκριμένη φορά το κρατούσα με το χέρι κολλητά στο παρασολέιγ του φακού.

Το συγκεκριμένο χρώμα βολεύει πολύ στο ηλιοβασίλεμα, πρακτικώς, πέραν της εξισορρόπησης της έκθεσης μεταξύ σκοτεινού κάτω και φωτεινού επάνω μέρους του θέματος, λειτουργεί σαν να έχουμε τσιμπήσει τον κορεσμό του ουρανού. Υπάρχουν ασφαλώς και τα άχρωμα (γκρι ή Neutral Density) ντεγκραντέ.

συγχώρα με, αλλά λόγω ασχετοσύνης μου δεν κατάλαβα τίποτα

Δεν εχω την πειρα μερικων (ουτε και τον εξοπλισμο), αλλα πιστευω προσπαθω να την αποκτησω. Νομιζω ειναι καλη αρχη αυτες...:p

Ειναι ολες τραβηγμες στη Μηλο, την οποια και επισκεφτηκα πριν 10 μερες!:D

Φυριπλακα! (Απο τις αγαπημενες μου φωτο, που τραβηξα στο νησι)

imgp0526cy7.jpg

imgp0523me1.jpg

imgp0522dc5.jpg

Πολλωνια!

imgp0797qg1.jpg

imgp0798mp8.jpg

imgp0796oy9.jpg

Κλεφτικο!

imgp1115ra3.jpg

imgp1116sl0.jpg

Ελπιζω να σας αρεσουν!

Πολύ ωραία χρώματα! Ειδικά το νερό στις τελευταίες! Στην προτελευταία, έπεσες διάνα στην έκθεση νομίζω, όλα έγραψαν πολύ ωραία. Εάν είχες και λιγάκι από το βράχο στα αριστερά, θα ήταν σαν να σου όριζαν ένα φυσικό κάδρο (τέτοια πράγματα καλό είναι να τα ψάχνεις, ακόμη και εάν κάποια στιγμή φαίνονται ολίγον κλισέ).
Δοκίμασε λίγο πιο ευρυγώνιο πλάνο και φέρε τη μηχανή κατά το δυνατόν πιο χαμηλά, θα δείξει πολύ πιο εντυπωσιακό.

Re: Απάντηση: Re: Βαρκούλες....

συγχώρα με, αλλά λόγω ασχετοσύνης μου δεν κατάλαβα τίποτα

Τώρα μου φαίνεται πως γίνεσαι παραπονιάρης που μίλησα για το sharpening στο άλλο θέμα, αλλά εντάξει.

Ντεγκραντέ είναι ένα φίλτρο του οποίου η μία άκρη (με την έννοια πάνω-κάτω, όχι μπρος-πίσω) αφήνει να περνάει ελεύθερα το φως και η άλλη κόβει λίγο, και όλο αυτό γίνεται με κάποια διαβάθμιση κάπου στη μέση, όταν δηλαδή από το εντελώς διάφανο μέρος περνάμε στο λιγότερο διάφανο.

Τώρα αυτό το ντεγκραντέ μπορεί να είναι χρωματικώς ουδέτερο (ND = neutral density) ή να είναι χρωματιστό. Αυτό που χρησιμοποίησα πιο πάνω είναι χρωματιστό, σε χρώμα ταμπά.

Τα ντεγκραντέ φίλτα βοηθούν στο να εξισορροπήσουμε την έκθεση σε ένα κάδρο στο οποίο υπάρχουν έντονες αντιθέσεις φωτεινότητας ανάμεσα σε δύο τμήματά του, έτσι ώστε ούτε να καίμε τα φωτεινά αλλά ούτε και να υποφωτίζουμε τα σκοτεινά.

Περισσότερο στο κάθετο, όριζε το κάδρο, και η πιο χαμηλή λήψη που περιέλαβε και τον κίτρινο βράχο κάτω αριστερά, και το πιο καθαρό παιχνίδισμα του νερού, μου έδωσε καλύτερα την αίσθηση του βάθους.

Το σημειο που τραβηχτηκε η φωτογραφια, ηταν στην ουσια ενα μεγαλο κοιλωμα στο βραχο. Προσπαθησα για περισσοτερο ευρυγωνιο πλανο, αλλα απο την πανω πλευρα φαινοταν ο βραχος και δε μου αρεσε (εμενα τουλαχιστον).

Ηταν λιγο περιεργο το σημειο που πηγα και τραβηξα τη φωτογραφια, και δεν ειχα και καλη ισορροπια. Ομως νομιζω βγηκαν καλες.

Κατι σε σχεση με τη βαρκουλα που εβγαλες (σελιδα 14). Πως γινεται το νερο να φαινεται σα καπνος? Ειναι εκθεση μερικων δευτερολεπτων, σωστα?

2 δευτερολέπτων, ίσα-ίσα να γράψει ένα κύμα και να μην προλάβει να απορροφηθεί η υγρασία που αφήνει πίσω του. Πιο μεγάλες εκθέσεις βγάζουν τη θάλασσα πραγματικό λάδι και τα κύμματα στην ακτή σαν ατμό.