Βαθιά Πρόσκρουση

"Τελειος ειναι αυτος: που έχει φτάσει στην τελειότητα· ιδανικός, ολοκληρωμένος, χωρίς ελάττωμα, αψεγάδιαστος, άψογος.
Και λεω,πως ειναι δυνατον αυτος που εχει αυτες τις ιδιοτητες, να κανει λαθη?"

Τέλειος = Άγιος.

Ο άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να κοπιάσει και να γίνει Άγιος (να μοιάσει δηλαδή του Ιησού Χριστού που έφερε την ανθρώπινη φύση), δηλαδή τέλειος.

Αυτό σημαίνει ότι είναι (ο άνθρωπος) τέλειο δημιούργημα αφού είχε εξαρχής αυτή τη δυνατότητα.

Δε ξέρω βρε Λάκη τι άλλο να σου πω...

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Βαθιά Πρόσκρουση

εχω πει οτι ο δρομος ο ορθος,εχει δυσκολιες,οποιος θελει να σωθει,πρεπει να κανει θυσιες!

Σιγά μην κάνω και καμμιά δεκαριά άθλους για να 'ρθω να σε καλιμπράρω!!:BDGBGDB55:

Λοιπον οσον αφορα αυτο που λεει ο Λακης, για το "τελειο" ( Τα αλλα το γιγνεσθαι και το Ειναι η Οντας Ων θα το πουμε αργοτερα)

Το "Τελειο" εχει σχεση με το "τελος" .

Ετσι λεμε αυτο ειναι ενα τελειο στυλο, γραφει απταιστα δηλαδη εχει φτασει στο τελος του ( Σκοπος και Τελος...βλεπε ΣτοΙκοι).
Ενα τελειο κουνελι ειναι αυτο που δρα τελεια σαν κουνελι. Γεννιεται μεγαλωνει και τελειωνει σαν κουνελι. Οντας παντα 100% αυτο που ειναι.

Ο Ανθρωπος αντιθετα ειναι παντα ατελης αλλα τελειωνεται συωεχως χωρις ποτε να φτασει το τελος.
Γιατι ; Γιατι η φυση του δεν αρκειται σε μια λειτουργια οσο πολυπλοκη κι αν ειναι.
Συμετεχει κατι αλλο που μονο αυτος εννοει απο το ζωϊκο βασιλειο, το αιωνιο το απειρο το απολυτο.

Και προσπαθει να τα φτασει χωρις ποτε να τα καταφερει.

Απο την πλευρα του Σταυρου ο ανθρωπος μπορει να γινει τελειος και ειναι αυτο που λεει Αγιοτητα.

Απάντηση: Re: Βαθιά Πρόσκρουση

"Τελειος ειναι αυτος: που έχει φτάσει στην τελειότητα· ιδανικός, ολοκληρωμένος, χωρίς ελάττωμα, αψεγάδιαστος, άψογος.
Και λεω,πως ειναι δυνατον αυτος που εχει αυτες τις ιδιοτητες, να κανει λαθη?"

Τέλειος = Άγιος.

Ο άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να κοπιάσει και να γίνει Άγιος (να μοιάσει δηλαδή του Ιησού Χριστού που έφερε την ανθρώπινη φύση), δηλαδή τέλειος.

Αυτό σημαίνει ότι είναι (ο άνθρωπος) τέλειο δημιούργημα αφού είχε εξαρχής αυτή τη δυνατότητα.

Δε ξέρω βρε Λάκη τι άλλο να σου πω...

μαλλον δεν το αντιλαμβανεσαι,αλλα πεφτεις σε αντιφαση.
Υποθετω απο καπου το εχεις ακουσει,αλλα δεν το θυμασαι καλα να το εξηγησεις.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Σιγά μην κάνω και καμμιά δεκαριά άθλους για να 'ρθω να σε καλιμπράρω!!:BDGBGDB55:

δεκα θα εκανες αν ησουν ο Ηρακλης,εσυ κι εναν να κανεις,παλι αθλος θα ηταν! :earmuffs:

Σταυρο

Χωρις να θελω να υποκλεψω την στιχομυθια σου με τον Λακη,
προσεγγιζεις την αληθεια (οποια και αν ειναι αυτη) με αποκαλυπτικο τροπο.
Δηλαδη, υπαρχουν Αληθειες σε αυτον τον κοσμο που ΑΝ τις προσεγγισω με την Λογικη
... δεν προκειται ποτε να τις αγγιξω "εσωτερικα", μεσα μου, στην συνειδηση και αντιληψη μου.
Ο Λακης, ξεκινα θεωρωντας οτι η Λογικη ειναι αρκετη για να μας οδηγησει στην οποια Αληθεια.
(βεβαια, δεν ειμαι Θεος να γνωριζω το μυαλο του Λακη :proud: ... αλλα ας μου συγχωρεθει η ασεβεια)

Εαν αφησουμε ο ορθολογισμος μας να αλωθει απο την Πιστη (την οποιαδηποτε πιστη, βασισμενη
σε αποκαλυπτικες αληθεις "ανωθεν") εστω και μεσα απο πικομετρικη ικμαδα .... τοτε .....
θα κουτουλησουμε σε πολυ περισσοτερα δεντρα μεχρι να εξελθουμε του δασους (της αγνοιας μας).
Τοσα πολλα που ενδεχεται και να εγκαταλειψουμε την προσπαθεια .... δες μονο τι γινεται στον
σημερινο κοσμο με ολους τους πιστους .... αποκαλυπτικων (ανωθεν) αληθειων.

Ταπεινη μου εκτιμηση ειναι να ορισετε την ΚΟΙΝΗ εργαλειοθηκη εννοιων μεσα απο την οποια
θα προσπαθησετε να συννενοηθειτε με τον Λακη. Ας πουμε, Αληθεια, Τελειοτητα, κλπ κλπ ....

Σε παω με τα χιλια γιατι εισαι ευγενικη ψυχη -bye- .... και το ξερεις !
Αλλα γιαυτο ακριβως .... θα "υποφερεις" (στις συζητησεις μας) ! :proud:

Σταυρο

Χωρις να θελω να υποκλεψω την στιχομυθια σου με τον Λακη,
προσεγγιζεις την αληθεια (οποια και αν ειναι αυτη) με αποκαλυπτικο τροπο.
Δηλαδη, υπαρχουν Αληθειες σε αυτον τον κοσμο που ΑΝ τις προσεγγισω με την Λογικη
... δεν προκειται ποτε να τις αγγιξω "εσωτερικα", μεσα μου, στην συνειδηση και αντιληψη μου.
Ο Λακης, ξεκινα θεωρωντας οτι η Λογικη ειναι αρκετη για να μας οδηγησει στην οποια Αληθεια.
(βεβαια, δεν ειμαι Θεος να γνωριζω το μυαλο του Λακη :proud: ... αλλα ας μου συγχωρεθει η ασεβεια)

Εαν αφησουμε ο ορθολογισμος μας να αλωθει απο την Πιστη (την οποιαδηποτε πιστη βασισμενη
σε αποκαλυpπτικες αληθεις "ανωθεν") εστω και μεσα απο πικοχιλιοστομετρικη ικμαδα .... τοτε ....
θα κουτουλησουμε σε πολυ περισσοτερα δεντρα μεχρι να εξελθουμε του δασους (της αγνοιας μας).
Τοσα πολλα που ενδεχεται και να εγκαταλειψουμε την προσπαθεια .... δες μονο τι γινεται στον
σημερινο κοσμο με ολους τους πιστους .... αποκαλυπτικων (ανωθεν) αληθειων.

Δεν έχω πρόβλημα με τις αντιπαραθέσεις, ούτε με το φίλτατο Λάκη.

Ο καθένας υποστηρίζει αυτό που του φαίνεται σωστό και καλά κάνει.

Δυστυχώς κάποια πράγματα δεν αποδεικνύονται (και δεν πρέπει να αποδεικνύονται) αλλά μόνο βιώνονται.

Διότι τα καλά (αποτελέσματα) της πίστης προϋποθέτουν πρώτα από όλα... πίστη, χωρίς αποδείξεις.

Με εξέπληξε το τελευταίο σου ποστ διότι παραμένεις ανοικτός σε όλα αυτά που δε γνωρίζεις και που είσαι πρόθυμος να μάθεις.

Όμως μία συμβουλή. Όταν υποψιαστείς την αλήθεια, και αυτή τυχαίνει να είναι η παραπάνω που αναφέρω στα προηγούμενα ποστς μου, ετοιμάσουν για μεγάλη μάχη.

Τα αρχικά εμπόδια θα είναι πολύ πολύ μεγάλα. Τότε να θυμάσαι ότι είσαι στο σωστό δρόμο...

Και μόνο ευγενική ψυχή δεν είμαι. Θυμάμαι τον εαυτό μου πάντα κακομαθημένο...

Ok, δεν εισαι ευγενικη ψυχη :laugh: (εκει θα τα χαλασουμε ? ....)
Δυστυχως, η αντιληψη μου για σενα ειναι απο το ιντερνετικο σου ιχνος ... :p

Σταυρο ....

Η μονη πιστη που δεχθηκα (απο μια ηλικια και μετα) στην ζωη μου ... ειναι στην επαγωγικη μεθοδο.
Πολυ δυσκολο να δεχθω τα περισσοτερα απο τα οποια γραφεις. Δεν τα απορριπτω (γιατι προφανως
δεν κατεχω την τελεια γνωση) αλλα δεν μπορω να φτιαξω σκαλες οπου το κεφαλοσκαλο θα ειναι
αρκετα γερο ωστε να πατησουν τα επομενα (ως σκεψεις).

Ελπιζω να αντιλαμβανεσαι το κολληματακι μου .... :p

Καταλαβαίνω.

Μόνο που αν έχω δίκιο, και αποφασίσεις κάποια στιγμή να δοκιμάσεις να διασχίσεις το συγκεκριμένο δρόμο (της αλήθειας), υπάρχει κάποιος, ξέρεις ποιος, που δεν θα σε αφήσει και θα σου αυξήσει τις αμφιβολίες, από το πρώτο βήμα κιόλας (προς εγκατάλειψη της προσπάθειας)...

Οφείλω να στα πω όπως τα αντιλαμβάνομαι.

Σταυρο

....

Δεν υποφερει ο Σταυρος Τρυπης. Καθηκον κανει :grinning-smiley-043 . "Αλιμονο σε εμενα " ελεγε ο Αποστολος Παυλος εαν δεν μεταδωσω την καλη ειδηση (= ευαγγελιο)...
Δεν ελεγε αλιμονο στον αλλον που δεν την ξερει, η που δεν τη δεχεται κλπ...αλιμονο σε εμενα ελεγε.

Ok, δεν εισαι ευγενικη ψυχη :laugh: (εκει θα τα χαλασουμε ? ....)
Δυστυχως, η αντιληψη μου για σενα ειναι απο το ιντερνετικο σου ιχνος ... :p

Σταυρο ....

Η μονη πιστη που δεχθηκα (απο μια ηλικια και μετα) στην ζωη μου ... ειναι στην επαγωγικη μεθοδο.
Πολυ δυσκολο να δεχθω τα περισσοτερα απο τα οποια γραφεις. Δεν τα απορριπτω (γιατι προφανως
δεν κατεχω την τελεια γνωση) αλλα δεν μπορω να φτιαξω σκαλες οπου το κεφαλοσκαλο θα ειναι
αρκετα γερο ωστε να πατησουν τα επομενα (ως σκεψεις).

Ελπιζω να αντιλαμβανεσαι το κολληματακι μου .... :p

Ειλικρινά όχι όμως (εγώ τουλάχιστον).
Δεν το αντιλαμβάνομαι.
Το βρίσκω πολύ τραβηγμένο αυτό που του λες. Εσύ (όχι άλλος).
Δεν έχει περάσει καιρός που έλεγες σε άλλον για την φαντασία ότι τη σκοτώνει κολλώντας στη λογική κ.λπ.
Η πίστη -ειδικά όταν έχει συνέπεια- απέχει πολύ λιγότερο από την λογική από ότι η αχαλίνωτη φαντασία.

PS ξέρω ότι δεν απευθύνθηκες σε εμένα αλλά εφόσον διαλέγεις την έκφραση μέσω δημοσίου βήματος έχεις apriori δεχθεί ότι θα είσαι ανοιχτός στην κριτική από όσους σε διαβάζουν.

Δεν έχει περάσει καιρός που έλεγες σε άλλον για την φαντασία ότι τη σκοτώνει κολλώντας στη λογική κ.λπ.
Η πίστη -ειδικά όταν έχει συνέπεια- απέχει πολύ λιγότερο από την λογική από ότι η αχαλίνωτη φαντασία.

Δεν μπορω να θυμηθω τι προηγηθηκε της φρασης μου αυτης (δεν εχω απειρη μνημη).
Παντως, η Λογικη δεν ειναι αυτοσκοπος ... ενα (ακομα) εργαλειο ειναι. Πολυ δυνατο εργαλειο ... αλλα εργαλειο.
Εαν χρησιμοποιουμε ΜΟΝΟ αυτην (την Λογικη) απαγορευοντας στην Φαντασια να τις φανερωσει πιθανες κατευθυνσεις
τοτε .... ποσο σωστα χρησιμοποιουμε την σκεψη μας ?

ΠΟΣΟ ?

Αργοτερα, μπορει να αποκαλυφθει οτι πηραμε λαθος δρομο ! Και λοιπον ? ... ο δρομος εχει γουβες !
Η βγαζει σε αδιεξοδα. Και λοιπον ? .... που ειναι το μεγαλο διακυβευμα ?

(χαιρετιζω την επιστροφη σου απο την "αυτοεξορια" σου, σε οποιαδηποτε στιχομυθια μαζι μου ...
δεν ηταν κατι που επελεξα εγω ... και ουτε θα στο υπενθυμιζα με καθε ευκαιρια !)

Last edited:
Δεν μπορω να θυμηθω τι προηγηθηκε της φρασης μου αυτης (δεν εχω απειρη μνημη).
Παντως, η Λογικη δεν ειναι αυτοσκοπος ... ενα (ακομα) εργαλειο ειναι. Πολυ δυνατο εργαλειο ... αλλα εργαλειο.
Εαν χρησιμοποιουμε ΜΟΝΟ αυτην (την Λογικη) απαγορευοντας στην Φαντασια να τις φανερωσει πιθανες κατευθυνσεις
τοτε .... ποσο σωστα χρησιμοποιουμε την σκεψη μας ?)

ΟΚ

Εφαρμοσε λοιπον αυτο που λες και για τον αλλον. Στην συγκεκριμενη περιπτωση. Εφοσων αναφερομαστε σε "μη μετρησιμα" πραγματα.

Μα το εγραψα ...

Πολυ δυσκολο να δεχθω τα περισσοτερα απο τα οποια γραφεις.
Δεν τα απορριπτω (γιατι προφανως δεν κατεχω την τελεια γνωση) αλλα δεν μπορω να φτιαξω σκαλες .... :p

Τι παραπανω να εφαρμοσω ? Να μην γραψω ουτε καν οτι διαφωνω ? ....
Μονο οτι αμφιβαλλω ? Γινεται ετσι κουβεντα ? ...