Beyma 15XT coaxial

Χωρις να εχω τις γνωσεις, δε νομιζω να ειναι ετσι απλα τα πραγματα.

Ολοι θα ειχαμε φτιαξει κι απο μια κορνα.

merged 2 posts

οι πέντε σχέσεις που αναφέρω ειναι οι βασικές από εκει και πέρα σηκώνει πολύ κουβέντα
δεν ειπα οτι ειναι απλά
το αντίθετο...οτι εχω κενά
αλλά και εγω εχω φτιάξει και ο Μανώλης εχει φτιάξει
από οτι λετε του Μανώλη παιζουν απίστευτα
δεν ξερω αν χρησιμοποίησε προγραμμα αλλά και το προγραμμα τις ιδιες σχέσεις θα πάρει και θα κάνει τις πραξεις μόνο του

το προβλημα με τη χοάνη ειναι η κατασκευή
οι περισσότερες ''οικονομικές'' που βλέπω δεν ειναι χοάνες με τις αρχές της χοάνης

Last edited by a moderator:
Απάντηση: Re: Beyma 15XT coaxial

δεν χρειζεσαι πρόγραμμα για τις χαμηλές στη χοανη (δεν εχω τετοιο)
πεντε τυποι ειναι....

οι δυο είναι σχεδόν απόλυτοι, μήκος χοάνης και τελική επιφάνεια

οι αλλοι τρεις που αφορούν την αρχική επιφάνεια της χοάνης (Ατ), τον αρχικό ογκο που φορτίζει το μεγάφωνο και την μορφή της αυξησης της διατομής,
οπως θα δειτε αμα ψαξετε είναι και ετσι και γιουβέτσι

Υ.Γ. συγνώμη λάθος να πάω για ξυλα? ηθελα να πώ...

Έτσι είναι, ένα Excel αρκεί, ΑΛΛΑ το πρόγραμμα εξομοιώνει κι όλας, και αν εννοείς το hornresp, παρότι δωρεάν, πέφτει πάρα πολύ κοντά στις πραγματικές αποκρίσεις (για την ακρίβεια, ή αυτό προσθέτει κανά δυο db γύρω στους 50, ή τα μικρόφωνά μας - 3 panasonic κάψες και behringer ecm8000- χάνουν αντίστοιχα). Σε κάθε περίπτωση, η ακρίβειά του είναι υπέρ αρκετή.

Επιπλέον, σου βγάζει και έτοιμες τις σωστές διαστάσεις. Κι όλα αυτά τσάμπα.
Μην τον κουράζεις τον Τραχανά - είναι και απασχολημένος με την κβαντομηχανική- :smile:

Το γνωστό paper:

"On the Specification of Moving-Coil Drivers for Low-Frequency
Horn-Loaded Loudspeakers"
W. Marshall Leach, jr., 6 pp (12 pp in journal)
(JAES, Vol. 27, No. 12, December 1979)

είναι υπέρ αρκετό. Σε αυτό άλλωστε βασίζεται και το Hornresp (τουλάχιστον στις μπασόκορνες, δίνει τα ίδια αποτελέσματα με τους τύπους του Leach).

Thanks Κώστας
Εχω διαβάσει Leach αλλά ηταν αποσπάσματα
θα ηθελα να τα πάρω από την αρχή.

Το excel ειναι απίστευτο εργαλείο, εκει φτιαχνω και χοανες και φιλτρα.

Ο Τραχανάς εχει παρατησει τη κβαντική, ανακάλυψε τον υπολογιστή τα τελευταία χρόνια και ασχολειτε με εφαρμοσμένες διαφορικές εξισώσεις και βιβλία προγραμματισμού:flipout::flipout:
Εχει βγαλει το αχτι του μετα τοσα χρονια πραξεις ''πατάω το κουμπι και λύθηκε''.
Μία δεν εχει λύση ακόμα, αυτη του φιλόσοφου και το γευμα 20 ατόμων στις Αρχάνες ισχύει για οποίον τα καταφέρει.

Ξεκίνησα να γράφω λίγα βασικά για τις χοάνες με Τραχανική μορφή αλλά πρέπει να είναι μιαμιση οθόνη και εχει ακόμα δρόμο
και λέω τι κανεις ρε...θα σε πουνε και εξυπνακια
ενδιαφερετε κανείς να το ανεβάσω?

Οff Topic

Πλάτωνα θα σου πω τα δύο για να πάρεις μια γευση και να δεις οτι η φυση ειναι απλή.
Δε θα επεκταθώ στα αλλα τρία γιατί εχω βρει αρκετές απόψεις αρα σιγουρα δεν τις εχω βρει ολες, οπότε θα ηταν φρόνιμο...
Σημαντικό και πρέπει να αναφερθεί είναι οτι το μήκος της χοάνης, η επιφάνεια εξόδου και ο ρυθμός αυξησης της διατομής είναι ανεξάρτητα των παραμέτρων του μεγαφώνου.
Ακριβώς οπως και ο κύλινδρος (τρύπα) στο BR.
Ρυθμό αυξησης της διατομής εννούμε εκθετική, κωνική, υπερβολική, μιξ, tactrix κτλ η καθε μια εχει τσι χαρες τσιζ και το φάσμα της.

Ας ξεκινήσουμε από το μήκος, ισως ειναι το πιο σημαντικό αν θέλεις να κατεβεις χαμηλά (δεν λαμβάνουμε υπόψη το μεγάφωνο)
λοιπόν κοιτα ποσο απλά ειναι
u=Lf τα τελευταία χρόνια για τα κύματα
είναι η σχέση που συνδέει τη ταχύτητα u(m/s) με το μήκος κύματος L(m) και τη συχνότητα f(Hz)
Ειναι ο γνωστός τύπος της ευθύγραμμης ομαλής του Νευτωνα (s=ut) που απλά στη περίπτωση μας το S το λέμε L και t=1/f η γνωστή ισοδυναμία της συχνότητας με τον χρόνο.

Κοιτα τώρα τι σου ειναι η φυση
ο ηχος τρέχει περίπου με 344m/s για μας εδω Αθήνα, επηρεάζεται από το μέσο-ατμόσφαιρα μικρες οι διαφορές... μη πάμε παρακάτω.
Πόσα θέλουμε 50Hz?
Αν αναφερόμαστε στο μήκος την βαφτίζουμε συχνότητα μήκους και την συμβολίζουμε με fL για διευκόλυνση.
Με αναλαφρους χειρισμούς στο κομπιουτερακι
L=344/50=6,88m είναι το μήκος κύματος που θέλουν να αναπτυχθούν τα 50Hz
άρα είναι το μήκος της χοάνης μας.
Πως το βλέπεις....6 μέτρα και 88 πόντους
από γωνίες σε είδα έχεις...
Καμιά καμινάδα? οχι δυό!

Μην αγχώνεσαι
Αυτό ισχύει οταν ο ήχος διαδίδεται στο χώρο δηλαδή σφαιρικά
Τα σπίτια μας εχουν πάτωματα, αρα η στερεά σου γωνία που πριν ηταν 4π εγινε η μισή δηλαδή 2π αρα θέλεις το μισό μηκος.
εεε? μεγάλη ευκολία το πάτωμα.
Ομως τα σπίτια εχουν και τοίχους αρα πάμε για αλλη μισή γωνία που κόβεις οταν κολλησεις το ηχείο πάνω του.
Ολοι με τη τοποθετηση σε τοίχο εχουμε το δια 4 των 6,88m που χρειάζονται να αναπτυχθούν οι 50,
δηλαδή 1,72m....τεράστια ευκολία η φύση.
Εσύ φιλε Πλάτωνα οπως και αλλοι τυχεροί, εχετε γωνίες!
Σας μένει μόνο το 1/8 της σφαιρας
Δηλαδή αν στριμώξεις στις γωνίες τις χοάνες θέλεις μόνο 86cm μηκος για 50 κύκλους...βρε το θείο Κλιπς:idea:

Πάμε για 20 κύκλους, εν συντομια...17,2m μήκος (Καμινάδα σε ισογείο εξαόροφου)
Διά 4 ....4,3m.... ακόμα μεγάλο
Εσείς με τις γωνίες 2,15m μμμμ ευκολο? θα δειξει...

Τους 20 σας τους αναφερω για να εχετε εικόνα, σε μια κατασκευή συνήθως δεν θα κατέβεις κάτω από την Fs.
Πλάτωνα 33Hz είσαι? πάμε 35?
δηλαδή 1,23m μήκος...μικρό σου φαίνεται?
Ειναι το θεωρητικό το οποίο υπολογίζει μια ιδανική χοάνη η οποία εφαπτεται σε μία γωνία.
Αυτό δεν υπάρχει στη περίπτωση μας γιατί θέλεις να ανοίγουν και τα παράθυρα, στις δύο μεριές το mouth εχει κενό (πλάι προς τα μηχανήματα και πάνω)
Καταλαβες γιατί ο θείος το εκανε 45 μοίρες:idea::idea:

Οπώς η σφαίρα εχει απειρες γωνίες αλλά βάζουμε τους αξονες κάθετους μεταξύ τους για διευκόλυνση, ετσι και στις χοάνες για να εχουμε καλύτερη εικόνα βάλαμε τα δια 2, δια 4, δια 8 στη σχέση μας.
Στις πραγματικές συνθήκες των σπίτιων μας υπάρχουν και ενδιαμεσα.
Ειναι σχεδόν αδύνατο ή βλακεία να κάτσεις να υπολογισεις τα ενδιαμεσα, τα μετρας στο τέλος να δεις τι ψαρια επιασες γιατι εχει να κάνει μονο με το χώρο, οπως σε ολα τα ηχεία.

Το οτι εχεις το πλεονέκτημα με το μήκος δε σημαινει οτι πας οσο χαμηλα θες, εχεις και αλλες παραμέτρους ή μπορεί να κατέβει αλλα σε ενταση που δεν θα ακούν ουτε οι κατσαρίδες.
Δευτερη παράμετρος επιφάνεια εξόδου ή Am ή Mouth και αντιστοιχή συχνότητα fm
Κοιτα πόσο απλά
Am=πr2 (τεραγωνο το 2), η γνωστή μας σχέση που δίνει την επιφάνεια ενός κύκλου ακτίνας r.
Όμως από αυτή την επιφάνεια Αm θέλουμε να βγει συχνότητα μηκους κύματος L από χοάνη μηκους L.
Aρα είναι μια επιφάνεια στην οποία καταλήγει μόνο ενα μικρό ποσοστό του κύματος (ηχου) που σε αυτές τις συχνότητες διαδίδεται σφαιρικά σε επιφάνεια 4πL2 (αυτα τα 2 ειναι εκθέτες) (γενικά 4πr2 ειναι η επιφάνεια σφαιρικού κέλυφους)
Δεν ξέρω αν πρέπει να πώ τα ενδιαμεσα αλλά με μεγάλη αυτοπεπίθεση πr2=L2/4π
αν θυμάστε L=u/f από τη πρωτη μας σχέση αρα,
Αm=u2/4πf2 (τετραγωνα, τετραγωνα)
Τα καταφέραμε συνδεσαμε τη συχνότητα με την επιφάνεια της εξόδου.

Προφανώς αν εχεις σπίτι (πάτωμα - τοιχους) ισχύουν οτι και στο μήκος
και μάλιστα εξαιτίας του mouth εχουμε αυτο το φαινόμενο το οποίο επηρεαζει το μήκος λόγω και της σχέσης που τα συνδέει.

Εδω τωρα με τις διαστάσεις τα πραγματα δυσκολεύουν
και γωνία να εχεις (1/8) για 20 κύκλους θέλεις 2,9 τετραγωνικά!!!
35Hz - 0,96 τετραγωνικά σε γωνία, προσέχτε, 1,92 σε τοιχο και αυτα σε ιδανικές συνθηκες.
Το να εχεις μήκος μπόλικο και ενα στόμιο κουτσικο που συμβαίνει κατα κόρο σε αυτες τις κατασκευές είναι σα να εχεις Φερράρι και να πηγαινεις Κολωνάκι-Βουλιαγμένη-Εκάλη.

Τι κάνουν ομως ολοι πάνε αντίστροφα.
Δεν πάνε από τη πηγή, το αγοράζουν εμφιαλωμένο.
Βρισκουν ενα μεγάφωνο με μικρό At και Vb και ακολουθούν ενα κωνικό στη καλύτερη περίπτωση, συνήθως σκαλωπατιστό (αφού τα εχουν παράλληλα οι μαλάκες) με δεκαπέντε φουρκέτες και σου βγαίνει το μπάσο με ναυτία
εμετός
Εκμεταλέυονται την αναλογία που εχει το At με το Am, δε μπορεί ανοίγει οσο θέλουμε
π.χ μια συνηθισμενη εκθετική χοάνη σε μία τυχαία απόσταση x από το At
Αx=Αtexp(2x/xo)
οπoυ το x είναι από 0 έως L
xo=u/2πf
f=cut off (εδω εχει πολύ επέκταση αλλά αφηστε το)

Μεγάφωνα με μικρό At και Vb είναι αυτά που εχουν μικρά γινόμενα fs, Vas, Qt ή Qe
π.χ. Jordan, Alpair, Fostex, Lowther(λιγο πιο πάνω) κτλ
Γιατί τα προτιμουν οι περισσότεροι κορνάκιδες και ολοι οι κατασκευαστές???
Γιατι δεν εχουν χώρο :flipout::flipout:

Συνοπτικά αναφέρω τις αναλογίες, δυστηχώς εχουν πολλα μαθηματικά και κυκλωματικά δεν εχει νόημα.
Tο Αt δινεται από τη σχέση Αt=2πfsVasQts/u (ή καμια φορά Qes)
Vb=Vas/((f/fsQtc)-1)=uAt/2πf,
f cut off

Προσέξτε τώρα τη σχέση μεταξύ αυτών των 4 μεγεθών της χοάνης.
το L είναι αναλογο του Am και τα δύο με την f(cut off)
το Αm είναι αναλογο με το At
το At μονο με τα χαρακτηριστηκά του μεγαφώνου
το Vb με τα χαρακτηριστηκα του μεγαφώνου αρα και At καθώς και με την f

Αρα για το χαμηλό πρέπει να προσέξουμε
1. τοποθέτηση
2. L
3. Am
4. Vb

Εδώ λουφάρουν ολοι, βασίζονται στο μεγάλο του L με τις φουρκέτες και χάνουνε σε εκταση.
Μικρό Vb δυναμώνει καποιες συνχότητες περίπου 80-100 αλλά κάνει μεγάλες βυθήσεις καθώς το Vb το Vas και το fs διαμορφώνουν κορυφές στην αντισταση του συστήματος με τις αντίστοιχες επιπτώσεις σε dB.
Είναι πολύ σημαντικό κομμάτι αυτό για τη χοάνη γιατί αν κάνεις ενα Vb με αυξηση της αντίστασης στους 80 με 100 κύκλους εχεις χάσει ολη την ουσία

Οπως βλέπετε τις πράξεις μπορεί να τις κάνει και ενα excel,
απλά πρέπει να γνωρίζεις και κάποια πράγματα για να ξέρεις τι κάνεις με το προγραμμα.

Υπάρχουν πολλά ακόμα από οτι βλέπω, κάκο το μεγάλο Qts, μεγάλο Vb αντίστοιχο της θεωριάς κερδίζει σε φάσμα αλλά χάνει σε ενταση,
το Αt δεν πρέπει να είναι μικρότερο από το 60% του Sd και πολλά αλλα.

Αλλά παιδια εσείς που ξερετε καταλαβαινετε δεν αναφέρομαι σε εσας και αν κάπου δεν τα είπα καλα συγχωρέστε με και διορθώστε με
Από οτι καταλαβαίνω δεν είναι ειδικοί ολοι εδω μέσα οπότε θα πάρουν μια καλή εικόνα.

Μη νομίζετε οτι είναι ευκολο αν δεν εχετε προβλημα εμφανισης, ογκου, κόστους να προσαρμόσετε αυτες τις σχέσεις σε ενα κουτί.
Εκεί συχνά αρχίζουν οι παραχωρήσεις.

Το Jordan γιαυτό το πήρα, ειχε το μικρότερο At
λαμόγιο:flipout::flipout:

Μία δεν εχει λύση ακόμα, αυτη του φιλόσοφου και το γευμα 20 ατόμων στις Αρχάνες ισχύει για οποίον τα καταφέρει.

Γιά πές, τι είναι αυτό που δεν μπορεί να λύσει ο Τραχανάς ???

Οχι μονο ο Τραχανας.....ολοι οσοι προσπαθησαμε βρηκαμε μία το πολύ δύο λύσεις.
Η πρωτη λύση ειναι ευκολη, η δευτερη ζορίζει, η αναδρομική σχεση ή το πλήθος των λύσεων.... ακόμα.
Η εξίσωση αυτή δέιχνει τον ρυθμό διαπασης των αστρων
Παλία το πανεπι ηταν στη Κνωσο και οι Αρχάνες ενα μικρό χωριουδακι από πάνω.
Ο φιλοσοφος ειναι η χασαποταβέρνα απέναντι από την εκκλησία στη πλατεια και το μενού του περίεχει....κρεατοσφερίδια (κεφτεδάκια), ραδίκια ακατούτηρα, αμβροσία (κρασί) και πολλά ακόμα.

Καλά ρε μετα από τοσα που εγραψα, ο φιλοσοφος σας εμεινε????

Attachments

• DSC00278.jpg
    DSC00278.jpg
    47.5 KB · Views: 31
  • DSC00280.jpg
    DSC00280.jpg
    35.5 KB · Views: 30
Sorry 20ατομα γνωριζα και νομιζα οτι ηταν 10+10 άλλά οχι από το βιβλιο από τον Στεφανο
Δε πειράζει μια που το ειπα τα αλλα 8 δικά μου

.

Καλά ρε μετα από τοσα που εγραψα, ο φιλοσοφος σας εμεινε????

Φυσικα.

Τις κορνες για τον χαβαλε τις εχουμε.:flipout:

Να το μελετησουμε λιγο...........

Υ.Γ. τελικο σχεδιο με διαστασεις μπορεις να δωσεις?

Υ.Γ. τελικο σχεδιο με διαστασεις μπορεις να δωσεις?

Εσεις τι λέτε?
Δεν τα εμαθα για να κάνω ιδιαίτερα...για να κατασκευάζω τα εμαθα

Λοιπόν Πλάτων εισαι τυχερός και με τις γωνίες και με τις παραμέτρους του μεγαφώνου (χωρο ειπαμε εχουμε, χωρίς παντόφλα)

Τα μεγάφωνα δίνουν At=472cm2 ή 10''περιπου
αν τα κάνουμε για f=35Hz με θεωρητικό Αm=0,96m2 (για γωνία)
ειμαστε αριστοί γιατί εχουμε σωστή αναλογία Am, Αt
Δυσκολα βρισκεις τετοια αντιστοιχία σε μεγάφωνα.
Το L θα το χρειαστούμε μεγάλο ασχετα από το 1/8 της γωνίας γιατί οπως θα δεις παρακάτω μας γ@μ@ το Vb
Δηλαδη τουλάχιστο 2,2m μήκος

Θεωρητικό Vb=73,8lt
ακυρωση λόγω αντιστασης με αυτά τα λίτρα στα 71Hz ....problemo
θα εχεις μείωση των dB σε αυτη τη συχνότητα και γενική μείωση dB σε ολες τις χαμηλές με οφελος την εκταση
σου παρεθετω ακυρωσεις, συνάρτηση του Vb
Vb=73,8lt ....71Hz
Vb=35lt........97Hz
Vb=20lt......125Hz
Vb=15lt......144Hz
Vb=10lt......175Hz

Το μικρό Vb θα σου αυξήσει τα dB κάτω από τις παραπάπω συχνότητες
αλλά θα σου περιορίσει τη εκταση χαμηλά
Εδω πρέπει να βάλεις προσωπική αποψη στη κατασκευή γιατί ειναι υποκειμενικό
εγώ θα πήγαινα μεταξύ 10 και 20 λίτρα

σχέδια οσα θες και οπως βλέπεις δεν σου αναφέρω τιποτα για εμπρόσθια χοάνη γιατί οι εχεις τετοια μεσα στο μεγάφωνο

αλλά κατέβασε το προγραμματακι που δίνει και αλλα πραγματα

Δυστηχώς δεν εχω χρόνο να στις φτιάξω
Αυτές τις μέρες εχω να φτιάξω 10 ηχεία για Ηράκλειο και 4 για Πειραιά
χωρια την δική μου τη χοάνη που ειναι πολύ πιο πολυπλοκη στη κατασκευή της
οχι αυτη του Jordan με το σαλλιγγαρι, αυτη ειναι ευκολη

Υπάρχουν πολλά που πρεπει να υπολογίσεις για τελικά σχέδια
εκει σε βοηθάει πολύ το προγραμμα και καλό ειναι να υπάρχει
τα παραπάνω ειναι για να πάρεις μια ιδέα

Δυστηχώς δεν εχω χρόνο να στις φτιάξω
Αυτές τις μέρες εχω να φτιάξω 10 ηχεία για Ηράκλειο και 4 για Πειραιά
χωρια την δική μου τη χοάνη που ειναι πολύ πιο πολυπλοκη στη κατασκευή της
οχι αυτη του Jordan με το σαλλιγγαρι, αυτη ειναι ευκολη

Δωσε μου εσυ τα σχεδια και τις φτιαχνω εγω

Κριμα, δεν γνωριζω και τον Τραχανα...........:flipout::flipout:

Κοιτα, προτιμω να μην κατεβαινει παρα πολυ, και μεχρι 40-50ΗΖ μια χαρα ειναι,
εις βαρος της ομαλοτητας.
Ας κατεβει φλατ, και οσο παει.

Εσυ π.χ. τι θα εκανες?

Κριμα, δεν γνωριζω και τον Τραχανα...........:flipout::flipout:

Μια που το ειπες...παρτον τηλεφωνο,
Πες του οτι εισαι υποψήφιος πελάτης του φιλόσοφου, δεν γινεται να μη σε βοηθήσει
και αν δεν τον βρεις
βρες εναν κύριο Οικονόμου Ελευθέριο
εχει βρει σε συνταξη, αλλα μαλλον δεν του αρέσει να κάθετε και τα πρωίνα διδάσκει Quarks
O συγκεκριμένος ειναι η πιο ενημερωμένη επιστημονική εγκυκλοπαίδεια :flipout::flipout:χωρίς πλακα