Bias current

Ge0rge

AVClub Addicted Member
17 April 2007
2,645
Παιδιά μια βοήθεια για όποιον γνωρίζει.

Αν γράφψ κάτι λάθος με διορθώνετε pls:

Στην φώτο είναι ένας audiolab 8000p τελικός. Έχει δύο ρυθμιστικά βιδάκια (μπλέ), ένα σε κάθε κανάλι, προφανώς για να μπορεί να ρυθμίσει κάποιος το bias current. Στο αριστερό κανάλι είναι κάτω από το κοκκινο-μαύρο καλώδιο που είναι κάθετο, στο δεξί κανάλι είναι δίπλα στον κάθετο καλωδιο. Η φωτό δεν είναι πολύ καθαρή γιατί δεν είχε καλό φωτισμό.

Πώς και σε ποιό σημείο μετράμε το bias current?

1000006509.jpg

Είναι δευτέρας γενιάς (νομίζω μετά το 2005) και δεν έχω δει κάπου να κυκλοφορεί το σχηματικό.
Οι δικοί μου είναι παλαιοί (πρώτη γενιά βρετανικοί) και δεν έχω δει κάποιο ρυθμιστικό.
Θα ξαναδώ όταν τους ανοίξω, μάλλον σύντομα διότι πάνε για service 40ετιάς.

• Like
Reactions: Ge0rge
Κυκλοφορεί ένα σχηματικό στο internet αλλά η φωτό που έχει από κάτω δεν είναι ίδια με τον δικό μου.

Attachments

Πρέπει να υπάρχει διαφορά μεταξύ των καναλιών στον δικό μου... με βλέπω να αρχίσω να μετράω μια στο ένα και μια στο άλλο και όπου με βγάλει.... ρεύμα ηρεμίας είναι κάπου θα το πετύχω δεν μπορεί....

Αν ωστόσο μπορεί κάποιος να βοηθήσει πριν αρχίσω τις ταρζανιές καλό θα ήταν

Καλημέρα.
Είχα πριν από καιρό ένα ενισχυτή με παρόμοιο σταδιο εξοδου. Το σχεδίο στο λινκ είναι λίγο διαφορετικό από το δικό σου, μπορείς όμως να μετρήσεις το ρεύμα στην R160 , τη μεσαία απο τις τρείς βατικές κοντά στα τρανσιστορ εξόδου. Μετράς απο τον κεντρικό προς ένα από τα δύο ακριανούς ακροδέκτες. Θεωρητικά ρυθμίζεις το ρεύμα εκεί που βλέπεις τη μικρότερη πραμόρφωση. Περισσότερο Bias δεν συνεπάγεται μικρότερη παραμόρφωση ή καλύτερο ήχο. Υπάρχουν στο δίκτυο αρκετές αναλύσεις του Self για το CFP στάδιο εξόδου.
Καλή συνέχεια ...

• Like
Δεν κάνει αυτό το σχηματικό, είναι της πρώτης γενιάς του ενισχυτή.
Ο δικός σας έχει διαφορετική διάταξη (οι ψήκτρες είναι στο πρόσθιο τμήμα του σασί και υπάρχουν κυκλωματικές διαφορές).
Ρύθμιση στα τυφλά δεν την συνιστώ. Καλύτερα σε ένα εξειδικευμένο service.
Το ρεύμα ηρεμίας το μετράμε χωρίς σήμα, συνήθως στις αντιστάσεις του συλλεκτών των τρανζίστορ εξόδου (0,22Ohm στον παλαιό).
Η ακριβής τιμή της τάσης είναι άγνωστη.
Ένας εναλλακτικός αλλά πιο απαιτητικός και εξειδικευμένος τρόπος, είναι να μετράμε την παραμόρφωση σε όλο το εύρος ισχύος (THD vs Power),
ρυθμίζοντας το ρεύμα έως ότου να δούμε την καλύτερη τιμή παραμόρφωσης, η μέτρηση που είναι κοντά σε αυτό που δηλώνει ο κατασκευαστής
στο 1KHz. Απαιτεί όμως εξοπλισμό που δεν είναι ότι φτηνότερο.

Στο σχηματικό του 8200 που βλέπω, τα εξόδου είναι ακόλουθος εκπομπού. Πας πάνω στις βατικές αντιστάσεις εξόδου των 0.22Ω και μετράς την τάση. Αν το ρεύμα πόλωσης είναι περίπου 50mA τότε θα πρέπει να μετρήσεις περίπου 11mV τάση. Το πόσο ρεύμα πρέπει να το πολώσεις εξαρτάται από τον κατασκευαστή. Θα σου πρότεινα να πάρεις μετρήσεις για να δείς τι έχει το κάθε κανάλι και μετά γράψε μας τι μέτρησες. Όλα αυτά θα τα κάνεις με βραχυκυκλωμένη την είσοδο και χωρίς σύνδεση στην έξοδο.

Θέλει μεγάλη προσοχή στο πως θα το μετρήσεις γιατί αν κάνεις βραχυκύκλωμα τα τρανζίστορ εξόδου δεν θα τα βρεις...
Στη σελίδα 15 σου γράφει το manual και το ρεύμα ρύθμισης, για τον 8200.

1770634630694.png

Ο.λοηος που θες να ρυθμισεις το ρεύμα ποιος είναι;

Δεν ακούω κάτι στα ηχεία, αλλά θέλω να το ελέγξω γιατί το ένα κανάλι ανεβάζει μεγαλυτερη θερμοκρασία στις ψύκτρες. Το διαπίστωσα τώρα που του άλλαξα θέση. Δεν ξέρω πόσο καιρό το κάνει.

• Like
Reactions: vlad66
Θέλει μεγάλη προσοχή στο πως θα το μετρήσεις γιατί αν κάνεις βραχυκύκλωμα τα τρανζίστορ εξόδου δεν θα τα βρεις...
Στη σελίδα 15 σου γράφει το manual και το ρεύμα ρύθμισης, για τον 8200.

View attachment 266263

Με τρομάζεις και ξεχνάω και τα βασικά😂. Αν απλά ακουμπήσω τις ακίδες από το πολύμετρο στους δύο πόλους όσο είναι σε λειτουργία δεν θα γίνει κάτι έτσι δεν είναι? Εξάλλου πανω στα άκρα της αντίστασης θα κάνω την μέτρηση.

Δεν θα μπω σε πολύπλοκες ιστορίες, μια συγγρηση δεξιά και αριστερά και αν υπάρχει διαφορά θα φέρω το δεξί που ανεβάζει θερμοκρασία στην τιμή του αριστερου

Με τρομάζεις και ξεχνάω και τα βασικά😂. Αν απλά ακουμπήσω τις ακίδες από το πολύμετρο στους δύο πόλους όσο είναι σε λειτουργία δεν θα γίνει κάτι έτσι δεν είναι? Εξάλλου πανω στα άκρα της αντίστασης θα κάνω την μέτρηση.

Δεν θα μπω σε πολύπλοκες ιστορίες, μια συγγρηση δεξιά και αριστερά και αν υπάρχει διαφορά θα φέρω το δεξί που ανεβάζει θερμοκρασία στην τιμή του αριστερου
Σωστά, πάνω στα άκρα της αντίστασης. Το δύσκολο είναι, από ότι βλέπω στις φωτογραφίες, ότι δεν σου δίνει εύκολη πρόσβαση στις αντιστάσεις και εκεί δίπλα υπάρχουν πολλά γυμνά σημεία! Τα περισσότερα καψίματα σε τελικά συνήθως έτσι γίνονται. Πρόσεχε γιατί τα τελικά σου στάδια είναι out fo stock, είναι σπάνια και καταπληκτικά τρανζίστορ εξόδου. Καλό είναι να το κάνει κάποιος έμπειρος.
Το σωστό και απλό είναι να δεις τι τάση έχει στην Βατική αντίσταση εξοδου το χλιαρό( καλό ) κανάλι και να ρυθμίσεις να έχει την ίδια τάση το άλλο.

• Like
Σωστά, πάνω στα άκρα της αντίστασης. Το δύσκολο είναι, από ότι βλέπω στις φωτογραφίες, ότι δεν σου δίνει εύκολη πρόσβαση στις αντιστάσεις και εκεί δίπλα υπάρχουν πολλά γυμνά σημεία! Τα περισσότερα καψίματα σε τελικά συνήθως έτσι γίνονται. Πρόσεχε γιατί τα τελικά σου στάδια είναι out fo stock, είναι σπάνια και καταπληκτικά τρανζίστορ εξόδου. Καλό είναι να το κάνει κάποιος έμπειρος.
Το σωστό και απλό είναι να δεις τι τάση έχει στην Βατική αντίσταση εξοδου το χλιαρό( καλό ) κανάλι και να ρυθμίσεις να έχει την ίδια τάση το άλλο.

Ευχαριστώ πολύ. Θα κοιτάξω πριν ξεκινήσω να το κάνω με ασφάλεια, να καλύψω τα γυμνα κτλ. Αν μου βγει και αισθανθώ αυτοπεποίθηση και ασφάλεια θα το κάνω, αλλιώς θα το πάω σε τεχνικό

@saganakis κατι τελευταίο. Μπορείς να μου υποδείξεις pls την αντίσταση που πρέπει να μετρήσω την τάση? Νομίζω κατάλαβα από το post του @Δημήτρης Δ. αλλά για να είμαι σίγουρος.

Last edited:
@saganakis κατι τελευταίο. Μπορείς να μου υποδείξεις pls την αντίσταση που πρέπει να μετρήσω την τάση? Νομίζω κατάλαβα από το post του @Δημήτρης Δ. αλλά για να είμαι σίγουρος.
Είναι οι αντιστάσεις R148 & R149, τα κεντρικά τουβλάκια που είναι 3 στη σειρά σε κάθε κανάλι. Το κάθε μεσαίο τουβλάκια πρέπει να έχει 3 ποδαράκια, αποτελεί μάλλον διπλή Βατική αντίσταση, οπότε με προσοχή πρέπει να πας και να μετρήσεις το μεσαίο με το ένα ακραίο ποδαράκι.

• Like
Δεν ακούω κάτι στα ηχεία, αλλά θέλω να το ελέγξω γιατί το ένα κανάλι ανεβάζει μεγαλυτερη θερμοκρασία στις ψύκτρες. Το διαπίστωσα τώρα που του άλλαξα θέση. Δεν ξέρω πόσο καιρό το κάνει.

Στην φωτογραφία σου είδα 1-2 αντιστάσεις που έχουν μαυρίσει αρκετά την πλακέτα από κάτω.. καλά κάνεις και το "ψάχνεις", εύχομαι να πάνε όλα καλά..

Screenshot_20260209-150005~2.jpg

Screenshot_20260209-150117~2.jpg

• Like
Είναι οι αντιστάσεις R148 & R149, τα κεντρικά τουβλάκια που είναι 3 στη σειρά σε κάθε κανάλι. Το κάθε μεσαίο τουβλάκια πρέπει να έχει 3 ποδαράκια, αποτελεί μάλλον διπλή Βατική αντίσταση, οπότε με προσοχή πρέπει να πας και να μετρήσεις το μεσαίο με το ένα ακραίο ποδαράκι.

Ευτυχως που ρώτησα γιατί άλλο είχα καταλάβει. Αναφέρεσαι στα λευκά τουβλάκια σωστά?

Στην φωτογραφία σου είδα 1-2 αντιστάσεις που έχουν μαυρίσει αρκετά την πλακέτα από κάτω.. καλά κάνεις και το "ψάχνεις", εύχομαι να πάνε όλα καλά..

View attachment 266270

View attachment 266271

Αυτό είναι το κανάλι που ζεστενετε Βλαδίμηρε και το είχα στο κάτω ράφι κι όλας που δεν αεριζόταν από εκείνη την μεριά σωστά. Ευτυχώς δεν ζορίζεται γενικά, ακούω σε χαμηλές εντάσεις κ τα ηχεία είναι εύκολα φορτία.

• Like
Reactions: vlad66