Βιβλίο απο την Ανάκρουσις

Re: Ολόφρεσκα reviews..

"Original Classical LP Labels & Pressings [From the 1950's to the 1980's] Volume One THE EMI YEARS" By Lucas Stephanidis
By Michael Fremer • Posted: Dec 20, 2013

While it's probably too late to order this book as a Christmas present for your vinyl and classical music loving significant other or friend, (or for yourself) since the book must be ordered from Greece, you could put an IOU in a box, wrap it nicely and your giftee will be happy to receive it.
Lucas Stephanidis' "Original Classical LP Labels & Pressings {from the 1950's to the 1980's}, Volume One THE EMI YEARS]" is a serious attempt using label and cover art variations as well as matrix code “dead wax” information to trace a key part of the history of EMI Records with particular attention paid to how the label’s sonics evolved and/or devolved from the 1950’s through the 1980’s.

Based on his listening experience, Mr. Stephanadis has concluded as have many others that the 'golden age' of recording and vinyl playback occurred during a magical 26 or so year period between the dawn of stereo recording and the switch from vacuum tubes to solid state.

And he’s not too keen about CD sonics. In an opening example of what the book covers, he shows the label art of five editions of the same release: Yehudi Menuhin performing Bach’s Double Concerto in D Minor with Christian Ferras, on violin, and Bach’s Concertos in A Minor and E Major, with Menuhin conducting The Robert Masters Chamber Orchestra (HMV ASD 346).

“So which of the five would you choose?” he asks. Whichever you do choose (and when you’ve finished reading he book you’re likely to make the correct choice), he is certain that “….each of these five records would give you much more satisfaction than the same recording on CD.”

So, we and Mr. Stephanidis are clearly on the same page! The 350 plus page soft-cover book is amply filled with well-reproduced label and jacket art, as the author walks you through the history of the EMI label and its many divisions, including HMV, EMI, Classics for Pleasure, Columbia and others. He also pays close attention to label art as it changes through the years, the cover construction and cover art variations as well as of course, the “dead wax” matrix information.

Mr. Stephanidis does a very good job of explaining what all of this means so you can know the lacquer, mother and stamper number of the records you are considering for purchase.

However, I caught one major error in his description of the EMI stamper code. The code is based on the ten letters G R A M O P H L T D, with “G” representing “1”, “R” “2”, etc. and “D” being “0”. Thus “GD” for example would be stamper #10. “PG” would be “61” and “GG” would be “11.”

For some reason the author thinks the code is G R A M O P H N L T D, which is eleven letters. This is by design a ten digit system, so that through those ten letters one can easly produce numbers from 1 to many hundreds. If “D” is “11” as the author posits, then “GG” he surmises would be 12 and “GR” would be 13. But that defeats the purpose of the code. In fact “GG” is 11 and “GR” is 12. Has anyone ever seen an “N” on any record in the “3 o’clock” stamper code position? I have not.

In any case, while that is a serious mistake, I defer to Mr. Stephanides’ considerable experience both listening to and observing the label and artwork changes through the years. The writing is dry and scholarly but if you are serious about amassing a collection of great classical recordings from one of the great 20th century labels, this book offers well-observed guidance.

The book can be ordered from the author's website

More Sharing ServicesShare | Share on facebook Share on twitter Share on google | Share on email
» Login or register to post comments
Comments
Paul Boudreau's picture
"... the switch from vacuum tubes to solid state,"
Submitted by Paul Boudreau on Sat, 2013-12-21 19:04.
That happened in the '80s? I thought it was in the '60s.

The book looks very interesting, like Yuri Gurshin's "An Illustrated Pocket Guide To Island Records 1962-1977."

Ψάξε Λουκά τους δίσκους σου να βρεις το πολυπόθητο "Ν" να πειστεί κι ο αμερικάνος.

Ψάξε Λουκά τους δίσκους σου να βρεις το πολυπόθητο "Ν" να πειστεί κι ο αμερικάνος.
Το θέμα είναι ότι χρειάζεται πάρα πολύς χρόνος για να ψάξω μέσα σε χιλιάδες δίσκους, εκτός και αν είμαι πολύ τυχερός. Συνηθίζω να κρατώ για τον εαυτό μου τις πιο πρώτες εκτυπώσεις. Οπότε υπάρχει η πιθανότητα ίσως να μην έχω κανένα δίσκο που να έχει παραχθεί από εκτυπωτή "Ν". Για την συγγραφή του βιβλίου χρειάστηκε να αγοράσω πολλούς δίσκους προκειμένου να έχω απτά στοιχεία για τα όσα γράφω και φυσικά προσπάθησα να πουλήσω πολλούς από αυτούς τους δίσκους, για οικονομικούς λόγους. [Μην ξεχνάς ότι είμαι και ο εκδότης της πολυτελούς αυτής ελληνικής και αγγλικής έκδοσης]
Αυτό κάνει ακόμη περισσότερο δύσκολο το ψάξιμο. Και επιπλέον είναι σαν να χρειάζεται να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας.
Το συγκεκριμένο θέμα της λέξης-κωδικού της ΕΜΙ με είχε απασχολήσει πάρα πολύ, όπως και άλλες ανακρίβειες που διάβαζα εδώ κι' εκεί, κυρίως στο ιντερνέτ, το οποίο, παρά τον πλούτο πληροφοριών, είναι πολύ αναξιόπιστο.
Όντως η λέξη-κωδικός που χρησιμοποιούσε η ΕΜΙ για όλους τους εκτυπωτές που τυπώνονταν οι δίσκοι της εταιρείας [κάθε είδους μουσικής] περιείχε και το γράμμα "Ν", δηλαδή η λέξη είναι: "GRAMOPHNLTD" από την ονομασία της βασικότερης εταιρείας από αυτές που απάρτισαν τον όμιλο ΕΜΙ το 1931, της THE GRAMOPHONE CO LTD. Επίσης με απασχόλησε και το γράμμα "Ε", το οποίο δεν χρησιμοποιείται. Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι πιθανόν να βασίζεται στην αρχική γερμανική ορθογραφία της λέξης η οποία δεν συμπεριλαμβάνει το γράμμα "Ε". Ο ιδρυτής της Gramophone ήταν γερμανικής καταγωγής και μεταξύ άλλων είχε ιδρύσει και την Deutsche Grammophon στην Γερμανία.
Κοιτώντας κάποιες χειρόγραφες σημειώσεις, βλέπω ότι έχω σημειώσει δύο δίσκους με συμφωνίες του Brahms που έχουν το "Ν", αλλά δεν τους έχω, τους έχω πουλήσει.
Τέλως πάντων το ότι μετά από μεγάλη προσπάθεια τριών ετών να καταφέρω με την υποστήριξη σπουδαίων ανθρώπων στην Αμερική και του Νίκου Μιχελιού της www.tandem-audio.com, να βγει έστω και αυτό το τεστ που είναι έτσι-κι' έτσι, είναι κάτι το πολύ σημαντικό.
Ο Φρεμερ θα μπορούσε να είχε αφιερώσει περισσότερο χώρο για να αναδείξει σημαντικές πτυχές του βιβλίου που δεν έκανε. Τουλάχιστον αυτός, παρά την ανακάλυψη του υποτιθέμενου λάθους μου, τουλάχιστον δημοσίευσε το τέστ, ενώ άλλοι αρνήθηκαν με τον χειρότερο τρόπο, όταν ενοχλήθηκαν από την υποσημείωση 14 σειρών στη σελίδα 13 που εξηγώ το τί είναι στερεοφωνικός ήχος.
Ο Φρέμερ μου είχε στείλει ένα email λέγοντάς μου ότι διαβάζοντας προσεκτικότερα διαπίστωσε το *λάθος* μου και αισθανόταν ότι έπρεπε να το πει στους αναγνώστες του. Όμως, ενώ με ρωτούσε και φυσικά θα έπρεπε να περιμένει την απάντησή μου, που έστειλα αμέσως, βιάστηκε και δημοσίευσε το άρθρο του με το υποτιθέμενο *λάθος* μου. Λ.Σ.

Last edited:
Σας ενημερώνω για το πολύ χρήσιμο site της Vinyl DNA.
http://www.mootzproductions.com/beatles-mobileapp/index.html

Υπάρχει βεβαίως και η αναφορά για την κωδικοποίηση της ΕΜΙ.

"It is important to note that EMI used a code ‛’GRAMOPHLTD’’
G=1 R=2 A=3 M=4 O=5 P=6 H=7 L=8 T=9 D=0"

http://www.mootzproductions.com/beatles-mobileapp/index.html#page4

Μία ακόμα αναφορά για το ΜΑΤRΙΧ Code της ΕΜΙ

http://www.2006andreamvinyl.co.uk/index_files/EMIMATRIXCODES.htm

Ολα αυτά βέβαια έχουν κάποιο ενδιαφέρον για τους φίλους που ασχολούνται με τη συλλογή δίσκων βινυλίων και θέλουν να αξιολογήσουν την αξία τους ή την αυθεντικότητά τους.

Re: Απάντηση: Βιβλίο απο την Ανάκρουσις

Σας ενημερώνω για το πολύ χρήσιμο site της Vinyl DNA.
http://www.mootzproductions.com/beatles-mobileapp/index.html

Υπάρχει βεβαίως και η αναφορά για την κωδικοποίηση της ΕΜΙ.

"It is important to note that EMI used a code ‛’GRAMOPHLTD’’
G=1 R=2 A=3 M=4 O=5 P=6 H=7 L=8 T=9 D=0"

http://www.mootzproductions.com/beatles-mobileapp/index.html#page4

Μία ακόμα αναφορά για το ΜΑΤRΙΧ Code της ΕΜΙ

http://www.2006andreamvinyl.co.uk/index_files/EMIMATRIXCODES.htm

Ολα αυτά βέβαια έχουν κάποιο ενδιαφέρον για τους φίλους που ασχολούνται με τη συλλογή δίσκων βινυλίων και θέλουν να αξιολογήσουν την αξία τους ή την αυθεντικότητά τους.
Και οι τρεις αναφορές που παραθέτεις είναι μία, η ίδια.
Η δική μου έρευνα έφερε στο φως ότι η λέξη-κωδικός της ΕΜΙ συμπεριλαμβάνει και το γράμμα "Ν". Το θέμα με απασχόλησε κατά την συγγραφή, ιδίως κατά το τελείωμα, του βιβλίου και αυτός είναι ο λόγος που το έψαξα όσο μπορούσα περισσότερο ώστε να μην κάνω λάθος. Λ.Σ.

εσύ δηλαδή Λουκά, αν κατάλαβα καλά, πιστεύεις ότι κανονικά απαιτούνται 11 σύμβολα για να κωδικοποιήσει η ΕΜΙ τις ακόλουθες 10 αριθμιητικές αξίες : 1,2,3,4,5,6,7,8,9,0

εσύ δηλαδή Λουκά, αν κατάλαβα καλά, πιστεύεις ότι κανονικά απαιτούνται 11 σύμβολα για να κωδικοποιήσει η ΕΜΙ τις ακόλουθες 10 αριθμιητικές αξίες : 1,2,3,4,5,6,7,8,9,0
Γιώργο εγώ γράφω αυτό που έχει αναδείξει η έρευνά μου και δεν αναμασάω αυτά που γράφονται στο ιντερνέτ που τις περισσότερες φορές είναι ανεύθυνα.
Το πόσα θα είναι τα γράμματα της λέξης-κωδικού δεν έχει κανένα απολύτως νόημα. Κάθε χάραξη μήτρας δεν βγάζει δίσκους. Κάθε χάραξη μήτρας δεν βγάζει τον ίδιο αριθμό ποιοτικών δίσκων. Ποτέ δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Με άλλα λόγια, πρακτικά δεν έχει κανένα απολύτως νόημα το να είναι αναγκαστικά δέκα τα γράμματα που αντιστοιχούν σε εκτυπωτές. Με καταλαβαίνεις. Θα είχε νόημα για πρακτικούς και μόνο λόγους αν κάθε χάραξη μήτρας εξασφάλιζε μητέρα και κάθε μητέρα εκτυπωτή και κάθε εκτυπωτής συγκεκριμένο αριθμό δίσκων. Ο πρακτικός λόγος θα είχε να κάνει με απλή αριθμητική, δηλαδή άθροιση. Λ.Σ.

Last edited:
Λουκά, έχουν πολύ ενδιαφέρον αυτά που αναφέρεις, όμως θα ήθελα να μας πεις ποιο κατά τη γνώμη σου είναι (ή ήταν) το νόημα της ύπαρξης του "κρυφού" συμβόλου "Ν"

Λουκά, έχουν πολύ ενδιαφέρον αυτά που αναφέρεις, όμως θα ήθελα να μας πεις ποιο κατά τη γνώμη σου είναι (ή ήταν) το νόημα της ύπαρξης του "κρυφού" συμβόλου "Ν"
Γιώργο λάθος κατάλαβες. Δεν υπάρχει κανένα 'κρυφό' σύμβολο. Απλά η δική μου μελέτη ανέδειξε ότι ο κωδικός που χρησιμοποιεί η ΕΜΙ για τους εκτυπωτές που τυπώνουν τους δίσκους της συμπεριλαμβάνει και το γράμμα 'Ν', κάτι που φαίνεται να αγνοούν ορισμένοι.
Θεώρησα ότι δεν θα προέκυπτε τέτοιου είδους θέμα, ειδάλλως θα αφιέρωνα κάποιες σειρές και κάποια φωτογραφία για το συγκεκριμένο. Τελικά καλά που δεν το είχα κάνει, γιατί ίσως δεν θα διαβάζαμε κανένα ρεβιού σε Αγγλόφωνο, ιδίως Αμερικάνικο, Τύπο για το βιβλίο.
Αυτό που θεώρησα απαραίτητο να κάνω ήταν να βάλω μία υποσημείωση 14 σειρών στη σελίδα 13 όπου εξηγώ τί είναι στερεοφωνικός ήχος, που οι Αμερικάνοι, μεταφράζοντας κατά λέξη και μονόπλευρα την Ελληνική λέξη, εξηγούν ως "solid sound". Αυτό μου *κόστισε* τον αποκλεισμό του βιβλίου μου από ένα από τα σπουδαιότερα περιοδικά, παρά τον αρχικό μεγάλο ενθουσιασμό, αλλά δεν με νοιάζει. Λ.Σ.

Last edited:
Οτι και να πουμε οφείλουμε να αναγνωρισουμε στον Λουκα οτι εχει ψαξει και αποκρυπτογραφησει τεράστιο αριθμό δισκων πολυ μεγαλύτερο απο οποιονδήποτε.
Και αυτό ειναι επιτευγμα και δουλειά ζωης.
Συνεπώς αλλο ανα αναπτύσσουμε λογικες θεωρίες και αλλο να βγάζουμε τα ματια μας για να στηρίξουμε την άποψη μας

Λουκα, εφοσον υπαρχουν 11 γραμματα και μονο 10 αριθμοι (0-9), το εντεκατο σε τι αντιστοιχει? καποιο γραμμα ισως? Εχεις καποια σχετικη φωτο, γιατι αν ναι μπορεις να την ανεβασεις η ακομα καλυτερα να την στηλεις στον Michael και να ληξει το θεμα.

Λουκα, εφοσον υπαρχουν 11 γραμματα και μονο 10 αριθμοι (0-9), το εντεκατο σε τι αντιστοιχει? καποιο γραμμα ισως? Εχεις καποια σχετικη φωτο, γιατι αν ναι μπορεις να την ανεβασεις η ακομα καλυτερα να την στηλεις στον Michael και να ληξει το θεμα.
Είναι άσχετο τα γράμματα με αριθμούς. Οι εκτυπωτές είναι γράμμα ή γράμματα. Απλά κάποιοι θεωρούν ότι τα γράμματα της λέξης-κωδικού πρέπει να είναι 10 στον αριθμό για πρακτικούς μάλλον λόγους. Υποθέτουν ότι στην παραγωγή δίσκων βινυλίου κάθε εκτυπωτής θα τυπώσει συγκεκριμένο αριθμό δίσκων και θα διευκολείνει μια απλή άθροιση, στο πόσοι δίσκοι έχουν παραχθεί. Αυτό όμως στην πραγματικότητα δεν ευσταθεί με τίποτε, γιαυτό θεωρώ άκρως αβάσιμο το γιατί θα πρέπει σώνει και καλά οι εκτυπωτές να είναι 10 μόνο γράμματα και όχι 11 κατ' εμέ. Μάλιστα κάποιος ισχυρίζεται ότι πρέπει να είναι 10 οι εκτυπωτές γιατί η λέξη-κωδικός των εκτυπωτών της Decca, BUCKINGHAM, έχει μόνο 10 γράμματα!!! Έτυχε να έχει 10, αυτήν την λέξη επέλεξε η Decca γιατί λένε ότι εκεί είχε τις εγκαταστάσεις της στο Μπάκινχαμ. Αν διάβαζες το βιβλίο δεν θα είχες τέτοιες απορίες.
Με τον Φρέμερ έχω μιλήσει μόνο μέσω email έχω κάνει εγγραφή στο site του αλλά ακόμη περιμένω κωδικό πρόσβασης!! Δεν ξέρω πόσο χρειάζεται να περιμένει κανείς!!Λ.Σ.

Μα εδω δεν εχει να κανει με το "κατ εσε" και το "κατ εμε". Ουτε ειναι απαντηση οτι "διαβασε το βιβλιο μου". Απο την εποχη του Carlomagno στην ευρωπη χρησιμοποιουμε δεκαδικο συστημα και εκει εχουμε στηριξει τα μαθηματικα μας. Ειναι λογικο να μετρανε τους δισκους σε λογικα πολλαπλασια και αρκετοι υποστηριζουν με φωτογραφιες οτι η ΕΜΙ ειχε αυτο το συστημα. Αυτο δεν αποκλειει αλλα συστηματα βεβαια.

Εσυ που εκανες την ερευνα γιατι δεν ανεβαζεις μια φωτο να κλεισουν ολα τα στοματα ?

Το αλλο που μπορει να γινει η θα επερεπε να εχει γινει ειναι ενα μαιλ στην δισκογραφικη, που θα εδινε μια απαντηση. Στο εχουν επιβεβαιωσει οτι εχεις δικιο?

Απάντηση: Re: Βιβλίο απο την Ανάκρουσις

Οτι και να πουμε οφείλουμε να αναγνωρισουμε στον Λουκα οτι εχει ψαξει και αποκρυπτογραφησει τεράστιο αριθμό δισκων πολυ μεγαλύτερο απο οποιονδήποτε.
Και αυτό ειναι επιτευγμα και δουλειά ζωης.
Συνεπώς αλλο ανα αναπτύσσουμε λογικες θεωρίες και αλλο να βγάζουμε τα ματια μας για να στηρίξουμε την άποψη μας

Η αποκρυπτογράφηση δεν είναι μία μέθοδος που στηρίζεται στην αποκρυφιστική και παγανιστική λατρεία του βινυλίου.

Μα εδω δεν εχει να κανει με το "κατ εσε" και το "κατ εμε". Ουτε ειναι απαντηση οτι "διαβασε το βιβλιο μου". Απο την εποχη του Carlomagno στην ευρωπη χρησιμοποιουμε δεκαδικο συστημα και εκει εχουμε στηριξει τα μαθηματικα μας. Ειναι λογικο να μετρανε τους δισκους σε λογικα πολλαπλασια και αρκετοι υποστηριζουν με φωτογραφιες οτι η ΕΜΙ ειχε αυτο το συστημα. Αυτο δεν αποκλειει αλλα συστηματα βεβαια.

Εσυ που εκανες την ερευνα γιατι δεν ανεβαζεις μια φωτο να κλεισουν ολα τα στοματα ?

Το αλλο που μπορει να γινει η θα επερεπε να εχει γινει ειναι ενα μαιλ στην δισκογραφικη, που θα εδινε μια απαντηση. Στο εχουν επιβεβαιωσει οτι εχεις δικιο?
Είπα "αν διάβαζες το βιβλίο δεν θα είχες τέτοιες απορίες" και όχι "διάβασε". Δεν υποχρεούται κανένας.
Με ποιες φωτογραφίες υποστηρίζουν ότι τα γράμματα είναι 10 και όχι 11;;;
Είχα διαβάσει κι' εγώ ότι τα γράμματα είναι 10 σε διάφορα στο ιντερνετ, αλλά έγραψα ότι είναι 11 γιατί όντως είναι 11 τα γράμματα. Δεν θα ήθελα ούτε τον έξυπνο να κάνω ούτε να εκτεθώ. Το βιβλίο είναι απόλυτο και μακάρι να μπορούσε κάποιος να βρει ανακρίβειες.
Υπάρχουν δύο σημεία που έχω αμφιβολίες διότι υπάρχει κενό σε ελάχιστους αριθμούς καταλόγου της ΕΜΙ που δεν αντιστοιχούν σε κάποιους δίσκους. Ακόμη και αυτό το αναφέρω.
Δεν πρόκειται να πάρεις καμία απάντηση από την εταιρεία διότι κανείς δεν θα σου απαντήσει, το έχω κάνει για κάποια άλλη περίπτωση. Αυτοί που δουλεύουν είναι νέοι και δεν γνωρίζουν ίσως τί είναι βινύλιο!!!
Δυστυχώς μου είναι πολύ δύσκολο σε χιλιάδες δίσκους να βρω δίσκο από τον συγκεκριμένο εκτυπωτή, μπορεί και να έχω πουλήσεις τους δίσκους. Έχω δύο που δεν είναι αρκετά ευδιάκριτο το γράμμα "Ν" και θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι "Η".
Ίσως χρειάζεται κάποια στιγμή να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας. Λ.Σ.

.... Απο την εποχη του Carlomagno στην ευρωπη χρησιμοποιουμε δεκαδικο συστημα[/U][/I][/B] και εκει εχουμε στηριξει τα μαθηματικα μας. Ειναι λογικο να μετρανε τους δισκους σε λογικα πολλαπλασια
**Δεκαδικό σύστημα**!!!
Που στο Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και Βορείου Ιρλανδίας!!!! Λ.Σ.

Είπα "αν διάβαζες το βιβλίο δεν θα είχες τέτοιες απορίες" και όχι "διάβασε". Δεν υποχρεούται κανένας.
Με ποιες φωτογραφίες υποστηρίζουν ότι τα γράμματα είναι 10 και όχι 11;;;
Είχα διαβάσει κι' εγώ ότι τα γράμματα είναι 10 σε διάφορα στο ιντερνετ, αλλά έγραψα ότι είναι 11 γιατί όντως είναι 11 τα γράμματα. Δεν θα ήθελα ούτε τον έξυπνο να κάνω ούτε να εκτεθώ. Το βιβλίο είναι απόλυτο και μακάρι να μπορούσε κάποιος να βρει ανακρίβειες.
Υπάρχουν δύο σημεία που έχω αμφιβολίες διότι υπάρχει κενό σε ελάχιστους αριθμούς καταλόγου της ΕΜΙ που δεν αντιστοιχούν σε κάποιους δίσκους. Ακόμη και αυτό το αναφέρω.
Δεν πρόκειται να πάρεις καμία απάντηση από την εταιρεία διότι κανείς δεν θα σου απαντήσει, το έχω κάνει για κάποια άλλη περίπτωση. Αυτοί που δουλεύουν είναι νέοι και δεν γνωρίζουν ίσως τί είναι βινύλιο!!!
Δυστυχώς μου είναι πολύ δύσκολο σε χιλιάδες δίσκους να βρω δίσκο από τον συγκεκριμένο εκτυπωτή, μπορεί και να έχω πουλήσεις τους δίσκους. Έχω δύο που δεν είναι αρκετά ευδιάκριτο το γράμμα "Ν" και θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι "Η".
Ίσως χρειάζεται κάποια στιγμή να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας. Λ.Σ.

Μην το παιρνετε πάντως προσωπικά κύριε Στεφανίδη. Έτσι είναι η έρευνα, αν πεις κάτι διαφορετικό θα πρέπει να είσαι έτοιμος να το αποδείξεις με στοιχεία. Σε διαφορετική περίπτωση εγείρονται αμφιβολίες.
Στην περίπτωση σας αρκούν κάποιες φωτογραφίες , αν όμως δεν υπάρχουν δημιουργούνται αμφιβολίες πχ από Fremer.
Καλημέρα!

Τα μαθηματικα Λουκα μου ειναι και στην Αγγλια με δεκαδικο συστημα. Και οταν μιλαμε για ποσοτητες δισκων, και οι εγγλεζοι με εκατονταδες και χιλιαδες τις μετρουν. Εκτος αν εσυ σαν αγγλοθραφης μετρας τους δισκους σε ντουζινες.

απο οτι καταλαβα καθε γραμμα αντιστοιχει και σε εναν αριθμο . 1,2,3,4,5,6,7,8,9,0 ειναι και τα απαραιτητα ψηφια διοτι ολοι οι υπολοιποι αριθμοι βγαινουν με συνδυασμο αυτων των ψηφιων για παραδειγμα 1 κ 0 , 10.

το N κατα 99% δεν υπαρχει ή αν υπαρχει ειναι λάθος στην τύπωση. βεβαια υπαρχει λυση να βρεις εναν δισκο με το Ν μεσα να βγαλεις τον αριθμο και μετα να ψαξεις τον δισκο με τον ιδιο αριθμο και να ψαξεις την αντιστοιχη κωδικοποιηση με τα 10 γραμματα