Την εποχή που ξεκίνησα να αγοράζω δίσκους, υπήρχαν τα βινύλια και οι κασέτες. Αγόραζα βινύλιο φυσικά.
Η ολοκληρωμένη αίσθηση "κατοχής" ενός μουσικού έργου γινόταν εφικτή μόνο μέσω του δίσκου. Στις κασέτες που μου έγραφαν αυτά που δεν είχα, ήταν σαν να μην τις είχα, δεν ησυχαζα μέχρι να αγοράσω το δίσκο. Τέλος.
Και τουλάχιστον στην δική μου περίπτωση δεν είχε να κάνει με τον "χαϊφιντελισμό" και μόνο.
Δίσκους αγόραζα ως επι το πλείστον ξένο ποπ-ροκ ρεπερτόριο ελληνικής κοπής και εξαιρετικά σπάνια κάποιους "εισαγωγής". Μέχρι κάποιου σημείου ένιωθα ευτυχισμένος μες την άγνοιά μου, μα σαν τύχαινε να ακούσω το ηχητικά "σωστό", καταλάβαινα οτι είχα αγοράσει τη φόλα.
Ετσι λοιπόν καταλήξαμε να έχουμε (ορισμένοι εξ ημών, χιλιάδες) δίσκους "κακέκτυπα" κατ' ουσίαν στην συντριπτική τους πλειοψηφία, που δεν τους είχαμε κλέψει, ούτε μας τους είχαν χαρίσει, αλλά αντιθέτως τους είχαμε πληρώσει (οι περισσότεροι όσων γνωρίζω, κυριολεκτικά) από το υστέρημα μας , έχοντας εξαπατηθεί ως καταναλωτές στεγνά και κατα συρροήν, οτι δήθεν αγοράζουμε το τάδε έργο
στην πλήρη του μορφή, πράγμα που ήταν τις περισσότερες φορές ψευδές.
Η πλήρης έκδοση ενός έργου-δίσκου στην Ελλάδα ή οπουδήποτε αλλού, θα έπρεπε κατα την γνώμη μου να
περιλαμβάνει και να αναδεικνύει -όπως ακριβώς γινόταν στη χώρα παραγωγής του - πέρα απο το μουσικό περιεχόμενο καθεαυτό και τα ακόλουθα :
1)τον τρόπο και την τεχνική που επέλεξαν οι δημιουργοί του για να αποτυπώσουν αυτο το μουσικό περιεχόμενο μέσω της ηχογράφησης (και σε πολλές περιπτώσεις είναι
εξαιρετικά αλληλένδετο με το μουσικό περιεχόμενο)
2)το όποιο καλλιτεχνικό layout του εσω-εξωφύλλου,
3)τα τυχόν extra συνοδευτικά (στίχους- posters κλπ).
Οι παλιότεροι ομοιοπαθείς, μπορείτε να βάλετε τα γέλια ελεύθερα με τις παραπάνω αναιδείς απαιτήσεις, γιατί ξέρετε ποιά και πόσο απο τα παραπάνω ίσχυαν.
Το κατα πόσο αυτό ήταν τεχνικά εφικτό ή οικονομικά συμφέρον να γίνει, είναι άλλο ζήτημα όμως σε κάθε περίπτωση ο καταναλωτής, θα έπρεπε τουλάχιστον να είναι ενήμερος για το τι αγοράζει.
Οι Εξω εταιρίες αν σεβόντουσαν τον πελάτη, θα έπρεπε να επιβάλουν έναν στοιχειώδη τεχνικό-ποιοτικό έλεγχο στους κατά τόπους αντιπροσώπους τους. Ειδάλλως, θα έπρεπε οι δίσκοι να πουλιούνται με την ένδειξη: "Δείγμα, μόνο για να πάρετε μια ιδέα στο περίπου, του τι περιέχει ο δίσκος στην
πραγματική του μορφή " ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων.
Εν ολίγοις μας πουλούσαν VHS αντί για HD, για να κάνω έναν χονδροειδή παραλληλισμό.
Και βέβαια πάντα υπήρχαν και τα χειρότερα. Φανταστείτε την εκπληξή μου, εμένα, του για καιρό φανατικού οπαδού των Allman Brothers, οταν σε φιλικό σπίτι έπεσα πάνω στο "εισαγωγής" Eat a Peach και με αφέλεια ρώτησα τον ευτυχή κάτοχο:
"Α....; Αυτό γιατί είναι διπλό;"
"Γιατί ..είναι διπλό! τι πάει να πεί γιατί;"

"Αποκλείεται, το έχει κολλητός μου, μονός δίσκος είναι" :antlers:
"Πές του τότε πως απλά του λείπουν... δύο πλευρές!!" :violent-smiley-030:
(Νομίζω τον είχε (?) και ο υπέρηχας σε μονό )
Τα πράγματα έγιναν αρκετά καλύτερα μόνο στα '80's, με την έλευση των πολυεθνικών.
Βεβαίως τότε, η παραπάνω χείριστη μεταχείριση των μουσικοφιλων, δεν συνιστούσε αδίκημα, ούτε "σκότωνε τη μουσική", έτσι δεν είναι; Αυτά άρχισαν να συμβαίνουν ξαφνικά, απο τη στιγμή που έγινε δυνατή, η σχετικά πιστή αντιγραφή του cd και η διάδοσή της "χέρι με χέρι".
Οιονεί ύποπτος ανεντιμότητας, ανηθικότητας και διάπραξης αδικημάτων σήμερα, ο ίδιος μουσικόφιλος του τότε. Μάλιστα...
Μάλλον γι αυτό και η συνομωτικά διατυπωμένη ερώτηση στις παρέες "Εσύ κατεβάζεις;" τείνει να ηχεί τόσο προσβλητική όσο το "Εσύ,
τα κατεβάζεις;"