Bit perfect ή Room perfect;

sokmav

AVClub Fanatic
5 February 2012
14,226
Να λοιπόν που η εξέλιξη φέρνει και διλήμματα.
Όσοι ακούσαμε στην έκθεση τα Grimm (άσχετα αν μας άρεσαν ή όχι),πήραμε μια γεύση τι μπορεί να κάνει η εξέλιξη.
Και πως μπορεί να κάνει τον χώρο από προαιώνιο εχθρό,αν όχι φίλο τουλάχιστον λιγότερο εχθρικό.

Βεβαίως το παραπάνω δίλημμα μπορεί απλώς να μην υπάρχει αν κάποιος αποφασίσει να ασχοληθεί πολύ και να εφαρμόσει κάτι ανάλογο σε επίπεδο hardwear με ενα DLCP πχ.που όμως απαιτεί σχεδιασμό και είναι πολύπλοκο ή πολύ πιο εύκολα με κάτι σαν το lyngdorf ,κλπ...

Σε περίπτωση όμως που αποφασίσουμε να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία που μας παρέχουν οι δημοφιλείς αναπαραγωγείς όπως το foobar,Jriver,κλπ. (και με την προϋπόθεση πως έχουμε μια βασική μέτρηση του χώρου μας),αξίζει να θυσιάσουμε το bit-perfect για χάρη του συνολικού αποτελέσματος;
Αξίζει δηλαδή η εξάλειψη των όποιων προβλημάτων του χώρου (του μεγάλου ηχείου δηλαδή,μην κοροϊδευόμαστε),αυτό τον συμβιβασμό;

Re: Bit perfect ή Room Rerfect;

έχω φίλο που μέσω ακουστικής δικής του εκτίμησης αρνείται να παίξει bit perfect με το foobar ( παίζει ds και οχι ks η wasapi ) του ακουγεται το μη perfect καλυτερα λέει
αυτά σε σύστημα με atc 100 active και προσεγμένο παθητικό treatment του χώρου

οπότε άστα ,:BDGBGDB55:

Συνονόματε αν ο φίλος σου αρέσκεται σε αυτό και έχει κάνει και τις δοκιμές του, τότε έχει φτάσει την νιρβάνα του.
Για μένα είναι πολύ προτιμότερο να ακούμε όπως γουστάρουμε παρά να ακούμε "σωστά" αλλά να μην μας αρέσει.
Η γνωστή κολοκυθόπιτα. Αρκεί να μην προσπαθούμε να πείσουμε και τους υπόλοιπους ότι έτσι πρέπει να ακούνε.

Απάντηση: Bit perfect ή Room Rerfect;

Να προσθέσω κι εγώ την δική μου άποψη μιας και προφανώς το έχω ψάξει και λίγο πριν ρωτήσω.
Κατά την γνώμη μου λοιπόν,σε ένα σωστά σεταρισμένο από άποψη υπολογιστή σύστημα,τα οφέλη του bit-perfect είναι αμελητέα μπροστά στα οφέλη της σωστής ισοστάθμισης σύμφωνα με τον χώρο.
Αντώνη (gr),ή χρήση του dsp δεν αποκλείει την exclusive λειτουργία,το Kernel Streaming ή το Wasapi.
Απλώς προσθέτει ένα επίπεδο επεξεργασίας το οποίο αυξάνει το latency (αναλόγως και την επεξεργαστική δύναμη του υπολογιστή λιγότερο ή περισσότερο,αλλά σε κάθε περίπτωση μιλάμε για ms).
Αυτό όμως δεν είναι ακουστό παρά μόνο σε περιπτώσεις που αυξηθεί πολύ.

Δεν ξέρω,αλλά όσα πιο πολλά διαβάζω κι όσο πιο πολλές γνώμες συμπληρώνω,θεωρώ πως δεν συγκρίνεται το όφελος.

@Αντώνη (Gojakla)
Εννοείται πως ο καθένας μας οφείλει να ακολουθεί το γούστο του κι όχι το hype,το σωστό ή οτιδήποτε άλλο.
Αλλά να ξέρουμε και τι μας γίνεται,δεν είναι κακό.

Το σωστό δεν ειναι hype. Τα πριμα τα 80's και τα μπάσα τα 00,s ειναι hype.
Εγω πιστεύω καλύτερα κάποιος να ακούει σωστά παρά όπως του αρέσει. Ακομη καλύτερα να μάθει να του αρέσει το σωστά...

Απάντηση: Re: Bit perfect ή Room Rerfect;

Το σωστό δεν ειναι hype. Τα πριμα τα 80's και τα μπάσα τα 00,s ειναι hype.
Εγω πιστεύω καλύτερα κάποιος να ακούει σωστά παρά όπως του αρέσει. Ακομη καλύτερα να μάθει να του αρέσει το σωστά...

Πότε ακούει πιο σωστά;
Bit perfect ή με τον χώρο στην εξίσωση;

Re: Απάντηση: Re: Bit perfect ή Room Rerfect;

Πότε ακούει πιο σωστά;

Τι σχέση έχει βρε Σωκράτη το bit perfect με την ακουστική του δωματίου... είναι λάθος η προσέγγιση αυτή και το δίλημμα που βάζει.

Προφανώς αν κάποιος αρέσκεται να ακούει παραμορφώσεις, αντηχήσεις και δεν ξέρω εγώ τι άλλο και να είναι ευχαριστημένος δεν το κατακρίνω... αυτός όμως για μένα δεν έχει άποψη για θέματα που συζητάμε... έχει απλά προσωπικά γούστα... και δεν θα μπορέσει ποτέ του μεθοδικά να αναβαθμίσει τον ήχο του αν ποτέ το επιθυμήσει...

Αυτά είναι trial and error που δυστυχώς τα βλέπω τις περισσότερες φορές παρά τις λιγότερες και το άσχημο είναι ότι ταυτόχρονα υπάρχει και οικονομική αιμορραγία χωρίς να βελτιώνεται η απόλαυση της μουσικής.

Οπότε για μένα είναι πρώτον να ξέρουμε τι μας γίνεται, δηλαδή να γνωρίζουμε βασικά πράγματα, και να ακολουθούμε ήδη δοκιμασμένες λύσεις που αποδίδουν.

Εμένα αυτό λέει η λογική... και παραλείπω το "μου" (λογική μου versus λογική)...

Οπότε στο θέμα μας... σίγουρα πρέπει να κοιτάξουμε η ψηφιακή αλυσίδα να μεταφέρει και να αναπαράγει όσο πιο σωστά την μουσική πληροφορία... αυτό είναι αδιαμφισβήτητο νομίζω,

Τώρα για τα DSP... προσωπικά αν είχα δίλημμα μεταξύ ψηφιακής ισοστάθμισης χώρου, και τακτοποίηση του ίδιου του χώρου και επιλογή διαφορετικών μηχανημάτων να ταιριάζουν στο διαμορφωμένο χώρο, θα διάλεγα το δεύτερο.

Αυτά που έχω ακούσει μέχρι στιγμής (DSP) κάνουν μάλλον κακό στον ήχο.

Και αυτό είναι και αυταπόδεικτο... αμάν κάναμε σε περασμένες δεκαετίες να ξεφορτωθούμε τα equalizer... τώρα τι άλλαξε δηλαδή?

Χρήστο,αν είδες,πρώτα ανέφερα τον σωστό τρόπο και μετά ανέφερα το δίλημμα,στην περίπτωση που δεν είναι δυνατή (για οποιοδήποτε λόγο) η αντιμετώπισή του με τον ορθό τρόπο (φροντίδα χώρου ή εξειδικευμένο RC [που δεν έχει σχέση με eq]).

Συμφωνώ απολύτως στο να μεταφέρεται σωστά η πληροφορία.Το θέμα είναι όμως να μεταφέρεται και μετά τα μηχανάκια.
Τι να το κάνω αν σύστημα μετράει σωστά και η πληροφορία είμαι αψεγάδιαστη αν ο χώρος έχει τον δικό του Θεό.

Πολύ σωστά είπε παραπάνω ο PanMan για τα hype των δεκαετιών.
Ένα τυπικό ηχείου δαπέδου λοιπόν,τοποθετημένο κολλητά σε τοίχο ή σε γωνία κι έχεις τα '80's ολοζώντανα μπροστά σου.

Και καλά να έχεις την δυνατότητα και τον χώρο να τα ξεκολλήσεις.Αν όχι;Θα πάρεις καλώδια που να κόβουν χαμηλά;Τυχαία;
Ενώ με ένα ραφάκι εκεί που πρέπει (και μόνο μετά από μέτρηση ξαναλέω) έχεις κάπως μετριάσει το όλο πρόβλημα.

Εσύ που έχει κορυφαία ακουστικά,τα ξέρεις.
Πρόσθεσε +3db στους 50-60 (που είναι και το πιο τυπικό mode των οικιακών χώρων και +3-+6 από 2000 και πάνω κύκλους (αν υπάρχουν γυμνοί τοίχοι) και θα καταλήξεις στο πιο συνηθισμένο αποτέλεσμα.Και σε αυτά δεν βάζουμε ακυρώσεις,κλπ..
Τι θα απομείνει από το αψεγάδιαστο αποτέλεσμα που πασχίσαμε να παράγουμε;

Δεν είναι λοιπόν καλύτερη η αναμφισβήτητη βελτίωση από τη (μάλλον) απώλεια ποιότητας της έλλειψής του bit perfect;

Last edited:

Σου λέω και πάλι ότι το bit perfect ως όρος είναι η διαμεταγωγή της ΨΗΦΙΑΚΗΣ πληροφορίας μέχρι και εως ότου αποκωδικοποιηθεί σε αναλογικά μέσα στο DAC...

από κει και πέρα επεμβαίνει το DSP... το οποίο ξαναψηφιοποιεί και ξανα αναλογικοποιεί το σήμα... αυτό δεν έχει να κάνει με το bit perfect έχει να κάνει με room correction ψηφιακά... (στο οποίο είμαι αντίθετος) και είναι το ίδιο πράγμα σαν να έχεις παρεμβάλει ένα equalizer μετά το DAC σου.

Η πληροφορία λοιπόν μετά τα DAC αν έχεις DSP ΑΛΛΟΙΩΝΕΤΑΙ τελεία και παύλα...και ας έχεις καλύτερη απόκριση στον χώρο...

Σου λέω και πάλι ότι το bit perfect ως όρος είναι η διαμεταγωγή της ΨΗΦΙΑΚΗΣ πληροφορίας μέχρι και εως ότου αποκωδικοποιηθεί σε αναλογικά μέσα στο DAC...

από κει και πέρα επεμβαίνει το DSP... το οποίο ξαναψηφιοποιεί και ξανα αναλογικοποιεί το σήμα... αυτό δεν έχει να κάνει με το bit perfect έχει να κάνει με room correction ψηφιακά... (στο οποίο είμαι αντίθετος) και είναι το ίδιο πράγμα σαν να έχεις παρεμβάλει ένα equalizer μετά το DAC σου.

Η πληροφορία λοιπόν μετά τα DAC αν έχεις DSP ΑΛΛΟΙΩΝΕΤΑΙ τελεία και παύλα...και ας έχεις καλύτερη απόκριση στον χώρο...

Μα εγώ δεν μιλάω για αυτά.
Μιλάω για πριν το dac.
Στα media players που προανέφερα,η όποια επεξεργασία (dsp,up-downsampling,replay gain,ρυθμιστικά έντασης,κλπ...) γίνονται παράλληλα με την αποκωδικοποίηση και μετά παραδίδονται στον ντακ για μετατροπή.
Τα μηχανάκια που είπα στο πρώτο ποστ,είναι μετά,εκεί έχεις δίκιο.
Κανείς όμως δεν αμφισβητεί τα οφέλη ενός Lyng πχ.(αν κι αυτό δεν είναι το θέμα μας.)

Όλα τα παραπάνω λοιπόν,επιβαρύνουν μεν τον υπολογιστή λόγω επεξεργασίας,αυξάνουν κάπως το latency (δεν σε νοιάζει εκτός και κάνεις παραγωγή) αλλά μέχρι εκεί.
Η κακή φήμη των eq's τις περασμένες δεκαετίες,οφειλόταν στις πάρα πολύ λίγες σωστές (και πανάκριβες) υλοποιήσεις που έκαναν τα επαγγελματικά σχεδόν μονόδρομο.
(Αν και ούτε αυτό είναι το θέμα μας,είναι μετά τον υπολογιστή,εμείς μιλάμε για πριν τον ντακ.)

Α... κατάλαβα τι λες...

Για το Lyngdorf βάλε με εμένα στην ομάδα μόνον μου (εν αντιθέσει με το κανείς που λες) ενός που αμφισβητώ τα οφέλη του...αλλά σωστά αυτό δεν είναι τι θέμα μας...

Δεύτερον θεωρώ ότι είναι λάθος οι παρεμβάσεις πριν το DAC... (και μετά το DAC...)... σε ψηφιακό επίπεδο ή σε αναλογικό επίπεδο.

Σωκράτη νομίζω ασχολείσαι πολύ με συχνότητες/crossover/equalizer κλπ... ενώ τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ πιο απλά...

Το Λινγκντορφ παιρνει ενα αναλογικο σημα, το μετατρεπει σε ψηφιακο, κανει την παραμετροποιηση, το ξαναμετατρεπει σε αναλογικο και το προωθει για ενισχυση. Προσθεσε τωρα τα ρευματα του, τις επαφες, τα καλωδια με ολα τα βυσματα και θα καταλαβεις οτι μπορει να ειναι κορυφαιο σε αυτο που κανει αλλα δεν παυει να ειναι ζημιογονο για τον ηχο.

Τωρα αν εχεις μεγαλο θεμα με τον χωρο σου, πραγματικα μεγαλο ομως, ισως αυτα που χανεις να ειναι λιγοτερα απο αυτα που κερδιζεις.

Μενει στον καθενα να αποφασισει, ποιο απο τα δυο σεναρια θεωρει λιγοτερο κακο.

Σωκράτη νομίζω ασχολείσαι πολύ με συχνότητες/crossover/equalizer κλπ... ενώ τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ πιο απλά...

:flipout:
Εγώ δεν αποτελώ δείγμα το έχω ξαναπεί...:flipout:
Αν και προσωπικά προτίμησα αναλογικό κρος από το (πολύ φτηνότερο) ψηφιακό,κι αν κι είμαι κι εγώ του bit-perfect.
Απλώς κάνω στον εαυτό μου την πιο απλή ερώτηση.

Σε ένα blind τεστ,τι θα καταλάβαινε κάποιος με την μία;Να παίζει με Ds πχ,αντι για WASAPI πχ,(το DS δεν είναι bit perfect) ή να ακούσει την μουσική του με τα προβλήματα του χώρου εκτός;(δηλαδή με τα κανάλια σε άψογη ισορροπία,με τους χρόνους αντήχησης χαμηλούς και όμοιους,με το φάσμα επίσης σε ισορροπία ή στην όποια ισορροπία επιτάσσουν τα μηχανάκια του τέλος πάντων,κλπ...)

Το Λινγκντορφ παιρνει ενα αναλογικο σημα, το μετατρεπει σε ψηφιακο, κανει την παραμετροποιηση, το ξαναμετατρεπει σε αναλογικο και το προωθει για ενισχυση. Προσθεσε τωρα τα ρευματα του, τις επαφες, τα καλωδια με ολα τα βυσματα και θα καταλαβεις οτι μπορει να ειναι κορυφαιο σε αυτο που κανει αλλα δεν παυει να ειναι ζημιογονο για τον ηχο.

Τωρα αν εχεις μεγαλο θεμα με τον χωρο σου, πραγματικα μεγαλο ομως, ισως αυτα που χανεις να ειναι λιγοτερα απο αυτα που κερδιζεις.

Μενει στον καθενα να αποφασισει, ποιο απο τα δυο σεναρια θεωρει λιγοτερο κακο.

Αυτό ακριβώς λέω κι εγώ..
Το να επιλέξει κάποιος τον βέλτιστο συμβιβασμό.

Τι σχέση έχει βρε Σωκράτη το bit perfect με την ακουστική του δωματίου... είναι λάθος η προσέγγιση αυτή και το δίλημμα που βάζει.

Προφανώς αν κάποιος αρέσκεται να ακούει παραμορφώσεις, αντηχήσεις και δεν ξέρω εγώ τι άλλο και να είναι ευχαριστημένος δεν το κατακρίνω... αυτός όμως για μένα δεν έχει άποψη για θέματα που συζητάμε... έχει απλά προσωπικά γούστα... και δεν θα μπορέσει ποτέ του μεθοδικά να αναβαθμίσει τον ήχο του αν ποτέ το επιθυμήσει...

Αυτά είναι trial and error που δυστυχώς τα βλέπω τις περισσότερες φορές παρά τις λιγότερες και το άσχημο είναι ότι ταυτόχρονα υπάρχει και οικονομική αιμορραγία χωρίς να βελτιώνεται η απόλαυση της μουσικής.

Οπότε για μένα είναι πρώτον να ξέρουμε τι μας γίνεται, δηλαδή να γνωρίζουμε βασικά πράγματα, και να ακολουθούμε ήδη δοκιμασμένες λύσεις που αποδίδουν.

Εμένα αυτό λέει η λογική... και παραλείπω το "μου" (λογική μου versus λογική)...

Οπότε στο θέμα μας... σίγουρα πρέπει να κοιτάξουμε η ψηφιακή αλυσίδα να μεταφέρει και να αναπαράγει όσο πιο σωστά την μουσική πληροφορία... αυτό είναι αδιαμφισβήτητο νομίζω,

Τώρα για τα DSP... προσωπικά αν είχα δίλημμα μεταξύ ψηφιακής ισοστάθμισης χώρου, και τακτοποίηση του ίδιου του χώρου και επιλογή διαφορετικών μηχανημάτων να ταιριάζουν στο διαμορφωμένο χώρο, θα διάλεγα το δεύτερο.

Αυτά που έχω ακούσει μέχρι στιγμής (DSP) κάνουν μάλλον κακό στον ήχο.

Και αυτό είναι και αυταπόδεικτο... αμάν κάναμε σε περασμένες δεκαετίες να ξεφορτωθούμε τα equalizer... τώρα τι άλλαξε δηλαδή?

+1000 σε όλα. Ήθελα να απαντήσω στην συζήτηση που άνοιξε ο φίλος Σωκράτης αλλά με κάλυψες απόλυτα.

Πότε ακούει πιο σωστά;
Θεωρω οτι δεν ειναι η το ενα η το αλλο. Προφανως για να ακους σωστα χριαζεται το bit perfect. Τωρα απο την αλλη το αυτι ξεγελιεται και με κανα dsp...
Το θεμα ειναι να ειναι το αποτελεσμα σωστο. Whatever it takes. Προσωπικα ειμαι εναντια σε dsp και μηχανακια τυπου lyng..whatever. Παλεψε το χωρο οσο γινεται και αφησε το...

Και τα ηχεία και οι πρε και τα αναλογικά στάδιο της πηγής και τα καλώδια επιλέγονται (μεταξύ άλλων) και για το "room correction" που κάνουν.
(εφόσον μιλάμε για διάγραμμα απόκρισης κτλ)
Δεν υπάρχει ούτε ένας σε αυτό το μάταιο hifi κόσμο που να μην σκέφτεται πόσο ταιριάζει το μηχανάκι του με το χώρο του...

Με τη παραπάνω λογική, το τι θα αποφασίσει κανείς μεταξύ bit perfect και bit αλλοίωσης, είναι μάλλον θέμα του πόσο κατάφερε να μην διεγείρει τα αρνητικά του χώρου του, με την επιλογή των μηχανημάτων του.
Αναλόγως λοιπον δοκιμάζει, συγκρίνει και σύμφωνα με τα γούστα του, αποφασίζει πιο συμβιβασμό θα κάνει: βουητά ή λίγα db τσίμπημα των χαμαηλών? σκληράδες ή να μην ακούγεται το τελευταίο καμπανάκι?

Αφορμή για το ερώτημα είναι η απλή διαπίστωση πως το 90% των χώρων (και του δικού μου συμπεριλαμβανομένου) απέχουν πολύ από το σωστό.
Και για να μιλήσω και προσωπικά,το ότι μετά το Πάσχα θα έχω στα χέρια μου τα αποτελέσματα των μετρήσεων του χώρου μου μετά την όποια ακουστική φροντίδα ώστε να μπορέσω να περάσω στο δεύτερο στάδιο επίσης παθητικής αντιμετώπισης των προβλημάτων ,όπως και την πρώτη φορά.

Αυτά για να είμαι ξεκάθαρος.Δεν ψάχνω να καθαρίσω με την εύκολη οδό όπως καταλαβαίνετε...
Όμως...Εφ' όσον μιλάμε για χόμπι κι εφ' όσον ψειρίζουμε την μαϊμού σε άλλα και άλλα,θεωρώ καλό να σκεφτόμαστε κι άλλες οδούς.
Θα μου πεις,καλύπτει κάποιος ένα λάθος με ένα άλλο;Σαφώς και όχι.

Όταν όμως το ένα λάθος είναι σχεδόν μη ακουστό (υποβάλετε τον εαυτό σας σε ένα τεστ μεταξύ DS και wasapi με ακουστικά για παράδειγμα και θα δείτε την διαφορά.)και το άλλο είναι τελείως άλλος ήχος (μα τελείως);
Για να μην αναφέρω καν την πλάνη του όσων παίζουν με upsampling μετατροπείς πως παίζουν bit perfect.To upsampling,είτε είναι μέσω software είτε μέσω hardware,bit perfect δεν είναι...
Το equalizing με καλώδια είναι αποδεκτό;Δεν είναι αλλοίωση και μάλιστα μη στοχευμένη;Το equalizing μέσω συσκευών με χαρακτήρα (λαμπάτα πχ,) είναι αποδεκτό;
Οι ασύμμετρες τοποθετήσεις (τοίχος πχ, στο ένα μέτρο από την μια πλευρά,τρία μέτρα από την άλλη),είναι αποδεκτό;Να ανεβάσω διαγράμματα;Έχει νόημα;Όταν ένας πόντος κλίση αλλάζει τα πάντα;

Όπως καταλαβαίνετε,αν κάποιος είναι ρεαλιστής κι αυτό το χόμπι το έχει για να μάθει και 5 πράγματα και να πάει και στο παρακάτω,πρέπει να ξεκινάει κι από πικρές αποδοχές.Και να μην κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του.
Αν είναι free να κινηθεί όπως θέλει στο χώρο του,καλώς.Αν δεν είναι όμως;Θα μείνει με τα χέρια σταυρωμένα στο λάθος;
Και οκ,εγώ έχω λάθος στον συλλογισμό μου.
Στην περίπτωση που δεν είναι δυνατή η παθητική φροντίδα (θες χώρος δύσκολος,θες παντόφλα,θες προσωρινή αδυναμία διάθεσης πόρων,κλπ..)τι άλλο έχει να προτείνει κάποιος τελείως ανέξοδο (αν εξαιρέσει το κόστος των μετρήσεων που στην τελική είναι έξοδο απαραίτητο στο χόμπι);
Θα συνεχίσουμε να διαβάζουμε ερωτήσεις τύπου "ο χώρος μπουμάρει-τσιρίζει-τραβάει η εικόνα-κλπ,τι καλώδια να πάρω;"Και η δαπάνη να είναι πολλαπλάσια και το αποτέλεσμα αμφίβολο;
Όποιος έχει άλλη ρεαλιστική πρόταση,ας μας την καταθέσει.

Re: Απάντηση: Bit perfect ή Room Rerfect;

Φίλε Sokmav δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι την δυνατότητα πάντα να έχουν έναν χώρο φροντισμένο. Για πολλούς λόγους. Υπάρχει και μία μερίδα ανθρώπων μου μένουν στο ενοίκιο.

Όσο για τις λάμπες δεν συμφωνώ ότι κάνουν equalization. Δεν έχει βάσει αυτό αλλά ούτε και επιχείρημα. Μία λάμπα είναι ένα ενεργό εξάρτημα που ενισχύει το σήμα που την 'διαπερνάει'. Τώρα το ηχητικό αποτέλεσμα που προκύπτει έχει να κάνει με την ποιότητα των υλικών αλλά και την σχεδίαση. Δεν μπορώ να φανταστώ στο μυαλό μου κάποιον κατασκευαστή που να σκέφτεται ότι π.χ. ''εγώ θα σχεδιάσω την τάδε λάμπα έτσι ώστε να έχει +2 db στο 1khz, -3 στα 8khz, + 5 στα 100hz'' και ούτω καθ' εξής... Το να έχει roll of στα πρίμα και στα χαμηλά έχει να κάνει με την σχεδίαση, τον τύπο και την ποιότητα λυχνίας του οποιουδήποτε κατασκευαστή.

Τα καλύτερα συστήματα προσωπικά που έχω ακούσει είναι όσα βρίσκονται σε φροντισμένους χώρους, με ελάχιστες εξαιρέσεις συστημάτων που τυχαίνει να βρίσκονται σε 'καλούς' χώρους ή που έχουν στηθεί με πολύ προσοχή ώστε να βρεθεί καλή ισορροπία ηχείου - χώρου. Επίσης έχω ακούσει συστήματα κορυφαία που δεν αναδεικνύονταν λόγο κακού χώρου ή στησίματος...

Πρόσφατα έχω γνωρίσει κάποιον άνθρωπο με χώρο 'αναφορά' μετρημένο και φροντισμένο στο 200% ! Εκεί μέσα άκουσα διαφορές σε αλλαγές που αφορούσαν την αλυσίδα συσκευών και αξεσουάρ που δεν πίστευα ότι επηρέαζαν σε τέτοιο βαθμό. Ακόμα και ασήμαντα πράγματα. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Απλά κάποιες φορές πολύ φίλοι που δεν έχουν ζήσει αυτήν την εμπειρία βιάζονται να βγάλουν γνώμη και έχουν άποψη μη έχοντας βιώσει απόλυτες καταστάσεις ή καταστάσεις αναφοράς. Δεν είναι τυχαίο που υπάρχουν άνθρωποι στον χώρο που έχει μαλιάσει η γλώσσα τους για την φροντίδα του χώρου ακρόασης. Μόνο όσοι έχουν βιώσει αυτήν την εμπειρία και μάλιστα σε σωστά φροντισμένο χώρο (όχι σε ένα δωμάτιο που πέταξαν 5-6 auralex στους γύρω τοίχους) που έχει γίνει με έρευνα και μετρήσεις, γνωρίζουν πολύ καλά την σημασία όλων των παραμέτρων που στο σύνολό τους απαρτίζουν αυτό που λέγεται σύστημα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Bit perfect ή Room Rerfect;

Φίλε Sokmav δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι την δυνατότητα πάντα να έχουν έναν χώρο φροντισμένο. Για πολλούς λόγους. Υπάρχει και μία μερίδα ανθρώπων μου μένουν στο ενοίκιο.

Όσο για τις λάμπες δεν συμφωνώ ότι κάνουν equalization. Δεν έχει βάσει αυτό αλλά ούτε και επιχείρημα. Μία λάμπα είναι ένα ενεργό εξάρτημα που ενισχύει το σήμα που την 'διαπερνάει'. Τώρα το ηχητικό αποτέλεσμα που προκύπτει έχει να κάνει με την ποιότητα των υλικών αλλά και την σχεδίαση. Δεν μπορώ να φανταστώ στο μυαλό μου κάποιον κατασκευαστή που να σκέφτεται ότι π.χ. ''εγώ θα σχεδιάσω την τάδε λάμπα έτσι ώστε να έχει +2 db στο 1khz, -3 στα 8khz, + 5 στα 100hz'' και ούτω καθ' εξής... Το να έχει roll of στα πρίμα και στα χαμηλά έχει να κάνει με την σχεδίαση, τον τύπο και την ποιότητα λυχνίας του οποιουδήποτε κατασκευαστή.

Τα καλύτερα συστήματα προσωπικά που έχω ακούσει είναι όσα βρίσκονται σε φροντισμένους χώρους, με ελάχιστες εξαιρέσεις συστημάτων που τυχαίνει να βρίσκονται σε 'καλούς' χώρους ή που έχουν στηθεί με πολύ προσοχή ώστε να βρεθεί καλή ισορροπία ηχείου - χώρου. Επίσης έχω ακούσει συστήματα κορυφαία που δεν αναδεικνύονταν λόγο κακού χώρου ή στησίματος...

Πρόσφατα έχω γνωρίσει κάποιον άνθρωπο με χώρο 'αναφορά' μετρημένο και φροντισμένο στο 200% ! Εκεί μέσα άκουσα διαφορές σε αλλαγές που αφορούσαν την αλυσίδα συσκευών και αξεσουάρ που δεν πίστευα ότι επηρέαζαν σε τέτοιο βαθμό. Ακόμα και ασήμαντα πράγματα. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Απλά κάποιες φορές πολύ φίλοι που δεν έχουν ζήσει αυτήν την εμπειρία βιάζονται να βγάλουν γνώμη και έχουν άποψη μη έχοντας βιώσει απόλυτες καταστάσεις ή καταστάσεις αναφοράς. Δεν είναι τυχαίο που υπάρχουν άνθρωποι στον χώρο που έχει μαλιάσει η γλώσσα τους για την φροντίδα του χώρου ακρόασης. Μόνο όσοι έχουν βιώσει αυτήν την εμπειρία και μάλιστα σε σωστά φροντισμένο χώρο (όχι σε ένα δωμάτιο που πέταξαν 5-6 auralex στους γύρω τοίχους) που έχει γίνει με έρευνα και μετρήσεις, γνωρίζουν πολύ καλά την σημασία όλων των παραμέτρων που στο σύνολό τους απαρτίζουν αυτό που λέγεται σύστημα.

Συμφωνώ 100%
Βρέθηκα κι εγώ σε ανάλογο χώρο,όπως βρέθηκα και σε επαγγελματικό χώρο στο παρελθόν που τα πράγματα είναι πολύ αλλιώς.
Δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ φροντισμένου χώρου και μη.
Εγώ έχω πει πως θα το πάω όσο πάει παθητικά σιγά-σιγά και με οδηγό τις μετρήσεις.

Το θέμα εδώ όμως δεν είναι αυτό,είναι άλλο κι είναι συγκεκριμένο.
Απλά ρωτάω αν κάποιος είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσει dsp μέσω των media players και σύμφωνα με τις μετρήσεις για να φέρει λίγο τον χώρο ή όχι.
Θυσιάζοντας βέβαια το bit-perfect.
Και μιλάω για περιπτώσεις χώρων με μεγάλο πρόβλημα προφανώς δεν θέλω να ξεσηκώσω κανέναν.
Και παρακαλώ για την οποιαδήποτε αντιπρόταση με τέτοιο ελάχιστο κόστος και με τέτοιο αποτέλεσμα.Οι αφορισμοί είναι πανεύκολοι,τις λύσεις ψάχνουμε σε περίπτωση αδυναμιών όπως είπα και παραπάνω.

(Και το roll-off,equalization είναι,οτιδήποτε αλλάζει την καμπύλη της απόκρισης είναι equalization...)

Απάντηση: Re: Απάντηση: Bit perfect ή Room Rerfect;

(Και το roll-off,equalization είναι,οτιδήποτε αλλάζει την καμπύλη της απόκρισης είναι equalization...)

πέφτω απο τα σύννεφα!!! :flipout:

Μπράβο Σωκ! Όχι επειδή συμφωνούμε (κάλλιστα μπορεί να έχουμε άδικο!) αλλά επειδή πιάνεις το θέμα στη ρίζα του και τολμάς να αμφισβητείς προκαταλήψεις έως θέσφατα.

:ernaehrung004: