Bit perfect ή Room perfect;

Σωκρατη εγω θα το ειχα κανει το πείραμα με μεγάλη ευχαρίστηση αλλα όπως γνωρίζεις δεν μπορώ.

Απάντηση: Re: Bit perfect ή Room perfect;

(Είδες που μια πρέσα είναι πάντα χρήσιμη; )
Ευχαριστώ και μόνο για την πρόθεση :ernaehrung004:.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Bit perfect ή Room perfect;

Δεν έχω καμία διάθεση να αντιπαρατεθώ,και δόξα τω Θεώ ή αναζήτηση μου δεν είναι μοναχική,βλέπω πολύ κόσμο έξω να ψάχνει τα ίδια.
Και στην αναζήτηση υπάρχουν απείρως εμπειρότεροι και σχετικοί με το αντικείμενο από την αφεντιά μου.:flipout:
Για αυτό και πρόσεξα πολύ την διατύπωση ώστε να μην ξεφύγει το θέμα κατά αλλού και να επικεντρωθεί μόνο στο ερώτημα.
Και εγώ έχω χιλιάδες να πω για το ένα ή για το άλλο.(Bit perfect μόνο του,ή ακουστική φροντίδα μόνη της σαν θέμα.)

Νομίζω πως όσες εμπεριστατωμένες απόψεις ακούσαμε (χρηστών ή ακροατών δηλαδή που εφαρμόζουν κάτι παρόμοιο),μάλλον κλίνουν προς το ότι έχει κάποια ουσία το ψάξιμο.
Πάντως θεωρώ πως κακό δεν κάνει αν μη τι άλλο...
μα όλα τα υπόλοιπα όπως φίλτρα oversampling κ.ο.κ.
θα κριθούν απέναντι στο bit perfect - το πρωτότυπο - τη μήτρα

δεν είπα να μην παίξεις με φίλτρα, παίξε όσο θες,
αλλά πάντα η βάση θα είναι η αρχική πληροφορία
και η όποια διαφοροποίηση από αυτή

και σε dac/cdplayers θα βρεις συχνά κουμπάκια που αλλάζουν το oversampling/filters etc.
φυσικά με τα pc έχουμε πολύ περισσότερες επιλογές

δηλαδή ως μεθοδολογία
πρώτα θα βάλουμε τη μήτρα – και μετά θα κάνουμε ότι άλλο

και ξαναλέω και εγώ πειραματίζομαι με όλα αυτά είναι χρήσιμα
αλλά κάπου πρέπει να έχω και μια αναφορά.
Και αυτή είναι το bit perfect
Από εκεί και πέρα το πέλαγος

Σωκράτη θα το κάνω όταν κάποια στιγμή...

Πάντως το ψυχοακουστικό φαινόμενο δεν έπιασε σε μένα... υπήρχε και στα δυο μου αυτιά η εναλλαγή υψηλών και χαμηλών... δεν είχα την ψευδαίσθηση ότι προερχόταν από την μία ή την άλλη πλευρά...

Αν δεν γνωρίζω το αρχείο δεν μπορώ να σου πω ποιο είναι το σωστό και ποιο το πουσαρισμένο όμως... έπρεπε να είναι τρία τα αρχεία, και τυχαίο random ανάμεσα τους.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Bit perfect ή Room perfect;

μα όλα τα υπόλοιπα όπως φίλτρα oversampling κ.ο.κ.
θα κριθούν απέναντι στο bit perfect - το πρωτότυπο - τη μήτρα

δεν είπα να μην παίξεις με φίλτρα, παίξε όσο θες,
αλλά πάντα η βάση θα είναι η αρχική πληροφορία
και η όποια διαφοροποίηση από αυτή

και σε dac/cdplayers θα βρεις συχνά κουμπάκια που αλλάζουν το oversampling/filters etc.
φυσικά με τα pc έχουμε πολύ περισσότερες επιλογές

δηλαδή ως μεθοδολογία
πρώτα θα βάλουμε τη μήτρα – και μετά θα κάνουμε ότι άλλο

και ξαναλέω και εγώ πειραματίζομαι με όλα αυτά είναι χρήσιμα
αλλά κάπου πρέπει να έχω και μια αναφορά.
Και αυτή είναι το bit perfect
Από εκεί και πέρα το πέλαγος

Οκ,τώρα κατάλαβα τι εννοείς και συμφωνώ απολύτως.
Πάντα από κάποια βάση πρέπει να ξεκινάμε.

Απάντηση: Re: Bit perfect ή Room perfect;

Σωκράτη θα το κάνω όταν κάποια στιγμή...

Πάντως το ψυχοακουστικό φαινόμενο δεν έπιασε σε μένα... υπήρχε και στα δυο μου αυτιά η εναλλαγή υψηλών και χαμηλών... δεν είχα την ψευδαίσθηση ότι προερχόταν από την μία ή την άλλη πλευρά...

Αν δεν γνωρίζω το αρχείο δεν μπορώ να σου πω ποιο είναι το σωστό και ποιο το πουσαρισμένο όμως... έπρεπε να είναι τρία τα αρχεία, και τυχαίο random ανάμεσα τους.
Δεν είναι ανάγκη να πεις ποιο και τι.
Είσαι διαπιστωμένα καλός ακροατής οπότε (εγώ τουλάχιστον) δεν έχω θέμα.
Απλώς αν υπάρχει διαφορά.
Αν μπήκες στο νήμα πάντως,θα είδες πως υπάρχει και ένα αρχείο που είναι η διαφορά (η πρόσθεση δηλαδή) μόνη της.
Οπότε είναι πιο εύκολο να την αναζητήσεις.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Bit perfect ή Room perfect;

Ο όρος bit perfect δημιουργήθηκε κάπου στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας για να δηλώσει ένα και μόνο πράγμα.Οτι η ψηφιακή πληροφορία μεταδιδεται απο το computer προς το Dac χωρίς καμμιά μεταβολή.

Κάτι έχετε παρεξηγήσει
ΙΜΗΟ Μόνοι σας δίνετε διαστάσεις μύθου στο Bit perfect
Το bit perfect δεν έχει κανένα μύθο από πίσω του
Είναι όμως το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνει κάποιος σε ένα pc/mac/Pi
Και μια σωστή αναφορά
Τα υπόλοιπα έπονται

Οποιος διάβαζε τα site του εξωτερικού της εποχής εκείνης,θα θυμαται ότι το bit perfect θεωρείτο πανακεια για την σωστή αναπαραγωγή.
Θυμάμαι κλασσικους διαλόγους του τύπου..
Q:I'm not satisfied with my ca setup.
A:Are you sure you're bit perfect?

Συμφωνώ ότι ειναι το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κοιτάξεις όταν ξεκινάς στον χώρο του CA αλλα αν στον χώρο σου έχεις ένα peak απο10 εώς 25db στα 50 με 55hz και δεν έχεις την δυνατότητα για room treatment,τότε πρέπει απλά να το παρατήσεις και να πας παρακάτω...
Και παρακάτω υπάρχουν software λύσεις (αλλα και hardware για τις οποίες όμως δεν έχω άποψη)αφού βέβαια προηγηθούν μετρήσεις με καλιμπραρισμενο μικρόφωνο.

Νομίζω ότι το κλίμα περί bit perfect άλλαξε πριν 3 χρόνια περίπου όταν όλοι οι software players ενσωμάτωσαν au units,vst plugins,upsampling αλλα και drc λύσεις.

To οτι σε ενα σύστημα δεν ακουμε τις διαφορές ανάμεσα σε 2 αρχεια δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση οτι διαφορές δεν υπάρχουν η οτι σε ενα αλλο σύστημα δεν γίνονται αντιληπτές.

Αν αναφέρεσαι σε σύστημα ακουστικών,θα συμφωνήσω ότι μπορούν να γίνουν αντιληπτές,ίσως ακόμα και αυτές του 0.1db boost.
Αν αναφέρεσαι σε σύστημα με ηχεια θα κράταγα μικρό καλάθι με αυτο το boost λόγω χώρου.
Ο χώρος ακρόασης για μένα ειναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής σε ένα σύστημα.

IMHO Πραγματικά βρίσκεσαι σε μια μοναχική αναζήτηση μπλέκοντας το bit perfect με ότι άλλο

Δεν θα το έλεγα.Το αντίθετο βλέπω να γίνεται εκεί έξω.(στο εξωτερικό τουλαχιστον)
Βλέπω παρά πολλούς να απαρνουνται το bit perfect λόγω προβληματικών χώρων και να ξεκινάνε το ταξίδι των μετρήσεων και των διορθώσεων.
Το οποίο ταξίδι βέβαια θέλει προσοχή γιατί ουκ ολίγοι έχουν κάψει τα tweeter τους.

Re: Απάντηση: Re: Bit perfect ή Room perfect;

Πιθανά πάλι να μην έγινα κατανοητός

Δεν είπα πουθενά να μην κάνετε DRC ή να μη παίξετε με φίλτρα!

Αλλά, ακόμα και σήμερα (όχι μονό πριν 5-10 χρόνια), οι περισσότεροι παίζουν μουσική χωρίς να παρακάμπτουν το Oversampling του λειτουργικού. Ακόμα και πρόσφατες εκδώσεις windows by default (just after format) κάνουν resample (χωρίς wasapi) στα 48KHz, έτσι έχουν τα πράγματα για την πλειονότητα του κόσμου που δεν έχει κάνει configure ένα player. Και μιας και η μετατροπή από 44,1 σε 48 είναι από τις χειρότερες, και επιπροσθέτως συνήθεις είναι και η χρήση του volume των windows,
Δυστυχώς πολλοί ακόμα ακούν το παραπάνω προβληματικό αποτέλεσμα.
Για αυτό λεω το bit perfect είναι ένα πρώτο βήμα – μετά από αυτό το βήμα φυσικά υπάρχουν πολλά αναλόγως τις ορέξεις του καθενός.