Blackmagic Design Pocket Cinema Camera 4K

Οι μόνες που παίζουν ως εναλλακτικές για μένα είναι A7iii και gh5s ( και μια μεταχειρισμένη nx1 δεν θα ήταν άσχημη) Αλλά αυτά τα σώματα πάνε 2μησι χιλιάρικα.

Γιατί "μόνο" α7ΙΙΙ;
Η α6300 δέν σου κάνει; μια χαρά 4Κ έχει και καλό PDAF.
Άφού είσαι one man band και κινείσαι και θέλεις CAF και ανοικτό διάφραγμα, είτε Sony είτε Canon.
Aλλιώς με manual focus σε σταυερή απόσταση και κλειστό διάφραγμα, απλά αρκετά περισσότερο φώς. Kαι μια G7 κάνει.

Γενικα για one man band αλλά και γενικότερα ισχύει το keep it simple ...
ούτε crane, ούτε follow focus κλπ χρειάζονται. Λίγη οργάνωση στη δομή και στα πλάνα, τα b roll κλπ, ολα με τρίποδο, και monitoring focus μπορείς απο τα apps στο τάμπλετ.

Re: Απάντηση: Blackmagic Design Pocket Cinema Camera 4K

Γιατί "μόνο" α7ΙΙΙ;
Η α6300 δέν σου κάνει; μια χαρά 4Κ έχει και καλό PDAF.
Άφού είσαι one man band και κινείσαι και θέλεις CAF και ανοικτό διάφραγμα, είτε Sony είτε Canon.
Aλλιώς με manual focus σε σταυερή απόσταση και κλειστό διάφραγμα, απλά αρκετά περισσότερο φώς. Kαι μια G7 κάνει.

Γενικα για one man band αλλά και γενικότερα ισχύει το keep it simple ...
ούτε crane, ούτε follow focus κλπ χρειάζονται. Λίγη οργάνωση στη δομή και στα πλάνα, τα b roll κλπ, ολα με τρίποδο, και monitoring focus μπορείς απο τα apps στο τάμπλετ.
Καλές οι Α της Sony αλλά δεν αντιλέγω, αλλά δεν έχουν mic in. G7 καλή αλλά παλιά μηχανή, σίγουρα αιωνες καλύτερη από αυτή που έχω αλλά δεν ακουμπάει την bmpcc4k. Γενικα πάντως από ότι έχω δει η μόνη που πάει κοντά είναι η gh5(Kai s) με την gh5 να χάνει πολύ σε low light ( θεωριτικα πάντα με ότι έχουμε δει) και η A7 iii η οποια χάνει πολύ σε χρώμα και codec. Όσο για ibis και Αf μεγάλη κουβέντα. Το καλύτερο θα ήταν να πάρω μια bmpcc4k και μια Α7ΙΙΙ αλλα θα ήταν overkill.

Κι εγω αυτον τον συνδυασμο εχω καταληξει οτι θα παρω για ολες τις χρησεις.

Αλλωστε το να παρει κανεις πλεον την GH5s ειναι κουταμαρα μιας και η bmpcc4k εχει τον ιδιο αισθητηρα και γραφει raw με τα μισα λεφτα της πρωτης.

Εχει πατωσει πλεον η pany στις m4/3 για αυτο και στρεφεται στην FF.

Σωστά, το να σκέφτεσαι την gh5s σαν εναλλακτική δεν έχει και πολύ νόημα.
Όπως λέει και ο Kosh η pocket έχει σχεδόν τα μισά λεφτα και γράφει raw. Και τι raw, bmraw!
Παίρνεις bonus και το DaVinci.

Για την Α7 αλλάζει η κουβέντα.

Μετά υπάρχει και το θέμα των φακών. Τι φακούς σκέφτεσαι να χρησιμοποιήσεις;

Άψογη η ΒΜ για τη χρήση που θες κατά τη γνώμη μου. XLR είσοδο για καλό ήχο που είναι σημαντικό, ακουστικών για να κάνεις τεστ πως ακούγεσαι, εξωτερική τροφοδοσία... Σε 2η μοίρα caf κλπ, για στατικά πλάνα, δεν είναι απαραίτητο. Κοτσάρεις και ένα εξωτερικό monitor και είσαι βασιλιάς.

Ακόμα και η παλιά pocket κάνει αφού δεν θες αργή κίνηση και αν βάλεις εξωτερική οθόνη.

Last edited:

Ποια Α δεν έχει mic in;

Βλακεία έγραψα , headphone jack δεν έχουν. Για φακούς σκέφτομαι Panasonic Olympus με OIS και legacy manual φακούς με booster η χωρίς ( να δούμε αν θα παίζει και ο viltrox)

Απάντηση: Re: Απάντηση: Blackmagic Design Pocket Cinema Camera 4K

Υπαρχει και σημαντικά φθηνότερο σώμα που νομίζω οτι μπορεί να σε καλύψει, η G80 και το CAF της παρότι δεν είναι κορυφαίο για τρομερά γρήγορες αλλαγές θα καλύψει αυτό που κανεις εσυ.

Αν θυμάμαι καλά μπορείς να κανεις χρήση της εξόδου HDMI για καταγραφή ήχου (έχει φυσικά και mid in).

https://www.mu-43.com/threads/audio-output-from-hdmi-g80-g85.90383/

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Blackmagic Design Pocket Cinema Camera 4K

Υπαρχει και σημαντικά φθηνότερο σώμα που νομίζω οτι μπορεί να σε καλύψει, η G80 και το CAF της παρότι δεν είναι κορυφαίο για τρομερά γρήγορες αλλαγές θα καλύψει αυτό που κανεις εσυ.

Αν θυμάμαι καλά μπορείς να κανεις χρήση της εξόδου HDMI για καταγραφή ήχου (έχει φυσικά και mid in).

https://www.mu-43.com/threads/audio-output-from-hdmi-g80-g85.90383/

Σίγουρα καλό σώμα και η g80. Γενικά όμως δεν μου αρέσει πολύ το auto focus. Βλέπω focus hunting και βγάζω σπυριά χαχαχαχα. Καλύτερα για μένα το footage να μην είναι τέλεια εστιασμένο παρά να ψαρεύει πέρα δώθε. Καλό σώμα είναι και η fuji t-x3 παρεμπιπτόντως αλλά δεν έχω ασχοληθεί.Τελικά όμως στα λεφτά της BM που αν βγάλεις το resolve πάει περίπου 800+φπα, γνώμη μου είναι ότι δεν υπάρχει άλλη πρόταση. Θα περιμένω λίγο να δω τι θα βγάλει . Είδα ας πούμε σε ένα footage με λουλούδια (flower of life στο 0:49 και στην φραουλα 1:24) στoυς ματζέντα τόνους κάτι θορύβους σαν chroma noise. Στο youtube βέβαια δεν βγαίνει και ασφαλές συμπέρασμα. Θα δούμε.

... headphone jack δεν έχουν.

Mε α6300/α6500 που δεν έχουν περιστρεφόμενη οθόνη χρειάζεσαι ούτως ή άλλως εξωτερικό μόνιτορ για να βλέπεις τον εαυτό σου. Από το μόνιτορ θα έχεις headphone out.

Mε α6300/α6500 που δεν έχουν περιστρεφόμενη οθόνη χρειάζεσαι ούτως ή άλλως εξωτερικό μόνιτορ για να βλέπεις τον εαυτό σου. Από το μόνιτορ θα έχεις headphone out.

Ναι δίκιο έχεις. Δεν πάω σε 8bit h264 όμως όταν μπορώ να πάω σε BMraw. Νέο footage με πολύ banding λόγο youtube https://www.youtube.com/watch?v=cwSXPRNe0-g

Aν θέλεις απόλυτη ποιότητα εικόνας και δεν σε ενδιαφέρει το CAF η pocket 4K μονόδρομος.
Φυσικά τα αρχεία μέχρι να ενσωματωθεί το νεο raw format πολύ πολύ μεγαλύτερα απο αυτά που ξέρεις. 10 φορές μεγαλύτερα.
Οι apsc Sony έχουν καλο low light, καλό CAF και με την εφαρμογη smart remote control βλέπεις και χειρίζεσαι τη μηχανή ασυρματα στο τάμπλετ, εγγραφή και focus point.
Τα ίδια και με τις panasonic αν και έχουν περιστρφόμενη οθόνη.
Με την pocket το app της bmd μόνο controls έχει όχι live view.

Aν θέλεις απόλυτη ποιότητα εικόνας και δεν σε ενδιαφέρει το CAF η pocket 4K μονόδρομος.
Φυσικά τα αρχεία μέχρι να ενσωματωθεί το νεο raw format πολύ πολύ μεγαλύτερα απο αυτά που ξέρεις. 10 φορές μεγαλύτερα.
Οι apsc Sony έχουν καλο low light, καλό CAF και με την εφαρμογη smart remote control βλέπεις και χειρίζεσαι τη μηχανή ασυρματα στο τάμπλετ, εγγραφή και focus point.
Τα ίδια και με τις panasonic αν και έχουν περιστρφόμενη οθόνη.
Με την pocket το app της bmd μόνο controls έχει όχι live view.

Τα γνωρίζω όλα αυτά. Όσο για τα αρχεία τα prores 422 LT είναι 51mb/sec και τα 12:1 braw είναι 46mb /sec ( και με demosaic στην κάμερα )εύκολα διαχειρίσημο μέγεθος
(γράφεις 90 λεπτά 4K raw σε 256gb SSD). Ένας threadripper x1920 με 32gb ram και μια rx580 ή vega θα το πηγαίνει σφαίρα.

Σωστά, το να σκέφτεσαι την gh5s σαν εναλλακτική δεν έχει και πολύ νόημα.
Όπως λέει και ο Kosh η pocket έχει σχεδόν τα μισά λεφτα και γράφει raw. Και τι raw, bmraw!
Παίρνεις bonus και το DaVinci.

Για την Α7 αλλάζει η κουβέντα.

Μετά υπάρχει και το θέμα των φακών. Τι φακούς σκέφτεσαι να χρησιμοποιήσεις;

Eγω δεν μπορω να αλλαζω συστημα καθε τοσο....

Εχω μεγαλη σειρα μηχανικων φακων OM zuiko και Contax zeiss και αρκετους EF οποτε εκει θα μεινω .

Το πολυ πολυ να παρω και την τριπλετα sigma 16,30,56 για πιο light καταστασεις (πανω στο Ronin S που προσφατα πηρα ας πουμε)

νεο κλιπακι https://www.youtube.com/watch?v=VAvj3TySiwM
και σε αυτο το
link https://www.reddit.com/r/bmpcc/comments/9gr6pd/great_blackmagic_pocket_cinema_camera_4k_review/ υπαρχει ενα βιντεακι για download το οποιο ειναι ενα γρηγορο review. Προφανως το κατεβασε απο το youtube γιατι θα το εβαλε πιο γρηγορα απο οτι επρεπε.

νεο κλιπακι https://www.youtube.com/watch?v=VAvj3TySiwM
και σε αυτο το
link https://www.reddit.com/r/bmpcc/comments/9gr6pd/great_blackmagic_pocket_cinema_camera_4k_review/ υπαρχει ενα βιντεακι για download το οποιο ειναι ενα γρηγορο review. Προφανως το κατεβασε απο το youtube γιατι θα το εβαλε πιο γρηγορα απο οτι επρεπε.

Καταπληκτικό απίστευτο μοντέλο. Ποια είναι;