Φίλε eNeRGy, το LPCM δεν είναι αναλογικό, είναι ασυμπίεστο ψηφιακό. Η δε μετατροπή από bitstream σε LPCM θα γίνει ούτως ή άλλως, είτε στο player, είτε στον προβολέα.
Μισό λεπτό.. Ποια υπερδειγματοληψία; Εάν γίνεται κάπου υπερδειγματοληψία θα γίνεται στα DACs, πουθενά αλλού.
Επίσης δεν καταλαβαίνω τι σχέση μπορεί να έχει ο τρόπος διαμόρφωσης του σήματος bitstream με το υλικό το οποίο είναι τελικά αποθηκευμένο μέσα σε αυτό. Ποιος νοιάζεται πως μεταφέρεται το σήμα bitstream, τη στιγμή που το περιεχόμενό του είναι και στις δυο περιπτώσεις ακριβώς το ίδιο σε βάθος / δειγματοληψία με το LPCM;
Εγώ έχω την εντύπωση ότι πριν γίνει η μετατροπή από ψηφιακό σε αναλογικό μεσολαβεί η μετατροπή από bitstream σε κάποιου είδους PCM. Αυτό το σήμα PCM μετά περνάει στα DACs ώστε να μετατραπεί σε αναλογικό. Δηλαδή έχω την εντύπωση ότι οι σημερινοί ενισχυτές δεν είναι λύσεις one chip, αλλά decoder chipset -> DACs.
Μπορεί βέβαια να μην έχω καταλάβει σωστά.
Λευτέρη, σωστό αυτό που λές, άσχετα αν ο προβολέας ΔΕΝ χειρίζεται ήχο ! Μάλλον εννοούσες στον ενισχυτή αν κατάλαβα καλά ...
Τώρα, όσον αφορά στις μετατροπές, η διαδικασία, όπως την έχω καταλάβει, είναι η εξής (ανεξαρτήτως αν γίνεται στο player, στον ενισχυτή, στον προβολέα ή στο... rack):
1. Αποκωδικοποίηση: Είναι η μετατροπή της συμπιεσμένης πληροφορίας που βρίσκεται στο δισκάκι σε ασυμπίεστη LPCM.
2. Επεξεργασία: Equalization, bass management, delay κ.λπ., όλα γίνονται σε ψηφιακό επίπεδο.
3. DAC: Μετατροπή από ψηφιακό σε αναλογικό σήμα.
Βέβαια, από υλοποίηση σε υλοποίηση ενδέχεται να υπάρχουν διαφορές. Π.χ. γράφτηκε για τους Onkyo ότι όταν δέχονται LPCM παρακάμπτουν κάποια στάδια επεξεργασίας, με αποτέλεσμα το bitstream να ακούγεται καλύτερα. Από την άλλη, σε υλικό PiP η αποκωδικοποίηση θα πρέπει να γίνει στο player, διότι εκεί γίνεται μείξη δύο σημάτων - του original της ταινίας και του extra.
Κάπως έτσι τα είχα διαβάσει στο παρελθόν, με αντικείμενο εργασίας το HD DVD.
Bitstream: Allows the digital audio signal to be sent unprocessed to an HDMI 1.3 receiver with onboard decoding of lossless codecs.
Δεν θα έπρεπε να είναι. Αν για κάποιο λόγο και σε κάποιο σύστημα είναι, κάποιο λάκκο έχει η φάβα.
Εγώ αναφέρομαι σε σύγκριση ίδιων πραγμάτων, π.χ. LPCM 24/48 με DTS-HD MA 24/48. Προφανώς αν υπάρχουν διαφορές στα χαρακτηριστικά του υλικού θα δικαιολογούνται (θεωρητικά) διαφορές και στον ήχο.
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.