Βοήθεια για αγορά κλιματιστικού...

Επειδή στο γραφείο ασχολούμαστε πολύ με ενεργειακές μελέτες, εξαρι βαθμό απόδοσης δε θα βρεις πουθενά. Μονο με γαιοθερμιες και εκεί ξεφεύγει τόσο το κόστος που το αφήνεις. Μη σου πω πως και τα αέρος για θεσσαλονίκη δύσκολα να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν αυτόνομα στα πολλά κρύα χωρίς υποβοήθηση από κάποιο συμβατικό μέσο θέρμανσης. Τα κλιματιστικά αν πέσεις κάτω από -5 βαθμούς (το 90% αυτών) αλλάζουν ριζικά και σε βαθμό απόδοσης και σε αποδιδόμενη ισχύ δυστυχώς βόρεια ελλάδα βλέπεις... Ειδικά αν μένεις εκτός πόλης... Ακόμα και τα αλθερμα ζοριζονται και βάζουν αντίσταση. Εκεί που πραγματικά ξεχωρίζουν η daikin Toshiba είναι πως σου δίνουν αναλυτικούς πίνακες βαθμού απόδοσης και απόδοσης ανά εξωτερική θερμοκρασία. Οι LG και τέτοια... Υπόψην πως το αλθερμα το περνάς και στο εξοικονομω κατοικον. Αν και όπως τρέχει το πρόγραμμα ξεκινάς τώρα και τελειωνεις το επόμενο καλοκαίρι.

Re: Απάντηση: ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟΥ....

Τελικά λέω να πάρω 2 τέτοια:
http://www.kotsovolos.gr/site/product.jsp?catid=10098049&cmicc=skroutz

Καλά χαρακτηριστικά (κυρίως στη θέρμανση που μ' ενδιαφέρει) καλή τιμή, κορεάτικη... τιμιότητα...

Υπάρχει κάποια άποψη/εμπειρία?

Είναι πολύ τίμια, έχω το mirror της LG, εδώ και 3 χρόνια είναι σκύλος.

Απάντηση: Re: Απάντηση: ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟΥ....

Συγνωμη, δεν επιασε η παραθεση.
Το παρακατω σχολιο, ειναι για τον φιλο SHERPA (post #34)

Παρατηρησες βεβαια φανταζομαι την καταναλωση στα χαρακτηριστικα στο site που ενεφερες.
"Κατανάλωση Ενέργειας σε Κw (Ψύξη/Θέρμανση) : 9.8/10.4 "

Το δικο μου ενα toshiba καταναλωνει Κατανάλωση Ενέργειας σε Κw (Ψύξη/Θέρμανση): 0,2 - 1,99 - 2,65 / 0,18 - 2,05 - 2,21

Σαν μοντελο εχει καταργηθει και το νεο καταναλωνει ακομα λιγοτερο (toshiba super daiseikai)
Θεωρω λοιπον οτι για 2000 btu παραπανω, το να καταναλωνεις στην ψυξη, αντι για 2,65 , 9.8 Kw ειναι πολυ.

Ισως υπαρχουν και ακομα ποιο οικονομικα σε καταναλωση ρευματος απο αυτο που ανεφερα για παραδειγμα.
Το σιγουρο ειναι οτι εχω παρατηρησει (οταν εψαχνα για αγορα) τα lg και samsung καποια μοντελα να εχουν μεγαλη καταναλωση. Προσεξε τον αυτον τον παραγοντα.

Μήπως η κατανάλωση που αναφέρεις σε Kw είναι η παραγόμενη ισχύς και όχι κατανάλωση ρεύματος?
Διότι αν είχε 10Kw κατανάλωση θα ήθελε ειδική γραμμή ρεύματος με τουλάχιστον 6άρι+ καλώδιο.

Εδώ αναφέρει άλλα νούμερα:
http://www.e-max.gr/air-conditioner...-type/ac-lg-e24sq-libero-e-inverter_25486.php
Καταναλισκόμενη Ισχύς σε Θέρμανση 2330 W.
Το οποίο αν το πολλαπλασιάσουμε με τον συντελεστή COP (3.62) μας δίνει την θερμαντική ικανότητα: 2330χ3,62=8,4Kw

Ίσως κάποιος φίλος μηχανολόγος να μας κατατόπιζε καλύτερα σχετικά με την ορθή ανάγνωση των χαρακτηριστικών για να μην έχουμε παρανοήσεις.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟΥ....

Μήπως η κατανάλωση που αναφέρεις σε Kw είναι η παραγόμενη ισχύς και όχι κατανάλωση ρεύματος?
Διότι αν είχε 10Kw κατανάλωση θα ήθελε ειδική γραμμή ρεύματος με τουλάχιστον 6άρι+ καλώδιο.

http://www.e-max.gr/air-conditioner...-type/ac-lg-e24sq-libero-e-inverter_25486.php
Το οποίο αν το πολλαπλασιάσουμε με τον συντελεστή COP (3.62) μας δίνει την θερμαντική ικανότητα: 2330χ3,62=8,4Kw

Ίσως κάποιος φίλος μηχανολόγος να μας κατατόπιζε καλύτερα σχετικά με την ορθή ανάγνωση των χαρακτηριστικών για να μην έχουμε παρανοήσεις.

Ετσι ειναι
ενα καλο ινβερτερ καταναλωνει γυρω στο 1.8 κιλοβατ

Αντλία θερμότητας έβαλε πριν ένα μήνα φίλος σε μονοκατοικία 200τμ με επιδαπέδια.
Έχει άγχος αν θα κάνει δουλειά καθώς έδωσε 6Κ (Hitachi) με αμφίβολο αποτέλεσμα λόγω των περισυνών παρατεταμένα πολύ χαμηλών θερμοκρασιών.
Τον χρησιμοποιώ βεβαίως σαν πιλότο καθώς είχε βάλει πριν δύο χρόνια και ηλιακή υποβοήθηση θέρμανσης με πρακτικά ανύπαρκτο αποτέλεσμα...
Bέβαια έχει μεγάλη οικονομική επιφάνεια και το βρήκε σαν χόμπι όπως εμείς παίζουμε με τα στέρεα.

Ήμουν και γω έτοιμος για το βήμα της Α/Θ αλλά φρέναρα λόγω κακής απόδοσης με θερμοκρασία κάτω του (0) ενώ 6Κ δεν περισσεύουν για αμφίβολα παιχνιδάκια...
Και το αρκουδίσιο αμφίβολο είναι αλλά δεν έχει πολλά λεφτά ενώ παράλληλα το θέλω για συγκεκριμμένη βοηθητική κυρίως εργασία και όχι ως κύρια θέρμανση.
Παράλληλα σκέφτηκα ότι αν γλυτώσω 7 τόνους ξύλα με την ύπαρξή του κλιματιστικού , ουσιαστικά το ένα τεμάχιο βγαίνει τσάμπα και μου μένει, ενώ τα ξύλα γίνονται καπνός...
Ίσως και τα παραπάνω αποδειχθούν τελικά άχρηστα αλλά με 1,5 ευρώ πετρέλαιο η επόμενη λύση είναι να αλλάξω σπίτι καθώς χρειάζομαι 4 τόννους ενώ το ξύλο (15 τ) με έχει κουράσει παααάρα πολύ...

Ετσι δεν ειναι?
~2+ ΚW ta 18000BTU
~1KW ta 9-12
Προφανως αυτες οι καταναλώσεις ειναι οι μεγιστες

Μια που το συζηταμε
πριν ~25χρονια βαλαμε δυο sharp inverter
δουλευουνε απο τοτε μία χαρα, αντε να εχουνε κάνει κανενα σερβισακι
Πριν δυο χρονια βάλαμε άλλα δυο αντιστοιχα σημερινά στο εξοχικό...το ενα παρεδωσε πνευμα...δεν συμφέρει να το φτιάξεις
οι τεχνικοί ειπαν ''βλέπει το μοτερακι ο ηλιος!!!! ντοϊνγκ:award::HTEHETH63:
Το αλλο 25 χρονια σε ταράτσα τι να πει??

Χαλάνε τα σημερινά?
τα fujitsu καλά ειναι?

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟΥ....

Ετσι δεν ειναι?
~2+ ΚW ta 18000BTU
~1KW ta 9-12
Προφανως αυτες οι καταναλώσεις ειναι οι μεγιστες

Μια που το συζηταμε
πριν ~25χρονια βαλαμε δυο sharp inverter
δουλευουνε απο τοτε μία χαρα, αντε να εχουνε κάνει κανενα σερβισακι
Πριν δυο χρονια βάλαμε άλλα δυο αντιστοιχα σημερινά στο εξοχικό...το ενα παρεδωσε πνευμα...δεν συμφέρει να το φτιάξεις
οι τεχνικοί ειπαν ''βλέπει το μοτερακι ο ηλιος!!!! ντοϊνγκ:award::HTEHETH63:
Το αλλο 25 χρονια σε ταράτσα τι να πει??

Χαλάνε τα σημερινά?
τα fujitsu καλά ειναι?

Αυτό με τον ήλιο το ρώτησα παραπάνω αλλά δεν απαντήθηκα.
Το σίγουρο βέβαια είναι ότι από την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο δεν γλυτώνει τίποτα (χωριάτικη προσέγγιση...)

Σε συνομιλία που είχα με ψυκτικό ανέφερε ότι τις A/Θ τις τοποθετούν πάντα στο πιο ζεστό εξωτερικό σημείο για να ισχύει ο COP τους και να μην πίνουν ρεύμα.
Ουσιαστικά και τα αρκουδίσια Α/Θ είναι αλλά αέρα- αέρα και όχι αέρα-νερού.
Αν όμως το θέλουμε για ψύξη τα πράγματα είναι προφανώς αντίστροφα....

Έτσι μ' αυτά και μ' αυτά σκέφτηκα μια μέση λύση:
αν θα ήταν φρόνιμο να μπει η εξωτερική μονάδα κάτω από τη στέγη (!) ώστε ο αέρας που διαχειρίζεται να είναι σχετικά ζεστός το χειμώνα λόγω κάλυψης χιόνωσης ενώ το καλοκαίρι δροσερότερος λόγω κεραμιδιών με μηδενική έκθεση στον ήλιο.
Επιπρόσθετα δεν έχουμε φθορά από την έκθεση στον ήλιο.
Στα μείον η απαραότητη προσθήκη δύο ανοιγμάτων (αεραγωγοί) στα κεραμύδια.

Πως το βλέπετε σαν σκέψη?

Σε σχετική παρουσίαση που κάναμε στη φλώρινα θεωρήσαμε πως μια αντλία υψηλών θερμοκρασιών έχει κόστος 10k και ετήσιο βαθμό απόδοσης 2,6 λόγω της αντίστασης που εκεί θα μπαίνει πολύ συχνά σε λειτουργία. Έκανε απόσβεση σε σχέση με το πετρέλαιο σε κάτι λιγότερο από 5 χρονια. Εκει βεβαια τα πραγματα ειναι πολυ πιο αγρια. Αναλογιστειτε ομως οως με το πετρελαιο στα 1.4 το λιτρο η kwh κοστίζει 0,143 ευρώ ενώ η μέση kwh σε ρεύμα βγαίνει περί τα 0.136. Θα μου πείτε σιγά τα ωα αιώνα έχετε δίκιο. Ελα όμως που η εγκατάσταση λεβητα πετρελαίου αποδίδει 0,9 από τα kw που την ταιζουμε ενώ η αντλία θερμότητας 2,6... Η αντλία έχει όμως χειρότερο οικολογικό αποτύπωμα καθώς αφενός το ρεύμα στην ελλάδα παράγεται με βρώμικες διαδικασίες αφετέρου γιατί ότι ζεστή βάζουμε σπίτι μας άλλο τόσο κρύο πετάμε στην πόλη που ζούμε και αν το δεις συνολικά σα μια πόλη που θερμαίνεται με τέτοιο τρόπο καταλαβαίνει κανείς πως προκύπτουν σοβαρά θέματα. Το πλέον οικολογικό είναι η υποστήριξη με ηλιακα αλλά τέτοιο και πάλι υπάρχει θέμα. Συμφέρει μόνο για εγκατάσταση πετρελαίου. Σε πελετ η ρεύμα η απόσβεση έρχεται σε 20 χρόνια. Ε δε θα έχουν μείνει ηλιακα μέχρι τότε... Το ξύλο μακραν βασιλιάς της φτηνιας αλλά όπως προειπε ο φίλος "θέλει δουλειά πολλή". Υπόψην αναφέρομαι σε ξυλολεβητα με σωστή εγκατάσταση και κυρίως με άνθρωπο που ξέρει να τον δουλεύει. Άντε καλό χειμώνα να χουμε αχ ευρώπη... Εσυ μας μαρανες ...

Ο βαθμός απόδοσης δεν είναι η μέγιστη κατανάλωση. Είναι η βελιτστη και επιτυγχάνεται κοντά στο 50% του ονομαστικού φορτίου σεμθερμοκρασίες περιβάλλοντος κοντά στους 10 βαθμούς στους

Πολύ καλή η ιδέα τοποθέτησης της μονάδας στη στέγη αλλά πρέπει να δωθεί σοβαρότατη μέριμνα στο υπολογισμό των αεραγωγων. Τα φιυρφουρια που έχουν πάνω οι μονάδες δε σηκώνουν την παραμικρή στατική πίεση και αν δε ρουφανε και αποδίδουν ότι χρειάζονται ο βαθμός απόδοσης πάει περίπατο...

Βασικα τώρα που το ξανασκεφτομαι άστο καλύτερα μπορεί να μπλέξεις. Βαλτηνα σε ζεστό προσανατολισμό και αν είναι εύκολα προσβασιμη το καλοκαίρι σκίαζε την με καμία πτυσσομενη πλην στέρεαακατασκευή

Συγνώμη για τα οποία λάθη και τις λέξεις που πεταγονται τσοντα. Είμαι από κινητό και το τ9 κάνει τα δικα του. Δε μπορώ να κάνω και edit :(

Εχεις δικιο. Σε οσα υπολοιπα sites κοιταξα, δινουν την καταναλωση που ανεφερες. Προφανως μονο στο site του κοτσο εμφανιζεται αυτη η τιμη καταναλωσης και δεν ξερω πους τους κατεβηκε και την εγραψαν. Δεν υπαρχει περιπτωση να το μπερδεψαν ουτε με στοιχεια αλλου μοντελου, γιατι εψαξα ολη τη σειρα LG και δεν υπαρχει κανενα με τετοιες τιμες.

Απο την αλλη, με εχει μπερδεψει και εμενα γιτατι αναφερεται "καταναλωση σε Kw" και επισης στο επισημο pdf της LG, παλι γινεται αναφορα με τα νουμερα "Ρευμα λειτουργιας" στα εξωπραγματικα νουμερα που ανεφερε το site του κοτσο.

http://admin.pis.lge.com/PDFServlet.pds?docID=lge20_xml2fo2pdf&keys=E24SQ&localeCode=gr

Ομολογω οτι μπερδευτηκα.

Απάντηση: Re: ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟΥ....

Εγω παντως ετοιμαζομαι γι αυτο εντος των ημερων.
Ο χωρος ειναι γυρω στα 45.
Ενδεχομενως θα ενισχυθει με 12αρι panasonic απλο, σε περιπτωση που θα ανοιξουν τα αλλα δωματια.
κυριος στοχος η θερμανση, αφου μεχρι τωρα το 12αρι χρησιμοποιηθηκε 10 μερες σε 12 χρονια

http://www.klimatron.gr/index.php/cooling/homeair/hitachi/ras-rac-60yh7.html

φίλος αυτό έχω.

Εκτιμώ ότι στο χώρο του σαλονιού σου θα δουλεύει πολύ καλά.

Για τα δωμάτια όμως δε νομίζω να κάνει κάτι, ίσως να "σπάει" λίγο την κατάσταση.

φίλος αυτό έχω.

Εκτιμώ ότι στο χώρο του σαλονιού σου θα δουλεύει πολύ καλά.

Για τα δωμάτια όμως δε νομίζω να κάνει κάτι, ίσως να "σπάει" λίγο την κατάσταση.

Θα πληρωσει ομως τα μαλλια της κεφαλης του σε ρευμα αφου δεν θα πιανει ποτε επιθυμητη θερμοκρασια με αποτελεσμα τη συνεχη λειτουργια του συμπιεστη που καιει σχεδον οσο ενας θερμοσιφωνας.

Απάντηση: Re: Βοήθεια για αγορά κλιματιστικού...

Το θεμα δεν ειναι να κολλησουμε στον τοιχο κανεναν υπαλληλο, αλλα να παρουμε αυτο που μας συμφερει.
Δηλαδη λες οτι μπορει να συμφερει η αγορα ακριβου εννιαριου η δωδεκαριου για να πετυχεις 6αρα θερμοδυναμικη αποδοση?
αυτο ομως δεν καλυπτει μεγαλους χωρους.
Ολοι στα 22-24 btu κυμαινονται στο 3.6 μεγιστο.
Για βοηθα..

ρωτάς και απαντάω
δεν είπα πουθενά για 6 COP, είπα ότι στα μεγάλα το 4 είναι στα πολύ ακριβά μοντέλα και όχι σε τοίχου μηχανήματα
τα τοίχου έχουν την χειρότερη απόδοση και τα κρυφά ψευδοροφής την καλύτερη
το COP>3 είναι super

Επειδή στο γραφείο ασχολούμαστε πολύ με ενεργειακές μελέτες, εξαρι βαθμό απόδοσης δε θα βρεις πουθενά. Μονο με γαιοθερμιες και εκεί ξεφεύγει τόσο το κόστος που το αφήνεις. Μη σου πω πως και τα αέρος για θεσσαλονίκη δύσκολα να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν αυτόνομα στα πολλά κρύα χωρίς υποβοήθηση από κάποιο συμβατικό μέσο θέρμανσης. Τα κλιματιστικά αν πέσεις κάτω από -5 βαθμούς (το 90% αυτών) αλλάζουν ριζικά και σε βαθμό απόδοσης και σε αποδιδόμενη ισχύ δυστυχώς βόρεια ελλάδα βλέπεις... Ειδικά αν μένεις εκτός πόλης... Ακόμα και τα αλθερμα ζοριζονται και βάζουν αντίσταση. Εκεί που πραγματικά ξεχωρίζουν η daikin Toshiba είναι πως σου δίνουν αναλυτικούς πίνακες βαθμού απόδοσης και απόδοσης ανά εξωτερική θερμοκρασία. Οι LG και τέτοια... Υπόψην πως το αλθερμα το περνάς και στο εξοικονομω κατοικον. Αν και όπως τρέχει το πρόγραμμα ξεκινάς τώρα και τελειωνεις το επόμενο καλοκαίρι.

μιλάς για το altherma χαμηλών θερμοκρασιών που φτάνει με την αντλία μέχρι 55 βαθμούς και μετά αν χρειαστεί βάζει αντιστάσεις
η σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αλλά αυτό το μηχάνημα δεν προορίζεται για περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες
για δύσκολες περιοχές υπάρχει το υψηλών θερμοκρασιών το οποίο δεν έχει καν αντιστάσεις και φτάνει μέχρι 80 βαθμούς
δουλεύει τέλεια σε ξενοδοχειακή μονάδα στην Αράχοβα δυο χειμώνες, με 100% κάλυψη αναγκών και σε θέρμανση και σε ζεστά νερά
ο παλιός λέβητας παρέμεινε συνδεμένος γιατί δεν το πίστευε ο ιδιοκτήτης αλλά και για λόγος εφεδρείας αν κάτι πάθουν τα αλθερμα
ο ίδιος παραδέχεται ότι ο λέβητας δεν δουλεύει ποτέ και φέτος θα βάλει και τα ηλιακά

Αντλία θερμότητας έβαλε πριν ένα μήνα φίλος σε μονοκατοικία 200τμ με επιδαπέδια.
Έχει άγχος αν θα κάνει δουλειά καθώς έδωσε 6Κ (Hitachi) με αμφίβολο αποτέλεσμα λόγω των περισυνών παρατεταμένα πολύ χαμηλών θερμοκρασιών.
Τον χρησιμοποιώ βεβαίως σαν πιλότο καθώς είχε βάλει πριν δύο χρόνια και ηλιακή υποβοήθηση θέρμανσης με πρακτικά ανύπαρκτο αποτέλεσμα...
Bέβαια έχει μεγάλη οικονομική επιφάνεια και το βρήκε σαν χόμπι όπως εμείς παίζουμε με τα στέρεα.

Ήμουν και γω έτοιμος για το βήμα της Α/Θ αλλά φρέναρα λόγω κακής απόδοσης με θερμοκρασία κάτω του (0) ενώ 6Κ δεν περισσεύουν για αμφίβολα παιχνιδάκια...
Και το αρκουδίσιο αμφίβολο είναι αλλά δεν έχει πολλά λεφτά ενώ παράλληλα το θέλω για συγκεκριμμένη βοηθητική κυρίως εργασία και όχι ως κύρια θέρμανση.
Παράλληλα σκέφτηκα ότι αν γλυτώσω 7 τόνους ξύλα με την ύπαρξή του κλιματιστικού , ουσιαστικά το ένα τεμάχιο βγαίνει τσάμπα και μου μένει, ενώ τα ξύλα γίνονται καπνός...
Ίσως και τα παραπάνω αποδειχθούν τελικά άχρηστα αλλά με 1,5 ευρώ πετρέλαιο η επόμενη λύση είναι να αλλάξω σπίτι καθώς χρειάζομαι 4 τόννους ενώ το ξύλο (15 τ) με έχει κουράσει παααάρα πολύ...

ο φίλος σου πρέπει να σκεφτεί μήπως πρέπει να πάρει και άλλη γνώμη

Θα πληρωσει ομως τα μαλλια της κεφαλης του σε ρευμα αφου δεν θα πιανει ποτε επιθυμητη θερμοκρασια με αποτελεσμα τη συνεχη λειτουργια του συμπιεστη που καιει σχεδον οσο ενας θερμοσιφωνας.

Τα μαλλια μου τα πληρωσα περσι οταν δουλευα το παλιο 12αρι πανασονικ συν αλλα δυο ηλεκτρικα αερα γυρω στα δυο κιλοβατ συν 3.5 το πανασονικ.
και οχι τοσο δραματικα εκαψα συνολο 4000 κιλοβατωρες το ζορικο τετραμηνο και κανα δυο χιλιαδες το επομενο.

Και τωρα που σκεφτομαι το 24αρι που ειναι ινβερτερ και καιει 1800 βατ στο φουλ δεν θα βγω?
Κατι δε μου λες καλα η κανω καπου λαθος?

Re: Απάντηση: Re: Βοήθεια για αγορά κλιματιστικού...

ρωτάς και απαντάω
δεν είπα πουθενά για 6 COP, είπα ότι στα μεγάλα το 4 είναι στα πολύ ακριβά μοντέλα και όχι σε τοίχου μηχανήματα
τα τοίχου έχουν την χειρότερη απόδοση και τα κρυφά ψευδοροφής την καλύτερη
το COP>3 είναι super

Δεν ειπες εσυ 6
καποιος αλλος εγραψε.
εγω διαλεξα και ειμαι για την ωρα στο παραπανω χιτατσι αναμεσα σε ενα τογιοτομι και ενα φουτζιτσου.
Και τα τρια ειχαν σχεδον καρμπον χαρακτηριστικα με αποδοση 3.6 3.62 3.61.

Καταληγω εκει επειδη ηδη ο Στεργιος ειναι ευχαριστημενος με χιτατσι και εχει αντιστοιχα κι ισως παραπανω τετραγωνικα μενουμε σε αντιστοιχα εκτεθειμενες περιοχες και επειδη απο τα τρια αυτο χωραει ανετα στην παλια θεση.
Ολα στα λεφτα ηταν απο 950-1150.
τωρα αν πρεπει να δωσω 1500 η 2000 για να πετυχω αποδοση 4... σορρυ δεν περσσευουν
Επισης οροφης αποκλειονται.
Η στεγη ειναι καλη φαση για την εξωτερικη μοναδα και δεν καταλαβα τις επιφυλαξεις που διατυπωθηκαν.
Εγω τη μοναδα την εχω σε εσοχη σε βορεινο μπαλκονι προστατευμενη απο τη μια μερια με ναυλον τεντα.
Δεν ξερω αν θα εχω τη δυνατοτητα μεχρι το χειμωνα να κλεισω ολο το μπαλκονι με ναυλον

μην δίνεις σημασία στον χώρο τοποθέτησης εξωτερικού
όπου σε βολεύει και να μην το ακούς, αν υπάρχει δυνατότητα να το βάλεις δάπεδο το προτιμάς (το εξωτερικό εννοώ)
τα δαπέδου μηχανήματα (που είναι ειδικά σχεδιασμένα για θέρμανση) αξίζουν και το τελευταίο σεντ :grandpa:
http://www.daikineurope.com/products/index.jsp?singleprv=FVXG-K&pf=0
http://www.daikineurope.com/products/index.jsp?singleprv=FVXS-F&pf=0
http://www.mitsubishielectric.com.au/MFZ-KA-VA_Floor_mounted.htm

Last edited:
To DAIKIN Nexura FVXG-K έχει και θερμοπομπό. Και είναι πανέμορφο... Αλλά 1500 ευρώ για 12000BTU ψύξη και 15000BTU θέρμανση δεν είναι και λίγα!