Βοήθεια για αγορά κλιματιστικού...

Απάντηση: Re: Βοήθεια για αγορά κλιματιστικού...

Καλα αυτα για α.θ. αλλα σκεψου οτι μιλαμε για υπαρχουσες κατοικιες με εγκατεστημενα συστηματα θερμανσης και προσπαθουμε να τα φερουμε βολτα με την κριση.
Αν ειναι να τα ξηλωσω ολα και να τα κανω απ την αρχη χαιρω πολυ ξερω τι θα κανω.
Οποτε ας σταματησουμε αυτη την ωραια κουβεντα για τα νταικιν τους εξτρα θερμοπομπους τους και φρου φρου.
Κατι ρεαλιστικο εχεις να προτεινεις εκτος απο τις μαγικες λεξεις νταικιν μιτσου?

δεν ξηλώνεις τπτ και το υπάρχον μένει για εφεδρεία η το μεταφέρεις σε άλλη κατοικία/το πουλάς
μέσα στο σπίτι δεν πρόκειται να μπει καν ο τεχνικός
δεν αγοράζεις a/c, αν δεν έχεις ήδη boiler βάζεις και αν θες ακόμα μεγαλύτερο κέρδος βάζεις παράλληλα και ηλιακά
και για να σε προλάβω
πόσο πετρέλαιο θα βάλεις φέτος ?
πόσα ξύλα ?
αγορά a/c ?
μου τα κάνεις ένα σύνολο όλα αυτά σε παρακαλώ .

Επισημα ενημερωνομαι.
Απο το site της hitachi.
τα λινκς τα βαζω για γρηγορη αναφορα και τιμες

Εκανα και registration για να κατεβασω τα τεχνικα να δω τι αποδιδουν στους -15
παντως το θεμα ποσα btu χρειαζεται κανεις δεν εχει απαντηθει.
Αλλος τεραγωνικα εοι 100 συν 3000
αλλος λεει διαιρεις δια δυο
...

Η διαφορά που υπάρχει με τη μονάδα χαμηλά είναι καλύτερη κατανομή της θέρμανσης στο χώρο. Είναι αντίστοιχο με το να έχεις ένα σώμα σε εσωτερικό και όχι εξωτερικό τοίχο. Τότε αν ο θερμότατη είναι κοντά στον εσωτερικό πρέπει να τον έχεις ψηλά για να πιάσει και την εκτεθειμένη πλευρά καθ πάλι θα έχεις κακή κατανομή. Κάτι αντίστοιχο λοιπόν αλλά σε οριζόντιο επίπεδο έχεις με την εσωτερική ψηλά. Δεν αξίζει να πάρεις όμως μικρότερη μονάδα. Απλά: αγόρασε όσο μεγαλύτερη σε παίρνει η οποία να πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις.
Βαθμό απόδοσης όσο μεγαλύτεροτου 3. (άρα και ινβερτερ)
Να λειτουργεί σωστά σε θερμοκρασίες -5
Να έχει σωστή αντιπροσωπεία

Πετρελαιο θα καψω 1000 λιτρα
Ξυλα μισο τονο γιατι το βαριεμαι.
ρευμα περσι για θερμανση 600 ευρω.

Και γενικα δεν ευχαριστηθηκα.
φετος με γυρω στα 1100 η αγορα και με νυχτερινο ρευμα πλεον ευελπιστω να μεινω στα ιδια και να ζεσταθω παραπανω η αν κερδισω κατι καλα ειναι.
παραπανω δεν σηκωνει ο προυπολογισμος

Κανε τη μελετουλα μόνος σου. Ανείσαι σε οικοδομή πάρε 3*10w/m2 για τους τοίχους που ακουμπανε σε άλλες ιδιοκτησίες και για δάπεδα όροφος ή αν το δάπεδο ακουμπάει στο χώμα. Υπόψην πως τους συντελεστές στους έβαλα ψιλοβαρβατους αλλά better safe than sorry. Η ανέβασε κανα σχέδιο με μια περιγραφουλα τι ακουμπάει με τι

Απάντηση: Re: Βοήθεια για αγορά κλιματιστικού...

Πετρελαιο θα καψω 1000 λιτρα
Ξυλα μισο τονο γιατι το βαριεμαι.
ρευμα περσι για θερμανση 600 ευρω.

Και γενικα δεν ευχαριστηθηκα.
φετος με γυρω στα 1100 η αγορα και με νυχτερινο ρευμα πλεον ευελπιστω να μεινω στα ιδια και να ζεσταθω παραπανω η αν κερδισω κατι καλα ειναι.
παραπανω δεν σηκωνει ο προυπολογισμος

1500 + 1100 (το a/c)= 2600
τα ξύλα δεν τα υπολογίζω για να μην κόψεις τους μεζέδες και τα λουκάνικα
το ρεύμα δεν το βάζω γιατί θα το πληρώσεις και πάλι για την αντλία αυτή την φορά
σε τρία χρόνια έκανες απόσβεση, που δεν είναι σωστό γιατί η ίδια σου λέει απόσβεση στην πενταετία
δεν μου είπες από που έχεις ζεστό νερό

Ζεστο νερο εχω με ηλιακο και μποιλερ θερμοσιφωνο

Τωρα...για σχεδιο επειδη δε εχω κατι προχειρο δειτε το παρακατω σχεδιο γραμματων

ΑΒΓ
ΔΕΖ
ΗΘΙ

Διαστασεις του Αβγ γυρω στο 7.5 και ΑΔ γυρω στα 8.5
το αβγδε ειναι η σαλοκουζινα και το ζ το μπανιο
Ετσι ο ενιαιος χωρος πλην το μπανιο ειναι κοντα 45 τμ
Ηθι ειναι τρια μικρα δωματια που δεν τα υπολογιζω στο παχνιδι και ειτε θα παρασιτουν σε βαρος του μεγαλου χωρου ειτε θα βοηθιουνται αλλιως.
ο προσανατολισμος ειναι Δυση στο αβγ.
στο β υπαρχει μπαλκονοπορτα μεγαλη και στ γ παραθυρο.
Στο α υπαρχει το τζακι στο β το πανασονικ 12αρι απλο.

Στην πλευρα αδη κολλαει αλλο διαμερισμα
η πλευρα γζι πρασια με ενα μικρο παραθυρο στο μπανιο.
η πισω πλευρα ηθι των δωματιων ακαλυπτος με συνολικα 4 ανοιγματα.
Ουσιαστικα ειναι 2ος οροφος κατω εχει αλλο διαμερισμα.
τωρα...
Στο δε υπαρχει τρυπα με κλιμακοστασιο που οδηγει πανω σε ενα δωματιακι και μπανιο σοφιτα.
Αυτα ειναι μισα μεσα στην κεραμοσκεπη που καλυπτει κατα τα αλλα ολο το διαμερισμα. Τα αλλα μισα προεξεχουν πιο πανω απο την κεραμοσκεπη και ...πανταχοθεν ελευθερα.
...
δεν ξερω ποσο σαφες ειναι...

Last edited:
Re: Απάντηση: Βοήθεια για αγορά κλιματιστικού...

Για τοπογράφους και μηχανικούς .. σαφέστατο ...:jester:

Δεν κρυβεται το ατιμο το επαγγελμα...

PunctuationQuiz.thumb.prod_affiliate.56.jpg

:flipout::flipout:
Oποιος θελει να καταλάβει πως είναι το σπίτι του υπέρηχα
να φτιάξει εναν πινακα 3Χ3 και να βάλει τα α, β, γ...κτλ το καθένα στο τετραγωνάκι του

:award::music-smiley-005:

Last edited:
Ζεστο νερο εχω με ηλιακο και μποιλερ θερμοσιφωνο

Τωρα...για σχεδιο επειδη δε εχω κατι προχειρο δειτε το παρακατω σχεδιο γραμματων

ΑΒΓ
ΔΕΖ
ΗΘΙ

Διαστασεις του Αβγ γυρω στο 7.5 και ΑΔ γυρω στα 8.5
το αβγδε ειναι η σαλοκουζινα και το ζ το μπανιο
Ετσι ο ενιαιος χωρος πλην το μπανιο ειναι κοντα 45 τμ
Ηθι ειναι τρια μικρα δωματια που δεν τα υπολογιζω στο παχνιδι και ειτε θα παρασιτουν σε βαρος του μεγαλου χωρου ειτε θα βοηθιουνται αλλιως.
ο προσανατολισμος ειναι Δυση στο αβγ.
στο β υπαρχει μπαλκονοπορτα μεγαλη και στ γ παραθυρο.
Στο α υπαρχει το τζακι στο β το πανασονικ 12αρι απλο.

Στην πλευρα αδη κολλαει αλλο διαμερισμα
η πλευρα γζι πρασια με ενα μικρο παραθυρο στο μπανιο.
η πισω πλευρα ηθι των δωματιων ακαλυπτος με συνολικα 4 ανοιγματα.
Ουσιαστικα ειναι 2ος οροφος κατω εχει αλλο διαμερισμα.
τωρα...
Στο δε υπαρχει τρυπα με κλιμακοστασιο που οδηγει πανω σε ενα δωματιακι και μπανιο σοφιτα.
Αυτα ειναι μισα μεσα στην κεραμοσκεπη που καλυπτει κατα τα αλλα ολο το διαμερισμα. Τα αλλα μισα προεξεχουν πιο πανω απο την κεραμοσκεπη και ...πανταχοθεν ελευθερα.
...
δεν ξερω ποσο σαφες ειναι...

οκ το ψιλοξεφτίλησα με το συντελεστή 2 για τις τοιχοποιίες πριν. Αλλά μη νομίζεις... Θεωρώντας λοιπόν πως έχεις διπλά τζάμια σε κούφωμα αλουμινίου χωρίς θερμοδιακοπή και πως ο εργολάβος αξιώθηκε να βάλει τρεις με τέσσερεις πόντους μόνωσης (άρα αντί για 2 συνελεστή τοιχοποιίας πάμε στο 1,3 μαζί με θερμογέφυρες) θέλεις 1,4kw για τους τοίχους, 0,5 kw για τα παράθυρα και 2 ολάκερα kw για την οροφή (σκίζει ξέρω). υπολόγησα οροφή 60τ.μ. σαν επιβάρυνση για το πάνω δωματιάκι το οποίο με ενιαία σκάλα θα σου κάνει και θέμα. Θα βράζει ο τόπος εκεί και θα κρυώνει το σαλόνι. Αν τώρα θέλεις να θεωρήσεις πως διπλανό σπίτι αδειάζει και κρυώνεις και από εκεί βάλε ακόμα 0,75kw. κάνε τη σούμα, πολλαπλασίασε και με μια προσαύξηση 1,2, κάνε μετατροπή σε btu και κλάψε... Έχεις δύο πλευρές προς τα έξω η μια εν των οποίων βορεινή και έχεις και στέγη. Α! και τα δωμάτια στον υπολογισμό θεώρησα ως εκ δια μαγείας πως έχουν σταθερή θερμοκρασία 20 βαθμούς. Τώρα το πράγμα πάει αναλογικά ως προς τη θερμοκρασία. Έχω υπολογίζει διαφορά θερμοκρασίας 25 βαθμούς. αν την κατεβάσεις στους 20 (για να έχεις 15 στο σπίτι όταν έχει -5 έξω) θα χρειαστείς τα 4/5 της παραπάνω ισχύος.

Last edited:
Βλεπω αποκρυπτογραφηθηκε το σχεδιο.
Κουφωματα ειναι συνθετικα με διπλα τζαμια.
Μονωση στους τοιχους υπαρχει. Την βρηκαμε οταν στησαμε το πρωτο κλιματιστικο.
ΔΕΝ υπηρχε στην κεραμοσκεπη και την εβαλα μονος μου πριν λιγες μερες 30 χιλιοστα fibran x 120 τμ....η μεσουλα μου το ξερει...
συν στους πλαινους εξωτερικους τοιχους κατω απο τη στεγη και στους τοιχους του τμηματος της σοφιτας εντος κεραμοσκεπης.
Δυστυχως το τμημα που προεξεχει εκτος αυτης μενει με την οποια μανισια μονωση. Αυτη την εποχη το τμημα εκτος κεραμοσκεπης δινει δυο βαθμους πανω σε σχεση με το προφυλαγμενο τμημα εντος κεραμοσκεπης.
Τα τμ τρυπας και σοφιτας ειναι 25 και οχι 60.
Mε 20 βαθμους ικανοποημενος ειμαι.
Σπανια βαζω 21-22 μονο αν υπαρχουν απαιτητικοι καλεσμενοι.
Το διπλα διαμερισμα και το κατω θερμαινονται κανονικα.
Τωρα προβληματιζομαι για την τοποθετηση του νεου ινβερτερ με δεδομενο το οτι θα ειναι τοιχου και οχι δαπεδου.
Παρολο που το θελω σχεδον αποκλειστικα για χρηση θερμανσης δυστυχως στα λεφτα που θα διαθεσω δεν γινεται να παρω 24000-27000 btu δαπεδου.
Πιθανες θεσεις
1. εσωτερικη μοναδα μεταξυ ΕΖ με ξηλωμα του πανασονικ απο το Β και μεταφορα του πανασονικ στο διαδρομο μεταξυ Ηθι και εξωτερικη μοναδα στο ανατολικο μπαλκονι μια και αυτο δεν ειναι ινβερτερ
2. Εσωτερικη μοναδα ειτε παλι στο ΕΖ χωρις ξηλωμα του πανασονικ που μενει εσω εξω στο Β ειτε καπως χαμηλα στο κλιμακοστασιο της τρυπας στο ΔΕ ωστε παλι να ζεσταινει κεντρικα και πιο χαμηλα. Στην περιπτωση 2 η εξωτερικη μοναδα του ινβερτερ θα παει στο ανατολικο μπαλκονι εξω απο τα ΗΘ και θα χρειαστω γραμμη μεγαλουτσικη γυρω στα 2.5 μετρα ανεβασμα και μετα πορεια αλλα 7.

Δινω λιγο χρονο για νεα αποκρυπτογραφηση

Μόνο για λόγους χαζοενημερωσης να σου πω πως στις νέες οικοδομές στη θεσσαλονίκη θες υποχρεωτικά 9 πόντους στο δώμα....

Μόνο για λόγους χαζοενημερωσης να σου πω πως στις νέες οικοδομές στη θεσσαλονίκη θες υποχρεωτικά 9 πόντους στο δώμα....
Θα δειξει η νεκροψια φετος.
12 χρονια με μηδεν ποντους εβγαλα.
Για την ωρα με τους τρεις ποντους εχω διαφορα σε ζεστη γυρω στους 7-8 βαθμους.

φίλε υπέρηχα αυτό που θα σου πω είναι ότι με το χιτάτσι θα κάνεις δουλειά στο σαλόνι σου.

Στο δικό μου σαλόνι είχα στα χοντρά κρύα 20 βαθμούς, στα πιο λάητ έφτανε 21+.

Όταν ήθελα γρήγορο ανέβασμα θερμοκρασίας άναβα και το λέβητα για 30 λεπτά το πρωϊ.

Αλλά ο προηγούμενος χειμώνας ήταν απίστευτα κρύος, ελπίζω να μην έχουμε τα ίδια σε αυτόν που έρχεται.

Το δικό μου πλάνο είναι η προσθήκη 2 ή 3 πάνελ υπερύθρων στα δωμάτια με θερμοστάτη ξεχωριστά για το καθένα.

Να προσέξεις την εγκατάσταση του αρκουδισίου, οι χαλκοσωλήνες πρέπει να είναι ξεχωριστά μονωμένοι και φυσικά μέχρι την άκρη τους (έχω ζήσει τη διαφορά 15 εκατοστών αμόνωτου χαλκοσωλήνα-ήμουν έτοιμος να αλλάξω κλιματιστικό).

γκρήτινγκς.