Βοήθεια για αγορά κλιματιστικού...

οκ το ψιλοξεφτίλησα με το συντελεστή 2 για τις τοιχοποιίες πριν. Αλλά μη νομίζεις... Θεωρώντας λοιπόν πως έχεις διπλά τζάμια σε κούφωμα αλουμινίου χωρίς θερμοδιακοπή και πως ο εργολάβος αξιώθηκε να βάλει τρεις με τέσσερεις πόντους μόνωσης (άρα αντί για 2 συνελεστή τοιχοποιίας πάμε στο 1,3 μαζί με θερμογέφυρες) θέλεις 1,4kw για τους τοίχους, 0,5 kw για τα παράθυρα και 2 ολάκερα kw για την οροφή (σκίζει ξέρω). υπολόγησα οροφή 60τ.μ. σαν επιβάρυνση για το πάνω δωματιάκι το οποίο με ενιαία σκάλα θα σου κάνει και θέμα. Θα βράζει ο τόπος εκεί και θα κρυώνει το σαλόνι. Αν τώρα θέλεις να θεωρήσεις πως διπλανό σπίτι αδειάζει και κρυώνεις και από εκεί βάλε ακόμα 0,75kw. κάνε τη σούμα, πολλαπλασίασε και με μια προσαύξηση 1,2, κάνε μετατροπή σε btu και κλάψε... Έχεις δύο πλευρές προς τα έξω η μια εν των οποίων βορεινή και έχεις και στέγη. Α! και τα δωμάτια στον υπολογισμό θεώρησα ως εκ δια μαγείας πως έχουν σταθερή θερμοκρασία 20 βαθμούς. Τώρα το πράγμα πάει αναλογικά ως προς τη θερμοκρασία. Έχω υπολογίζει διαφορά θερμοκρασίας 25 βαθμούς. αν την κατεβάσεις στους 20 (για να έχεις 15 στο σπίτι όταν έχει -5 έξω) θα χρειαστείς τα 4/5 της παραπάνω ισχύος.
αν και δεν τσεκαρισα ακομα πως τα εβγαλες η σουμα δινει 4-5 κιλοβατ.
Το λεγαμενο ειναι 6.8 σε θερμανση.
Μπορει να ειναι και οβερκιλ....

Re: Απάντηση: Βοήθεια για αγορά κλιματιστικού...

φίλε υπέρηχα αυτό που θα σου πω είναι ότι με το χιτάτσι θα κάνεις δουλειά στο σαλόνι σου.

Στο δικό μου σαλόνι είχα στα χοντρά κρύα 20 βαθμούς, στα πιο λάητ έφτανε 21+.

Όταν ήθελα γρήγορο ανέβασμα θερμοκρασίας άναβα και το λέβητα για 30 λεπτά το πρωϊ.

Αλλά ο προηγούμενος χειμώνας ήταν απίστευτα κρύος, ελπίζω να μην έχουμε τα ίδια σε αυτόν που έρχεται.

Το δικό μου πλάνο είναι η προσθήκη 2 ή 3 πάνελ υπερύθρων στα δωμάτια με θερμοστάτη ξεχωριστά για το καθένα.

Να προσέξεις την εγκατάσταση του αρκουδισίου, οι χαλκοσωλήνες πρέπει να είναι ξεχωριστά μονωμένοι και φυσικά μέχρι την άκρη τους (έχω ζήσει τη διαφορά 15 εκατοστών αμόνωτου χαλκοσωλήνα-ήμουν έτοιμος να αλλάξω κλιματιστικό).

γκρήτινγκς.
τζαστ τσεκιν νοχ αινμαλ....
αν τα μαστορια ειναι του γνωστου πωλητου....θα κανουν πιθανως τα ιδια οπως σε σενα..

Μια χαρά είσαι. Θέλεις να δουλεύει όσο πιο άνετα γίνεται και να ζεσταίνει και άμεσα το σπίτι στα κρύα. Ασε που οπως σου προειπα θεωρησα τα δωματια ζεστα ως εκ δια μαγειας

Απάντηση: Re: Βοήθεια για αγορά κλιματιστικού...

Βλεπω αποκρυπτογραφηθηκε το σχεδιο.
Κουφωματα ειναι συνθετικα με διπλα τζαμια.
Μονωση στους τοιχους υπαρχει. Την βρηκαμε οταν στησαμε το πρωτο κλιματιστικο.
ΔΕΝ υπηρχε στην κεραμοσκεπη και την εβαλα μονος μου πριν λιγες μερες 30 χιλιοστα fibran x 120 τμ....η μεσουλα μου το ξερει...
συν στους πλαινους εξωτερικους τοιχους κατω απο τη στεγη και στους τοιχους του τμηματος της σοφιτας εντος κεραμοσκεπης.
Δυστυχως το τμημα που προεξεχει εκτος αυτης μενει με την οποια μανισια μονωση. Αυτη την εποχη το τμημα εκτος κεραμοσκεπης δινει δυο βαθμους πανω σε σχεση με το προφυλαγμενο τμημα εντος κεραμοσκεπης.
Τα τμ τρυπας και σοφιτας ειναι 25 και οχι 60.
Mε 20 βαθμους ικανοποημενος ειμαι.
Σπανια βαζω 21-22 μονο αν υπαρχουν απαιτητικοι καλεσμενοι.
Το διπλα διαμερισμα και το κατω θερμαινονται κανονικα.
Τωρα προβληματιζομαι για την τοποθετηση του νεου ινβερτερ με δεδομενο το οτι θα ειναι τοιχου και οχι δαπεδου.
Παρολο που το θελω σχεδον αποκλειστικα για χρηση θερμανσης δυστυχως στα λεφτα που θα διαθεσω δεν γινεται να παρω 24000-27000 btu δαπεδου.
Πιθανες θεσεις
1. εσωτερικη μοναδα μεταξυ ΕΖ με ξηλωμα του πανασονικ απο το Β και μεταφορα του πανασονικ στο διαδρομο μεταξυ Ηθι και εξωτερικη μοναδα στο ανατολικο μπαλκονι μια και αυτο δεν ειναι ινβερτερ
2. Εσωτερικη μοναδα ειτε παλι στο ΕΖ χωρις ξηλωμα του πανασονικ που μενει εσω εξω στο Β ειτε καπως χαμηλα στο κλιμακοστασιο της τρυπας στο ΔΕ ωστε παλι να ζεσταινει κεντρικα και πιο χαμηλα. Στην περιπτωση 2 η εξωτερικη μοναδα του ινβερτερ θα παει στο ανατολικο μπαλκονι εξω απο τα ΗΘ και θα χρειαστω γραμμη μεγαλουτσικη γυρω στα 2.5 μετρα ανεβασμα και μετα πορεια αλλα 7.

Δινω λιγο χρονο για νεα αποκρυπτογραφηση

Άσχετο:
Δεν με λες?
Ποιό φιμπράν έβαλες?
Τους όξω τοίχους τους σοβάτισες ή τους άφηκες νέτους (προσωρινά).

Ένα φιλαράκι πωλητής μονωτικών εξ' Αθηνών μου πρότεινε να στρώσω κάτω από την κεραμοσκεπή το Aritherm:
http://www.fibralco.gr/insulation.html

Βγαίνει σε πάπλωμα και σε πλάκα.
Το κυριώτερο του πλεονέκτημα (λέει) είναι πως δεν επηρεάζεται από το νερό σαν τους πετροβάμβακες.
Είναι όμως ψιλοφαρμακείο... και τα τ.μ πολλά και το σκέφτομαι.

xps maestro

http://www.fibran.gr/files4users/files/documentation XPS/MAESTRO_gr.pdf

Δεν έβαλα σε όξω τοίχους.
Κάτω από την κεραμοσκεπή. Είναι πλάκες.
Αυτό το μαλλί που λες δεν με εμπνέει για θερμομόνωση. Για ηχομόνωση ταμάμ φαίνεται. Δεν ξέρω.
Εξω τοίχοι δεν πειράχτηκαν, για την ώρα.

xps maestro

http://www.fibran.gr/files4users/files/documentation XPS/MAESTRO_gr.pdf

Δεν έβαλα σε όξω τοίχους.
Κάτω από την κεραμοσκεπή. Είναι πλάκες.
Αυτό το μαλλί που λες δεν με εμπνέει για θερμομόνωση. Για ηχομόνωση ταμάμ φαίνεται. Δεν ξέρω.
Εξω τοίχοι δεν πειράχτηκαν, για την ώρα.

Κάνει ρε συ και το πάπλωμα για θερμομόνωση και δουλεύεται πανεύκολα ενώ η πλάκα είναι πίκρα... (κοψίματα, κόλλημα, στερέωση, γέμισμα κενών με αφρό για να μην έχει θερμογέφυρες)
Βασικά ο πολυεστέρας κόβεται πολύ δυσκολότερα από το "φελιζόλ".
Το πάπλωμα όμως έχει μικρότερο λ αλλά μπορείς να ρίξεις μελλοντικά και δεύτερη στρώση κάτι που δεν γίνεται εύκολα με τις πλάκες (που θα πατήσεις για να μην σπάσουν?)
Ίσως το τολμήσω γιατί ακούω ότι η μεγαλύτερη φύρα στη θέρμανση προέρχεται από τις οροφές.
Εν τω μεταξύ είναι τίγκα στη σφήκα από κάτω (θα με σκίσουν...) και δεν έχω και πολύ όρεξη να σηκώσω τα κεραμμίδια...

πάντως πικρα ξεπίκρα η πλάκα, βρήκα μια ρέγουλα.
Κόψιμο ήταν παιχνίδι.
Το μόνο ζόρι ήταν
τα γόνατα
οι ώμοι και πλάτη από το ανάσκελα έρπειν
και γενικά η μέση από το σκύψιμο.
Επίσης το ότι οι κάφροι στεγατζήδες δεν τηρήσανε το 60 πόντους στα ζευκτά με αποτέλεσμα να θέλει διαρκώς μέτρημα κόψιμο κλπ.
Θερμογέφυρες....μπόλικες, τις κάλυψα όσο γινότανε, ίσως τις δουλέψω λίγο ακόμα, αλλά....είπαμε: από 40-42 στους 32-33.... για καλοκαίρι.

Σφήκες....
πρόσεξε.
Κάνε πρώτα ένα μπαιγκόν....

πάντως πικρα ξεπίκρα η πλάκα, βρήκα μια ρέγουλα.
Κόψιμο ήταν παιχνίδι.
Το μόνο ζόρι ήταν
τα γόνατα
οι ώμοι και πλάτη από το ανάσκελα έρπειν
και γενικά η μέση από το σκύψιμο.
Επίσης το ότι οι κάφροι στεγατζήδες δεν τηρήσανε το 60 πόντους στα ζευκτά με αποτέλεσμα να θέλει διαρκώς μέτρημα κόψιμο κλπ.
Θερμογέφυρες....μπόλικες, τις κάλυψα όσο γινότανε, ίσως τις δουλέψω λίγο ακόμα, αλλά....είπαμε: από 40-42 στους 32-33.... για καλοκαίρι.

Σφήκες....
πρόσεξε.
Κάνε πρώτα ένα μπαιγκόν....

Τελικά βρήκα κονέ και έκλεισα το ARITHERM 5άρι πάπλωμα σε μούξου τιμή (στενάζουν τα οικοδομικά υλικά...)
Όσο κάνει ο ταπεινός πετροβάμβακας.
Και λόγω φθήνειας θα ντύσω τα πάντα στις σκεπές (περ. 200 τ.μ)
Στα περί αρκουδίσου βρήκα σθεναρή αντίσταση από τη σύζηξ που δεν θέλει να τα βλέπει καθώς της προξενούν διάφορες παρενέργειες (ζαλάδες και δυσφορία).
Οπότε πάμε για του χρόνου για Α/Θ αν πεισθώ από τον "πιλότο" ότι αξίζει.

Εν τω μεταξύ μου προτάθηκε να βάλω κάτω από τα κεραμύδια και ένα ανακλαστικό φίλμ που αντανακλά λέει και εγκλωβίζει τη διαφυγούσα θερμότητα του οικήματος ενώ το καλοκαίρι δρα αντίστροφα.
Πάχος 1.5 mm.Το καρφώνεις στα ξύλα με καρφωτικό.
Ομολογώ όμως πως το βλέπω σαν ματζούνι...

Εχει κανείς άποψη για τέτοια φιλμ?

Και ποιος θα το απλωσει γεροντα?

εμουα...

Αλλά θα πάρω και επιγονατίδες...
Τέτοιες που χρησιμοποιούν οι πλακατζήδες για να στρώσουν δάπεδα με πλακάκια.
Μετά θα βγω στη γύρα για μεροκάμματα (μονώσεις κ.τ.λ)
Μάθε τέχνη...

Οτι και να κανεις ...θα υποφερεις.
εγω αλλαξα επιδερμιδα τρεις φορες.
Και πατουσα μονιμως πανω σε ρεταλια του φιμπραν.
παντως η αξια η ντιουικια ειναι αλλιως.
αλλωστε... ξερεις εσυ

ένας προβληματισμός από τα ψιλά γράμματα του κατασκευαστή.
Μελετάω λίγο τα τεχνικά χαρακτηριστικά δυό μοντέλων κοντινών από αυτά που με ενδιαφέρουν.
Το ένα είναι το 60άρι ras/rac και το άλλο το 50άρι της hitachi.

Στη θέρμανση και στις παρακάτω θερμοκρασίες πχ στους 0 και στους -5 αντίστοιχα για να έχεις 20 μέσα
το 50άρι καίει 1872 watt και δίνει 5460 στους 0 και 1675 για να δώσει 4485 watt
το 60άρι καίει 2280 watt και δίνει 5922 στους 0 και 2040 για να δώσει 4865 watt

αυτό σημαίνει ότι η ελάχιστη κατανάλωση του μεγαλύτερου θα είναι πάντα μεγαλύτερη από του μικρότερου?
διότι πχ θα περίμενα στους 0 αν ήθελα να πάρω 5460 και όχι 5922 να έχω ένα νούμερο κοντά στο 1800...

ή....
όντως θα δουλεύει για πάντα το 60άρι στα 2280 αλλά λόγω του ότι θα δίνει παραπάνω θέρμανση θα κλείνει νωρίτερα με τον θερμοστάτη?

δηλαδή....
τα inverter δεν κλείνουν ποτέ?
ή κλείνουν πιό αραιά?
πόσο χαμηλά μπορούν να ρίξουν τις στροφές τους?
πχ το 60άρι όταν φτάσει το στόχο του μπορεί να ρίξει τις στροφές του στο επίπεδο του 50αριού ή άλλου λιγότερο αποδοτικού μοντέλου?

Η ισχύς που βλέπεις είναι η μέγιστη στις αντίστοιχες θερμοκρασίες περιβάλλοντος &χώρου. Στην περίπτωση αυτή επειδή το σπίτι μάλλον θα τη ζητάει όλη θα δουλεύεις σε πλήρες φορτίο οπότε τα πράγματα είναι ξεκάθαρα εκεί. Αυτό που αξίζει να δεις είναι την κατανάλωση σε πιο συνήθεις θερμοκρασίες. Τότε που πλέον θα δουλεύουν άνετα τα μηχανήματα και βάσει αυτού να κανείς την τελική επιλογή. Αν θέλεις να το ξεφτιλισεις τελείως Google "τοτεε κλιματικα δεδομένα" αναγραφεί τη μέση μηνιαία θερμοκρασία για διάφορες περιοχές της ελλάδας (όπου έχουν μετεωρολογικό σταθμό) και κανε εκτίμηση για όλο το χρόνο με μηνιαίο βήμα.

Η ισχύς που βλέπεις είναι η μέγιστη στις αντίστοιχες θερμοκρασίες περιβάλλοντος &χώρου.

αυτό λεω και γω
άρα αν το μεγαλύτερο υπερκαλύπτει, ρωτάω αν θα λειτουργεί σε χαμηλότερη ισχύ.

Δηλαδή λιανά.
πες ότι καλύπτομαι με το 50. (6KW) Αυτό θα δουλεύει στην μέγιστη για συγκεκριμένες τιμές θερμοκρασίας.
Αν καλύπτομαι με το 50 και πάρω 60 (6.8 kw) αναρωτιέμαι, αν αυτό θα αποδίδει τα του μικρότερου δουλεύοντας σε χαμηλότερη η ισχύ ή αν υπάρχει ένα κατώφλι που δεν πάει πιό κάτω....

Λογικα θα υπάρχει τώρα ποιο... Αν δεν αναγράφεται ως minimum consumption ή κάτι τέτοιο... Πάντως αυτό που εννοώ παραπάνω είναι ότι για να το βρεις από τα μηχανήματαdata sheets και αφού δε στο δίνουν ξερα πρέπει να ψάξεις στους εύκολους μήνες. Εκεί είναι που θα δουλεύει ρελαντί.

αυτό λεω και γω
άρα αν το μεγαλύτερο υπερκαλύπτει, ρωτάω αν θα λειτουργεί σε χαμηλότερη ισχύ.

Δηλαδή λιανά.
πες ότι καλύπτομαι με το 50. (6KW) Αυτό θα δουλεύει στην μέγιστη για συγκεκριμένες τιμές θερμοκρασίας.
Αν καλύπτομαι με το 50 και πάρω 60 (6.8 kw) αναρωτιέμαι, αν αυτό θα αποδίδει τα του μικρότερου δουλεύοντας σε χαμηλότερη η ισχύ ή αν υπάρχει ένα κατώφλι που δεν πάει πιό κάτω....

Πάρε το 60...

Πάντως αν το αρκούδι δουλεύει λόγω εξωτερικού ψόφου στο φούλ, θεωρώ πως δεν υπάρχει λόγος για ινβέρτερ.
Δεν βλέπω δηλαδή να κερδίζουμε τίποτα σε κατανάλωση ρεύματος.
Ίσα-ίσα θα χάσουμε τουλάχιστον μια 500ρού από την μη αγορά On-Off μηχανήματος.
Περίπου δηλαδή τη ΔΕΗ για θέρμανση μιας σαιζόν!

Θέλει μελέτη το πράμα αλλά δυστυχώς οι γνώσεις είναι μάλλον πενιχρές ενώ τη λέξη ινβέρτερ κατόρθωσαν και την κόλλησαν στο μυαλό του καταναλωτή ανεπιστρεπτί...
Κοινώς μόδα...
Ινβέρτερ νάναι και ότι νάναι?

φιλαρακ τα ινβερτερόνια είναι σούπερ.

όχι ότι να'ναι.

Αφού το τσεκάρουμε το πράμα.

Όταν πήρα το χιτάτσι πήρε το ίδιο κι ο πεθερός μου.

Δεν είχε τραβηγμένη παροχή, οπότε έβαλε τον ηλεκτρολόγα και του τράβηξε μια.

20ρα ασφάλεια, 4ρι καλώδιο εκ του πίνακος.

Το παιδί που πέρασε το αρκουδίσιο γελούσε με την overkill εγκατάσταση, του είπε ότι "αυτά πλέον τα βάζουμε και στην πρίζα".

Η κατανάλωση του χιτατσίου (επειδή το έχω αναφέρομαι σε αυτό) είναι αντίστοιχη με 12ρι μηχάνημα on-off γνωστής αλυσσίδας καταστημάτων σούπρε μάκε που δραστηριοποιείται στη χώρα μας...

τα ινβερτερόνια καίνε λιγότερο από τα ονόφια ακόμα και όταν καίνε στο φουλ.

Το ιδεατό είναι να πάρεις ινβερτερ και κατάλληλο για το χώρο σου (να χαμηλώνει στροφές δηλαδή)

Θα σε πω τη μαυρη αληθεια.
κατεβασα τα πιντιεφια απο απλο και ινβερτερ στα ιδια κυβικα
Η διαφορες ειναι δυο.
Το ινβερτερ αποδιδει τα ιδια γυρω στο 30% κατω αλλα...στο απλο υπαρχει στηλη και για -15 ενω το αλλο εχει μεχρι -10.
εκει το ινβερτερ αποδιδει γυρω στο 1.8-2 ενω το αλλο... δεν υφισταται.