Βοήθεια για ηχομόνωση Η/Υ

• Φωτογραφική συνάντηση στην Αθήνα!

Αυτό το Σάββατο, στις δέκα το πρωϊ (10:00) στο Πάρκο Τρίτση. Λεπτομέρειες και συμμετοχές εδώ.

tonal

Moderator
Staff member
29 September 2006
3,132
Έκανα μια αναζήτηση στο φόρουμ και βρήκα ένα σχετικό άρθρο αλλά θέλω να δέσω το γαϊδαρό μου για καλό και για κακό.
Ο καιρός έχει ήδη ζεστάνει και προβλέπεται να ζεστάνει περισσότερο οπότε σκέφτομαι πως πρέπει να γίνει η κίνηση ματ πριν σφίξουν οι ζέστες και αρχίσει να γλιστράει το κατσαβίδι απ´το χέρι....
Θέλω να ησυχάσω λίγο τον Η/Υ και συγκεκριμένα να μειώσω τον θόρυβο που προέρχεται από τον ανεμιστήρα του επεξεργαστή. Ο ανεμιστήρας είναι ο μαμίσιος ίντελ και παρόλο που τον έχω ρυθμίσει να δουλεύει στις λιγότερες δυνατές στροφές εκτός από θόρυβο στα 5-10-15ΚΗz εξακριβωμένο με το μικρόφωνο (οι αρμονικές δεν οφείλονται σε μη γραμμικότητα του μικροφώνου) έχω και συντονισμό όλου του κουτιού. Τσέκαρα βίδες μέσα έξω αλλά δεν είναι εκεί το πρόβλημα.
Οι πιθανές λύσεις είναι:
  1. Αλλαγή του ανεμιστήρα με κάποιον άλλο πιο ήσυχο αλλά φοβάμαι μην έχω πάλι πρόβλημα συντονισμού.
  2. Αντικατάσταση του ανεμιστήρα με αυτό οπότε απαλλάσσομαι από το θόρυβο του ανεμιστήρα, αλλά υπάρχει η πιθανότητα να μπει πάλι ανεμιστήρας σε περίπτωση που ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες = πιθανότητα συντονισμού και ίσως σε χειρότερο βαθμό από ότι είναι τώρα.
  3. Επένδυση με πισσόφυλλο όλου του κουτιού αφήνοντας τις απαραίτητες τρύπες για τον εξαερισμό.
To τρίτο ενδεχόμενο που μάλλον είναι και το πρώτο βήμα, πιθανόν να συνδυαστεί με αλλαγή ανεμιστήρα επεξεργαστή.
Η λύση της επικάλυψης εσωτερικά με ηχομονωτικό ή γενικότερα οποιδήποτε παχύ φύλλο μάλλον είναι μη εφαρμόσιμη γιατί από τη μία μεριά (δεξιά) του κουτιού δεν υπάρχει αρκετός χώρος και ίσως το υλικό να έρχεται σε επαφή με την μητρική, και επιπλέον δεν νομίζω να βοηθήσει στην απόσβεση του συντονισμού.
Εσείς τι προτείνετε; Καμία δοκιμασμένη λύση;
Αυτοκόλλητα πισσόφυλλα από που μπορώ να προμηθευτώ και πόσο περίπου κοστίζουν;

Φιλε, μολις χθες αποφασισα κι εγω να αλλαξω cooler στον επεξεργαστη μου (AMD x2 5200+) γιατι ο μαμισιος ανεβαζε στροφες κι εκανε σαν ελικοπτερο. Χωρις να εχω πολλες γνωσεις πανω στο θεμα κι αφου ενας της zalman που ειχα δοκιμασει ηταν κι αυτος πολυ θορυβωδης διαλεξα εναν της thermaltake που ειχε 12αρη ανεμιστηρα, μεγαλη ροη αερα και χαμηλο επιπεδο θορυβου ( παντα συμφωνα με τον κατασκευαστη).
Αυριο το πρωϊ μαλλον τον παραλαμβανω οποτε μεχρι το βραδι θα τον εχω δοκιμασει και θα μπορω να σου πω κι εντυπωσεις απο τον θορυβο αλλα και απο το ποσο μπορει να ψυξει τον επεξεργαστη μου.

Για να λειτουργήξσει ορθά ένα ψυγείο, πρέπει να ψύχεται με ψυχρό αέρα, και όχι με το θερμό αέρα που ενδεχομένως λιμνάζει μέσα στο κουτί. Εκ πείρας, το πλέον συχνό αίτιο του υψηλού ρυθμού περιστροφής του ανεμιστήρα του επεξεργαστή είναι ο πλημμελής ή ανύπαρκτος εξαερισμός του κουτιού. Προσωπικά, αντί του πισσόφυλλου θα προτιμούσα neoprene.

συγνωμη που θα αμφισβητησω ολους τους προηγουμενους αλλα το θεμα της ηχομονωσης-ψυξης ειναι ενα θεμα που κακως εχει οδηγηθει στο θεμα του τι υλικο βαζουμε για μονωση.......

Η σοβαροτερη επιλογη ειναι το ΚΟΥΤΙ .....πρεπει ναναι ΑΝΕΤΟ και με πολλες οπες για να κυκλοφορει ο αερας.......
οτιδηποτε μουρατο αλλα κλειστο ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ........
Ενα καλο και Αερατο κουτι ισως ειναι ενα κοστος αλλα θα μας συντροφευει για αρκετα χρονια και θα μας λυσει μια και εξω το προβλημα του ηχου και της ψυξης.

Το να εχεις καλο airflow ειναι το Α και το Ω.

Βαζοντας πισοφυλλα,νεοπρενια,φυλλο σφολιατα η οτι αλλο απλα μειωνει τον χωρο που υπαρχει για να κυκλοφορει ο αερας αρα κανει ΚΑΚΟ.

Μετα χρειαζονται μεγαλος ανεμιστηρας στην ψυκτρα της cpu ωστε ακομα και αν ακουγεται με λιγο ριξιμο στροφων να εχετε επαρκη ψυξη......
Και φυσικα ΑΘΟΡΥΒΑ ανεμιστηρακια που να δημιουργουν ενα δροσερο ρευμα στο εσωτερικο.....

Τελος το σοβαροτερο προβλημα ειναι αυτο του τροφοδοτικου....εδω δεν χωρουν συμβουλες....πρωτα μετρας τις ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ σου αναγκες και οχι τι ισως ΘΑ χρειαστεις σε 3 χρονια περνεις οτι πιο ησυχο κυκλοφορει εως και fanless αν αντεχει η τσεπη σου και εισαι σουπερ.
δειτε τους προβληματισμους μου οταν πρωτοεστησα το πισι μου εδω

http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=8498

dear havoc καλο θα ειναι να μαθεις καποτε οτι το νομισμα εχει 2 πλευρες
ειναι κακο πραγμα να νομιζεις οτι εχει μονο μια

Τα πισόφυλλα κάνουν καλό, πολύ καλό, αλλά είναι μπάλωμα στο πρόβλημα.

Αν έχεις σωστό αερισμό, τα φουρφούρια θα δουλεύουν λιγότερο και δεν θα ακούγονται.

Η επένδυση του εσωτερικού με πισσόφυλλο βέβαια σε γλυτώνει από άλλου είδους θορύβους όπως είναι ο σκληρός δίσκος, συντονισμοί του κουτιού κλπ κλπ.

Ο συνδυασμός και τον δυο είναι το καλύτερο πιστεύω.

θα συμφωνήσω με τον havoc...
πρώτα ξεκινάς από τα βασικά:
1. Καλό κουτί
2. Καλό και ήσυχο τροφοδοτικό. για λόγους htpc μακριά από τα θηρία των 500 και 600Watt. τις περισσότερες φορές ένα αθόρυβο από 300 έως 450W άνάλογα με το configuration είναι επαρκέστατο.
3. Καλός ανεμιστήρας CPU. Δε θα πήγαινα σε παθητική ψύξη cpu. όλες οι σχετικές λύσεις άλλωστε γράφουν ότι συνδιάζονται με ανεμιστήρα. προσωπικά έχω έναν zalman
4. Ήσυχοι ανεμιστήρες κουτιού
5. Αλλαγή ανεμιστήρα vga με ένα αθόρυβο

αν κάνεις όλα αυτά και εξακολουθεί να σε ενοχλεί ο θόρυβος τότε κοιτάς πιο "εξωτικά" πράγματα...

Και αν θες την απόλυτη ησυχία και σε τρώει η τσέπη σου... water cooling!

Κοπανάς και κάτι υπερχρονισμούς μετά και το κάνεις το μηχανάκι αεροπλάνο...

Η λύση που χρησιμοποιούν οι στουντιάδες, είναι κουτί μέσα σε κουτί.
Το ένα κουτί είναι το κανονικό του πισιού και το άλλο είναι μελετημένη ξυλοκατασκευή με κυμματοοδηγούς, εξαερισμούς μονώσεις και ανεμιστήρια.

Είχα από παλιά τεύχη pro ειδικού τύπου σχέδια, αλλά τα έχω πετάξει (ο βλάξ)
Οπότε κάνε ένα σερτς στο ίντερνετ μπας και βρείς κάτι.
Αν σ' ενδιαφέρει βεβαίως μία τέτοια λύση (γιατί έχει μπόλικη δουλειά...)

as I said το νομισμα εχει 2 πλευρες η μια ειναι μεσα στο pc η αλλη εξω απο το pc. Οποιος κανει δοκιμη δεν θα πιστευει στα αυτια του. Εχω βαλει σε κλιματιστικο,σωληνες αποχετευσης,πλυντηριο και οτι κανει θορυβο. Δεν ειναι αναγκη να το πνυξεις μεσα απο τη στιγμη που και απο εξω κανεις απιστευτη δουλιτσα believe works amazing
τοσο απλα

as I said το νομισμα εχει 2 πλευρες η μια ειναι μεσα στο pc η αλλη εξω απο το pc. Οποιος κανει δοκιμη δεν θα πιστευει στα αυτια του. Εχω βαλει σε κλιματιστικο,σωληνες αποχετευσης,πλυντηριο και οτι κανει θορυβο. Δεν ειναι αναγκη να το πνυξεις μεσα απο τη στιγμη που και απο εξω κανεις απιστευτη δουλιτσα believe me works amazing
τοσο απλα

Κατι δεν καταλαβα. Υπαρχει καποιο υλικο (πχ πισσοφυλλο) που απλα θα το βαλουμε απ´εξω απο το κουτι ή θελει ολοκληρο "ντουλαπι" για να γινει το "κουτι μες το κουτι"; Για το πρωτο κατι μπορει να γινει. Για το δευτερο ειναι πολυ δυσκολο να βολευτει στο σαλονι τετοιο ογκωδες πραγμα.
Προς το παρον παρελαβα το νεο cooler που κανει τo μαμισιo να φαινεται σαν παιχνιδακι. Μολις τo περασω θα δω την μια απο τις δυο οψεις της ψυξης.
Μακαρι να μην χρειαστω να ψαξω και για την δευτερη...

Το νεο cooler μπηκε στην θεση του. Καμια σχεση ο χθεσινος θορυβος με τον σημερινο. Το ολο συστημα δεν ειναι αθορυβο κυριως λογω τροφοδοτικου αλλα και των υπολοιπων ανεμιστηρων, των δισκων κλπ. Προς το παρον δεν με ενοχλει. Στα 4,5 μετρα που καθομαι και σε πληρη ησυχια (τετοια ωρα που ειναι) γινεται αντιληπτος ο θορυβος αλλα αν παιζει ταινια, ακομα και σε χαμηλες εντασεις, χανεται ο θορυβος.

Re: Απάντηση: Βοήθεια για ηχομόνωση Η/Υ

as I said το νομισμα εχει 2 πλευρες η μια ειναι μεσα στο pc η αλλη εξω απο το pc. Οποιος κανει δοκιμη δεν θα πιστευει στα αυτια του. Εχω βαλει σε κλιματιστικο,σωληνες αποχετευσης,πλυντηριο και οτι κανει θορυβο. Δεν ειναι αναγκη να το πνυξεις μεσα απο τη στιγμη που και απο εξω κανεις απιστευτη δουλιτσα believe me works amazing
τοσο απλα

Μα, για να παίρνει και να αποβάλει αέρα το κουτί πρέπει αναγκαστικά κάποια σημεία του να μην είναι καλυμμένα με Dynamat / Neoprane / whatever. Τη στιγμή που δεν έχουμε box-in-a-box με λαβύρινθους κτλ. από αυτά τα σημεία δεν θα βγαίνει θόρυβος;

Κατ' εμέ, τα πράγματα είναι (όντως) απλά: Αν δεν υπάρχει θόρυβος, δεν χρειάζεται να ψάχνεις τρόπους να τον μειώσεις / μονώσεις. Ειδικά αναφερόμενοι σε νέο PC, τη στιγμή που υπάρχουν επιλογές σε αθόρυβα εξαρτήματα, κανείς μας δεν χρειάζεται να μπει στην παραπάνω διαδικασία.