Re: Απάντηση: Βοήθεια για ηχομόνωση Η/Υ
Δεν εχω κουράγιο να διαβάσω όλο το thread, και μαλλον θα εχουν ηδη αναφερθεί, τα μυστικά όμως στα οποία εχω καταλήξει υστερα από αρκετους πειραματισμούς ειναι τα εξής:
1) ο θορυβος ως γνωστόν παραγεται απο ανεμιστηρες με μεγαλο αριθμό στροφών. Αρα τους αλλάζουμε με αλλους, αργόστροφους, οχι όμως ιδιας διαμέτρου αλλα ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΟΥΣ, ωστε η ροη αέρα να διατηρηθεί περιπου ίδια. Αν ο επεξεργαστης πχ εχει 6cm ανεμιστήρα, δεν παιρνουμε αλλον αθορυβο η πιο ποιοτικό 6αρη, αλλά παιρνουμε εναν 8cm με τον σχετικό αντάπτορα 8cm-->6cm
2) αν δεν εχουμε τρελές απαιτήσεις σε ταχυτητες, δεν αγοράζουμε τσιπακια που θελουν τρελή ψύξη. Πχ αν θελουμε pc απλά για να σερφαρουμε και να γραφουμε στο word, παιρνουμε εξ αρχης φτηνή κάρτα οθόνης με σκετη ψυκτρα. Οσο λιγότεροι ανεμιστήρες, τοσο το καλύτερο. Προχτες "χτυπησα" (130 ) ενα μεταχειρισμένο hp με 2Ghz cpu και ο μόνος ανεμιστήρας που υπάρχει μέσα είναι του τροφοδοτικού, τον οποίο για να τον ακούσεις πρεπει να πας το pc νυχτα σε νεκροταφείο, και πάλι ζήτημα να τον ακούσεις..
3) το τροφοδοτικό μας οπωσδηποτε να είναι με εσωτερικό 12cm ανεμιστήρα με μεταβαλλόμενο αριθμό στροφών.
4) το κουτί θα πρεπει να εχει μόνο ενα ανεμιστήρα εξόδου στο πίσω μέρος κατά προτίμηση 12cm ρυθμιζόμενο. Λίγες στροφές = χαμηλός θόρυβος, μεγάλος ανεμιστήρας = μεγάλη ροή. Αρα θελουμε μεγαλο ανεμιστήρα να γυρίζει αργάααα αργάααα..
5) Βασικότατο: Ανοίγουμε μια τρύπα στο πλαινο καπάκι, και οδηγούμε με εναν ευκαμτο σωλήνα φρέσκο αέρα κατευθείαν πανω στο ανεμιστηράκι του επεξεργαστή. Ετσι το αρχικό μικρό ανεμιστηράκι της cpu που φυσαγε μανιωδώς ζεστό αέρα στην ψύκτρα, τώρα αντικαθίσταται από ένα μεγάλο ανεμιστήρα που θα φυσάει αργά δροσερό αέρα στην ψύκτρα. Ο κρυος αέρας θα μας επιτρέψει να ρυθμίσουμε το ανεμιστηράκι σε ακόμα μικρότερο αρθιθμό στροφών.
Το κουτί θα πρεπει να εχει μια είσοδο και μια εξοδο. Τις υπολοιπες τρυπες τις κλείνουμε οπως εγραψε και ο συνάδελφος νωρίτερα. Θα πρεπει να εξασφαλισουμε, αναλογα την διαταξη, οτι ο κρύος αέρας θα μπαινει απο εμπρός, και θα βγαινει απο πίσω, αποφευγοντας τις λούπες ( πχ σε κουτί χωρις ανεμιστήρες, μια τρύπα στο πισω μερος κατω απο το τροφοδοτικό ειναι καταστροφική, γιατι ο ανεμιστήρας του τροφοδοτικου που βγάζει αέρα, τον τραβάει απο την συντομότερη διαδρομή, δηλαδή απο την τρυπα που βρισκεται δίπλα του, πραγμα που δεν αερίζει το υπολοιπο κουτί καθόλου. Αν κλεισουμε ολες τις τρύπες και αφήσουμε μια στο κατω μερος της πρόσοψης, ο αέρας θα διανυσει ολη την διαδρομή μεσα στο κουτι συμβαλλοντας στον καλό εξαερισμό.) Σε μερικές περιπτώσεις, το τροφοδοτικό αρκεί να ψυξει το κουτί και χωρις βοηθητικό ανεμιστήρα, αρκει να εχουμε κλείσει τις τρύπες που προκαλούν λούπες. Αν δουμε ότι η θερμοκρασία του board δεν πεφτει αρκετά, τότε μόνο προσθέτουμε αλλον εναν μεγάλο αργόστορφο ρυθμιζόμενο ανεμιστήρα στο πισω μέρος κατω απο το τροφοδοτικό, να βγάζει και αυτός αερα, και ρυθμίζουμε τις στροφές ανάλογα. Σε κάθε περίπτωση, η cpu θα πρεπει να τραβάει φρέσκο αέρα απευθείας εξω από το κουτί με μια σωλήνα.
προφανώς αν εχουμε αγοράσει κουτί με οπες για μικρους ανεμιστήρες, την πατήσαμε. Αγοραζουμε κουτια που εχουν θεσεις για 12cm και μόνο. Αν την εχουμε κανει ηδη την πατάτα, κόβουμε το κουτί με.... γωνιακό τροχο (μη γελάτε, την πάτησα εχοντας αγοράσει το πιο στιβαρο κουτί που υπηρχε στην αγορά, και για να μπορεσω να του βαλω 12αρηδες ανεμιστήρες κατέφυγα στην ...κοπή με δραστικά μεσα. Τα κουτάκια απο αλουμινόχαρτο που πωλουνται σημερα βεβαια δεν εχουν τετοια προβλήματα.... ιδου: !!!
( ρε τι κανει ο ανθρωπος για λιγη ησυχία...)