Βοήθεια για ηχομόνωση Η/Υ

τι ειναι αυτα που διαβαζω ορε ,ποιος ειπε οτι το κουτι του pc ειναι γκιουλμπασι
ωστε να το κανουμε μουμια dynamat βαζουμε οπου μπορουμε οχι οπου βρουμε
ποτε δεν το τουλουμιαζουμε αχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχ τι ειναι αυτα .......

Αλλαγή του ανεμιστήρα με κάποιον άλλο πιο ήσυχο αλλά φοβάμαι μην έχω πάλι πρόβλημα συντονισμού.

Αλλαγή ψύκτρας με Zalman.
Χαμηλές περιστροφές ανεμιστήρα.

Αντικατάσταση του ανεμιστήρα με αυτό οπότε απαλλάσσομαι από το θόρυβο του ανεμιστήρα, αλλά υπάρχει η πιθανότητα να μπει πάλι ανεμιστήρας σε περίπτωση που ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες = πιθανότητα συντονισμού και ίσως σε χειρότερο βαθμό από ότι είναι τώρα.

Όχι.
Αυτό είναι για Βορειοευρωπαικές χώρες. Ή για χειμώνα.
Στην Ελλάδα κάνει ζέστη.
Άσε που ο ανεμιστήρας της CPU ψύχει και άλλα πράγματα που βρίσκονται τριγύρω (Chipset-μνήμες) οπότε....

Επένδυση με πισσόφυλλο όλου του κουτιού αφήνοντας τις απαραίτητες τρύπες για τον εξαερισμό.

Παλιά το έλεγαν Rιcofon. Αυγουλιέρα. Δεν θυμάμαι την σύγχρονη ονομασία του. Υπάρχει και σε flat αυτοκόλλητα φύλλα.
Προτίμησε αυτό.

Τουλάχιστον 50% βελτίωση.

Επιπλέον.

1) Απομόνωση πάση θυσία των δίσκων από το κουτί.
Εν ανάγκη βάλτους ξάπλα στο πάτωμα (του κουτιού) πάνω σε ένα φύλλο ηχοαπορροφητικού. (Αν έχεις χώρο)

2) Κλείσε με ηχοαπορροφητικό όλες τις άχρηστες τρύπες.
Το airflow σχηματίζεται βάση της αρχής της υποπίεσης.
Ένα μπέστε σκύλοι αλέστε κουτί δεν σχηματίζει υποπίεση. Και αφήνει θόρυβο να διαρρεύσει.

3) Χτύπα ήσυχο τροφοδοτικό.
Τα Zalman είναι αρκετά (πολύ) ήσυχα όπως επίσης και τα Enermax με τον ρεοστάτη για την ρύθμιση των στροφών.

4) Άλλαξε ψύκτρα στην VGA.
Εϊτε παθητική, είτε με κάποια VF700-900.
Μεγάλη διαφορά.

5) Χαμηλόστροφα ανεμιστηράκια κουτιού.
Εδώ θα παιδευτείς πολύ να βρεις το "σωστό".
Παρότι υπάρχουν πολλά και εντυπωσιακά που τάζουν λαγούς με πετραχείλια...τα μοτέρ τους ακούγονται!
Ακόμη και στις 700 στροφές.
Προσωπικά χρησιμοποιώ Papst.
Δεν χρειάζεσαι πολλά.
Ένα "εξόδου" συνήθως είναι αρκετό.
Άντε και ένα εισόδου τον Αυγουστο.
Τα υπόλοιπα είναι για εντυπωσιασμό.

6) Όντως η αρχή των πάντων είναι το κουτί.
Αν το κουτί σου είναι ....χάρβαλο...πάντα θα είναι χάρβαλο.
Αν αποφασίσεις να κάνεις το βήμα....δεν χρειάζεται να ξοδέψεις μια περιουσία.
Υπάρχουν ευρύχωρα (καλό και για την τοποθέτηση της μόνωσης) και άκαμπτα κουτιά στο 100άρικο.

Τέλος...ή εσύ ή αυτό!
Κάνε όλα ή κάποια από τα παραπάνω ωστε να πέσει ο θόρυβος...και ας ζεσταίνεται.
Εσένα σε νοιάζει να μην κολλάει.
Όχι να παίζεις με τα θερμόμετρα...σωστά;

-bye-

Εχω βαλει σε κλιματιστικο,σωληνες αποχετευσης,πλυντηριο και οτι κανει θορυβο.

Τι ακριβως εννοεις, γιατι δε καταλαβα τιποτα!

τι τι εννοω οταν λεω οτι εχω βαλει dynamat πισω απο την μασκα του κλιματιστικου ,στο πλαι του πλυντηριου, γυρω απο σωληνες αποχετευσης ποσο πιο απλα να το πω απλα βαζεις dynamat εξωτερικα του pc χωρις να φραζεις τιποτα τοσο απλα

το site ειναι www.dynamat.com εχει οδηγειες αν και ειναι γελοια η εφαρμογη του απλα το κολλας το βρισκεις σε αρκετα μαγαζια προσεξε μην σε γδαρουν με την τιμη

υπαρχουν και αλλα υλικα ολοιδια με το dynamat και πιο τηνα αν βρεις παρε τετοια λογο τιμης και ποσοτητας

Re: Απάντηση: Βοήθεια για ηχομόνωση Η/Υ

τι ειναι αυτα που διαβαζω ορε ,ποιος ειπε οτι το κουτι του pc ειναι γκιουλμπασι
ωστε να το κανουμε μουμια dynamat βαζουμε οπου μπορουμε οχι οπου βρουμε
ποτε δεν το τουλουμιαζουμε αχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχ τι ειναι αυτα .......

Δηλαδή υποστηρίζεις ότι θα κάνεις το PC απόλυτα αθόρυβο απλά τοποθετώντας Dynamat σε "στρατηγικά σημεία";
Αν έγραφα με το "στυλ" σου, εδώ επίσης θα έγραφα "Αχχχχχχχχχχχχ!!! Τι ακούν τα ματάκια μου και διαβάζουν τα αυτιά μου!!!!!!!"

Άλλο να προσπαθείς να εξαλείψεις τους συντονισμούς, άλλο να προσπαθείς να κάνεις αθόρυβο PC. Ο θόρυβος δεν προέρχεται μόνο από συντονισμούς.

εξωτερικα και οπου πρεπει εσωτερικα .Το τι κανει μονο με δοκιμη βγαζουμε σαφαλη συμπερασματα ,by the way με αυτο ντυνουν τις πορτες σε αμαξια που κατεβαινουν σε διαγωνισμους ηχου και βαρανε πολλα db παρα πολλα
δοκιμη - και μετα κρινουμε ,οχι τι φανταζομαστε οτι κανει και δεν κανει

ο ηχος οταν ερχεται σε επαφη με μια επιφανεια γινεται 3 πραματα για πες μου τα κυριε και μετα θα δουμε που παει το πραμα ,οχι συντονισμους και ηχους ετσι απλα ,για να σε δουμε............................

Καταπχήν ευχαριστώ όλους για τη βοήθεια.
Ανεβάζω και ένα σχεδιάγραμμα του κουτιού:
ΓŽΕ‘ΓŽΒΏΓβ€¦Γβ€žΓŽΒ―.GIF
Ο ανεμιστήρας του τροφοδοτικού είναι 12άρης "χεριασμένος".
Το τροφοδοτικό αρχικά είχε έναν αρκετά καλό και αθόρυβο ανεμιστήρα ο οποίος μετά από 10 μέρες!!! από τη στιγμή που το τοποθέτησα, άρχισε να κάνει έναν ανεπαίσθητο θόρυβο σαν τρίξιμο με μικρή και σχεδόν ακανόνιστη συχνότητα εμφάνισης. Ο θόρυβος αυτός ήταν σχεδόν ανυπόφορος παρότι ήταν σχεδόν μη ακουστός. Τα πήρα λοιπόν:twoguns: :twoguns: :twoguns: και τον αντικατέστησα με αυτόν ο οποίος έχει και ρύθμιση των στροφών οπότε με μια μικρή ρύθμιση αποφεύγονται οι συντονισμοί.
Επίσης αντί για βίδες χρησιμοποίησα λαστχένια κλιπσάκια από αυτό το σετάκι.

Oι σκληροί είναι και αυτοί απομονωμένοι με λαστιχένια ροδελάκια από το παραπάνω σετάκι.

Ο ανεμιστήρας στο πίσω μέρος του κουτιού είναι ίδιος μ'αυτόν που χρισιμοποίησα για το τροφοδοτικό. Είναι βιδωμένος πάνω σε ένα κωνικό προσαρμογέα από 8 σε 12cm ενώ χρησιμοποίησα και σιλικονούχες πατούρες αντίστοιχου μεγέθους για να απομονώσω τον ανεμιστήρα από τον προσαρμογέα και τον προσαρμογέα με τη σειρά του από το κουτί.
Εδώ θα ήθελα να σημειώσω πως αυτές οι σιλικονούχες πατούρες δεν μου φάνηκε να κάνουν δουλειά, σε αντίθεση με τις λαστιχένιες "βίδες" που δουλεύουν αρκετά καλά. Ίσως το μυστικό να κρύβεται σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο περιορισμό της επιφάνειας επαφής μεταξύ του ανεμιστήρα και της επιφάνειας στην οποία θα στηριχτεί και την αποφυγή χρήσης βιδών.
Μπροστά από του σκληρούς δίσκους υπάρχει γρίλια με φίλτρο από την οποία μπαίνει αέρας και στην οποία δεν υπάρχει εγκατεστημένος ανεμιστήρας.

Απέναντι από τον ανεμιστήρα του επεξεργαστή, στο πλαϊνό καπάκι, υπάρχει τρύπα με φίλτρο και χοάνη απ''οπου τραβάει αέρα ο επεξεργαστής.

Ο εξαερισμός του κουτιού είναι ικανοποιητικός αν και πιστεύω πως ένας επιπλέον ανεμιστήρας στη γρίλια μποστά από τους σκληρούς θα βοηθήσει την κατάσταση.
Έχω παρατηρήσει πως αν ανεβάσω τις στροφές του ανεμιστήρα στο πίσω μέρος του κουτιού, μειώνεται σημαντικά η ροή του αέρα από το τροφοδοτικό.
Ακόμα και αν ανοίξω το κουτί παρατηρώ πάλι το ίδιο.
Σκέφτομαι να φτιάξω κάτι από fiberglass ώστε να διοχετεύεται ο αέρας κατευθείαν στον ανεμιστήρα του τροφοδοτικού και να μην συγκοινωνεί με τον πίσω ανεμιστήρα...

@argi

Μία φιλική παρατήρηση:

Πρόσεχε τον τρόπο με τον οποίο γράφεις γιατί πολλές φορές:

1. Δεν είσαι κατανοητός

2. Φαίνεσαι εριστικός / ειρωνικός

Τα παραπάνω, εκτός του ότι είναι ενοχλητικά (το λιγότερο) μειώνουν την αξία αυτών που γράφεις με αποτέλεσμα αυτό που πιθανόν έχεις να προσφέρεις να θυσιάζεται στον βωμό του τρόπου γραφής σου.

Φιλικά

Για ανεμιστηράκι zalman δεν είμαι σίγουρος γιατί δεν έχουν PWM.
Η μητρική που έχω τώρα υποστηρίζει pwm αλλά με τον μαμίσιο ιντελ όταν ρυθμίζω για 60% των στροφών ζεσταίνεται και ο επεξεργαστής και το κουτί γενικότερα. Στο 70% κάτι γίνεται για χειμώνα αλλά τώρα το καλοκαίρι ανεβαίνει η θερμοκρασία. Στο 80% από άποψη θερμοκρασιών όλα είναι ΟΚ αλλά ο θόρυβος είναι αυξημένος.
Επιπλέον ο συντονισμός από τον ανεμιστήρα του επεξεργαστή είναι πάντα παρών.
Για dynamat είδα τιμές στο site του κατασκευαστή και μου φάνηκαν ακριβά.
Κάτι παρόμοιο βρήκα εδώ.
Πιστεύω πως οι συντονισμοί θα μειωθούν με κάποιο πισσόφυλλο που θα αυξήσει τη μάζα των μερών του κουτιού που συντονίζονται.

Επί της ουσίας του θέματος τώρα:

Το Dynamat είναι όντως μία καλή λύση.

Αλλά μου κάνει λίγο εντύπωση η χρήση του στο εξωτερικό ενός κουτιού.

Αν έχεις κάποιο link, δώστο αν θες.

Βασικά αυτό που λέει η Δημήτρης είναι η ουσία: Πλέον με τα υπάρχοντα συστήματα ψύξης (aftermarket βέβαια), η κατασκευή ενός αθόρυβου PC (σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό – δεν μιλάμε για εξωφρενικές απαιτήσεις του τύπου να κολλάς το αυτί σου στο κουτί και να περιμένεις ότι δεν θα ακούσεις τίποτα) είναι πολύ εύκολη υπόθεση και δεν απαιτεί εξωτικές ενέργειες και εφαρμογή υλικών τύπου Dynamat.

Το βασικό πρόβλημα πλέον είναι ο θόρυβος του δίσκου και για τον λόγο αυτό η χρήση 2,5’’δων δίσκων στα HTPC είναι μία καλή λύση.

Μην ξεχνάμε και κάτι άλλο επίσης: Η εφαρμογή τέτοιων υλικών μειώνει την ικανότητα του κουτιού για απαγωγής της θερμότητας (κάτι το οποίο λησμονούν πολλοί είναι ότι το κουτί μπορεί να θεωρηθεί ως μία τεράστια ψύκτρα όλου του PC) με αποτέλεσμα την αύξηση της εσωτερικής θερμοκρασίας και κατά συνέπεια την αυξημένη ανάγκη για ψύξη η οποία με την σειρά της συνήθως οδηγεί σε περισσότερο θορυβώδη συστήματα ψύξης.

Το Dynamat είναι πολύ καλό ηχομονωτικό (ειδικά το Χtreme που λέει ο argi, το οποίο κολλάει μόνο του - το απλό θέλει ειδικό πέρασμα) όμως κι εγώ θεωρώ πως αν μαζέψεις το καλωδιομάνι μέσα στο κουτί για να υπάρχει καλό airflow και βάλεις δύο 120άρηδες ήσυχους fan (έναν μπροστά να βάζει αέρα κι έναν πίσω να βγάζει) είσαι ok. Ο μπροστά κατά προτίμηση να έχει φίλτρο και να καθαρίζεται συχνά. Τώρα αν είσαι κολλημένος με την ησυχία μπορείς να βάλεις και λίγο Dynamat - κακό δε θα κάνει αν χρησιμοποιηθεί με λογική.

Μην ξεχνάμε και κάτι άλλο επίσης: Η εφαρμογή τέτοιων υλικών μειώνει την ικανότητα του κουτιού για απαγωγής της θερμότητας (κάτι το οποίο λησμονούν πολλοί είναι ότι το κουτί μπορεί να θεωρηθεί ως μία τεράστια ψύκτρα όλου του PC) με αποτέλεσμα την αύξηση της εσωτερικής θερμοκρασίας και κατά συνέπεια την αυξημένη ανάγκη για ψύξη η οποία με την σειρά της συνήθως οδηγεί σε περισσότερο θορυβώδη συστήματα ψύξης.

πεστα χρυσοστομε.....

Re: Απάντηση: Βοήθεια για ηχομόνωση Η/Υ

εξωτερικα και οπου πρεπει εσωτερικα .Το τι κανει μονο με δοκιμη βγαζουμε σαφαλη συμπερασματα ,by the way με αυτο ντυνουν τις πορτες σε αμαξια που κατεβαινουν σε διαγωνισμους ηχου και βαρανε πολλα db παρα πολλα

Το Dynamat σαν υλικό το γνωρίζω εδώ και 10+ χρόνια, ακριβώς λόγω της εφαρμογής του στα αυτοκίνητα. Αλλά δεν βλέπω τι σχέση έχει η εφαρμογή του στις πόρτες των αυτοκινήτων με την εφαρμογή του σε ένα PC. Στη πρώτη περίπτωση σκοπός μας είναι να αυξήσουμε την μάζα της λαμαρίνας ώστε να αποφύγουμε συντονισμούς που χαλάνε τον ήχο στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, αλλά και να βελτιώσουμε όσο γίνεται τις συνθήκες λειτουργίας του midbass. Στη δεύτερη θέλουμε να ηχομονώσουμε πλήρως ένα κουτί.

δοκιμη - και μετα κρινουμε ,οχι τι φανταζομαστε οτι κανει και δεν κανει

Μα δεν θέλει φαντασία. Ο θόρυβος υπάρχει. Ανοίγματα στο κουτί υπάρχουν. Άρα ο θόρυβος θα βγει έξω.

Διαφωνείς ότι η καλύτερη λύση για αθόρυβο PC είναι αυτό να μην γεννά καθόλου θόρυβο;

Λύσεις box in a box και υδρόψυξη είναι κάπως εξωτικές και ακριβές.
Δεν έχω τρομακτικές απαιτήσεις για χαμηλές στάθμες θορύβου. Απλά θέλω να ηχομονώσω κάπως το κουτί και να αποφύγω συντονισμούς οι οποίοι πάντα υπάρχει πιθανότητα να δημιουργηθούν ακόμη και αν χρησιμοποιηθεί ένας ήσυχος ανεμιστήρας. Οπότε βασικός μου στόχος είναι να κόψω τους συντονισμούς. Από κει και πέρα βλέπουμε...
Το dynamat μπορεί να μου πει κανείς αν θα μειώσει τους συντονισμούς και σε τι περίπου τιμή θα το βρω;