Βοήθεια σε επισκευή παλιού ενισχυτή SANSUI AU-D33

vlad66

Moderator
Staff member
29 October 2017
18,928
Αγιοι Αναργυροι
Ήταν (είναι) ο 1ος μου ενισχυτής, αγορασμένος το 1985

πολύ αργότερα όταν πια δεν ήταν ο κύριος και βασικός μου ενισχυτής, έκανα "παιχνίδια" και "πειράματα" πάνω του .. για κάποια μετάνιωσα (δεν υπήρχε λόγος να τα κάνω), άλλα ήταν απαραίτητα όπως οι αλλαγές των πυκνωτών στο phono γιατί η είσοδος είχε "τσιμπήσει" πολύ θόρυβο, ή οι αλλαγές στις μπόρνες της εξόδου για τα ηχεία οι οποίες άρχισαν να σπάνε..

μία ακόμα αλλαγή που ήθελε μάλιστα "μετατροπή" σε συνδεσμολογία , ήταν αυτή του ρελέ προστασίας.. από το 1ο 6μηνο ο ρελές κόλλαγε (στο "on" ) με τον ενισχυτή να δουλεύει κανονικά όμως αρκεί να μην πήγαινε κάτι στραβά..
(οι της αντιπροσωπείας το μόνο που έκαναν ήταν να του ρίχνουν σπρέι επαφών.. μετά από 1-2 βδομάδες, πάλι τα ίδια)
κάποια στιγμή έβγαλα τον εργοστασιακό και με την κατάλληλη συνδεσμολογία έβαλα βάση και ρελέ του εμπορίου.
τέλος μια για πάντα το πρόβλημα...

όταν (πριν από 8 χρόνια πάνω κάτω) ο ενισχυτής έκαψε κάποιες αντιστάσεις (99% ξέρω γιατί, και θα τα πούμε αργότερα) , έκανα το μεγαλύτερο λάθος...
τον πήγα σε "φίλο" μάστορα κοντά στο τότε σπίτι μου, επώνυμος επισκευαστής και πωλητής ηλεκτρονικών ειδών, όχι κάποιος τυχαίος..

ο "φίλος" του πρόσθεσε γρατζουνιές, έβγαλε και έχασε μια αντίσταση (κάτι το οποίο είδα τώρα) και τελικά μου τον έδωσε πίσω.

στο επόμενο πόστ θα βάλω φωτογραφίες από το τμήμα που θέλει επισκευή καθώς και λίνκ από το σχηματικό του ενισχυτή , το οποίο δυστυχώς δεν είναι αρκετά αναλυτικό για μένα και εδώ θέλω την βοήθειά σας...

Είναι σε τμήμα protection όπως γράφει πάνω στην πλακέτα, τμήμα του τελικού σταδίου

IMG_20250903_152158.jpg

IMG_20250903_152347.jpg

Βλέπουμε την R43 να λείπει (ούτως ή άλλως κάρβουνο είχε γίνει, άρπαξε και η πλακέτα), η R44 κατάμαυρη και αυτή και η R35 κάτω δεξιά να έχει τραβήξει ζόρι..

Όλα τα σχηματικά είναι από την ίδια "πηγή" και το πιο ευανάγνωστο κατά την γνώμη μου είναι αυτό:

στην 4η σελίδα χαμηλά είναι το τμήμα με τις καμμένες αντιστάσεις, αν έχω "διαβάσει" σωστά το σχέδιο..

δυστυχώς δεν βλέπω πουθενά να αναφέρονται οι τιμές τους.. σε κανένα σχηματικό δεν τις είδα..

τα τρανζίστορ θα τα βγάλω ένα ένα και θα τα ελέγξω για ζημιά..

αν κάποιος μπορεί να "προσδιορίσει" τις τιμές των αντιστάσεων, θα του ήμουν ευγνώμων !!

Έχουμε το 1ο τρανζίστορ που "την άκουσε" για τα καλά..

IMG_20250904_001550.jpg

Μόλις τράβηξα την κόλληση με το εξάρτημα να κοιτάζει προς τα κάτω, έπεσε με το ποδαράκι χύμα..

Δύο προηγούμενα που έχω τσεκάρει μέχρι τώρα (A 1015 Y 4E & C 1815 Y 4F) έδειξαν καλή συμπεριφορά (780Ω) , παρόλα αυτά θα τα αλλάξω όλα...

edit..
πόσο εύκολα αλλάζουν τα εξαρτήματα στα παλιά μηχανάκια....
καμία σχέση ο Sansui με τον προ Audiolab μου... ψυχοβγάλτης ο δεύτερος...

Last edited:
Κάτω δεξιά στην σελ 16 του sevice manual (#3) λέει για τις αντιστάσεις πως έχουν tolerance 5% και είναι 1/4W, αλλοίως επισημαίνεται.

• Like
Reactions: vlad66
Ύποπτο για ζημιά και αυτό (Q11) , συνδεδεμένο με την καρβουνιασμένη R44
Δίνει χαμηλές τιμές αντίστασης (66Ω) στα άκρα και ανάποδα με τα 2 αριστερά (όταν το κοιτάμε στην στρογγυλή πλευρά) να κάνουν βραχυκύκλωμα

IMG_20250904_151001.jpg

Την άκουσε και η R35 που στο πολύμετρο μου λέει 2,19ΜΩ ενώ ο χρωματικός κώδικας λέει 220Ω
Διορθώστε με αν έχω λάθος γιατί ζαλίζομαι να το ψάξω καλύτερα...

IMG_20250904_154752.jpg

IMG_20250904_154813.jpg

Την άκουσε και η R35 που στο πολύμετρο μου λέει 2,19ΜΩ ενώ ο χρωματικός κώδικας λέει 220Ω
Διορθώστε με αν έχω λάθος γιατί ζαλίζομαι να το ψάξω καλύτερα...

View attachment 257021

View attachment 257022

Και εδώ αν είναι σωστά τα χρώματα έχουμε 33Ω και όχι 220Ω

Μεγαλύτερο πρόβλημα οι αντιστάσεις παρά τα τρανζίστορς....

το τρανζιστορ που εψαχνες ποιο πανω ειναι το 2sd438
το προβλημα με αυτα ειναι οτι δεν υπαρχουν διαθεσιμα και οπου τα βρεις θα ειναι υποπτα

το τρανζιστορ που εψαχνες ποιο πανω ειναι το 2sd438
το προβλημα με αυτα ειναι οτι δεν υπαρχουν διαθεσιμα και οπου τα βρεις θα ειναι υποπτα

αυτό δείχνει να μην έχει πρόβλημα.. θα το έβαζα ξανά.. με το Β560 τι γίνεται ;;

Το πρόβλημα με τις αντιστάσεις φαίνεται να είναι πολύ μεγάλο, ή εγώ κάτι κάνω λάθος ή δεν διαβάζω σωστά..

Εδώ βλέπουμε την R31 που έχει 2 κόκκινα δακτυλίδια και μετά μαύρο

IMG_20250905_144248.jpg

Σύμφωνα με τον κώδικα είναι 22Ω (αφού το 3ο μαύρο δακτυλίδι είναι x1Ω) σωστά;;

Το πολύμετρο την μετράει στα 258Ω και μάλιστα η τιμή δεν είναι σταθερή.. παίζει συνέχεια μέχρι τα 280Ω

Να εμπιστευτώ τον κώδικα;;
Έχει ζημιά η αντίσταση;;;

Άντε να βγάλεις άκρη με αυτή που είναι σχεδόν όλη κατάμαυρη

IMG_20250905_150252.jpg

Να εμπιστευτώ τα χρώματα της;;

Κόκκινο Μαύρο Μαύρο φαίνεται.. άρα 20Ω .. σωστά;;;

304Ω την βγάζει το πολύμετρο

Τι να πιστέψω;;