Βοήθεια σε επισκευή παλιού ενισχυτή SANSUI AU-D33

Βλαντ, χωρίς να έχω τις ειδικές γνώσεις, βλέπω ότι η αναπαραγωγή του ημιτόνου δείχνει πρόβλημα στην ενίσχυση των θετικών μερών του σήματος, άρα το πρόβλημα είναι στην συγκεκριμένη διαδρομή του σήματος (στο κυκλωματικό διάγραμμα, στο τμήμα του ενισχυτή ισχύος, φαίνεται (με παχιά μαύρη γραμμή) η διαδρομή του θετικού και του αρνητικού μέρους.
Είναι πιθανό, όπως ειπώθηκε, κάποιο τρανζίστορ αντικατάστασης να είναι μαϊμού. Η αγορά του από καταστημα δεν είναι εγγύηση, γιατί και το κατάστημα ή και ο προμηθευτής του μπορεί και αυτοί να έχουν έχουν εξαπατηθεί. Παλιότερα που σύχναζα στο DIYAudio, έβλεπα πολλές τέτοιες αναφορές για ελαττωματικά (fake) εξαρτήματα.
Το ψάξιμο με τον παλμογράφο θα εντοπίσει το πρόβλημα.

Εγώ ψήθηκα και το παράγγειλα Χε! Χε!

Και πολύ καλά έκανες !!
Φοβερό μηχανάκι χωρίς πλάκα !!

Σε άλλες εποχές θα το χτυπούσα χωρίς 2η σκέψη, αλλά τώρα παρά τις δυσκολίες πάω για streamer.

Αυτό θα περιμένει υποχρεωτικά...

Βλαντ, χωρίς να έχω τις ειδικές γνώσεις, βλέπω ότι η αναπαραγωγή του ημιτόνου δείχνει πρόβλημα στην ενίσχυση των θετικών μερών του σήματος, άρα το πρόβλημα είναι στην συγκεκριμένη διαδρομή του σήματος (στο κυκλωματικό διάγραμμα, στο τμήμα του ενισχυτή ισχύος, φαίνεται (με παχιά μαύρη γραμμή) η διαδρομή του θετικού και του αρνητικού μέρους.
Είναι πιθανό, όπως ειπώθηκε, κάποιο τρανζίστορ αντικατάστασης να είναι μαϊμού. Η αγορά του από καταστημα δεν είναι εγγύηση, γιατί και το κατάστημα ή και ο προμηθευτής του μπορεί και αυτοί να έχουν έχουν εξαπατηθεί. Παλιότερα που σύχναζα στο DIYAudio, έβλεπα πολλές τέτοιες αναφορές για ελαττωματικά (fake) εξαρτήματα.
Το ψάξιμο με τον παλμογράφο θα εντοπίσει το πρόβλημα.

Αν είναι κάποιο μαϊμού, τότε είναι στην 2η επισκευή (αυτή μετά το "τσαφ") .. 2 ή 3 τρανζίστορς άλλαξα και με τον χρωματικό κώδικα που εφάρμοσα ξέρω ποιά είναι..

Αλλά πως μπορεί να ελεγθεί αν είναι γνήσιο ή όχι ;;
Το tester και τα πολύμετρα μια χαρά τα μετράνε.. (πάντα τσεκάρω τα τρανζίστορς όπως και όλα τα υλικά πριν τα βάλω)

Μήπως πρέπει να βγάλω και να ελέγξω όλα τα μικρά τρανζίστορς ξεκινώντας από το προενισχυτικό τμήμα ;;

Και πολύ καλά έκανες !!
Φοβερό μηχανάκι χωρίς πλάκα !!

Σε άλλες εποχές θα το χτυπούσα χωρίς 2η σκέψη, αλλά τώρα παρά τις δυσκολίες πάω για streamer.

Αυτό θα περιμένει υποχρεωτικά...
To streamer για τι είδους χρήση σκέφτεσαι να το αγοράσεις ;

Μουσική στο κανονικό μου σύστημα.. τι άλλο ;;;
Εχεις κάποια ιδιαίτερη προτίμηση πχ: Spotify, Apple Music ή κάτι αντίστοιχο. Εγώ θα προτιμούσα να συνδυάσω ένα laptop με ένα καλό USB DAC για αυτό το σκοπό. Κατεβάζεις εύκολα όποιο πρόγραμμα θέλεις και κάνεις τη δουλειά σου. Περισσότερες επιλογές σε υπηρεσίες streaming και εύκολo software update σε κάθε εφαρμογή. Κουμπώνεις και ένα ασύρματο πληκτρολόγιο με touchpad και το ελέγχεις από το καναπέ σου.

Παίζει και η περίπτωση κάποιου παθητικού εξαρτήματος (πρωτίστως αντίσταση και δευτερευόντως πυκνωτής)
να είναι λάθος τιμή ή να έχει αλλοιωθεί. Ψάξε κυρίως στο κέρδος της τάσης και στην ανάδραση.
Επίσης έχω δει τέτοιες αλλοιώσεις από πρόβλημα στα κυκλώματα του bass, treble και loudness.

• Wow
Reactions: AUDIOINSPECTOR
Εχεις κάποια ιδιαίτερη προτίμηση πχ: Spotify, Apple Music ή κάτι αντίστοιχο. Εγώ θα προτιμούσα να συνδυάσω ένα laptop με ένα καλό USB DAC για αυτό το σκοπό. Κατεβάζεις εύκολα όποιο πρόγραμμα θέλεις και κάνεις τη δουλειά σου. Περισσότερες επιλογές σε υπηρεσίες streaming και εύκολo software update σε κάθε εφαρμογή. Κουμπώνεις και ένα ασύρματο πληκτρολόγιο με touchpad και το ελέγχεις από το καναπέ σου.

Λίγο πολύ μου περιγράφεις τα ψηφιακά των φίλων μου @Δημήτρης Δημητρακούδης , @Tzimisce , @analog-jimaras και έκοψα λάσπη για διάφορους λόγους...

Αποφάσισα (πολύ εύκολα) να ακολουθήσω τον δρόμο του κονσουμεράδικου streamer όπως των φίλων μου @Λάκης και @mdvq , αφού οι γνώσεις μου στα πισιά ταιριάζουν (είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο) με αυτούς και όχι με τους "άλλους" που είναι σκληροπυρηνικοί κομπιουτεράδες :LOL:

ΥΣ..
Προς το παρόν είμαι μόνο στο Spotify premium.. αργότερα ίσως έχω και tidal (το youtube δεν το υπολογίζουμε , αν και ακούω και από αυτό μερικές φορές)

Μια χαρά είναι το eversolo το έχω ως streamer και οι ευκολίες του είναι πολλές και καλές
Είχα και PC αλλά το βαρέθηκα
Αυτά για να μην χαλάνε το νήμα
Κάνα νέο έχουμε για την επισκευή;

Παίζει και η περίπτωση κάποιου παθητικού εξαρτήματος (πρωτίστως αντίσταση και δευτερευόντως πυκνωτής)
να είναι λάθος τιμή ή να έχει αλλοιωθεί. Ψάξε κυρίως στο κέρδος της τάσης και στην ανάδραση.
Επίσης έχω δει τέτοιες αλλοιώσεις από πρόβλημα στα κυκλώματα του bass, treble και loudness.

Η μεγάλη δυσκολία για μένα είναι το εξής σημείο : "Ψάξε κυρίως στο κέρδος της τάσης και στην ανάδραση"

Μια χαρά είναι το eversolo το έχω ως streamer και οι ευκολίες του είναι πολλές και καλές
Είχα και PC αλλά το βαρέθηκα
Αυτά για να μην χαλάνε το νήμα
Κάνα νέο έχουμε για την επισκευή;
Υπάρχει μια περίπτωση να βρεθώ με eversolo...

Νέο δεν έχουμε ακόμα, σε λίγο θα μπω στο εργαστήρι για να αρχίσω το ξήλωμα και έλεγχο σε υλικά από το προενισχυτικό τμήμα.

Νέο δεν έχουμε ακόμα, σε λίγο θα μπω στο εργαστήρι για να αρχίσω το ξήλωμα και έλεγχο σε υλικά από το προενισχυτικό τμήμα.
Δεν λυπάσαι την πλακέτα; Ο παλμογράφος θα σου δείξει το προβληματικό σημείο του κυκλώματος πολύ ευκολότερα.

Πολλα μπορει να ειναι ακομα και τα νεα τρανζιστορ να εχουν ολα η καποια απο αυτα χαμηλο hfe και να παρουσιαζει παραμορφωση η φυσικα να την εχει ακουσει καποιος πυκνωτης στην διαδρομη του σηματος και στην χειροτερη και οχι συνηθισμένη περιπτωση καποιο τρανζιστορ να υπολειτουργει η οπως εγραψα και ποιο πανω να ειναι μαιμου πραγμα αρκετα πιθανο για τραζνιστορ που εχουν βγει απο την παραγωγη του κατασκευαστη τους

Τωρα να πηγε παραπισω η βλαβη δεν ειναι απιθανο αλλα εκει παμε σε πολυ ψαξιμο και θες σιγουρα παλμογραφο

Πολλα μπορει να ειναι ακομα και τα νεα τρανζιστορ να εχουν ολα η καποια απο αυτα χαμηλο hfe και να παρουσιαζει παραμορφωση η φυσικα να την εχει ακουσει καποιος πυκνωτης στην διαδρομη του σηματος και στην χειροτερη και οχι συνηθισμένη περιπτωση καποιο τρανζιστορ να υπολειτουργει η οπως εγραψα και ποιο πανω να ειναι μαιμου πραγμα αρκετα πιθανο για τραζνιστορ που εχουν βγει απο την παραγωγη του κατασκευαστη τους

Τωρα να πηγε παραπισω η βλαβη δεν ειναι απιθανο αλλα εκει παμε σε πολυ ψαξιμο και θες σιγουρα παλμογραφο

Τσέκαρα κάποιες αντιστάσεις και 3 τρανζίστορς στο δεξί κανάλι (αυτό που έχει πρόβλημα) στο προενισχυτικό τμήμα.

Τα παράτησα γιατί μάλλον άρπαξα κρυολόγημα , άσε που από διάθεση ..σέρνομαι....

Από αύριο θα γυρίσω τον έλεγχο στο επισκευασμένο τμήμα για να τσεκάρω και πυκνωτές , αλλά και να δω τι μπορώ να κάνω με τα 3 τρανζίστορς που έβαλα μετά το "τσαφ".

Αν δεν βρω άκρη με τα τωρινά εργαλεία θα περιμένω να αγοράζω τον "μίνι" παλμογράφο/πολυεργαλείο που έχει ο dim dim.. αυτό δεν μπορεί να γίνει σύντομα και σίγουρα δεν θα αλλάξω το εργαστήρι από μηχανουργικό σε ηλεκτρονικό, ότι "τυράκι" και να μου ρίχνει ο Δημήτρης (@Δημήτρης Δημητρακούδης) :LOL:

Το εργαστήρι φτιάχτηκε για την ανακατασκευή των Technics , αλλά και άλλων πικάπ όπως το Thorens μου.. και τα πικάπ είναι μηχανολογικές κατασκευές.. λίγα ηλεκτρονικά έχουν, ίσα ίσα να γυρίζει το πλατώ τους στην ουσία..

Έλα έτοιμος είσαι να πάρεις το μηχανάκι που είναι και μια χαρά εδώ που τα λέμε και μια γεννητριουλα και είσαι έτοιμος
Θα έχεις ένα ολοκληρωμένο εργαστήριο

Έλα έτοιμος είσαι να πάρεις το μηχανάκι που είναι και μια χαρά εδώ που τα λέμε και μια γεννητριουλα και είσαι έτοιμος
Θα έχεις ένα ολοκληρωμένο εργαστήριο

Νομίζω το μηχανάκι έχει και γεννήτρια αλλά δεν είμαι 100% σίγουρος.

( Έτοιμος είμαι να πάρω άλλο μηχανάκι αλλά δεν είναι για το εργαστήρι ..χε χε )

Βλαντ, εγώ εννοούσα να αξιοποιήσεις για κάποια ώρα τον παλμογράφο του Dimdim (και όχι να αγοράσεις). Στου Αμίρ πάντως είδα αυτό , κάπως υπερβολικό από πλευράς πιστότητας για ερασιτεχνικούς ελέγχους ενισχυτικών, ή και άλλων αναλογικών συσκευών. Νομίζω ότι το HITECH (ή μήπως ο ΗΧΟΣ) είχε δώσει ένα δισκάκι με ηχογραφημένα ημιτονικά σήματα ελέγχου μαζί με διάφορα είδη θορύβου (το δισκάκι σίγουρα το έχω, μόνο που χρειάζεται ανασκαφή).
Πάντως μη τον ταλαιπωρήσεις τον D33, κυκλωματικά είναι πιο προσεγμένος από τον αξιέπαινο D22.

Από περιέργεια, πόσο έχει ο τάμπλετ παλμογράφος;

Πολύ φτηνό για αυτά που προσφέρει (shipping δεν βλέπω)

Αν ήταν αμερικάνικο ή ευρωπαϊκό πόσο θα κόστιζε ;;;

• Like
Reactions: kimon
Πολύ φτηνό για αυτά που προσφέρει (shipping δεν βλέπω)

Αν ήταν αμερικάνικο ή ευρωπαϊκό πόσο θα κόστιζε ;;;
Εγώ το πλήρωσα 217 € και τα μεταφορικά ήταν δωρεάν. Το περιμένω από Δευτέρα.

• Like
Reactions: vlad66