Βοήθεια σε επισκευή παλιού ενισχυτή SANSUI AU-D33

Έκανα αρκετές χαζομάρες...

Τι έκτρωμα είναι αυτό τώρα;;

IMG_20250922_001246.jpg

Και οι μπόρνες με τα RCA ;;;

Ούτε Pass Labs να ήταν...

IMG_20250922_010702.jpg

IMG_20250922_002922.jpg

Θα φύγουν αυτά και θα μπουν πιο "συνετά" ώστε να συμβαδίζουν, -αν μη τι άλλο- με την κατηγορία του ενισχυτή...

Αυτό το δεματικό πάντα μου άρεσε και θα το κρατήσω καβάτζα..

IMG_20250922_003217.jpg

Έχει κάποια στοιχεία ο ενισχυτής που δείχνει την προσοχή στην λεπτομέρεια που έδινε η Sansui τα χρόνια εκείνα..

Όπως για παράδειγμα οι βίδες στο καπάκι του..

IMG_20250922_003355.jpg

Είναι κανονικό μετρικό σπείρωμα, κάτι που μετά δεν το έβλεπες σε φτηνά μηχανήματα..

Για περιορισμό του κόστους άρχισαν και συνεχίζουν να βάζουν λαμαρινόβιδες που ανοίγουν "βόλτα" όταν βιδώνουν σε απλή τρύπα...

Πόσο μου κακοφαινόταν όταν τις έβλεπα...
Είχα "καλομάθει" από τον Sansui .....

Αυτόν τον βιασμό στα καλώδια των ρευμάτων πάντως ποτέ δεν τον γούσταρα:

IMG_20250922_003526.jpg

Το ξεκ..λ..ζουν το καλώδιο!! ήμαρτον πια!!

Από αύριο θα αρχίσω όλες τις εργασίες αποκατάστασης...

IMG_20250922_003945.jpg

• Like
Reactions: dinos
Καλημέρα
Δεν είδα εχτές το εηλγραψες αλλά οι οδηγίες δόθηκαν και είναι φυσικά απόλυτα σωστές οπότε ακολούθησε τις και όλα θα πάνε καλά
Τώρα για το ποιο κανάλι έφτιαξες αν βάλεις το.πολυμετρο στην συνέχεια και μετρήσεις από τις μπορνρς προς το θετικό τις εξόδου κάθε καναλιού θα δεις ποιο έφτιαξες

• Like
Reactions: vlad66
Το Dremel χτες πήρε "φωτιά" , αλλά επειδή 1η φορά έκοψα μέταλλο με αυτό, έγιναν κάποιες ατσαλιές ευτυχώς μόνο στην πίσω όψη του πάνελ..

Και σήμερα έπρεπε να διορθωθούν

IMG_20250923_172200.jpg

IMG_20250923_192113.jpg

Το ψήσιμο του χρώματος που στέγνωνε ήδη μου επιτρέπει να βάλω υλικά, αλλά η ελαστική παρμπριζόκολλα θέλει 12 ώρες ησυχίας..

IMG_20250923_200010.jpg

Δεν έχω Μ3 μαύρες φρεζάτες αλλενόβιδες για το iec στο κατάλληλο μήκος και πρέπει να αγοράσω..

Αύριο θα μπει και αυτό.. στην λαμαρίνα πέρασα σπείρωμα αλλά θα μπει και κόντρα παξιμάδι για περαιτέρω ασφάλεια.

• Like
Reactions: Λάκης
θα παει για την επομενη επισκευη η κατασκευη
Πολύ σωστά!
σε τι κατασταση ειναι τωρα ο ενισχυτης;

Σε αυτή :

IMG_20250926_212618.jpg

Λυμένος στο πίσω πάνελ, βάζω μια τάξη στο καλωδιομάνι,
Αυτά τα μαύρα που κρέμονται (παλιά δικά μου) θα φύγουν και στην θέση τους θα μπουν kimber TC,

IMG_20250926_212640.jpg

Τα υπόλοιπα είναι του εργοστασίου, ένα είχε κοπεί από την πλακέτα του (πιθανόν γι'αυτό το βουητό στο phono), γενικά τα αποκόλλησα και ξανά κόλλησα περνώντας και θερμοσυστελλόμενα, όλες οι κολλήσεις ένα φρεσκάρισμα και καθάρισμα στις πλακέτες και τα υλικά..

Στις συνδέσεις των βυσμάτων για τα ηχεία, θα φύγουν οι αλουμινένιες λάμες του εργοστασίου γιατί δεν βολεύουν καθόλου με τις after market μπόρνες.
Ούτε με τις τύπου WBT που είχα βάλει, ούτε με αυτές που θα μπουν..

IMG_20250926_212802.jpg

Δεν βάζω κάτι "φαντεζί" εκεί, ( όπως το Kimber στην είσοδο), θα βάλω κάτι ταπεινό που όμως θα κάνει καλά την δουλειά του...
Φαίνεται στην φωτογραφία τι είναι......

Στη θεση σου , απο τις μπορνες στη πλακετα θα εβαζα μονοκλωνο 18-16 awg.

Last edited:
Στη θεση σου , απο τις μπορνες στη πλακετα θα εβαζα μονοκλωνο 18-16 awg.

βάζω μονόκλωνο αγωγό πάχους 2,17mm* ο οποίος θέλει τρόχισμα για να μπει στην τρύπα της πλακέτας, αλλιώς δεν χωράει..

δεν ξέρω σε τι awg αντιστοιχεί..

(*) είναι από ηλεκτρολογικό καλώδιο εγκατάστασης , αυτό που πωλείται σαν 4,5mm

Εδω ειναι κατι ξεκολλητο ;

View attachment 258340

άμα σου πω ότι και γω το ίδιο πρόσεξα όταν είδα την φωτογραφία στην οθόνη του λάπτοπ ;;

σε λίγο που θα πάω μέσα θα το κοιτάξω...

Edit
Όχι δεν είναι ξεκόλλητο, η σκιά μας ξεγελάει..
Λίγο καλάι δεν θα ήταν κακό, όπως και το "κούρεμα" στα μακριά ποδαράκια.
(Είναι από πυκνωτή που είχα αλλάξει κάποτε.. ίσως να τους έχω αλλάξει όλους)

IMG_20250927_193914.jpg

Είδα και άλλη μία "ατελή" κόλληση, πάλι από αλλαγμένο πυκνωτή:

IMG_20250927_193934.jpg

Θα τα "μαζέψω" όλα αυτά...
Την εποχή εκείνη έκανα αυτές τις "δουλειές" στο τραπέζι της κουζίνας μας...
Δεν υπήρχε εργαστήρι που όταν πρέπει να σταματήσεις τα παρατάς όλα όπως έχουν και κανείς δεν θα ενοχληθεί...
Στο εργαστήρι μόνο κανά γατί αν μπει στην ζούλα για να κλέψει μικρό νούμερο θερμοσ/νο για να το μασουλήσει ...

Last edited:
  • Like
Reactions: AUDIOLYTIC
Τα εξειδικευμένα προϊόντα κάνουν καλύτερη δουλειά μερικές φορές...

IMG_20250927_201248.jpg

Αυτό εδώ (που με έτσουξε η τιμή του) καθαρίζει καλύτερα και από την βενζίνη και από το καθαρό οινόπνευμα το παλιό (και νέο) flux
Έχει και σκληρό βουρτσάκι και φαίνεται ότι κάτι ήξεραν αυτοί που το δίνουν μαζί με το υγρό...

Το ίδιο το βουρτσάκι θέλει καλό καθάρισμα μετά, -αλλιώς κολλάει πολύ στα δάκτυλα- και επειδή το υγρό στο δοχείο είναι πολύ ακριβό, το ρίχνω στο άδειο δοχείο της φωτογραφίας παρακάτω:

IMG_20250927_202849.jpg

Άδειο εννοώ από βιταμίνες.. λίγη αμόλυβδη βενζίνη και χτύπημα λίγη ώρα σαν φραπέ...

Χμ... τώρα το ανακάλυψα αυτό:

IMG_20250927_203617.jpg

Last edited:
βάζω μονόκλωνο αγωγό πάχους 2,17mm* ο οποίος θέλει τρόχισμα για να μπει στην τρύπα της πλακέτας, αλλιώς δεν χωράει..

δεν ξέρω σε τι awg αντιστοιχεί..

(*) είναι από ηλεκτρολογικό καλώδιο εγκατάστασης , αυτό που πωλείται σαν 4,5mm
2,17 διαμετρο , ειναι περιπου 3.7 sq.mm , μεταξυ 12 & 11 awg.
Καπως υπερβολικο νομιζω.

2,17 διαμετρο , ειναι περιπου 3.7 sq.mm , μεταξυ 12 & 11 awg.
Καπως υπερβολικο νομιζω.

και γω το βρίσκω λίγο υπερβολικό και δεν ξέρω αν θα μπορέσει να "αγκαλιάσει" το αξονάκι της μπόρνας τελικά.. (αργότερα θα δείξω τι εννοώ και πως θα ήθελα να γίνει...)

γιατί όμως πήρα αυτή την διάμετρο αγωγού ;;

γιατί χτες αργά το απόγευμα μόνο το Leroy ήταν σίγουρα ανοιχτό για να αγοράσω μονόκλωνο ηλεκτρολογικό καλώδιο.. ήθελα την μικρότερη διάμετρο (των 2,5μμ) αλλά ο πωλητής μου είπε ότι στα 2,5μμ δεν σπάει κουλούρα.. είχε να μου δώσει "χύμα" μόνο στα 4,5μμ.

τι να την κάνω ολόκληρη κουλούρα στα 2,5μμ όταν στο σύνολο θέλω κάποια εκατοστά ;;
είχε και πάνω από 30€ !

πήρα 2 μονόμετρα στα 4,5μμ και έδωσα κάτι παραπάνω από 1€ :LOL:

ούτε μπορούσα σήμερα να πάρω τους δρόμους για να βρω μονόκλωνο 2,5άρι... το πρόγραμα από νωρίς είχε επίσκεψη με φίλους στον @analog-jimaras και μετά φαγητό..
μετά τα γνωστά... Σαββατόβραδο στο εργαστήρι......

• Like
Reactions: AUDIOLYTIC
και γω το βρίσκω λίγο υπερβολικό και δεν ξέρω αν θα μπορέσει να "αγκαλιάσει" το αξονάκι της μπόρνας τελικά.. (αργότερα θα δείξω τι εννοώ και πως θα ήθελα να γίνει...)

γιατί όμως πήρα αυτή την διάμετρο αγωγού ;;

γιατί χτες αργά το απόγευμα μμονόκλωνο 2,5άρι...όνο το Leroy ήταν σίγουρα ανοιχτό για να αγοράσω μονόκλωνο ηλεκτρολογικό καλώδιο.. ήθελα την μικρότερη διάμετρο (των 2,5μμ) αλλά ο πωλητής μου είπε ότι στα 2,5μμ δεν σπάει κουλούρα.. είχε να μου δώσει "χύμα" μόνο στα 4,5μμ.

τι να την κάνω ολόκληρη κουλούρα στα 2,5μμ όταν στο σύνολο θέλω κάποια εκατοστά ;;
είχε και πάνω από 30€ !

πήρα 2 μονόμετρα στα 4,5μμ και έδωσα κάτι παραπάνω από 1€ :LOL:

ούτε μπορούσα σήμερα να πάρω τους δρόμους για να βρω μονόκλωνο 2,5άρι... το πρόγραμα από νωρίς είχε επίσκεψη με φίλους στον @analog-jimaras και μετά φαγητό..
μετά τα γνωστά... Σαββατόβραδο στο εργαστήρι......
Άσχημα πέρασες? μονόκλωνο 2,5άρι... απο δευτερα

Άσχημα πέρασες? μονόκλωνο 2,5άρι... απο δευτερα
πολύ ωραία πέρασα !!

αύριο ο ενισχυτής πρέπει να είναι δεμένος.. ποιά Δευτέρα....

αν με τίποτα δεν μπαίνει το 4,5 θα του βάλω τα τελευταία ρετάλια από το kimber TC

Πολλά τα ζόρια εκεί πίσω..

Στα RCA , αυτή η πλακέτα

IMG_20250928_004227.jpg

πρέπει να μπει εκεί μέσα:

IMG_20250928_004248.jpg

Τα καλώδια του εργοστασίου κόβονται συνέχεια από την ρίζα, ίσως λόγω ηλικίας...
Δεν είναι ότι δεν έχω να αγοράσω καλούς αγωγούς.. είναι ότι δεν θέλω να το παρακάνω στις αλλαγές...
Θέλω να κρατήσει ο ενισχυτής κάτι από τον "χαρακτήρα" του.
Γι'αυτό δεν αλλάζω τις διόδους του με Schottky πχ...

Ένα ποτενσιόμετρο έντασης, μια μικρή αύξηση στους πυκνωτές εξομάλυνσης, μερικά βύσματα rca , οι μπόρνες για τα ηχεία και ένα iec για αποσπώμενο τριπολικό καλώδιο ρεύματος είναι οι "αναβαθμίσεις" που στην ουσία δέχτηκε το μηχάνημα..
(Δεν νομίζω να ξέχασα κάτι)

Όλα τα άλλα είναι επισκευές που αφορούν ζημιές.
Μέχρι και η αλλαγή του ρελέ έγινε γιατί κολλούσε ο δικός του.

Καθυστερώ γιατί βλέπω κάποια "κακώς κείμενα" από το εργοστάσιο και τα διορθώνω..
Όπως για παράδειγμα εδώ:

IMG_20250928_125258.jpg

Τι και αν είναι Litz ο αγωγός του πηνίου, είναι επικίνδυνα κοντά το ποδαράκι της αντίστασης και ο χρυσαφί πυκνωτής ( ;; ) κολλητά και στην αντίσταση και στο δικό μου "άγκιστρο" για το ηχείο..

Του πέρασα θ/σ και τον "ξάπλωσα" κάτω από την αντίσταση :

IMG_20250928_130114.jpg

IMG_20250928_130132.jpg

η αντίσταση όπως προσέξατε γύρισε ανάποδα γιατί έτσι βολεύουν καλύτερα τα ποδαράκια της.. τα πέρασα και αυτά με θ/σ

Last edited:
Μέχρι τα ρεύματα έφτασα σήμερα..

Όλες οι συνδέσεις είναι με κως πια και όχι κολλητά.

IMG_20250928_171910.jpg

Ακόμα και στις παροχές 230

IMG_20250928_172214.jpg

Εξαιρείται ο voltage selector γιατί έχει βίδες.

Έτσι αν χρειαστεί να βγει το πάνελ, δεν θα χρειαστώ κολλητήρι εκεί.

Στο τέλος θα δεθούν όλα με δεματικά

IMG_20250928_172102.jpg

Εννοείται ότι στην απέναντι πλευρά οι αγωγοί κολλήθηκαν και "καπακώθηκαν"

IMG_20250928_171939.jpg

Στο τέλος θα καπακώσω και τα διπλανά ρεύματα.

Το iec μπήκε έτσι :

IMG_20250928_172029.jpg

Συνδέθηκαν και οι μπόρνες τελικά..

Όμως το Α ζεύγος δεν πήρε τα ηλεκτρολογικά των 4,5μμ

Αστόχησα για 2-3 χιλιοστά στους υπολογισμούς μου με το "άγκιστρο" και δεν είχα δυνάμεις να φτιάξω νέα και μάλιστα 4

IMG_20250929_024305.jpg

Ευτυχώς είχα φτιάξει μόνο ένα δείγμα..

Πήγα στην εύκολη λύση των Kimber TC

Ένας αγωγός με το τεφλόν του (και θ/σ από πάνω) για κάθε μπόρνα..

Εύκολη σχετικά δουλειά, είμαι περίεργος αν θα έχει ηχητική διαφορά το Α ζεύγος με το Β

IMG_20250929_024505.jpg

Μένουν οι συνδέσεις των RCA , οι οποίες έτσι όπως είναι εκεί είναι μεγάλο μανίκι...

Το πίσω πάνελ οπτικά είναι έτοιμο στην ουσία..

Καλό μου φαίνεται.. λιγότερο "κραυγαλέο" σε σχέση με πριν, πιο όμορφο και πιο "σοφιστικέ" σε σχέση με την εργοστασιακή κατάσταση.

IMG_20250929_024834.jpg

IMG_20250929_024924.jpg