Βοήθεια σε επισκευή παλιού ενισχυτή SANSUI AU-D33

Αποφάσισα να μην καταργήσω τον ανεμιστήρα, άσχετα αν δεν θα χρησιμοποιηθεί ποτέ..

Switched σύνδεση, κάνω τράκα ρεύμα από τις βάσεις πίσω από τον κεντρικό διακόπτη..

Μικρό κονεκτοράκι θα συνδέει και αποσυνδέει τα καλώδια του ανεμιστήρα, ο οποίος είναι προσαρμοσμένος στο καπάκι

IMG_20250929_031115.jpg

IMG_20250929_031240.jpg

Θα φάει ένα καλό καθάρισμα από τις ασπρίλες που βλέπουμε και θα πάρει το αντίστοιχο κονεκτοράκι στα καλώδια του..

Προσέξατε τις γρίλιες του εξαερισμού στο καπάκι;;

Καμία σχέση με τις απλές "τρύπες" που βλέπουμε ακόμα και σε πολύ ακριβά μηχανήματα του σήμερα..

IMG_20250929_032350.jpg

Όπως και οι βίδες με το σπείρωμα (που σχολίασα νωρίτερα) , έτσι και εδώ έχουμε ένα δείγμα της εξαιρετικής κατασκευής του ενισχυτή

IMG_20250929_032320.jpg

Αν δηλαδή η Sansui έδινε τέτοια σημασία στα μικρά μοντέλα της όπως αυτό, τι έκανε στα μεγάλα της και πανάκριβα ;;;;

• Like
Reactions: #@george@#
Τελικά τα RCA φαίνεται να είναι το δυσκολότερο κομμάτι και τίποτα δεν μου λέει ότι όλα θα πάνε καλά, κανένα καλώδιο δεν θα κοπεί κλπ....

Για την ακρίβεια, μετά την σύνδεση στα καλώδια του phono έβαλα ακουστικά για να δω αν υπάρχει ο προηγούμενος βόμβος..
Δυστυχώς υπάρχει.

Ίσως επειδή το τμήμα δεν έχει ακόμα γειωθεί;;

Όπως και να'χει θα το δω αργότερα αυτό..

Τώρα τραβάω ένα από τα δυσκολότερα ζόρια που θυμάμαι ποτέ....

Για να μην λύσω όλο το πάνελ ξανά, δοκιμάζω κάτι εντελώς ανορθόδοξο

IMG_20250929_114102.jpg

IMG_20250929_120441.jpg

Ελπίζω από τις φωτογραφίες να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται.....

Προσέξατε τις γρίλιες του εξαερισμού στο καπάκι;;

Καμία σχέση με τις απλές "τρύπες" που βλέπουμε ακόμα και σε πολύ ακριβά μηχανήματα του σήμερα..

View attachment 258457

Όπως και οι βίδες με το σπείρωμα (που σχολίασα νωρίτερα) , έτσι και εδώ έχουμε ένα δείγμα της εξαιρετικής κατασκευής του ενισχυτή

View attachment 258458

Αν δηλαδή η Sansui έδινε τέτοια σημασία στα μικρά μοντέλα της όπως αυτό, τι έκανε στα μεγάλα της και πανάκριβα ;;;;
Αυτή η σειρά ήταν εξαιρετική ως ηλεκτρονική σχεδίαση. Ο "ΗΧΟΣ" στο τεύχος Νοε 82 έβγαζε τον D 22 πρώτο σε συγκριτικό τεστ.

Last edited:
Αυτή η σειρά ήταν εξαιρετική ως ηλεκτρονική σχεδίαση. Ο "ΗΧΟΣ" στο τεύχος Νοε 82 έβγαζε τον D 22 πρώτο σε συγκριτικό τεστ.

το έχω το τεύχος από τότε.. πολύ πιθανό να πήρα τον D 33 επηρεασμένος από το συγκριτικό τεστ (ήταν το 1985)

φυσικά συμφωνώ με τα γραφόμενα του Σάκη Π. , άλλωστε φαίνεται από τις πολλές φωτογραφίες μου η δομή του ενισχυτή εσωτερικά..

βέβαια ο πολύ μεγαλύτερος D 11 είναι χάρμα οφθαλμών ειδικά "έξω".. αλλά όλοι οι μεγάλοι ολοκληρωμένοι της Sansui ήταν χάρμα..

κακά τα ψέματα, δεν έπρεπε να αλλάξω τα rca.. τώρα θα μου φύγει η ψυχή με αυτά για να μην βάλω ξανά τα εργοστασιακά που κάπου εδώ τα έχω...

Αν μπορούν να μπουν τα εργοστασιακά, γιατί όχι; Αν πάλι νομίζεις ότι θα σε τρώει το να μη βάλεις τα επίχρυσα, ε, η ταλαιπωρία θα είναι προσωρινή. Πάντως δεν νομίζω ότι τα γαλβανισμένα υστερούν σε αγωγιμότητα ή αντοχή σε οξείδωση.
Εύχομαι η οδύσσεια να περατωθεί αισίως!

• Like
Reactions: vlad66
Εύχομαι η οδύσσεια να περατωθεί αισίως!
Σε καταλαβαινω, αλλα μη στεναχωριεσαι.
Ο Βλαδιμηρος μολις τελειωσει αυτη την Οδυσσεια (αρ. 43) , εχει ηδη στο μυαλο τις επομενες 3-4 τουλαχιστον.
Αυτος παιδι μου, αν δεν "οδυσσεύει" θα αρρωστησει.......... :ROFLMAO:

• Haha
Σε καταλαβαινω, αλλα μη στεναχωριεσαι.
Ο Βλαδιμηρος μολις τελειωσει αυτη την Οδυσσεια (αρ. 43) , εχει ηδη στο μυαλο τις επομενες 3-4 τουλαχιστον.
Αυτος παιδι μου, αν δεν "οδυσσεύει" θα αρρωστησει.......... :ROFLMAO:
Πόσο δίκιο έχεις!!!

Μόλις τελειώσω τον sansui θα πιάσω τον τελικό μου για το τελευταίο στάδιο αναβάθμισης.

Εκεί η αναβάθμιση είναι πραγματική και όχι .."αναβάθμιση"

Σφήνα η αλλαγή του ποτ στον προενισχυτή που ακόμα το περιμένω....
(Και στον προ η διαφορά έβγαλε μάτια)

Στα άμεσα σχέδια και η επισκευή του cdp μου (τουλάχιστον η προσπάθεια επισκευής του)..

Και όταν ξεμπερδέψω από τα ηλεκτρονικά, σειρά έχει το πικάπ που εκεί πρόκειται για πραγματική Οδύσσεια
Το Technics εννοώ φυσικά, το Thorens το φτιάχνω σε 1-2 βδομάδες αν πάρω τον πλίνθο στα χέρια μου...

Πολύ σωστά!

Σε αυτή :

View attachment 258326

Λυμένος στο πίσω πάνελ, βάζω μια τάξη στο καλωδιομάνι,
Αυτά τα μαύρα που κρέμονται (παλιά δικά μου) θα φύγουν και στην θέση τους θα μπουν kimber TC,

View attachment 258327

Τα υπόλοιπα είναι του εργοστασίου, ένα είχε κοπεί από την πλακέτα του (πιθανόν γι'αυτό το βουητό στο phono), γενικά τα αποκόλλησα και ξανά κόλλησα περνώντας και θερμοσυστελλόμενα, όλες οι κολλήσεις ένα φρεσκάρισμα και καθάρισμα στις πλακέτες και τα υλικά..

Στις συνδέσεις των βυσμάτων για τα ηχεία, θα φύγουν οι αλουμινένιες λάμες του εργοστασίου γιατί δεν βολεύουν καθόλου με τις after market μπόρνες.
Ούτε με τις τύπου WBT που είχα βάλει, ούτε με αυτές που θα μπουν..

View attachment 258328

Δεν βάζω κάτι "φαντεζί" εκεί, ( όπως το Kimber στην είσοδο), θα βάλω κάτι ταπεινό που όμως θα κάνει καλά την δουλειά του...
Φαίνεται στην φωτογραφία τι είναι......
Και καπου εδω μεσα στο ηλεκτρονικο δασος αν κοιταξουμε προσεκτικα θα δουμε κι εναν ενισχυτη.

• Like
Το πόσα διαφορετικά εργαλεία χρησιμοποίησα για να βιδώσω τα βύσματα, μόνο εγώ το ξέρω...

IMG_20250929_220643.jpg

Ένα από αυτά παίζει να μην το είχα χρησιμοποιήσει ποτέ και ας έχει δεκαετίες στην πλάτη του...

Δεν γινόταν να μην "πέσει" Loctite 243 στο σπείρωμα.. δεν ένιωσα ότι τερμάτισε το παξιμάδι.. και πως να το "νιώσω" ;;
Ούτε γερμανικό μπαίνει άνετα εκεί, ούτε καρυδάκι, ούτε νορμάλ μυτοτσίμπιδο , για γαλλικό κλπ, ούτε λόγος....

Συνδυασμός εργαλείων μπρος - πίσω, με ένα κυρτό σαν μυτοτσίμπιδο και λίγο το ένα λίγο το άλλο, ας πούμε ότι έσφιξε και το 2ο RCA...

Θέλω να είναι και παράλληλα τα εξάγωνα και όχι τσάτρα πάτρα...

IMG_20250929_222049.jpg

Και η τρυπούλα αυτή θα καλυφθεί..

Στον τροχό θα κοντύνει η μπομπέ αλλενόβιδα, η μία από τις 4 που δεν κάνουν καμία απολύτως δουλειά παρά να κρύβουν τρύπες....

Οκ, τυπικά αυτή και η από πάνω της κρατάνε το μεταλλικό πλαίσιο με τα RCA.. αλλά αυτό το κάνουν και τα ίδια τα RCA και είναι 6
Τι να μας πουν 2 βιδούλες Μ3...

IMG_20250929_222402.jpg

(οι έχοντες μηχανολογικές/μηχανουργικές γνώσεις, ξέρουν γιατί το παξιμάδι είναι πάνω στην βίδα πριν το τρόχισμα.. οι μη έχοντες, θα το καταλάβουν και όταν έρθει η ώρα να κάνουν κάτι ανάλογο, δεν θα την πατήσουν....) ;)

Last edited:
Επιτέλους τελείωσα τα RCA..
Μόνο οπτικός έλεγχος για κομμένα καλώδια ή σπασμένα υλικά..

IMG_20250929_234424.jpg

Ακροδέκτης από πολύμετρο δεν μπαίνει εκεί μέσα που να χτυπιέσαι...

Το πιο παράξενο εργαλείο που έφτιαξα για να βοηθήσει το έργο :

IMG_20250929_235455.jpg

Ξυλάκι από παγωτό φαγωμένο στους καύσωνες..

Τροχισμένο μισό δευτερόλεπτο στον τροχό για να σπρώχνει τα δύσκαμπτα kimber TC με το Τεφλόν τους εκεί που δεν χωράει να μπει ούτε το μικρό δακτυλάκι μου...

Κάποτε (σε κάποιο ανάλογο καψόνι) είχα γράψει για τα ξυλάκια , να μην τα πετάτε... :LOL:

Α..ναι.. και για μικροκολλήσεις είναι ιδανικό σαν βάση... ;)

Εννοείται ότι μπήκε ξανά στην πρίζα για να ακούσω τυχόν βόμβους από τα ακουστικά..

Όπως και στην 1η δοκιμή, οι line είναι τάφος, η phono όχι..

Όμως δεν στεναχωρήθηκα.. χτες βούιζαν όλα, μάλλον κάποιο kimber ακουμπούσε εκεί που δεν έπρεπε αφού ήταν στον αέρα μέσα στο "πλαίσιο"..

Στο phono η γνωστή συμπεριφορά όταν τίποτα δεν φαίνεται λάθος, αλλά το βουητό να χαλάει κόσμο...

Περνάς το χέρι σου από καλώδιο, ΒΟΥ!!!
Το περνάς από άλλο, ΖΟΥΟΥ....
Ακουμπάς κάποιο άλλο, ΒΟΥΖΟΥΙΟΥ.....

Ώσπου έπιασα αυτή την σκουριασμένη λαμαρίνα :

IMG_20250930_000519.jpg

Κάτι άλλαξε, την πίεσα στο σασί, τέρμα ο θόρυβος!!

Την έβγαλα εντελώς, χαμός στο ίσιωμα !!

IMG_20250930_000550.jpg

Εδώ είσαι πουλάκι μου...

Βάλτε και ότι όλες οι βίδες στο πίσω πάνελ είναι λάσκα μήπως χρειαζόταν για τίποτα μπόσικα, να η αιτία.

Η λαμαρίνα θα καθαριστεί και μήπως στο σημείο επαφής με το σασί πρέπει να μπει κάτι που να βοηθήσει την αγωγιμότητα;;;

Κάνα γράσο λιθίου για παράδειγμα;;;

Για πέστε καμιά ιδέα.....

Η ευαισθησία εισοδου γενικά στις πλακέτες phono είναι μερικά mv και έχουν συνήθως έξοδο 100- 150 mv.
Για αυτό τοποθετούνται κοντά στην είσοδο
και προστατεύονται από τα υπόλοιπα μαγνητικά πεδία με μια λαμαρίνα σαν κλωβό.
Τα καλώδια τους είναι σχεδόν πάντα θωρακισμένα με μπλεντάζ και η λαμαρίνα
είναι γειωμένη στο σασί.
Αν κάτι έχει ξεκολλήσει η λαμαρίνα δεν
κάνει επαφή με το σασί έχουμε βόμβους.
Όπως σωστα γράφτηκε ξυσε την λαμαρίνα
βιδωσε την σφικτά και έλεγξε τα μπλεντάζ
του phono stage in και out με ένα ωμόμετρο
Και συγχαρητήρια για την υπομονή σου!!

Περνάς το χέρι σου από καλώδιο, ΒΟΥ!!!
Το περνάς από άλλο, ΖΟΥΟΥ....
Ακουμπάς κάποιο άλλο, ΒΟΥΖΟΥΙΟΥ.....

Ώσπου έπιασα αυτή την σκουριασμένη λαμαρίνα :
Απολύτως φυσιολογικό το φαινόμενο, καθώς κινούμαστε μέσα σε μια θάλασσα ραδιοκυμάτων, με το σώμα μας να λειτουργεί ως κεραία η ανακλαστήρας. Ακουμπώντας το σασσί του ενισχυτή
τα ραδιοκύματα γειώθηκαν. Το φαινόμενο θα εξαφανιστεί όταν βιδωθεί και το καπάκι, οπότε θα δημιουργηθεί ο κλωβός Φαρανταίυ.

• Like
Σωστά τα λέτε παιδιά, αλλά έχω την εντύπωση ότι ο θόρυβος (βόμβος) είναι υπερβολικός και πρέπει να υπάρχει περαιτέρω πρόβλημα..

Καταρχάς και ένα μικρό κούνημα στο πλακετάκι άλλαζε τον θόρυβο και οι υποψίες μου πήγαν στα παλιά εργοστασιακά καλώδια..

Αποφάσισα να τα ξηλώσω μες τη νύχτα, αφού θυμήθηκα ότι έχω τα κατάλληλα για την αλλαγή - και πολύ καλύτερα μάλιστα - χάρη σε πολύ φίλο που κάποτε μου έστειλε ένα ζευγάρι ατερμάτιστο..

Φυσικά είναι θωρακισμένα, πιο λεπτά σε συνολικό πάχος, πολύ πιο εύκαμπτα και με ποιότητα αγωγών μίλια μακριά..
Από τον επαγγελματικό χώρο, ίσως να μην μου επιτρέπεται να πω περισσότερα.. αν μου επιτραπεί, θα πω ποιά είναι.

Ας δούμε πως έγιναν κάποια strands από το εργοστασιακό

IMG_20251001_122503.jpg

Κόβονται από την πίεση στην προσπάθεια να μπει το πλακετάκι στην θέση του.

Η διαφορά τους :

IMG_20251001_014353.jpg

Φυσικά δεν τσιγκουνεύτηκα το μήκος για να έχω καλύτερη ελευθερία κινήσεων.

Πάλι έξω λοιπόν και πάμε από την αρχή...

IMG_20251001_014204.jpg

• Like
Reactions: AUDIOLYTIC
Πήγαν όλα κατ ευχήν;;;

Μπα... που τέτοια τύχη....

Τα δύσκαμπτα TC με το (αναγκαστικά) μεγαλύτερο μήκος δυσκολεύουν πολύ την δουλειά...

1ο "μπαμ"

IMG_20251001_015420.jpg

Οκ, δεν κόπηκε, απλά "σηκώθηκε"..

Λογικά αν μπει στην σωστή θέση ο αγωγός και δεν κοπεί το τυπωμένο, δεν θα υπάρχει πρόβλημα.

IMG_20251001_015726.jpg

IMG_20251001_015934.jpg

Στο πολύμετρο δείχνει οκ..

Μετά (στην προσπάθεια να μπει η πλακέτα με τα καλώδια στην θέση της), το 2ο "μπαμ" που δεν μου άρεσε καθόλου...

IMG_20251001_022416.jpg

Για να ξηλωθεί το TC από το RCA σημαίνει ότι τα ζόρια είναι υπερβολικά.

Όχι, δεν υπάρχει περίπτωση ψυχρής κόλλησης.. μακάρι να ήταν.

Περνάω θ/σ τα νέα καλώδια για να μην τραυματιστεί κάποιο με το κολλητήρι και αφήνω το θ/σ έτσι όπως έχει, χωρίς να το ζεστάνω.. "απείραχτο" έχει καλύτερη ελαστικότητα (έχω την εντύπωση)

IMG_20251001_022851.jpg

Και μετά, ......

..... μετά ήρθε το μεγάλο ΜΠΑΜ !!!

IMG_20251001_025839.jpg

Δίπλα από το τυπωμένο που είχε σηκωθεί....

Ότι βλέπετε βλέπω... μάλιστα η φωτογραφία είναι μεγαλύτερη (σε οθόνη λάπτοπ) από την πραγματικότητα και βοηθάει καλύτερα να καταλάβω τι έγινε σε σχέση με τον γυμνό οφθαλμό.

Τι κάνω;;;

Προς το παρόν τίποτα.. το κοιτάω και απλά σκέφτομαι...

(Να πάω στην δουλειά ή να πάρω άδεια από την σημαία σήμερα) ;;;;

Σε πολύ μικρά κομμάτια φεύγει το τυπωμένο γύρω από τον αγωγό

IMG_20251001_134707.jpg

Η πίεση το ξήλωσε.. στάνταρ αυτό.

IMG_20251001_134816.jpg

Υπάρχει ένα καθαρό σημείο αμέσως μετά, όπου εκεί μπορώ να ρίξω μια γέφυρα και να συνεχίσω τον αγώνα...

IMG_20251001_135020~2.jpg

Το πολύμετρο συμφωνεί..

• Like
Reactions: AUDIOLYTIC