Βοήθεια σε επισκευή παλιού ενισχυτή SANSUI AU-D33

Πολύ σκληρά καλώδια τα οποία δεν κάνουν για εσωτερική καλωδίωση και κυρίως όταν είναι τόσο στριμωχμένα
Είναι και τα τυπωμένα παλιά και ευαίσθητα οπότε έχει αυτό το αποτέλεσμα

• Like
Reactions: vlad66
Πολύ σκληρά καλώδια τα οποία δεν κάνουν για εσωτερική καλωδίωση και κυρίως όταν είναι τόσο στριμωχμένα
Είναι και τα τυπωμένα παλιά και ευαίσθητα οπότε έχει αυτό το αποτέλεσμα

Έτσι είναι.. αλλά αυτά (τα TC) είναι καταπληκτικά σε ήχο.

Το είδα στον τελικό μου στην ίδια ακριβώς θέση αλλά και από τα ισχύος στις μπόρνες εξόδου.

Έχω "μουλαρώσει" .. δεν νοείται να μην τα καταφέρω !!

Το κακό είναι ότι δεν έχω αρκετό χρόνο αυτή την εβδομάδα λόγω κακού ωραρίου στην δουλειά.

Επίσης θα τσεκάρω και τα υλικά στην πλακέτα του phono γιατί έχω υποψίες..
Ευκαιρία να δουλέψει το νέο μαραφέτι...

οκ μπορει να δινουν καλο ηχο αλλα εδω εχουν κακο αποτελεσμα εφοσον καταστρεφουν το τυπωμενο ,επισης ειναι πολυ μικρη η αποσταση οποτε προσωπικη μου αποψη ειναι οτι μαλλον αδικα ταλαιπωρησε

Χτες τελείωσα την ταλαιπωρία και έκανα κάποιους ελέγχους σε διάφορους πυκνωτές του phono με το tester..
Όλοι οι ηλεκτρολυτικοί και οι ασημί (που πάλι δεν θυμάμαι πως λέγονται), είναι οκ.

Σήμερα σύνδεσα τα δικά μου λεπτά καλώδια, άκουσα τον βόμβο στο phono και από περιέργεια πέρασα την λαμαρίνα..
Έκανε κάτι περίεργα νούμερα, τσαντίστηκα και του έβαλα τα καπάκια..
Το κάτω με τα πόδια κανονικά με όλες τις βίδες, το πάνω από μία σε κάθε πλευρά..

Ο βόμβος σχεδόν stop.. αλλά με φύσημα..
Οι line νεκρική σιγή.

Με ακουστικά φυσικά.

Δίλημμα.. να τσεκάρω ρεύμα ηρεμίας ακολουθώντας τις οδηγίες του Ντίνου τώρα, ή να δώσω χρόνο στο μηχάνημα ;;

Γιατί δεν κάνω κάτι τρελό;; (λέω από μέσα μου).. αφού μια ζωή έτσι λειτουργώ...

Δεν άντεξα και έφερα από μέσα το S.M.S.L μου...

Θα του δώσω μουσικό σήμα εδώ και τώρα !!

Οι πληροφορίες:

Ένα παλιό apple χωρίς sim παρά με το WiFi του σπιτιού παίζει τις πλατφόρμες και δίνει με ΒΤ στο smsl το οποίο παραδίδει σήμα line από τις rca του..

Τώρα στον sansui..

IMG_20251003_014538_HDR.jpg

1η παρατήρηση, με πηγή συνδεδεμένη έχουν και οι line βόμβο.

2η παρατήρηση, όπως πάντα έτσι και τώρα ο ενισχυτής έχει crosstalk
(Ναι , από καινούργιος δηλαδή, αλλά και ποιός δεν είχε την εποχή εκείνη) ;;

3η παρατήρηση, ο ήχος από τα παλιά (αλλά αρκετά καλά) sen HD480 ήταν σχεδόν χάλι....

Είπα από μέσα μου "συνήθισα την τελειότητα* στο μεγάλο σύστημα και ζητάω πολλά από τον μικρό γεράκο" ;;;

(*) Τελειότητα σε θέμα ησυχίας πάνω απ' όλα, σε όλες τις πηγές.

Βάζω τα ακουστικά στο smsl που αυτή είναι η κύρια δουλειά του.. να οδηγάει ακουστικά..
Πολύ καλύτερος ήχος!
Οκ (λέω πάλι), λογικό...

Και μου έρχεται η φλασιά ...
Πως είναι "πατημένα" τα κουμπιά στον ενισχυτή που δεν έχει πρόσοψη και δεν θυμάμαι, ούτε ξέρω τι μου γίνεται;;;

Κοιτάω την πρόσοψη και βλέπω που είναι το tone defeat, το loudness και το ρδέλο το high filter που είναι σκέτη καταστροφή και δεν το χώνεψα ποτέ....

IMG_20251003_024603.jpg

Χα... tone ενεργοποιημένο και όχι defeat γι'αυτό άναβε το κίτρινο led..
Loudness εκτός, (καλό αυτό), αλλά το απαίσιο high filter ενεργοποιημένο..

Εκτός η τονικότητα, εκτός και το φίλτρο....

Και αρχίζω και δοκιμάζω τις εντάσεις στο smsl και στο apple..
Χωρίς φόβο σηκώνω αυτή του apple μέχρι το τέρμα και κρατάω αυτή του smsl στο 85 από το 99 που είναι το τέρμα του..

Τι έπαθε το smsl ;;;

Ακόμα τρώει φάπες ξεγυρισμένες και τρέχει να κρυφτεί !!!!

Αυτά είναι τα ωραία gadgets που πληρώνουμε σήμερα ;;;

Δηλαδή πόσα πρέπει να πληρώσεις για έναν ενισχυτή ακουστικών για να έχεις τον ίδιο ή καλύτερο ήχο από έναν μικρό sansui του 1985 ;;;

Υπόψη ότι το smsl νικάει οριακά την έξοδο των ακουστικών του προενισχυτή μου..
Νικούσε δλδ.. από τότε που του έκανα την αναβάθμιση δεν ξέρω τι κάνει με τα ακουστικά.. δεν θυμήθηκα ποτέ να τον δοκιμάσω...

Τελείωσε εκεί το παραμύθι ;;;

Όχι !
Έβαλα και το loudness στον sansui..
Το οποίο είναι έτσι όπως το θυμόμουν.. γλυκύτατο , αρκούντως "ευγενικό" , χωρίς να χαλάει τίποτα...

Οι φάπες έγιναν ροπαλιές !!

Μοιάζει να είναι για πέταμα το smsl c200 σε σχέση με τον Sansui AU-D33

Έτσι όπως το λέω !!
Χωρίς ίχνος υπερβολής !!

Πως δουλεύει το loudness όταν σηκωθεί η ένταση στο ποτενσιόμετρο;;
Σαν να παύει να υπάρχει.. άρα καλά θυμόμουν.. το Alps δουλεύει όπως το εργοστασιακό ποτ...
( Για τον Ντίνο η πληροφορία.. @dinos )

Τώρα στα θέματα των βόμβων και θορύβων...
Εκεί όντως ίσως να έχω μεγάλες απαιτήσεις "καλομαθημένος" από το σύστημα μου...
Ή ίσως να πρέπει να δουλέψει ο ενισχυτής για να έρθουν οι πυκνωτές του στα "ίσα" τους...

Φυσικά θα γίνουν όλες οι ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν και πιθανόν να στρώσουν πολλά πράγματα..
(Όχι δεν πιστεύω ότι το φύσημα στο phono θα φτιάξει.. δεν εννοώ τον βόμβο που είχα.. μιλάω για φύσημα)

Σκέφτομαι.. πότε να κάνω τις ρυθμίσεις;;
Θα ήθελα αφού τελειώσω με τις εξωτερικές δουλειές του ενισχυτή..
Πρόσοψη και το κάτω καπάκι που είναι χάλι μαύρο...

Το σίγουρο είναι ότι σε ηχεία θα συνδεθεί μετά τις ρυθμίσεις και ελέγχους στον φίλο Dim Dim

Όση ώρα γράφω το ποστ, τα ακουστικά είναι στα αφτιά μου και παίζουν φανκοτζαζιές χωρίς τελειωμό και χωρίς loudness..
Δεν χρειάζεται καν ενίσχυση στα άκρα του φάσματος...
ΟΥ να μου χαθείς C200 ....

IMG_20251003_020533.jpg

Καλημέρα
Πρώτα ρυθμίζουμε και μετά ακούμε και γκαζωνουμε ,ρύθμισε ρεύμα ηρεμίας και dv offset και αν μπορείς να έχεις πρόσβαση σε παλμογράφο να δεις αν είναι όλα καλά μετά την επισκευη

Γενικά θα ήμουν πολύ επιφυλακτικός στη χρήση παχιών καλωδίων και την συνακόλουθη μηχανική καταπόνηση των πλακετών,
στους παλιούς ενισχυτές και ιδιαίτερα των ιαπωνικών εκείνης της εποχής.
Συνήθως είναι πλακέτες βακελίτη με επικάλυψη μονωτικού και μέτρια πρόσφυση των χαλκολωρίδων,
ενώ με το χρόνο μάλλον γίνονται περισσότερο εύθραυστες. Από την άλλη η εργασία τους ήταν πολύ επιμελημένη.
Ήσαν πολύ καλά μελετημένοι, αλλά σε μεγάλο βαθμό είχαν custom εξαρτήματα, πολλά καλώδια και οικονομία στα υλικά
(π.χ άργησαν να υιοθετήσουν τις εποξικές πλακέτες και στα φτηνότερα μηχανήματα).
Γι' αυτό και αργούσαν να χαλάσουν αλλά η επισκευή τους είναι δύσκολη, κυρίως όσον αφορά την εξεύρεση ανταλλακτικών.

Καλημέρα
Πρώτα ρυθμίζουμε και μετά ακούμε και γκαζωνουμε ,ρύθμισε ρεύμα ηρεμίας και dv offset και αν μπορείς να έχεις πρόσβαση σε παλμογράφο να δεις αν είναι όλα καλά μετά την επισκευη

τι να γκαζώσω με τα ακουστικά ρε Τάκη ;;;
να μου φύγουν τα τύμπανα στα αφτιά ;;;

όλα θα τα ρυθμίσω και πρόσβαση σε παλμογράφο στο εργαστήρι του Dim Dim ;)

• Like
Reactions: takis
Γενικά θα ήμουν πολύ επιφυλακτικός στη χρήση παχιών καλωδίων και την συνακόλουθη μηχανική καταπόνηση των πλακετών,
αν εννοείς τα TC , είναι πολύ λεπτά σε πάχος.. (αφού είναι ρετάλια)

στους παλιούς ενισχυτές και ιδιαίτερα των ιαπωνικών εκείνης της εποχής.
Συνήθως είναι πλακέτες βακελίτη με επικάλυψη μονωτικού και μέτρια πρόσφυση των χαλκολωρίδων,
ενώ με το χρόνο μάλλον γίνονται περισσότερο εύθραυστες. Από την άλλη η εργασία τους ήταν πολύ επιμελημένη.
Ήσαν πολύ καλά μελετημένοι, αλλά σε μεγάλο βαθμό είχαν custom εξαρτήματα, πολλά καλώδια και οικονομία στα υλικά
(π.χ άργησαν να υιοθετήσουν τις εποξικές πλακέτες και στα φτηνότερα μηχανήματα).
Γι' αυτό και αργούσαν να χαλάσουν αλλά η επισκευή τους είναι δύσκολη, κυρίως όσον αφορά την εξεύρεση ανταλλακτικών.

το είπα αυτό αρκετές φορές... η αλλαγή των RCA ήταν από τις παλιές χαζομάρες.

τέλος πάντων έγιναν 1-2 μικρές ζημιές που διορθώθηκαν και στο τμήμα εκείνο όλα είναι καλά πια.

Οφείλω μια διόρθωση για το smsl

Λησμόνησα εντελώς το γεγονός ότι κρύο δεν παίρνει τα πόδια του !!

Σήμερα είχε καλύψει μεγάλο ποσοστό της απόστασης με τον ενισχυτή..

Έχει "ενέργεια" και "πνοή" και αν κάποιος προτιμά τον κλινικό ήχο μπορεί να το θεωρήσει καλύτερο του Sansui με το πλούσιο "ηχόχρωμα" και το ισχυρότερο μπάσο..

Το οποίο ηχόχρωμα είναι ακόμα καλύτερο από χτες αφού Μ/Σ και τρανζίστορς ισχύος έχουν ζεσταθεί και έχουν μια γλυκιά "θαλπωρή"

IMG_20251003_153932_HDR.jpg

τι να γκαζώσω με τα ακουστικά ρε Τάκη ;;;
να μου φύγουν τα τύμπανα στα αφτιά ;;;

όλα θα τα ρυθμίσω και πρόσβαση σε παλμογράφο στο εργαστήρι του Dim Dim ;)
ε δεν το καταλαβα ,ημουν και στην δουλεια οταν εγραφα

• Like
Πριν προχωρήσω στις "λαμαρινοδουλειές" ήθελα να βεβαιωθώ ότι από τα ηλεκτρονικά είμαι οκ..
(Εκτός των ρυθμίσεων φυσικά)

Το φύσημα στο phono με απασχολούσε δλδ...

Σύνδεσα τον ενισχυτή στο πικάπ μου τελικά..

IMG_20251004_195419.jpg

Και επιβεβαιώνεται ότι η σωστή δοκιμή θέλει σύνδεση με βραχίονα..
Μόλις συνδέθηκε ο βραχίονας και η γείωση, όλα ήταν ομαλά για τα χρόνια του και την κατηγορία του...

Δεν θα τον συγκρίνω με τα εξωτερικά μου phono, ούτε καν με το πιο φτηνό..

Η κεφαλή στον βραχίονα είναι ΜΜ , ενώ όταν απλά την άλλαξα με MC όλα χειροτέρεψαν όπως ήταν λογικό..

Δίσκο άκουσα μόνο με την ΜΜ ( jico sas MM1 )
1-2 τρακς δλδ

Στις line πάλι έχω ελαφρύ βόμβο όταν συνδεθεί πηγή

Στην προκειμένη περίπτωση το Tascam cd player

Οι 2 "special" με τις υπόλοιπες 2 tape που είναι απείραχτες δεν έχουν καμία διαφορά (τουλάχιστον στα ακουστικά) και φυσικά όλες έχουν τον βόμβο που προείπα..
Για τις line μιλάω, η phono είναι άλλο ξεχωριστό θέμα...

Ότι άκουσα, το άκουσα μόνο με ακουστικά.
Δεν σύνδεσα ηχεία.. Τάκη ακούς ;;;;

IMG_20251004_195448.jpg

Επειδή η μνήμη μου σε κάποια θέματα σε ότι αφορά τα παλιά χρόνια είναι καλή, θα έλεγα ότι ο ενισχυτής στους θορύβους είναι αυτός που ήταν..

Για να καταλάβετε, μέχρι και τα ακουστικά είναι από εκείνη την εποχή μαζί με ένα ζευγάρι HD 450 που τα άφησα στο πολυκάναλο της Νίκαιας....

Προχωράω ικανοποιημένος θα έλεγα, προσπαθώντας να πείσω τον εαυτό μου ότι δεν γίνεται να συναγωνιστεί σε τίποτα το σετ του προ-τελικού μου ....

• Like
Reactions: takis
Μιας και αποφάσισα να κρατήσω τον ανεμιστήρα στο καπάκι, είπα να τον στερεώσω σωστά και εύκολα.

IMG_20251005_012911.jpg

Με λαστιχένιους αποστάτες και με σπείρωμα στο αρκετά χοντρό πλαστικό από τις γρίλιες.
(οι αποστάτες χρειάζονται γιατί η φτερωτή φαίνεται να ακουμπάει στο αφρολέξ που έβαλα για δοκιμή δίπλα στο "στρίφωμα" που κρατάει το σύστημα με τις γρίλιες)

Σε 3 σημεία τα οποία είναι αρκετά.. το 4ο για να μην είναι στον αέρα, ίσως του προσαρμόσω κάποιο κολλητό λάστιχο.

Οι βίδες είναι Allen (Μ4) για να μην χρειάζονται φακιρικά στο βίδωμα.. το κλειδί περνάει άνετα από την πάνω τρύπα..

Η ροή του αέρα θα είναι από έξω προς τα μέσα και στη θέση αυτή (σύμφωνα με τους υπολογισμούς μου) , το fan θα είναι σε απόσταση αναπνοής από τον Μ/Σ

Από κάτω έχει καλώδια και "πάτωμα" χωρίς τρύπες.. άρα ο αέρας θα χτυπήσει Μ/Σ και ψύκτρα στα τρανζίστορς ισχύος και θα βγαίνει από τις πλαϊνές τρύπες, αλλά και της οροφής.

IMG_20251005_012944.jpg

Αν κάτι δεν ταιριάξει τελικά, θα τον βάλω ξανά στην προηγούμενη θέση

το fan έχει και σπείρωμα στο μεταλλικό σώμα του για γείωση.. κάτι που δεν είχα προσέξει πριν χρόνια και τώρα είναι έτοιμη να βιδωθεί πάνω του.

IMG_20251005_012944~2.jpg

Last edited:
Οι επιλογή γενικά στους ενισχυτές με phono
γίνεται στην είσοδο του προενισχυτή εντός σαν είσοδο line ευαισθησίας περίπου
στα 150mv, μέσω μεταγωγού που εμπλέκει
και την έξοδο του phono stage.
Δηλ. η phono μπαίνει σε σειρά, όταν επιλεχτεί.
Αν υπάρχει στις εισόδους line κάποιος μικρός
βόμβος αυτός θα προστεθεί στον θόρυβο
της phono.

• Like
Οι επιλογή γενικά στους ενισχυτές με phono
γίνεται στην είσοδο του προενισχυτή εντός σαν είσοδο line ευαισθησίας περίπου
στα 150mv, μέσω μεταγωγού που εμπλέκει
και την έξοδο του phono stage.
Δηλ. η phono μπαίνει σε σειρά, όταν επιλεχτεί.
Αν υπάρχει στις εισόδους line κάποιος μικρός
βόμβος αυτός θα προστεθεί στον θόρυβο
της phono.

υπάρχει λύση για να κοπεί ο βόμβος ;;

μήπως πρέπει να ελέγξω και να αλλάξω (αν χρειαστεί) τους πυκνωτές στο προενισχυτικό τμήμα ;;

Τα 4 πλαστικά και δίχρωμα πόδια από το χαλασμένο Philips 963SA που είχα βάλει στον ενισχυτή θα φύγουν..
Με είχαν αναγκάσει να γυρίσω το καπάκι ανάποδα μάλιστα..

IMG_20251005_143558.jpg

Στην θέση τους θα μπουν κάτι πανέμορφα αλουμινίου με Orings που τα είχα αγοράσει από Ali μόνο και μόνο επειδή όταν τα είδα τα ερωτεύτηκα ..

Μεγάλα για το τροφοδοτικό του Dino, μικρά για τον τελικό, ιδανικά για τον D33

Το καπάκι στην έξω πλευρά είναι χάλια και θέλει δουλειά...

IMG_20251005_144909.jpg

Γιατι δεν του βαζεις 4 μαλακά λαστιχενια ποδαρακια καποιου ικανου μεγεθους ?

Γιατι δεν του βαζεις 4 μαλακά λαστιχενια ποδαρακια καποιου ικανου μεγεθους ?

δεν είναι όμορφα

περίπου τέτοια είχε αλλά πλαστικά αν θυμάμαι καλά.. τα έβαλα στο χαλασμένο philips για να μην τα χάσω..

είναι (ήταν) από τα αχρείαστα παιχνίδια του παλιού καιρού... φαίνεται δεν είχα τίποτα άλλο να κάνω... :LOL:

και τώρα τι ;; θα έχω τις ομορφιές κρυμμένες στο κουτάκι ;;;
άλλωστε είναι και πολύ καλά εκτός από όμορφα.

ανάλογα έχω εδώ και χρόνια στον προενισχυτή, αλλά σε διαφορετικό ύψος..
έχω αγοράσει και ασημένια για το cdp (audiolab)
αν το φτιάξω θα του τα βάλω..

δυστυχώς δεν έχω βρει το κατάλληλο μέγεθος για τον τελικό (όχι ότι "φοράει" τα εργοστασιακά.. αλοίμονο) :LOL:

Με έπιασε τεμπελιά και το καθάρισα μέχρι εκεί :

IMG_20251005_160914_HDR.jpg

Θα κάνει αρκετά χρόνια να χειροτερέψει γιατί το πέρασα ένα ελαφρύ χέρι βερνίκι.

Όταν στεγνώσει καλά θα του βάλω τα πόδια

Δεν ανοίγω μεγαλύτερες τρύπες..

Περνάω κανονικό Μ3 σπείρωμα

IMG_20251005_204431.jpg

Και από την λαμαρινόβιδα θα πάω στην φρεζάτη Allen

IMG_20251005_204623.jpg

Ναι τα νέα πόδια μπορούν να πάρουν και φρεζάτες βίδες, ενώ έχει σχεδιαστεί έτσι ούτως ώστε να παίρνει και κανονικό κεφάλι..
Προτιμώ τις φρεζάτες γιατί θα αφήσουν πολύ μικρότερο αποτύπωμα στο βαμμένο αλουμίνιο.

Ανάμεσα από τα πόδια και την λαμαρίνα θα μπει λαστιχένια ροδέλα ικανού πάχους

IMG_20251005_205336.jpg

Κόντρα παξιμάδι με ροδέλα για ασφάλεια αφού το πάχος της λαμαρίνας δεν είναι κάτι το τρομερό

IMG_20251005_210639.jpg