Βοήθεια σε επισκευή παλιού ενισχυτή SANSUI AU-D33

Μια χαρα ειναι μην το ψυριζεις αλλο
Αν θελεις να μην πιανουν σκονη αμεσως μετα την βαφη τοτε φτιαχνεις ενα κουτι απο πλεξιγκλας οπως εχω κανει εγω ,το χρησιμοποιω κυριως για τον μοντελισμο αλλα καλυπτω και φρεσκοβαμενα μεταλα και οτι αλλο χωραει και εχει γινει βαφη μεχρι να στεγνωσει

Βρεγμένα χαρτοκούτια βάζω.. το είπα και πιο πάνω.. δεν έχω (μεγάλο) πρόβλημα σκόνης τελικά...

Μου πήρε 2 μέρες να καταλάβω πως αντιδρούσε το υλικό από τα κουμπιά με το σουρφασέρ (και μετά το χρώμα πάνω σε αυτό).

Κατέληξα να τα βάψω ένα - ένα με τις προσπάθειες να είναι από 3 και πάνω στο καθένα.

Το μετάνιωσα φυσικά.. έπρεπε να το ψάξω διαφορετικά στην αρχή...

• Like
Reactions: takis
Μια χαρά έχει έρθει.
Δεν νομίζω πως χρειάζεται άλλο κόπο, άλλωστε ο ενισχυτής δεν είναι συλλεκτικός για να αξίζει υπερπροσπάθεια.
Απλή αποκατάσταση της λειτουργίας, περισσότερο για το καλό του εγωισμού του DIY.

Σαφώς και δεν είναι συλλεκτικός , ούτε καν κάτι "ιδιαίτερο" με μεγάλο ιστορικό όνομα...

είναι όμως από μια (ιστορική) Ιαπωνική εταιρία που ΔΕΝ θα δει ποτέ ξανά το φως του ήλιου και το κυριότερο, είναι ο 1ος μου ενισχυτής που τον αγόρασα στα 19 μου πριν τον στρατό, δουλεύοντας (αμέσως μετά το λύκειο) σε εργοστάσιο παραγωγής πλαστικών σε σκληρές συνθήκες...

το ότι μου έφαγαν τα ένσημα είναι κάτι που με "πονάει" σήμερα που είμαι "μία ανάσα" πριν την συνταξιοδότηση...

Πριν την έναρξη του ενισχυτή και ειδικά στο κανάλι που έχουν γίνει οι επισκευές πρέπει να γυρίσεις το trimmer kVR1 στη μέση της διαδρομής
(αφορά την τάση εκτροπής στην έξοδο) και το trimmer kVR2 εντελώς αντιωρολογιακά (αφορά το ρεύμα ηρεμίας).
Όταν ο ενισχυτής έρθει σε θερμοκρασία ισορροπίας με το χώρο (δεν αυξάνει πλέον η θερμοκρασία του) τότε ρυθμίζουμε το trimmer kVR1
ώστε στην έξοδο των ηχείων, χωρίς σήμα και με το πολύμετρο να μετράει συνεχή τάση, αυτή να κυμαίνεται από 0 έως ±20 mV.
Στην συνέχεια με το πολύμετρο σε συνεχή τάση και χωρίς σήμα, συνδέουμε το + του στο TP1 και το – στο TP2.
Στρέφοντας σιγά - σιγά το trimmer kVR2 θα πρέπει να δούμε μια τιμή μέχρι 4 mV.
Αν υπολογίζω σωστά αυτό αντιστοιχεί σε ρεύμα ηρεμίας περίπου 9 mA.
Μετά από αναμονή μερικών λεπτών, ελέγχουμε ξανά την τάση εκτροπής και αν έχει ξεφύγει λίγο την επαναρυθμίζουμε.
Αυτό ήταν.
Έχω 2 VR1 και 2 VR2 (προφανώς κάθε ζευγάρι στο κάθε κανάλι)

Δεν έχω πουθενά kVR 1&2
Να υποθέσω ότι στο σχέδιο τα διάβασες σαν kVR ( 1&2 ) ενώ στην πλακέτα είναι "μαρκαρισμένα" σαν VR ;;;

Τι και ποιά είναι τα ΤΡ 1 & 2 ;;;

Τα ΤΡ1 και ΤΡ2 είναι μικρές μεταλλικές απολήξεις κατάλληλες για να στερεωθούν τα probes του μετρητικού οργάνου.
Τα συγκεκριμένα έχουν τοποθετηθεί ανάμεσα στις αντιστάσεις των εκπομπών των τρανζίστορ εξόδου και διευκολύνουν την μέτρηση του ρεύματος ηρεμίας.

Attachments

• Image10.jpg
    Image10.jpg
    386.2 KB · Views: 4
  • Like
Reactions: vlad66
Έτσι τα ονομάζει στο σχηματικό, ίσως στην πλακέτα να τα γράφει αλλιώς.
Είναι στην πλακέτα F3589 και κάθε κανάλι έχει από ένα kVR1στα100 ohm που ρυθμίζει την τάση εκτροπής
και ένα kVR2 στο1Khom και ρυθμίζει την πόλωση (ανάμεσα στα ΤΡ1 και ΤΡ2)

Attachments

• Image11.jpg
    Image11.jpg
    59.8 KB · Views: 4
Last edited:
  • Like
Ενισχυτής ζεστός και αρρύθμιστος

DC offset δεν είναι αυτό ;;;

IMG_20251016_183649_HDR.jpg

Το κόκκινο πολύμετρο που μετράει το δεξί κανάλι είναι στην επόμενη κλίμακα.
(Πάνω από 200mV)

Το ρύθμισα σε πολύ καλή τιμή.
Όμως όταν έπιασα την ρύθμιση του αριστερού καναλιού, ο ρελές προστασίας έκοβε.

Σε ένα απειροελάχιστο εύρος του τρίμερ όπλιζε αλλά αυτομάτως έμπαινε ξανά σε προστασία.

Έπρεπε να φύγω και να διακόψω το εγχείρημα και φυσικά έσβησα τον ενισχυτή..

Όταν ξεκίνησα ξανά, κατάλαβα ότι για να οπλίσει ο ρελές έπρεπε να πειράξω ξανά το VR1 του δεξιού καναλιού και να κατεβάσω ακόμα περισσότερο το ρεύμα του.

Έτσι έγινε..
Αφήνοντας το VR1 του αριστερού καναλιού εκεί ακριβώς που ο ρελές έκανε αποτυχημένη ενεργοποίηση, ρύθμισα ξανά το ανάλογο του δεξιού.
Και ο ρελές "κούμπωσε" και έμεινε στην σωστή θέση.

Ήταν πολύ δύσκολο τελικά.. άπειρες προσπάθειες μέχρι να πετύχω το στιγμιαίο "κλακ" του ρελέ.

Τώρα ο ενισχυτής είναι κρύος και περιμένω να ζεσταθεί για να ρυθμίσω ξανά.

Τον άφησα εκεί :

IMG_20251016_204947_HDR.jpg

Το κίτρινο πολύμετρο στο δίκτυο είναι πιο "φειδωλό" με τα 236vAC στο κόκκινο, να αντιστοιχούν σε 232ν σε αυτό..
Στις μικρές τάσεις θα πρέπει να το τσεκάρω και δεν το έχω κάνει ακόμα.

Τα VR2 τα πήγα τέρμα αριστερά και σε λίγο θα μετρήσω το ρεύμα στα ανάλογα ΤΡ

χρειάζεται να συνδέσεις στις εξόδους και ένα φορτίο π.χ 16 - 8hom
Αν πολύ μικρές αλλαγές στο trimer αλλάζουν το ρεύμα πολύ ή ενεργοποιούν την προστάσια,
εξέτασε το ενδεχόμενο να θέλουν καθάρισμα ή αλλαγή τα trimer.

χρειάζεται να συνδέσεις στις εξόδους και ένα φορτίο π.χ 16 - 8hom
Αν πολύ μικρές αλλαγές στο trimer αλλάζουν το ρεύμα πολύ ή ενεργοποιούν την προστάσια,
εξέτασε το ενδεχόμενο να θέλουν καθάρισμα ή αλλαγή τα trimer.

το σκέφτηκα αυτό με την αλλαγή.. καθάρισμα πως ;;; θα πάει υγρό μέσα αν το πλακώσω στο σπρέι ;;

φορτίο σε ποιό στάδιο ;; τώρα με την ρύθμιση των VR2 ;;;

να φανταστώ αντίσταση από 8 - 16Ω ναι ;; στα πόσα watt ;;
(μία σε κάθε κανάλι, σωστά) ;;

Τα τρίμερ "παίζουν" σαν τρελά..

Έχουν πρόβλημα απ'ότι φαίνεται.

Έχω εδώ μια 6άδα (4 θέλω) , αλλά η αντίσταση τους μου φαίνεται στα 2KΩ

IMG_20251016_221508.jpg

Να τα ρίξω πάνω;;
Τι θα γίνει αν έχουν μεγαλύτερη αντίσταση ;;;

Τα τρίμερ "παίζουν" σαν τρελά..

Έχουν πρόβλημα απ'ότι φαίνεται.

Έχω εδώ μια 6άδα (4 θέλω) , αλλά η αντίσταση τους μου φαίνεται στα 2KΩ

View attachment 259473

Να τα ρίξω πάνω;;
Τι θα γίνει αν έχουν μεγαλύτερη αντίσταση ;;;
Με την καμία..
Το VR1 πρέπει να είναι κοντά στα 100 ohm και ρυθμίζει το offset στο επίπεδο του διαφορικού εισόδου,
οτιδήποτε μεγαλύτερο μάλλον θα οδηγήσει σε …mute.
Στο VR2 χρειάζεται 1Kohm, αλλιώς θα μειώσεις πολύ το ωφέλιμο εύρος της ρύθμισης του ρεύματος ηρεμίας.
Οπότε μάλλον ξεχνάμε τα 2Κohm.

• Like
Θα πρότεινα για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο και καλύτερη ακρίβεια να τα αλλάξεις με κάθετα trimmer multiturn της Runtron σαν αυτό:

ίδιο με τα τρίμερ του τροφοδοτικού στο Trichord Dino.. εξαιρετικό !!

βλέπω ότι είναι στο Αιγάλεω το μαγαζί.. αύριο τηλέφωνο και αγορά !

Δείτε λίγο και το footprint.. αυτά που θα αγοράσεις μπορεί να έχουν πολύ διαφορετικό από τα υπάρχοντα, και δεν είναι καλή ιδέα να γίνουν ζόρικες πατέντες εκεί γιατί ασκούνται και μηχανικές δυνάμεις κατά τη ρύθμιση (ειδικά στα πολύστροφα trimmers).

Δείτε λίγο και το footprint.. αυτά που θα αγοράσεις μπορεί να έχουν πολύ διαφορετικό από τα υπάρχοντα, και δεν είναι καλή ιδέα να γίνουν ζόρικες πατέντες εκεί γιατί ασκούνται και μηχανικές δυνάμεις κατά τη ρύθμιση (ειδικά στα πολύστροφα trimmers).

το σκέφτηκα αυτό λίγο μετά το πόστ μου για την αγορά τους.

φυσικά δεν ταιριάζει και δεν είμαι σίγουρος αν θα καταλάβω ποιό ποδαράκι πάει που σε περίπτωση προσαρμογής των κάθετων..
(δεν θυμάμαι αν τα 2 από τα 3 είναι σε απόσταση από το 1ο)

ο βροχερός καιρός και το ραντεβού στο κτηνιατρείο για τον Τάμπυ αναβάλλει την αγορά τους..

αν υπάρχουν και στρογγυλά με τις κατάλληλες τιμές αντίστασης θα τα προτιμήσω για να μην μπλέκω.. αλλιώς ότι υπάρχει και βλέπουμε...