καλά γι αυτό μην ορκίζεσαι.. θα πας στον ιδιωτικό τομέα και μπορεί να πάθεις πλάκα. Γνωρίζω πολλές εταιρείες, μικρές και μεγάλες, που σιτίζουν αρκετούς στο πρυτανείο για πολλά χρόνια και δεν μιλώ για λαμόγια. Πρόκειται κυρίως για δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι ιδιοκτήτες απέναντι στις μαμάδες τους (αγόρι μου την Ασημούλα της κυρά Νίκης να μην την αφήσουμε έτσι), απέναντι στα παιδιά εξαιρετικών συνεργατών τους (μπορεί ο κυρ Νίκος να έλιωσε στη δουλειά και να έκανε την εταιρεία του Γεωργίου τάδε μεγάλη, αλλά δεν ζήτησε τίποτε, παρά μόνο να απασχολήσει τον -άχρηστο- γιο ή κόρη κι αυτό ο Γεώργιος το τηρεί), σκελετοί στη ντουλάπα που μεταφέρουν οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες στους επόμενους και τους οποίους οι ίδιοι δεν σίτιζαν τώρα όμως το βάζουν στη συμφωνία (πολύ συχνό), ή ακόμη και εντελώς μα εντελώς περίεργες καταστάσεις, ακόμη και σε μεγάλες εταιρείες. και μερικές φορές, όταν γίνονται απολύσεις φεύγουν οι άξιοι ή οι ημιάξιοι και οι άχρηστοι παραμένουν, αφού η δέσεμευση είναι εξωτερική.
Και σε απολύτως προσωπικό επίπεδο γνωρίζω άτομο (κυρία) που δεν έχει δουλέψει ποτέ, αλλά ο άντρας της την έχει βάλει σε γνωστή γαλακτοβιομηχανία του κάμπου και της κολλά η εταιρεία κανονικά ένσημα ΙΚΑ αλλά δεν την πληρώνει.Είναι πλέον 44 ετών κι ετοιμάζεται να βγει στη σύνταξη αφού δεν έχει λείψει ποτέ από τη "δουλειά" της και γκρινιάζει για τα όρια ηλικίας !!!! Ή έχουμε κι άλλη περίπτωση που τελείωσε άσχετη σχολή (48 ή 49 ετών), σε τράπεζα πλέον γαλλική, που έφθασε υποδιευθύντρια σε υποκατάστημα στη Βόρεια Ελλάδα χωρίς να εργαστεί ποτέ και την έβγαλε στη σύνταξη (πρόωρα) η Τράπεζα (με +50% μπόνους στο εφάπαξ) όταν αρνήθηκε να γίνει διευθύντρια (!!!!!!) υποκαταστήματος και να είναι πλέον εκείνη υπεύθυνη (!!!!!!). Ή σε άλλη τράπεζα, τη ευρω... έχουμε γνωστή που εργάζεται (μπήκε με κάποιο μέσον) εδώ κι 8 χρόνια, κι όταν τη ρωτούμε τί κάνει, μας λέει πολύ σεμνά "δεν ξέρω ακριβώς..." !!!!!! Ευτυχώς δεν ανήκεισ το υποκατάστημα της γειτονιάς μου.
Επίσης σε εταιρείες κρητικές ιδιωτικές (με κάποιο ποσοστό λαικής βάσης) υπάρχουν πολλοί ανύπαρκτοι γιατί έτσι.... υπάρχουν.
Κι όλα αυτά χωρίς να μιλήσουμε καθόλου για τυχόν δεσμεύσεις απέναντι σε πολιτικούς, αντιπαροχές, κλπ.