Βρέθηκαν αποδείξεις ύπαρξης εξωγήινων στην Ανταρκτική ?

Μα αυτό ακριβώς. Δεν είναι θέμα ορολογίας ή εννοιολογικό. ΔΕΝ έχουμε δει, δεν έχουμε παρατηρήσει ΠΟΤΕ μια μαύρη τρύπα. Υποθέτουμε (πρακτικά είμαστε σίγουροι) οτι υπάρχει, γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος να εξηγήσουμε αυτό που συμβαίνει γύρω της. Και τις ορίζουμε βάσει της σχετικής θεωρίας και του μαθ.μοντέλου που προέκυψε απο ανάγκη ( και τα οποία ίσως κάποα στιγμή διαψευστούν ή τροποποιηθούν). Καταλαβαίνεις τι θέλω να πω.

Όχι ακριβώς. Βλέπω ένα μαύρο σπίτι. Το παρατηρώ. Δεν έχει ούτε παράθυρα, ούτε πόρτες. Βρίσκεται σ' ένα χώρο, στην κορφή του βουνού. Ξέρω που είναι. Με ρωτάει ο άλλος. Ξέρεις τι έχει μέσα? Όχι, γιατί δεν έχω μπει ποτέ μου. Αυτό σημαίνει ότι δεν το έχω παρατηρήσει και ορίσει?

ΑΡΑ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙ ΚΑΙ ΟΡΙΣΕΙ. ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΠΩΣ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙ ΑΠΟ ΜΕΣΑ Η' ΑΠΟ ΕΞΩ Ή ΑΠΟ ΔΙΠΛΑ.

Απορία Νο2:

Γιατί ξαναγράφουμε κεφαλαία?:Banane0:

Όχι ακριβώς. Βλέπω ένα μαύρο σπίτι. Το παρατηρώ. Δεν έχει ούτε παράθυρα, ούτε πόρτες. Βρίσκεται σ' ένα χώρο, στην κορφή του βουνού. Ξέρω που είναι. Με ρωτάει ο άλλος. Ξέρεις τι έχει μέσα? Όχι, γιατί δεν έχω μπει ποτέ μου. Αυτό σημαίνει ότι δεν το έχω παρατηρήσει και ορίσει?

ΑΡΑ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙ ΚΑΙ ΟΡΙΣΕΙ. ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΠΩΣ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙ ΑΠΟ ΜΕΣΑ Η' ΑΠΟ ΕΞΩ Ή ΑΠΟ ΔΙΠΛΑ.

Απορία Νο2:

Γιατί ξαναγράφουμε κεφαλαία?:Banane0:

Το μαύρο σπίτι φαίνεται την μέρα, όχι την νύχτα. Εκτός αυτού, η μαύρη τρύπα δεν φαίνεται σαν ένα σκοτεινό στρογγυλό σώμα κάπου στο διάστημα. Οι καμπυλώσεις/εκτροπές του φωτός απο τα γύρω αστρικά σώματα γεμίζουν τον χώρο. Δηλαδή, η μαύρη τρύπα, δεν είναι μια σκοτεινή βούλα στον έναστρο ουρανό κι ο μόνος τρόπος να καταλάβεις την ύπαρξή της είναι να παρατηρήσεις πως συμπεριφέρονται τα σώματα κοντά της, Συνήθως, πρώτα ανιχνεύονται παράξενες αστρικές κινήσεις και κατόπιν μπαίνει στο παιχνίδι η πιθανότητα ύπαρξης εκεί κοντά μιάς μαύρης τρύπας.

Last edited:
Σχετικα με την μαζα των Μαυρων Τρυπων μεσα στην συνολικη αστρικη μαζα
του γαλαξια μας :

Tην κεντρικη του πυρηνα την γνωριζουμε (4.1 εκατομμυρια ηλιακες μαζες).
Οτι ξεμπαρκο κυκλοφορει μεσα στις σπειρες ... σιγουρα δεν το καταγραψαμε.

Xoνδρικα (γιατι σ'αυτα τα τερατα δεν υφισταται παρατηρηση) καθε χιλια αστρα
ενα θα ξεπερασει τις 20 ηλιακες μαζες οποτε θα καταληξει μαυρη τρυπα (some
dark day). 1 στα 1000 σημαινει 200 εκατομμυρια μαυρες τρυπες ... ΕΚΕΙ ΕΞΩ !

Mην λερωσετε το βρακακι σας.
1) ο γαλαξιακος χωρος ειναι μια απεριγραπτα μεγαλη περιοχη (δισκος)
2) η ΜΤ πρεπει να πλησιασει πολυ κοντα για να αρχισει την κατασπαραξη.
Τον περισσοτερο καιρο περιπλαναται μεσα σε αφορητες πεινες και καπου-καπου
αλλαζει απειροελαχιστα τις τροχιες κοντινων αστρων (λογω της βαρυτητας της).

Οποτε, ΜΑΛΛΟΝ γνωριζουμε χονδρικα την μαζα ολων των γαλαξιακων ΜΤ.
Δεν ειναι 200.000.000 x 3 ηλιακες μαζες (η ελαφρυτερη δυνατη ΜΤ) αλλα
υποθετω οτι υπαρχει μια προχειρη κατανομη (και τυπικη αποκλιση) της
συνολικης μαζας των ΜΤ στον γαλαξια, απο την κατανομη ολων των
αστρικων κατηγοριων (διαγραμμα Hertzsprung-Russell).

But then again ... I'm just a hobbist !

Last edited:
Το μαύρο σπίτι φαίνεται την μέρα, όχι την νύχτα. Εκτός αυτού, η μαύρη τρύπα δεν φαίνεται σαν ένα σκοτεινό στρογγυλό σώμα κάπου στο διάστημα. Οι καμπυλώσεις/εκτροπές του φωτός απο τα γύρω αστρικά σώματα γεμίζουν τον χώρο. Δηλαδή, η μαύρη τρύπα, δεν είναι μια σκοτεινή βούλα στον έναστρο ουρανό κι ο μόνος τρόπος να καταλάβεις την ύπαρξή της είναι να παρατηρήσεις πως συμπεριφέρονται τα σώματα κοντά της, Συνήθως, πρώτα ανιχνεύονται παράξενες αστρικές κινήσεις και κατόπιν μπαίνει στο παιχνίδι η πιθανότητα ύπαρξης εκεί κοντά μιάς μαύρης τρύπας.

Ωραία. Καμμία αντίρρηση. Το ότι παρατηρούμε κάτι σε σχέση με την κίνηση των γειτονικών σωμάτων κάνει λιγότερη την παρατήρησή μας? Αν η μαύρη τρύπα καταπιεί ένα γαλαξία και ήμασταν κάπου εκεί κοντά (τρόπος του λέγειν), δεν θα το βλέπαμε?

Το ότι έχουμε παρατηρήσει την μαύρη τρύπα είναι επειδή υπάρχει φως τριγύρω. Είναι οξύμωρο αν το καλοσκεφτείς, αλλά, αν το σύμπαν ήταν μια τεράστια μαύρη τρύπα δεν θα παρατηρούσαμε τίποτα. Ακόμα και το σκοτάδι, το ορίζουμε αρνητικά. Παντελής έλλειψη φωτός.

Απάντηση: Re: Βρέθηκαν αποδείξεις ύπαρξης εξωγήινων στην Ανταρκτική ?

Aν μου επιτρεπετε ...
... δεν εχετε καμια χαωδη εννοιολογικη διχογνωμια !!!

... χωρις να θελω να διακοψω την ροη συλλογισμων ... -bye-

Το ξέρουμε!! Το ότι η φάτσα του BIOS είναι μια μαύρη τρύπα το βλέπω από την μπλε κουκούλα!!-bye-

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Βρέθηκαν αποδείξεις ύπαρξης εξωγήινων στην Ανταρκτική

δεν αναφερεσαι στην αρχη της απροσδιοριστιας,αλλα σε κατι αλλο;

Τώρα πετάγομαι στο άσχετο, μέσα στη συζήτηση που ακολούθησε, αλλά οφείλω να απαντήσω.

Ναι σε κάτι πέρα από την αρχή της απροσδιοριστίας.
Όταν κάποιος παρατηρεί τα κβάντα υπάρχει μια αλληλεπίδραση και οι ιδιότητές τους αλλάζουν.

(Δεν είχα χρόνο, αλλά το μελέτησα λίγο.)

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Βρέθηκαν αποδείξεις ύπαρξης εξωγήινων στην Ανταρκτική

Όταν κάποιος παρατηρεί τα κβάντα υπάρχει μια αλληλεπίδραση και οι ιδιότητές τους αλλάζουν.

Eννοειτε οτι με ενδιαφερει τα μεγιστα η "ερωτικη σχεση" Φαινομενου-Παρατηρητη.

EAN δεν υπαρχει κανενα φαινομενο ΕΞΩ απο την παρατηρηση μας ... τοτε γιατι υπαρχουμε ΕΜΕΙΣ ?
Δεν αντιλαμβανεστε το λογικο παραδοξο ? Ο παρατηρητης ΔΕΝ ειναι φαινομενο ? Τι ειναι ?

Χρειαζόμαστε ένα άλλο νήμα για να κολυμπήσουμε στα βαθιά νερά του κβαντικού κόσμου και όποιος αντέξει.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Βρέθηκαν αποδείξεις ύπαρξης εξωγήινων στην

Eννοειτε οτι με ενδιαφερει τα μεγιστα η "ερωτικη σχεση" Φαινομενου-Παρατηρητη.

EAN δεν υπαρχει κανενα φαινομενο ΕΞΩ απο την παρατηρηση μας ... τοτε γιατι υπαρχουμε ΕΜΕΙΣ ?
Δεν αντιλαμβανεστε το λογικο παραδοξο ? Ο παρατηρητης ΔΕΝ ειναι φαινομενο ? Τι ειναι ?

πρόσεξε γιατί είσαι πολύ κοντά στον σολιψισμό :flipout:

Eλατε παραδιπλα .... αναδυθηκε το καταλληλο νημα (Κοσμολογια και Κβαντομηχανικη) .... αντε !

Ναι...δεν φτάνει που δεν γνωρίζουμε την αλφαβήτα και διαβάζαμε τόσα ποστ Παπαδιαμάντη, τώρα θα πάμε να ερμηνεύσουμε και Όμηρο!! Να πας μόνος σου!!:flipout:

Βρε ... δεν χρειαζεται να παπαγαλισεις ολο το νημα (παραδιπλα).
Πιανουμε το ζητημα απο την αρχη (δεν εχει ξανασυζητηθει).

Μην φοβασαι τοσο (ολοκληρο Data εχεις στο πλαι σου :p)

Μαλλον απετυχε η προσκληση μου ....
Δεν πειραζει ... ας συνεχισουμε απο δω μεσα !

Λοιπον, η ιστορια εχει ως εξης (εντελως απλοποιημενα) :
για να γινει αντιληπτο ενα ηλεκτρονιο (απο ενα μετρητικο οργανο), καποιο φωτονιο πρεπει να αλληλεπιδρασει μαζι του.
Αλλιως ... δεν θα μετρησουμε ΤΙΠΟΤΑ. Που βρισκεται το προβλημα ? Αυτη η αλληλεπιδραση θα επιδρασει στην τροχια
του ηλεκτρονιου (και αλλες ιδιοτητες του).

Μπορουμε να στηριχθουμε στις μετρησεις μας ... οταν αυτες
γινουν τοσο εξαρτωμενες του φαινομενου προς παρατηρηση ?

για να γινει αντιληπτο ενα ηλεκτρονιο (απο ενα μετρητικο οργανο), καποιο φωτονιο πρεπει να αλληλεπιδρασει μαζι του.
Αλλιως ... δεν θα μετρησουμε ΤΙΠΟΤΑ. Που βρισκεται το προβλημα ? Αυτη η αλληλεπιδραση θα επιδρασει στην τροχια

οχι βρε αφου ρώτησε ο Γιάννης δίπλα και του απάντησα.

Συμβαίνουν τέτοια πράματα????
απαπαπαπα:flipout::flipout:
παλια που λες είχε γίνει την εκδιδόμενης σε ένα θέμα με.... λίθους αχαχαχαχα

Συμβαίνουν τέτοια πράματα????
απαπαπαπα:flipout::flipout:
παλια που λες είχε γίνει την εκδιδόμενης σε ένα θέμα με.... λίθους αχαχαχαχα

Τι κακός άθρωπας, Θε μου!!:flipout: