Βρέθηκε το παλάτι του Οδυσσέα;

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Βρέθηκε το παλάτι του Οδυσσέα;

Τα παρακάτω δεν είναι από την ανακοίνωση των αρχαιολόγων; Είναι στο λινκ μερικά μηνύματα πιο πάνω, από το pathfinder.

Έχεις δίκιο, δεν το πρόσεξα. Είναι λίγο φάουλ.

Γιατι να μην υπήρχε Οδυσσέας???

Εντάξει η Οδυσσεα μπορει να ειχε καποιες υπερβολές...
δεν γινεται να ηταν τοσα χρόνια σε ενα νησί, να καθόταν με το ζόρι και να ηθελε να γυρησει στη Πηνελόπη
Η Καλυψώ λεγεται οτι ηταν ''θεά'' και προσθετα αν το ''ποταμι'' ειχε νερό...μιλάμε για απίστευτο μερος

Η ερώτηση σου είναι ανάλογη με το "γιατί να μην υπήρξε Άμλετ". Φυσικά και θα μπορούσε να έχει υπάρξει και Οδυσσέας, και Μίνωας, και πολλοί άλλοι ως ιστορικά πρόσωπα. Εμείς όμως τους ξέρουμε από την λογοτεχνική - μυθολογική τους παρουσίαση, δεν ξέρουμε κατά πόσο αυτή έχει κάποια σχέση με την - υποτιθέμενη - ιστορική τους προσωπικότητα...

Αυτό φιλε ειναι αλλο θεμα

Προφανως καποια πραγματα να εχουν να κανουν
Αλλα αν δεν κανω λάθος τα επη του Ομηρου καταγραφηκαν μετα απο αιώνες για αλλο λογο και οχι για χαρη της λογοτεχνίας και της μυθολογίας

κατι αντιστοιχο δεν εγινε και με την θρησκεια μας??

Δεν ισχυρίζομαι ότι τα πρόσωπα που αναφέρονται στην θρησκεία μας ανταποκρίνονται πάντα (πλήρως ή μερικώς) στα αντίστοιχα ιστορικά πρόσωπα. Υπάρχουν πολλές και διάφορες απόψεις, που διαφέρουν αρκετά από τις κοινά αποδεκτές, και γι αυτά τα πρόσωπα...

Γιατι να μην υπήρχε Οδυσσέας???

Εντάξει η Οδυσσεα μπορει να ειχε καποιες υπερβολές...
δεν γινεται να ηταν τοσα χρόνια σε ενα νησί, να καθόταν με το ζόρι και να ηθελε να γυρησει στη Πηνελόπη
Η Καλυψώ λεγεται οτι ηταν ''θεά'' και προσθετα αν το ''ποταμι'' ειχε νερό...μιλάμε για απίστευτο μερος

Λες αφού γύρισε, μετά από καιρό, να μετάνιωσε?

Δεν ξερω φιλε,
δεν ειναι και λίγο να γυρησει σπίτι, να το βρεις γεμάτο ''γαμπρους'' για τη γυναικα σου και ο μόνος που να σε αναγνωρίσει να ειναι ο σκύλος!!!!
Αλλά δεν θα εβαζα και το χερι μου στη φωτια οτι εγιναν ετσι

Φαντάζομαι ότι κάποτε θα έλεγαν ότι δεν υπήρξε ο Αγαμέμνονας και ότι δεν υπήρξε η Τροία.

Που ειναι του Αχιλλεα, του Διομήδη?

Του Αιαντα πάντως το ειδα τον χειμώνα, ειναι λίγο εξω απο το Αμστερνταμ:music-smiley-005:

Απάντηση: Re: Βρέθηκε το παλάτι του Οδυσσέα;

Που ειναι του Αχιλλεα, του Διομήδη?

Του Αιαντα πάντως το ειδα τον χειμώνα, ειναι λίγο εξω απο το Αμστερνταμ:music-smiley-005:

ετσι ελεγε το ρεπορταζ,ετσι εγραψα και γω :nounder:

Άμα περιμένεις Λάκη να μάθεις από την Τηλεόραση και μάλιστα τις ειδήσεις, σώθηκες... Είναι ικανοί να κάνουν το άσπρο-μαύρο.

Το ερώτημα πήγαινε στο ότι έχουν βρεθεί και άλλα ανάκτορα και έχουν συνδεθεί με πρόσωπα της Ιλιάδας (του Αγαμέμνωνα, η Τροία κ.α.), άρα γιατί όχι, να μην βρεθεί και του Οδυσσέα!

Φυσικά δε μπορούμε να γνωρίζουμε από την έως τώρα φάση των ανασκαφών και πιθανότατα θα πρέπει να περάσουν χρόνια μέχρι να συνδεθούν τα ευρήματα των ανασκαφών με την μυθική (???) έως σήμερα Ιθάκη.

Εχει τυχει να εχω παει Κνωσσο, Φαιστο, στου Νεστορα, στου Αγαμεμνονα
εχω την αισθηση οτι εχουμε υπερβαλλει λίγο με το μεγεθος και την μεγαλοπρεπεια τους.

Χωρις υπερβολη θεωρω οτι η σπηλια του Νεστορα ειναι κορυφαία!!!!
Αν τυχει να πατε απο τα μερη κατω αξιζει τον κοπο να ανεβειτε να δειτε τη δυση

Καλημέρα και καλό φθινόπωρο.

Μόλις επέστρεψα απο τις διακοπές (δεν είχα επαφή σε όλο το διάστημα) και είδα το θέμα. Επιτρέψτε μου μια μικρή παρέμβαση.

1) Όσον αφορά την Ομηρική Ιθάκη, όντως έχει αμφισβητηθεί η ταύτισή της με την σημερινή από κάποιους - ξένους κατά κανόνα - αρχαιολόγους. Σχολή δημιούργησε γι αυτό το ζήτημα ο Γερμανός(?) Φαλμεράϋερ, ο οποίος θεωρούσε την Λευκάδα σαν τέτοια. Ακολούθησαν κι άλλοι, αλλά η γνώμη τους έχει έντονα αμφισβητηθεί (και ίσως όχι άδικα). Λόγω καταγωγής των γονιών μου τόσο από την Ιθάκη (πατέρας) όσο και από την Λευκάδα (μητέρα) και λόγω πολλαπλών επαφών με τον τόπο (μικρός παίρναγα τα καλοκαίρια μου στον Σταυρό, χωριό της βόρειας Ιθάκης, σε μόνιμη βάση) τείνω να συμφωνήσω με τους πολέμιους του Φαλμεράϋερ και των υπολοίπων.

2) Τα αρχαιολογικά ευρύματα στο νησί έχουν τρία "κέντρα" (υπάρχουν κι άλλα, βέβαια, μικρότερης σημασίας): Το ένα κοντά στο Βαθύ (τη Χώρα του νησιού), το άλλο λίγο πιο έξω από τη χώρα, στον Πίσω Αετό και το τρίτο κοντά στα χωριά Σταυρός-Εξωγή-Πλατρειθιάς. Το τελευταίο έχει προσφέρει πολύ σημαντικά ευρύματα, που τείνουν να επιβεβαιώσουν την Ομηρική εποχή τη Ιθάκης. Μάλιστα, αυτά τα ευρύματα, σε συνδυασμό με τα ευρύματα των άλλων "κέντρων", συγκεντρώνουν μια συλλογή στοιχείων που ενδυναμώνουν την άποψη της Ομηρικής εποχής.

3) Το αρχαιολογικό μουσείο του Σταυρού βρίσκεται στον δρόμο που οδηγεί από τον Σταυρό στην Εξωγή και τον Πλατρειθιά, στην περιοχή Πηλικάτα (ή Βαρκά) και περιέχει τα ευρύματα των ανασκαφών που έγιναν στα Πηλικάτα, όπου για πρώτη φορά έγινε μνεία περί παλατιού του Οδυσσέα. Στην παραλία του Σταυρού υπάρχει ένας φυσικός κολπίσκος και το λιμανάκι ονομάζεται "Πόλη". Οι ντόπιοι λένε ότι να βγεις βόλτα με βαρκάκι και γυαλί (σαν αυτό που ψαρεύουν τα χταπόδια με το καμάκι) ή αν βουτήξεις με μάσκα και εφ' όσον επικρατεί νηνεμία, θα δεις βυθισμένη στο κέντρο του κόλπου ολόκληρη Ομηρική Πόλη, που η παράδοση λέει πως ήταν η πόλη του Οδυσσέα. Εγώ προσωπικά όταν ήμουν έφηβος, είχα όντως την τύχη να διακρίνω κάποιους σκούρους όγκους στο βυθό, που ήταν πολύ δύσκολο να είναι φυσικοί βράχοι κι έτσι πίστεψα πως ότι λέει η παράδοση είναι λίγο-πολύ αλήθεια.

Καλό απόγευμα και πάλι.
-

Re: Απάντηση: Βρέθηκε το παλάτι του Οδυσσέα;

3) Το αρχαιολογικό μουσείο του Σταυρού βρίσκεται στον δρόμο που οδηγεί από τον Σταυρό στην Εξωγή και τον Πλατρειθιά, στην περιοχή Πηλικάτα (ή Βαρκά) και περιέχει τα ευρύματα των ανασκαφών που έγιναν στα Πηλικάτα, όπου για πρώτη φορά έγινε μνεία περί παλατιού του Οδυσσέα. Στην παραλία του Σταυρού υπάρχει ένας φυσικός κολπίσκος και το λιμανάκι ονομάζεται "Πόλη". Οι ντόπιοι λένε ότι να βγεις βόλτα με βαρκάκι και γυαλί (σαν αυτό που ψαρεύουν τα χταπόδια με το καμάκι) ή αν βουτήξεις με μάσκα και εφ' όσον επικρατεί νηνεμία, θα δεις βυθισμένη στο κέντρο του κόλπου ολόκληρη Ομηρική Πόλη, που η παράδοση λέει πως ήταν η πόλη του Οδυσσέα. Εγώ προσωπικά όταν ήμουν έφηβος, είχα όντως την τύχη να διακρίνω κάποιους σκούρους όγκους στο βυθό, που ήταν πολύ δύσκολο να είναι φυσικοί βράχοι κι έτσι πίστεψα πως ότι λέει η παράδοση είναι λίγο-πολύ αλήθεια.

Να κάνω μια ερώτηση; Αν είναι τόσο εύκολο να φανούν κάποια αντικείμενα στο βυθό με καλό καιρό (έστω και αμφισβητούμενα) τότε πώς και δεν έχει γίνει κάποια αρχαιολογική έρευνα στο υποθαλάσσιο αυτό χώρο;

ΜΕ ΤΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 500 ΤΕΤΟΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ?
ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΝΑΥΑΓΙΩΝ ΦΥΣΙΚΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ.

Δεν ξερω φιλε,
δεν ειναι και λίγο να γυρησει σπίτι, να το βρεις γεμάτο ''γαμπρους'' για τη γυναικα σου και ο μόνος που να σε αναγνωρίσει να ειναι ο σκύλος!!!!
Αλλά δεν θα εβαζα και το χερι μου στη φωτια οτι εγιναν ετσι

Ε! ΜΑ ΚΙ ΑΥΤΟΣ!!!! ΜΕΤΑ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΒΡΗΚΕ ΝΑ ΓΥΡΙΣΗ?

Re: Απάντηση: Βρέθηκε το παλάτι του Οδυσσέα;

Καλημέρα και καλό φθινόπωρο.

1) Όσον αφορά την Ομηρική Ιθάκη, όντως έχει αμφισβητηθεί η ταύτισή της με την σημερινή από κάποιους - ξένους κατά κανόνα - αρχαιολόγους. Σχολή δημιούργησε γι αυτό το ζήτημα ο Γερμανός(?) Φαλμεράϋερ, ο οποίος θεωρούσε την Λευκάδα σαν τέτοια.

Καλό απόγευμα και πάλι.
-

Μιά μικρή διόρθωση στο κατά τα άλλα εξαιρετικά ενημερωτικό ποστ σου:Ο Γερμανός αυτός δεν ήταν ο Φαλμεράυερ-ο οποίος ήταν ένας άθλιος τύπος που θεωρούσε ότι οι αρχαίοι έλληνες εξολοθρεύτηκαν κατά τον πρώιμο μεσαίωνα και οι Νεοέλληνες είναι ένα σλαβικό φύλο- αλλά ο μεγάλος φιλέλληνας αρχαιολόγος Wilhelm Dörpfeld (Ντερπφελντ), μεταξύ άλλων επιστημονικός συνεργάτης του Σλήμαν, σπουδαίος μελετητής του ρωμαϊκού πορτρέτου, ανασκαφέας τηςΟλυμπίας και της Λευκάδας. Τα αποτελέσματα των ερευνών του στην τελευταία δημοσίευσε υπό τον τίτλο Alt-Ithaka (Αρχαία Ιθάκη). Ο τάφος του είναι σύμφωνα με την επιθυμία του στη Λευκάδα, απέναντι από το Νιδρί, όπου έκανε τις πρώτες ανακαλύψεις του στο νησί.