Καλημέρα και καλό φθινόπωρο.
Μόλις επέστρεψα απο τις διακοπές (δεν είχα επαφή σε όλο το διάστημα) και είδα το θέμα. Επιτρέψτε μου μια μικρή παρέμβαση.
1) Όσον αφορά την Ομηρική Ιθάκη, όντως έχει αμφισβητηθεί η ταύτισή της με την σημερινή από κάποιους - ξένους κατά κανόνα - αρχαιολόγους. Σχολή δημιούργησε γι αυτό το ζήτημα ο Γερμανός(?) Φαλμεράϋερ, ο οποίος θεωρούσε την Λευκάδα σαν τέτοια. Ακολούθησαν κι άλλοι, αλλά η γνώμη τους έχει έντονα αμφισβητηθεί (και ίσως όχι άδικα). Λόγω καταγωγής των γονιών μου τόσο από την Ιθάκη (πατέρας) όσο και από την Λευκάδα (μητέρα) και λόγω πολλαπλών επαφών με τον τόπο (μικρός παίρναγα τα καλοκαίρια μου στον Σταυρό, χωριό της βόρειας Ιθάκης, σε μόνιμη βάση) τείνω να συμφωνήσω με τους πολέμιους του Φαλμεράϋερ και των υπολοίπων.
2) Τα αρχαιολογικά ευρύματα στο νησί έχουν τρία "κέντρα" (υπάρχουν κι άλλα, βέβαια, μικρότερης σημασίας): Το ένα κοντά στο Βαθύ (τη Χώρα του νησιού), το άλλο λίγο πιο έξω από τη χώρα, στον Πίσω Αετό και το τρίτο κοντά στα χωριά Σταυρός-Εξωγή-Πλατρειθιάς. Το τελευταίο έχει προσφέρει πολύ σημαντικά ευρύματα, που τείνουν να επιβεβαιώσουν την Ομηρική εποχή τη Ιθάκης. Μάλιστα, αυτά τα ευρύματα, σε συνδυασμό με τα ευρύματα των άλλων "κέντρων", συγκεντρώνουν μια συλλογή στοιχείων που ενδυναμώνουν την άποψη της Ομηρικής εποχής.
3) Το αρχαιολογικό μουσείο του Σταυρού βρίσκεται στον δρόμο που οδηγεί από τον Σταυρό στην Εξωγή και τον Πλατρειθιά, στην περιοχή Πηλικάτα (ή Βαρκά) και περιέχει τα ευρύματα των ανασκαφών που έγιναν στα Πηλικάτα, όπου για πρώτη φορά έγινε μνεία περί παλατιού του Οδυσσέα. Στην παραλία του Σταυρού υπάρχει ένας φυσικός κολπίσκος και το λιμανάκι ονομάζεται "Πόλη". Οι ντόπιοι λένε ότι να βγεις βόλτα με βαρκάκι και γυαλί (σαν αυτό που ψαρεύουν τα χταπόδια με το καμάκι) ή αν βουτήξεις με μάσκα και εφ' όσον επικρατεί νηνεμία, θα δεις βυθισμένη στο κέντρο του κόλπου ολόκληρη Ομηρική Πόλη, που η παράδοση λέει πως ήταν η πόλη του Οδυσσέα. Εγώ προσωπικά όταν ήμουν έφηβος, είχα όντως την τύχη να διακρίνω κάποιους σκούρους όγκους στο βυθό, που ήταν πολύ δύσκολο να είναι φυσικοί βράχοι κι έτσι πίστεψα πως ότι λέει η παράδοση είναι λίγο-πολύ αλήθεια.
Καλό απόγευμα και πάλι.
-