Βρέθηκε ζωή στον Άρη ?

incacity_msss.jpg

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και αυτός ο ιστότοπος : http://www.marsstructures.com/index.html
Πολλές και ενδιαφέρουσες φωτογραφίες, δεν έχω κάνει κάποια αξιολόγηση της αξιοπιστίας του, αλλά επισυνάπτει λινκς προς τις ορίτζιναλ φωτογραφίες.
Δυστυχώς οι φωτογραφίες του είναι πολύ μεγάλες σε μέγεθος και δεν μπορώ να τις ποστάρω εδώ.

Last edited:
Εδω και καμια ωρα σερφαρω στο youtube με αφορμη τα ντοκυμανταιρακια που ανεβασες,που παρεμπιπτοντως μου φανηκαν περισσοτερο δραματοποιημενα απο οτι επρεπε να ειναι προκειμενου να ληφθουν στα σοβαρα,αν εξαιρεσει κανεις τα αναμφισβητητα ιστορικα στοιχεια που παραθετουν..Παρ'ολα αυτα ειδα μερικα πολυ ενδιαφεροντα πραγματακια,αξιζει να κανετε μια αναζητηση στο γουλη,εχω πχ εβαλα Mars abnormialities..

Καλημέρα,

Έχεις απόλυτο δίκιο ως προς το περισσότερο δραματοποιημένα, αλλά όπως λες παραθέτουν ιστορικά στοιχεία. Τώρα τις απόψεις που εκφράζονται δεν είναι απαραίτητο να τις πάρει κανείς τοις μετρητοίς... Στην κρίση μας είναι.
Αν ανάβαζα τα πιο ενδιαφέροντα βιντεάκια, ίσως χαρακτηριζόμουν γραφικός... οπότε ας τα ψάξει μόνος του όποιος ενδιαφέρεται.

To θεμα ειναι οτι οι συνομωσιολαγνοι λιγο ενδιαφερονται για τα actual data.
Βλεπουν οτι θελουν, πιστευουν οτι θελουν και αγνοουν εξοφθαλμα στοιχεια, οποτε οτι και να πει επισημα η NASA παντα θα βρουν κατι να ασχολουνται.

Παρε για παραδειγμα την φωτο του Spirit (2010)
425780main_mer20100211-460.jpg
Οταν ειχε βγει ειχαν παθει αμοκ οι ufoλαγνοι γιατι αυτο στο βαθος (που καθε αλλο παρα βαθος ειναι) ειναι ενα αρειανο hangar για UFOs :stupid: και η NASA το κρυβει.
Φυσικα ηταν η αντανακλαση στο κατω μερος του ηλιακου panel του Spirit που δημιουργουσε ενα false horizon.
418276main_mer20100120-460.gif

Ωστοσο αν ψαξεις, ακομα και δυο χρονια μετα, θα βρεις blogs και topics που υποστηριζουν οτι ηταν αρειανο ufo hangar και οτι η NASA κατεβασε(!) τις photo απο το site, ενω ειναι εκει, απολαυση.

Τελοσπαντων sorry για το off topic.

Αναμενουμε με ενδιαφερον την επισημη ανακοινωση των ευρηματων

Last edited:
Αγαπητέ gPaska,

Χωρίς πρόθεση να μονοπωλήσω το παρόν νήμα (που μέχρι να υπάρξουν νέα από τη Nasa, θα πηγαίνει λίγο off topic, αλλά σχετικά με το θέμα πάντα)
και χωρίς να διαφωνώ ούτε και με εσένα, θα ήθελα να προσθέσω το εξής.

Μήπως και η ίδια η Nasa δίνει τροφή στους συνωμοσιολόγους;

Γιατί αν βγει μεθαύριο και πει πως δεν βρέθηκε τίποτα στον Άρη, ή βρέθηκαν κάποια οργανικά μόρια, που δυνητικά θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ζωή,
θεωρώ πως δεν θα φταίνε οι απανταχού συνωμοσιολόγοι. Δεν μπορείς έτσι με ελαφρά τη καρδία να ανακοινώνεις περί μιας ανακάλυψης που θα γραφτεί στα
βιβλία του μέλλοντος.... Αν δεν είσαι σίγουρος σιωπάς μέχρι να βεβαιωθείς, ακριβώς για να μην προκαλέσεις ποικίλα σχόλια και μια αέναη μυθολογία.
Για τη Nasa μιλάμε , δεν μιλάμε για σύνδεσμο ουφολόγων...

Last edited:
Aν όντως βρέθηκε κάτι πραγματικά συνταρακτικό, και έπρεπε να κάνω μια εικασία, θα έλεγα οτι - αν όλα πάνε καλά - βρέθηκαν στοιχεία που δείχνουν οτι σε κάποια περιοχή υπάρχουν δυνατότητες ανθρώπινης παρέμβασης...

Αγαπητέ gPaska,

Χωρίς πρόθεση να μονοπωλήσω το παρόν νήμα (που μέχρι να υπάρξουν νέα από τη Nasa, θα πηγαίνει λίγο off topic, αλλά σχετικά με το θέμα πάντα)
και χωρίς να διαφωνώ ούτε και με εσένα, θα ήθελα να προσθέσω το εξής.

Μήπως και η ίδια η Nasa δίνει τροφή στους συνωμοσιολόγους;

Γιατί αν βγει μεθαύριο και πει πως δεν βρέθηκε τίποτα στον Άρη, ή βρέθηκαν κάποια οργανικά μόρια, που δυνητικά θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ζωή,
θεωρώ πως δεν θα φταίνε οι απανταχού συνωμοσιολόγοι. Δεν μπορείς έτσι με ελαφρά τη καρδία να ανακοινώνεις περί μιας ανακάλυψης που θα γραφτεί στα
βιβλία του μέλλοντος.... Αν δεν είσαι σίγουρος σιωπάς μέχρι να βεβαιωθείς, ακριβώς για να μην προκαλέσεις ποικίλα σχόλια και μια αέναη μυθολογία.
Για τη Nasa μιλάμε , δεν μιλάμε για σύνδεσμο ουφολόγων...

Η NASA μεταξυ αλλων ενδιαφερεται να συνεχιστει αμειωτη η κρατικη ροη χρηματων στα εξαιρετικα κοστοβορα προγραμματα της.
Απο αυτη τη σκοπια πρεπει ο φορολογουμενος να πειστει οτι τα λεφτα του πιανουν τοπο.
Τωρα το ποσο θεμιτο επιστημονικα ειναι να δημοσιευουν φωτογραφιες ανθρωποειδων αναγλυφων στον Αρη δεν ξερω. Φυσικα δεν λενε ψεμματα, αλλα καλλιεργουν περιεργους συνειρμους (πχ εχουν ψαξει για παρομοιες στον Πλουτωνα? ισως υπαρχουν και εκει!)

Αγαπητέ artman
Δε μου είπες τίποτα για τα νεότερα στοιχεία που σου αναφέρω. Δίνοντας πάλι βάση στην αρχική φωτογραφία. Και βάζοντας ξεπερασμένα ντοκιμαντέρ που δεν αναφέρουν 2 δεκαετίες νέων αποστολών…
(…σφήκες και λιοντάρια από το ντοκιμαντέρ βάση φωτογραφιών με ανάλυση χειρότερη από γραμματόσημο…)
Φυσικά η λίστα των αποτυχημένων αποστολών στον Άρη είναι τεράστια. Το είχαμε συζητήσει και αναλυτικά σε άλλο Tread πριν τηn προσεδάφιση του πρόσφατου Rover. . Και γνωρίζω και το περιστατικό με το Φόβος 2.

Το *πραγματικό θέμα* είναι ότι νοήμον ζωή δεν έχουμε συναντήσει με τις νεότερες αποστολές. Δηλαδή μόνο για το Φοβος 2 εμφανίστηκαν?

Αλλά γενικότερα αν υποθέσουμε ότι βρίσκουν όχι απλά ίχνη, όχι απλά προϊστορία, όχι απλά οργανικά μόρια, αλλά ακόμα και ζωή-απολιθώματα …
Ως τώρα ούτε ένα κουνελάκι, ούτε μια κατσαρίδα :D
Αν υπάρχει κάτι ζωντανό προφανώς δε μπορούμε να ανοίξουμε συζήτηση μαζί του.

Κάθε νέα αποστολή ευελπιστώ να φέρνει νέα στοιχεία. Όσο πιο ακριβή είναι τα στοιχεία τόσο περισσότερο θα μπορουμε να σκεφτόμαστε δομημένα, αποφεύγοντας παρακινδυνευμένες υποθέσεις.
Όποια και να είναι τα στοιχεία που έχει να αναφέρει η NASA στην τελική χαίρομαι. Γιατί θα είναι νέα στοιχεία για να επεξεργαστούμε.

Η NASA μεταξυ αλλων ενδιαφερεται να συνεχιστει αμειωτη η κρατικη ροη χρηματων στα εξαιρετικα κοστοβορα προγραμματα της.
Απο αυτη τη σκοπια πρεπει ο φορολογουμενος να πειστει οτι τα λεφτα του πιανουν τοπο.
Τωρα το ποσο θεμιτο επιστημονικα ειναι να δημοσιευουν φωτογραφιες ανθρωποειδων αναγλυφων στον Αρη δεν ξερω. Φυσικα δεν λενε ψεμματα, αλλα καλλιεργουν περιεργους συνειρμους (πχ εχουν ψαξει για παρομοιες στον Πλουτωνα? ισως υπαρχουν και εκει!)

Φίλε μου από τον Πλούτωνα μόλις πρόσφατα έχουμε κάτι τις καλύτερο … αλλά και πάλι όχι αρκετό για αντίστοιχη έρευνα.

Ενώ φυσικά η φύση μπορεί να προσφέρει απίστευτους σχηματισμούς από μονή της. Ειδικά πυραμίδες.

Η NASA ποτέ πάντως δεν είπε ότι είναι φατσουλα, άλλοι το λένε. Απλά έδωσε όλες τις φωτογραφίες στο κοινό.

Αγαπητέ μου φίλε,

Εάν σχολίαζα τα νεότερα στοιχεία που αναφέρεις, θα με χαρακτήριζες απαξιωτικά συνωμοσιολόγο. Το κακό δεν θα ήταν ο χαρακτηρισμός, όσο η ουσία, γιατί απλά δεν κατατάσσω τον ευατό μου
σε αυτήν την κατηγορία. Δεν είμαι ερευνητής, ούτε τρελαμένος, ούτε καν ευελπιστώ ότι θα προλάβω να πάρω έστω και μερικές απαντήσεις σε αυτά που θα ήθελα να μάθω. (χρονικά όρια εννοώ,
είμαι 46 ετών, προλαβαίνω, δεν προλαβαίνω μια συγκλονιστική ανακάλυψη μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, αν σταθώ τυχερός -και γίνει - και ζω...)

Εάν τώρα σου πω ότι θεωρώ ότι υπάρχει ένα ενδεχόμενο να μαγειρεύτηκαν κάποια από τα "νέα δεδομένα" , θα πεις ότι.... Το ίδιο θεωρώ πιθανό να είναι μπούρδες και οι παλιές φωτογραφίες.
Σκεπτικιστής είμαι και εγώ, γι'αυτό περιμένω κάποια ανακάλυψη. Και εγώ αποδείξεις θέλω.

Όσο για το ντοκυκαντέρ , ίσως έπρεπε να εξηγήσω εξ αρχής ότι δεν το έβαλα ως το απαύγασμα της γνώσης. Πέρα από τα λιοντάρια... εξιστορεί μερικά γεγονότα που έχουν συμβεί και αυτό με
ενδιέφερε. Φοβάμαι ότι υπάρχει μια παρεξήγηση , ότι δηλαδή προσπαθώ να πείσω για κάτι για το οποίο δεν είμαι πεπεισμένος ούτε εγώ. Η διαφορά μας είναι ότι εγώ τα θεωρώ όλα πιθανά.
Σχετικά με το Φόβος 2, ψάξε το λίγο καλύτερα.

Τέλος, εάν εκεί...υπάρχει κάτι ζωντανό, δεν έχει σημασία αν θα μπορούμε να του μιλήσουμε, όπως λες.
Ο ανθρωποκεντρισμός θα τελειώσει μια για πάντα. Το σύμπαν δεν θα είναι το ίδιο πια. Είναι τόσο απλό.

Ωραίο θέμα γενικά.

Αυτό που θεωρώ αδιανόητο και αδυνατώ να καταλάβω είναι η κριτική που ασκείται σχετικά με τα “κεφάλαια” που ξοδεύει η NASA.

Ειλικρινά υπάρχουν τόσο ηλίθιοι που πιστεύουν ότι τα λεφτά «ταξιδεύουν» μαζί με τα διαστημόπλοια.?

Όσα και να ξοδεύει η NASA ουσιαστικά είναι λεφτά ($ μάλιστα που τυπώνουν οι ΗΠΑ) που «ανακυκλώνονται» αποκλειστικά μέσα στην Αμερικανική Οικονομία ΧΩΡΙΣ να ξοδεύονται πρώτες ύλες (γιατί πρόκειται για τεχνολογία αιχμής) .
Άνθρωποι ουσιαστικά «ξοδεύουν» τα λεφτά στο εσωτερικό των ΗΠΑ δημιουργώντας κέρδη , πληρώνοντας φόρους , προχωρώντας την έρευνα , μειώνοντας την ανεργία , χωρίς συνέπειες για το περιβάλλον, με δημιουργία τρομερής τεχνογνωσίας κλπ.

Ποιοι ΗΛΙΘΙΟΙ επιμένουν ότι ξοδεύονται λεφτά.?
Τι γίνονται τα δισεκατομμύρια ? Στις ΗΠΑ δεν ανακυκλώνονται . ? Πάνε στον Άρη επειδή αποστέλλεται ένας δορυφόρος βάρους 600 κιλών με ένα rover βάρους μερικών δεκάδων κιλών.?

Sorry για το κάπως off topic.

Last edited:
τα χρηματα δεν ειναι ατελειωτα και ακριβως επειδη ειναι κρατικα οταν ο αλλος δεν εχει ασφαλιση να παρει τα φαρμακα του ποσως τον ενδιαφερει ο Αρης.
γενικα η χρηματοδοτηση της NASA ηταν παντα ενα θεμα στην Αμερικη (οχι οτι κακως χρηματοδοτειται αλλα το πόσο ιδιως οταν ζοριζονται οικονομικα.

Φατσουλες να σου βρω στα συννεφα οσες θες...

τα χρηματα δεν ειναι ατελειωτα και ακριβως επειδη ειναι κρατικα οταν ο αλλος δεν εχει ασφαλιση να παρει τα φαρμακα του ποσως τον ενδιαφερει ο Αρης.
γενικα η χρηματοδοτηση της NASA ηταν παντα ενα θεμα στην Αμερικη (οχι οτι κακως χρηματοδοτειται αλλα το πόσο ιδιως οταν ζοριζονται οικονομικα.

Μα η NASA δεν εισάγει προιόντα ή τεχνολογία εκτος ΗΠΑ, δεν δαπανά πρώτες ύλες (πετρέλαιο - αέριο – άνθρακα -μέταλλα ) , δεν καταναλώνει ενέργεια , δεν δημιουργεί ρύπανση, δεν δημιουργεί μετακινήσεις , δεν χρειάζεται κατασκευές , κλπ.
Ουσιαστικά τα χρήματα που επενδύονται μέσω αυτής κάνουν το μεγαλύτερο δυνατό καλό στην Αμερικανική Οικονομία. Ουσιαστικά πολλαπλασιάζουν το ΑΕΠ των ΗΠΑ με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο και μάλιστα μέσω της γνώσης -έρευνας - διαφήμισης κλπ.
Δημιουργείται πολλαπλάσιο οικονομικό πλεόνασμα στις ΗΠΑ από ότι απευθείας κοστίζει.

Ουσιαστικά πιστεύω εξασφαλίζουν καλύτερα τα φάρμακα αυτού που δεν έχει (και διαμαρτύρεται)

Απλά νομίζω η επίθεση εναντίον της είναι προιόν απλού λαϊκισμού του τύπου «που ξοδεύονται τα λεφτά?» .

Τέλος πάντων έτσι το βλέπω εγώ.

Last edited:
αν θυμαμαι καλα σε καποιο βιντεο οπου μιλουσε ο Neil Tyson, ανεφερε οτι το budget της nasa ειναι καπου 1/100 καθε φορολογουμενου δολλαριου.
αν ειναι οντως ετσι τοτε αυτο ειναι ΠΟΛΥ μικρο για εναν οργανισμο στην αιχμη της επιστημης, και ειναι ενα ακομη δειγμα της κατηφορας που εχουν παρει οι αμερικανοι (και η ανθρωποτητα κατ' επεκταση)

Εδω ειναι τα νουμερα: τι ξοδευεται , τι αποδιδει (best case senario αυτο)
http://en.wikipedia.org/wiki/Budget_of_NASA

σε καμμια περιπτωση τα οφελη δεν μπορουν να συγκριθουν με αυτα της βιομηχανιας των υπολογιστων ή του φαρμακου

εντυπωσιακο το γεγονος οτι η κορυφωση του budget συμπιπτει με αυτο του ψυχρου πολεμου
η τεχνολογια στην υπηρεσια της πολιτικης

Απάντηση: Re: Βρέθηκε ζωή στον Άρη ?

Αγαπητέ μου φίλε,

Εάν σχολίαζα τα νεότερα στοιχεία που αναφέρεις, θα με χαρακτήριζες απαξιωτικά συνωμοσιολόγο. Το κακό δεν θα ήταν ο χαρακτηρισμός, όσο η ουσία, γιατί απλά δεν κατατάσσω τον ευατό μου
σε αυτήν την κατηγορία. Δεν είμαι ερευνητής, ούτε τρελαμένος, ούτε καν ευελπιστώ ότι θα προλάβω να πάρω έστω και μερικές απαντήσεις σε αυτά που θα ήθελα να μάθω. (χρονικά όρια εννοώ,
είμαι 46 ετών, προλαβαίνω, δεν προλαβαίνω μια συγκλονιστική ανακάλυψη μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, αν σταθώ τυχερός -και γίνει - και ζω...)

Εάν τώρα σου πω ότι θεωρώ ότι υπάρχει ένα ενδεχόμενο να μαγειρεύτηκαν κάποια από τα "νέα δεδομένα" , θα πεις ότι.... Το ίδιο θεωρώ πιθανό να είναι μπούρδες και οι παλιές φωτογραφίες.
Σκεπτικιστής είμαι και εγώ, γι'αυτό περιμένω κάποια ανακάλυψη. Και εγώ αποδείξεις θέλω.

Όσο για το ντοκυκαντέρ , ίσως έπρεπε να εξηγήσω εξ αρχής ότι δεν το έβαλα ως το απαύγασμα της γνώσης. Πέρα από τα λιοντάρια... εξιστορεί μερικά γεγονότα που έχουν συμβεί και αυτό με
ενδιέφερε. Φοβάμαι ότι υπάρχει μια παρεξήγηση , ότι δηλαδή προσπαθώ να πείσω για κάτι για το οποίο δεν είμαι πεπεισμένος ούτε εγώ. Η διαφορά μας είναι ότι εγώ τα θεωρώ όλα πιθανά.
Σχετικά με το Φόβος 2, ψάξε το λίγο καλύτερα.

Τέλος, εάν εκεί...υπάρχει κάτι ζωντανό, δεν έχει σημασία αν θα μπορούμε να του μιλήσουμε, όπως λες.
Ο ανθρωποκεντρισμός θα τελειώσει μια για πάντα. Το σύμπαν δεν θα είναι το ίδιο πια. Είναι τόσο απλό.

Ας αποφύγω τα συνομοσιολογικά που ως συνήθως παρεκτρέπουν συζητήσεις

Και να επικεντρωθώ στο τελευταίο – ας είναι ζωή και ότι να είναι βακτήρια μικρόβια κ.ο.κ.

Προσωπικά θεωρώ ότι η ζωή ευδοκιμεί και πέραν της γης. Ακόμα και μπολιασμένος να μην ήταν ο Άρης, σίγουρα όλο και κάτι μας έχει ξεφύγει από τις αποστειρώσεις των οχημάτων που έφτασαν ως εκεί.

Και ας δώσω και μια πάσα στο δίπλα θέμα του SR71B «Διαστημικά ταξίδια : Ένα πιθανό μέλλον !» (http://www.avclub.gr/forum/showthre...α-πιθανό-μέλλον-!?p=1056639294#post1056639294 )

Όπου αναφέρεται το Α του Κενταύρου

Η επιστημονική φαντασία συνεχίζει να έχει κάποιους αγαπημένους προορισμούς.
Ο Άρης σίγουρα φιγουράρει όσο κανένας άλλος πλανήτης ως αγαπημένος φανταστικός προορισμός.

Αλλά ας εξετάσουμε τον A Centauri
Έχουν ασχοληθεί με τον προορισμό αυτό ο Philip K. Dick, Asimov, Clarke, Gibson
Ακόμα και ο Zefram Cochrane του αυθεντικού star trek έμενε εκεί κοντά

Τι συμβαίνει όσο έρχονται στοιχεία για αυτούς τους προορισμούς που δεν επιβεβαιώνουν τους μύθους? Τι συμβαίνει όταν οι μύθοι χάνονται και δε βρίσκουμε τους κατοικημένους (έστω κατοικήσιμους) πλανήτες και τους δορυφόρους τους, τα διαστημόπλοια και τις εξωτικές ομορφιές? Είμαστε απογοητευμένοι?
Είναι σα να χάνουμε τον Άρη των υδάτινων καναλιών, τον Άρη με τις πυραμίδες, τον Άρη με τους Μικρούς Πράσινους Ανθρώπους και τον Marvin.

Σίγουρα ένας ρομαντισμός υπάρχει σε όλους αυτούς τους προορισμούς, Άρη , Αφροδίτη, Α Κενταύρου. Σίγουρα στο φεγγάρι δε μπορείς να πας όπως το σκέφτηκε ο Βερν αλλά όσο ρομαντικοί κι αν είμαστε, είμαστε θεωρώ εξίσου διψασμένοι για στοιχεία. Πραγματικά στοιχεία από τις αποστολές και τα πειράματα που κάνουμε.

Δε νομίζω κανείς να νοιώθει μεγαλύτερη μοναξιά αν δε βρεθεί νοήμον ζωή. Ούτε ότι θα αλλάξουν τα μυαλά του κόσμου εάν βρεθούν *ίχνη* ζωής. Νομίζω ότι όλοι εμείς τελικά περιμένουμε κάτι περισσότερο από ένα βακτήριο σε ένα άλλο πλανήτη, περιμένουμε συνομιλητές. Έχουμε ιστορίες να μοιραστούμε μαζί τους :-)

Απάντηση: Re: Βρέθηκε ζωή στον Άρη ?

Δε νομίζω κανείς να νοιώθει μεγαλύτερη μοναξιά αν δε βρεθεί νοήμον ζωή. Ούτε ότι θα αλλάξουν τα μυαλά του κόσμου εάν βρεθούν *ίχνη* ζωής. Νομίζω ότι όλοι εμείς τελικά περιμένουμε κάτι περισσότερο από ένα βακτήριο σε ένα άλλο πλανήτη, περιμένουμε συνομιλητές. Έχουμε ιστορίες να μοιραστούμε μαζί τους :-)

pure romance! :worshippy:

Βέβαια όσοι ασχολούνται και χρηματοδοτούν τις εκστρατείες ανεύρεσης ζωής εκτός γης, αδιαφορούν για κάτι τέτοιο και επικεντρώνονται στο όραμα του Κολόμβου (όχι αυτό της εξερεύνησης... το άλλο που αφορά την νέα γη...)

Re: Απάντηση: Re: Βρέθηκε ζωή στον Άρη ?

...

Πάντως μην ξεχνάμε και την άποψη του Stephen Hawking που ισχυρίζεται ότι εξελιγμένη μορφή ζωής θα είναι σίγουρα επιθετική για εμάς….

Δεν ξέρω αν είναι το πιθανότερο αλλά πάντως έχει μια βάση. Δεν αναφέρομαι στον Αρη βέβαια.

Πιστεύω πως με την λογική μας σήμερα (η οποία βασίζεται σε ελλιπείς γνώσεις) δεν μπορούμε να υποθέσουμε τίποτα, τόσο για τις διαθέσεις πιθανής πιο εξελιγμένης μορφής ζωής στο σύμπαν αλλά ούτε και τη πιθανότητα συνεύρεσής μας με αυτή...

Καλό είναι να παραμείνουμε στο ρομαντισμό και την ονειροπόληση, πράγμα που είναι και η ουσία του ζητήματος imo :ADFAD2: