Buffalo III SE (Stereo Edition)

Τα παιδιά στην Twistedpear Audio έβγαλαν άλλη μια έκδοση του γνωστού βουβαλιού, το Buffalo III SE.

b3se-tmp.jpg

Πριν αρχίσετε να βρίζετε, να σας προλάβω λέγοντας ότι δεν παίζει καλύτερα από το Buffalo III (*). :p

Η ουσιαστική διαφορά του είναι ότι δεν υποστηρίζει πια 8 κανάλια, παίζει δηλαδή μόνο stereo, και ότι οι είσοδοί του είναι a-la Buffalo II, δηλαδή δέχεται μία πηγή s/pdif (consumer level) και μία πηγή s/pdif (TTL) ή I2S. Αυτή η υλοποίηση έχει ένα καλό και ένα κακό.. Αν έχεις μέχρι 2 s/pdif πηγές ή μία s/pdif και μία I2S, όλα είναι καλά.. δεν χρειάζεσαι τίποτα περίπλοκο, εκτός ίσως από κάποιον comparator. Στο B III για παραπάνω από μια είσοδο έπρεπε να βάλεις την πλακέτα των 4 εισόδων με τον επιλογέα. Οπότε, για λίγες εισόδους ένα B III SE βγαίνει πιο οικονομικό.

Αν θέλεις όμως περισσότερες, το κόστος ανεβαίνει απότομα καθότι το 4:1 mux είναι αρκετά πιο ακριβό από την πλακέτα των τεσσάρων εισόδων που δέχεται το κλασικό B III.

Μια ακόμα διαφορά είναι η υποστήριξη U.FL connectors (ομοαξονικούς) στις εισόδους, ενώ μια ακόμα διαφορά (αρκετά σημαντική σε κάποιους) είναι ότι δέχεται και εξωτερικό σήμα clock μέσω U.FL (βλέπε synchronous mode μαζί με το FIFO του Ian).

Περισσότερα εδώ: http://twistedpearaudio.com/docs/community_docs/leonvb-Buffalo_III_DAC_Integration_Guide_V2.0.0.pdf

(*) Είπα ψέμματα, παίζει καλύτερα από τα B III που έχουν πουληθεί μέχρι τώρα, γιατί το B III SE συνοδεύεται από το νέο AVCC module το οποίο λένε όσοι το έχουν δοκιμάσει στο diyaudio.com ότι βελτιώνει τον ήχο σε σχέση με το "παλιό" AVCC. Anyway.. για όσους πιστούς, το AVCC πωλείται και σκέτο στα $40.

Last edited:
το είδα πριν μέρες...και είπα: άλλο ένα βουβάλι...

ο μουξ προβληματισμός ποτέ δε με απασχόλησε.
Όμως θα ζήσω με το ΙΙ

Ναι για μια υλοποίηση με μόνο μια καλή usb , ή και με μπαζωμένη από τον Ιαν και όποιον άλλο, πιθανά να είναι ότι πρέπει αυτή η πλακέτα.
Από την άλλη … όπως και να το κάνουμε συνεχίζει να είναι ακριβή η TP.
$299 για την πλακέτα…

Όντως, και χωρίς τα tridents & AVCC.. φτηνή δεν την λες.. Αν και ο ίδιος λέει ότι (για κάποιο λόγο) του στοιχίζει περισσότερο η παραγωγή της σε σχέση με την κλασική B III.

Πάντως ένας φίλος την έχει παραγγείλει, οπότε θα την δω και από κοντά σύντομα.. :smile:

300 δολλάρια, μόνο για την πλακέτα του dac-chip και τα αναγκαία περιφερειακά του, δίχως τροφοδοσία και αναλογικό στάδιο...μα σε ποια εποχή παχιάς αγελάδας ζούμε;
Μήπως ο τύπος, έπιασε το νόημα του πως να κάνεις μπάζες, δίνοντας λίγο-λίγο το γλυκό, παρουσιάζοντας κάθε φορά και μια παραλλαγή της γεύσης;

Το θέμα είναι ποιος είναι ο ανταγωνισμός του και σε τι τιμές βγαίνει.. Γιατί αν πούμε ότι είναι οι λύσεις του Acko, μάλλον (πολύ) φτηνό τον λες..

Αν κυκλοφορούν άλλες "DIY" λύσεις παρόμοιας ποιότητας και προδιαγραφών σε καλύτερες τιμές θα κάνει καλό σε όλους να το μάθουμε..

335 γράφει ο άλλος, στη φθήνεια και αυτός ή στις ανάγκες των καιρών.
Πουλάνε τεχνογνωσία και μόνο, ως υλικά το κόστος δεν βρίσκεται εκεί με τίποτα.

Τι να σου πω Δημήτρη, δεν διαφωνώ ότι από θέμα τεχνογνωσίας, οι συγκεκριμένες υλοποιήσεις DIY είναι κορυφή, αλλά πολλές φορές όταν φθάνουμε στο διαταύτα και ακούμε στην τελική μουσική, ποταπότερες τεχνολογίες ακούγονται είτε ισοδύναμα είτε και καλύτερα.
Εάν αυτή η τεχνολογία, βρισκόταν σε μια emu για παράδειγμα η οποία εκτός από dac, θα χρησιμοποιηθεί και ως μετρητικό όργανο, ναι να πω με τα χίλια γιατί θα σου δώσει τη χαμηλότερη τιμή σε μετρήσεις fft που είναι το ζητούμενο για μετρήσεις πάγκου.

Στην ακρόαση μουσικής δεν ισχύει αυτό και το γνωρίζουμε καλά. Ο supersonic δοκιμάζει, το γράφει σε άλλο νήμα, αναλογικό στάδιο λάμπας και ήδη σχεδόν έχει απορρίψει το αναλογικό στάδιο με τα σούπερ-ντούπερ dB και της χαμηλότατης thd του κατασκευαστή.

Από την άλλη, διαβάζω (pdf του κατασκευαστή) ότι δεν συνιστά την επευθείας έξοδο από το dac-chip, γιατί η THD υποφέρει! Και εννοεί υποφέρει, με λόγο σήματος γύρω στα 108dB! Μα γιατί θα ερωτήσω, τα 108dB δεν είναι υπεραρκετά για τον οποιοδήποτε ενισχυτή, εδώ με έξοδο λάμπας άκουσε ο supersonic και τα αυτιά του το δικαίωσαν!

Σωστά όλα αυτά αλλά δεν νομίζω ότι κανείς σκάει το χιλιάρικο+ για να φτιάξει βουβάλι (a.k.a. κάτι χωρίς σοβαρή μεταπωλητική αξία) χωρίς να έχει διαβάσει λίγο πολύ τα πάντα όσο αφορά τα DACs πριν καταλήξει..

Επίσης δεν ξέρω κανέναν που να έχει φτιάξει μηχάνημα με ESS9018 και να το άλλαξε για άλλο τσιπάκι (όχι αναλογικά στάδια, το DAC καθεαυτό) (ok, ίσως ο Vassilis_T αλλά αυτός δεν μετράει.. είναι παλαβός.. :p ).

Τώρα, για τις λάμπες κτλ, δεν ξέρω.. μπαίνουν πολλά στη μέση.. Αλλά όσο αφορά το τσιπάκι καθεαυτό, είμαι πεπεισμένος ότι πρέπει να είναι "σοβαρό" αν θέλουμε να τραβήξουμε πραγματικά όλη την πληροφορία από το bitstream μας. Επίσης είμαι πλέον 99% σίγουρος ότι το s/pdif πρέπει επιτέλους να πεθάνει.. πρέπει να σφάξεις μαύρο κόκκορα σε πεντάλφα για να παίξει πραγματικά σωστά.

Κοίτα όταν πρώτοκυκλοφόρησε το 9018 θέλαμε να το πάρουμε και ζεστό κουλούρι 6 μήνες αφού τυπώθηκε στο εργοστάσιο. Τότε το premium άντε ήταν δικαιολογημένο λόγο βιασύνης. Τώρα όχι.
Από την άλλη πραγματικά δε ξέρω άλλη οικονομική πλακέτα με κόσμο για να την ξεψαχνίσει. Σύντομα ελπίζω αντίστοιχες πλακετίτσες να πέσουν τουλάχιστο στα μισά.

το τσιπάκι είναι "κορυφή". Το λέω αυτό ως φανατικός και αρχικός χρήστης και έχοντας περάσει ήδη 2 γενιές από δαύτο στα 3-4 χρόνια.
Και βάζω εισαγωγικά διότι μέσα του το ρημάδι κάνει dsp, jitter rejection, 8κάναλο, up-over-sampling και δε συμμαζεύεται. Όμως το κάνει καλά. Δεν είναι τόσο πιουρίστικο όπως ένα 1541 ή 1865 αλλά είναι καλό. Πολλά players κλπ στηρίχτηκαν και έκαναν καριέρα με dsp και χαρχάλεμα των ψηφιακών.
όμως η τελευταία 2καναλη πλακέτα είναι άδεια. Και είναι καλό και κακό. Καλό γιατί είναι απλή. Κακό διότι κοστίζει ΠΟΛΥ.
Γενικά ο άνθρωπος είναι φαρμακείο.
Μπορεί να έχει πουλήσει sabre όσα κι η oppo μόνη της που λέει ο λόγος, αλλά είναι ακριβός. Και τα άλλα του κατασκευάσματα νομίζω είναι φευγάτα επίσης. Και όχι καμμιά χαιτεκ φιλοσοφία. Τροφοδοσίες (με τις ταπεινές μου ανυπόστατες γνώσεις) γενικού χαρακτήρα, πλην φροντισμένες, αναλογικά στάδια όμορφα σχεδιασμένα αλλά...αν μια σκέτη λάμπα τους εξηγεί τι εστί βερύκοκο, ίσως έχουμε θέμα. Φυσικά είναι και θέμα αν σου αρέσει η λάμπα.
Πάντως τα περίφημα counterpoint με είχαν ξεσκίσει, ακόμα τότε οι άνθρωποι δεν ξέρανε να φτιάξουν σωστό balanced to se και στέκονται και περιμένουν να γίνουν εξαρτήματα.
Λέτε να γίνει το ίδιο με το legato?

όχι, ούτε Ι ή ΙΙ...
άλλωστε το ivy δεν είχε ποτέ se οπότε δεν το κυνήγσα.
Εν τω μεταξύ δεν σου λένε πχ οι φαρμακοποιοί ότι αν θες se πάρε απλώς το ένα σήμα από την έξοδο. Σου λένε πάρε το ivy. Ή ακόμα καλύτερα πάρε και τα δυό (legato) για να δεις ποιό θα σου κάτσει καλύτερα....!

Ευτυχώς η λάμπα (για μένα) ακούγεται τόσο καλά που είμαι ....να τόσο κοντά να ξεριζώσω εκείνες τις dale από πάνω του και να τις χώσω αλλού...
Αν θες να ακούσεις legato στο στέλνω. Αν έχει συμβατότητα με ΙΙΙ....

Πολύ φοβάμαι Δημήτρη ότι δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο το ivy (με κάθε επιφύλαξη γιατί δεν έχω το απαραίτητο knowhow)
Θα το δοκιμάσω και εγώ το μπαφερ (παραγγείλαμε με τον expander)

Aν μπορέσει να γίνει με διπλή έξοδο (προσθήκη ρελέ) θα έχουμε Α-Β τόσο με ivy όσο και με legato και βλέπουμε.

Πάντως ακόμα και αν δεν συμμεριστούμε τον ενθουσιασμό του super και μόνο που μπαίνει σε σύγκριση κάτι που κοστίζει 30Ε και απαιτεί πολύ λιγότερη δουλειά απο τα αναλογικά στάδια του αχλάδα, αυτόματα μιλάμε για φαρμακείο...
Γενικά δεν έχω παράπονο, να το πω αυτό. Δικό του το μαγαζί και το προϊόν, όποιος θέλει αγοράζει και είναι όντως ανταγωνιστικός με αντίστοιχα προϊόντα.
Προφανώς τα presale refferences πρέπει κάπως να αποσβεστούν και να υπάρξει κάποιο κέρδος. Πιθανόν το ίδιο να κάναμε και εμείς στη θέση του.

έχει ευτυχίσει να ε´χει τρομερό feedback απο αγοραστές. εκεί πιστεύω είναι η επιτυχία του... το sabre του έχει γίνει μόδα. Και η μόδα πληρώνεται.

όχι, ούτε Ι ή ΙΙ...
άλλωστε το ivy δεν είχε ποτέ se οπότε δεν το κυνήγσα.
Εν τω μεταξύ δεν σου λένε πχ οι φαρμακοποιοί ότι αν θες se πάρε απλώς το ένα σήμα από την έξοδο. Σου λένε πάρε το ivy. Ή ακόμα καλύτερα πάρε και τα δυό (legato) για να δεις ποιό θα σου κάτσει καλύτερα....!

Δίνει se το IVY βρε! Μήπως εννοείς κάτι άλλο;

IMHO καλά λένε όταν θέλεις se να βάλεις IVY ή Legato, τη στιγμή που το τσιπάκι παίζει τεκμηριωμένα καλύτερα σε current mode..

Ευτυχώς η λάμπα (για μένα) ακούγεται τόσο καλά που είμαι ....να τόσο κοντά να ξεριζώσω εκείνες τις dale από πάνω του και να τις χώσω αλλού...
Αν θες να ακούσεις legato στο στέλνω. Αν έχει συμβατότητα με ΙΙΙ....

Συμβατότητα έχει, και ηλεκτρική και "σιδερική" (τρύπες για βίδες κτλ), εγώ δεν έχω αυτή την εποχή το κουράγιο να το δοκιμάσω.. :p

Όταν μου έρθει η όρεξη θα σε ενοχλήσω.. ;)

Last edited by a moderator:
Νίκο, μακάρι να σας κάτσει και σας.
Στο κάτω κάτω δεν κοστίζει 300.
Τους βγάζω το καπέλο στο ότι είναι συνεπείς, έχουν απίστευτη οργάνωση (έχω πάρει και από αλλού κιτάκια, τέτοιο τυφλοσούρτη δεν είδα) και στήσανε από τους πρώτους τη σάβρα που δεν είναι λίγο. Οι άλλοι ακολούθησαν. Από Oppo, simaudio, wired4s, macintosh, audiolab κλπ....

Προσέξτε λίγο με τις υψηλές τάσεις με το κιτάκι, δεν είναι 9 ή 15 βόλτ. Αν και το θεωρώ δεδομένο. Κολπάκια του στυλ το γραπώνω, το γυρνάω ανάποδα, πιάνω εδώ και εκει να δώ αν ζεσταίνεται...ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ..... (ακόμα και όταν βγεί από το ρεύμα). Οι πυκνωτές του έχουν τέτοια χωρητικότητα που παίζει μισό λεπτό αφού το βγάλεις από το ρεύμα.

Δίνει se το IVY βρε! Μήπως εννοείς κάτι άλλο;

IMHO καλά λένε όταν θέλεις se να βάλεις IVY ή Legato, τη στιγμή που το τσιπάκι παίζει τεκμηριωμένα καλύτερα σε current mode..

Συμβατότητα έχει, και ηλεκτρική και "σιδερική" (τρύπες για βίδες κτλ), εγώ δεν έχω αυτή την εποχή το κουράγιο να το δοκιμάσω.. :p

Όταν μου έρθει η όρεξη θα σε ενοχλήσω.. ;)

ίσως να είχε. Δεν θυμάμαι γιατί επέλεξα το legato. Ίσως τα πρώτα δεν είχαν.
Αυτό το παίζει καλύτερα σε ρεύμα....να σου πω.....ίσως πλέον δεν το πιάνουν τα ώτα μου. Ακόμα και τα δικά σας. Από -120 στα -108 db...???? :ears:Ακούστε εσείς κατώφλι -70 και το συζητάμε.:worshippy:

Όποτε θες ενοχλείς, εκτός αν το έχω σφάξει μέχρι τότε.:Banane0:

υγ συγνώμη κατά λάθος σου έκανα edit....:ADFAD2:

Νίκο, μακάρι να σας κάτσει και σας.
Στο κάτω κάτω δεν κοστίζει 300.
Τους βγάζω το καπέλο στο ότι είναι συνεπείς, έχουν απίστευτη οργάνωση (έχω πάρει και από αλλού κιτάκια, τέτοιο τυφλοσούρτη δεν είδα) και στήσανε από τους πρώτους τη σάβρα που δεν είναι λίγο. Οι άλλοι ακολούθησαν. Από Oppo, simaudio, wired4s, macintosh, audiolab κλπ....

Προσέξτε λίγο με τις υψηλές τάσεις με το κιτάκι, δεν είναι 9 ή 15 βόλτ. Αν και το θεωρώ δεδομένο. Κολπάκια του στυλ το γραπώνω, το γυρνάω ανάποδα, πιάνω εδώ και εκει να δώ αν ζεσταίνεται...ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ..... (ακόμα και όταν βγεί από το ρεύμα). Οι πυκνωτές του έχουν τέτοια χωρητικότητα που παίζει μισό λεπτό αφού το βγάλεις από το ρεύμα.

Να σου πω ότι μου φαίνονται κινέζικα αυτά που λες να προσέξουμε... λίγο θα είναι γιατί δυο κινέζικα τα έμαθα στις πολλές επισκέψεις μου εκεί...:ADFADF1:

Ο άι βασίλης θα κάνει τη δουλειά, ο αλέξανδρος έχει κάνει τα δικά του κουμάντα οπότε νομίζω θα έχετε καλό referrence απο δω χάμω.

προσωπικά ελπίζω να μου κάτσει για να προχωρήσω και με usb και επιτέλους να το κλείσω σωστά, γιατί πέρασε ούτε λίγο ούτε πολύ, σχεδόν χρόνος και τα προβλήματα συνεχίζονται.

Re: Απάντηση: Buffalo III SE (Stereo Edition)

Πολύ φοβάμαι Δημήτρη ότι δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο το ivy (με κάθε επιφύλαξη γιατί δεν έχω το απαραίτητο knowhow)

Μα, δεν έχει πει ποτέ κανείς ότι το IVY είναι κάτι το ιδιαίτερο. Απλά κάνει I/V με τον καλύτερο (θεωρητικά) τρόπο.. δεν έχει "ματζούνια" και βλακείες. Άλλωστε παίζει με τελεστικούς, κάτι που για αρκετό κόσμο είναι αυστηρό no-no..

Θα το δοκιμάσω και εγώ το μπαφερ (παραγγείλαμε με τον expander)

Aν μπορέσει να γίνει με διπλή έξοδο (προσθήκη ρελέ) θα έχουμε Α-Β τόσο με ivy όσο και με legato και βλέπουμε.

Δεν θα έβαζα ρελέ σε τέτοιας στάθμης σήματα. Μάλλον (οκ, σχεδόν σίγουρα..) θα κάνει ακουστή ζημιά, ειδικά όταν θα οδηγεί το αναλογικό στάδιο που θα κάνει I/V (σε αντίθεση με το άλλο στάδιο (λάμπα) το οποίο θα παίζει σε voltage mode).

Πάντως ακόμα και αν δεν συμμεριστούμε τον ενθουσιασμό του super και μόνο που μπαίνει σε σύγκριση κάτι που κοστίζει 30Ε και απαιτεί πολύ λιγότερη δουλειά απο τα αναλογικά στάδια του αχλάδα, αυτόματα μιλάμε για φαρμακείο...
Γενικά δεν έχω παράπονο, να το πω αυτό. Δικό του το μαγαζί και το προϊόν, όποιος θέλει αγοράζει και είναι όντως ανταγωνιστικός με αντίστοιχα προϊόντα.
Προφανώς τα presale refferences πρέπει κάπως να αποσβεστούν και να υπάρξει κάποιο κέρδος. Πιθανόν το ίδιο να κάναμε και εμείς στη θέση του.

έχει ευτυχίσει να ε´χει τρομερό feedback απο αγοραστές. εκεί πιστεύω είναι η επιτυχία του... το sabre του έχει γίνει μόδα. Και η μόδα πληρώνεται.

To buffer του Super είναι όντως ενδιαφέρον.. αν και προσωπικά δεν πιστεύω σε τόσο minimal λύσεις. Συνήθως είναι αρκετά ευαίσθητες στα "περιφερειακά" του συστήματος (καλώδια κτλ) οπότε τα αποτελέσματα των δοκιμών κυμαίνονται ανάλογα..

Re: Απάντηση: Buffalo III SE (Stereo Edition)

προσωπικά ελπίζω να μου κάτσει για να προχωρήσω και με usb και επιτέλους να το κλείσω σωστά, γιατί πέρασε ούτε λίγο ούτε πολύ, σχεδόν χρόνος και τα προβλήματα συνεχίζονται.

Πες άλλη μια φορά τα προβλήματα (κατά προτίμηση στο σχετικό νήμα) γιατί έχει αποκτηθεί και επιπλέον knowhow στο μεταξύ.. ;)