Calibration

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: BENQ w1070: Μετρήσεις - Ρυθμίσεις και Calibration

Γιαννη ευχαριστω για την απαντηση σου και μαλλον θα πρεπει να ανασυρω ενα παλιο βιβλιο οπτικης που ειχα για να ξεκινησω γιατι καλα και τα προφορικα(JL_?)αλλα και λιγη θεωρια δε βλαπτει.Αν εχεις καποιον προχειρο τιτλο βιβλιου,θα μου εκανες μεγαλη εξυπηρετηση...:2thumb22sup:
Ντινο τωρα αυτο με το τραπεζι λιγο με τρομαξε...για καλο ή για κακο το ανεφερες..Ασε που αν ερθεις,σιγα μη σε χωσουμε μεσα και δε σε γυρισουμε...!! :ernaehrung004:

Αν σε ενδιαφερει, εχει κυκλοφορισει τωρα τελευταια ενα διπλο br η Dinsney (δεν κανω πλακα) με προσεγγιση πιστευω πιο κοντινη σε αυτη που πιστευω θελεις να εχεις στο ολο θεμα.
Εχει απο θεωριτικα μεχρι πατερνς.
Θα σε προετρεπα να τα ψαξεις !

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: BENQ w1070: Μετρήσεις - Ρυθμίσεις και Calibration

Αν σε ενδιαφερει, εχει κυκλοφορισει τωρα τελευταια ενα διπλο br η Dinsney (δεν κανω πλακα) με προσεγγιση πιστευω πιο κοντινη σε αυτη που πιστευω θελεις να εχεις στο ολο θεμα.
Εχει απο θεωριτικα μεχρι πατερνς.
Θα σε προετρεπα να τα ψαξεις !

Ευχαριστω Χρηστο,θα το ψαξω φυσικα! :worshippy:

Χρήστο το συζητάγαμε και τις προάλλες σε ένα μπαλκόνι. Αν οποισδήποτε χομπίστας πάρει ένα μετρητικό και θεωρήσει εαυτόν επαγγελματία calibrator που έχει φέρει την εικόνα του στην αναφορά μπορεί να πάρει τάχιστα ένα παυσίπονο που ακούει στο όνομα reset settings και το βρίσκεις συνήθως στις επιλογές εικόνας.

Φυσικά και δεν θα θεωρήσει κανείς εαυτόν επαγγελματία, Μπιλ. Ο επαγγελματίας το κάνει αυτό για να ζήσει. Ο χομπίστας το κάνει γιατί του αρέσει και θέλει να παίξει. Από 'κει και πέρα, η αναφορά σε θέματα εικόνας είναι δεδομένη και ο τρόπος επίσης. Αν, λοιπόν, δούμε δύο διαγράμματα με ίδιες τιμές, δεν μπορούμε να ξέρουμε αν ήρθαν από χομπίστα ή επαγγελματία.

Η διαφορά του χομπίστα με τον επαγγελματία έγκειται στο γεγονός ότι γνωρίζει πολλά μηχανήματα καθώς και τις ιδιοτροπίες τους. Κατ' αυτό τον τρόπο, μπορεί να επιτύχει καλύτερο αποτέλεσμα από τον χομπίστα που δεν το γνωρίζει. Έτερον εκάτερον, όμως....αυτό δεν αλλάζει κάτι στα μέσα που θα χρησιμοποιήσει για τη δουλειά του. Εκτός και αν οι γιατροί αρχίσουν να πετάνε τα στηθοσκόπια στα σκουπίδια από αύριο και τους αξονικούς τους κάνουν θέατρο σκιών.

Η δε ενασχόληση με την εικόνα, η μάθηση και ενδιαφέρον πάνω σε αυτήν, θα κάνουν τον χομπίστα μέρα με τη μέρα καλύτερο. Χειρότερο αποτέλεσμα αποκλείεται να φέρει και αυτό γιατί ο τρόπος είναι δεδομένος.

Πανω απο ολα εμεις να ειμαστε καλα παιδια!Ο καθενας θα πει και καμια μπουρδα παραπανω(ο υποφαινομενος),λογω αγνοιας ή οπως ανεφερε ο Χρηστος πιο πανω,μιας ενθουσιωδους ημιμαθειας.Δε λεω ποιος και τι αφου ΟΛΟΙ μας ειμαστε χομπιστες και μας αρεσει να περναμε και το χρονο μας ο ενας με τον αλλον εδω μεσα σαν μια καλη παρεα!!
P.S.Εγω φταιω που ειμαι γιαλαντζι καπετανιος..αλλιως...:violent-smiley-030:

Θα απαντησω στα ερωτηματα σας το απογευμα αλλα θα ηθελα και μια απαντηση απο τον Γιαννη η μαλλον τρεις απαντησεις
1) Τι παθαινει το magenta στους Benq 5000 οταν ανεβασεις την φωτεινοτητα του στο τερμα ?
2) Γιατι αμφισβητει τα λεγομενα μου αφου και στην συναντηση μας το βραδακι που καλιμπραριστηκε οπως- οπως κατα την γνωμη μου ο 5000 του εξιστορησα το προβλημα που αντιμετωπιζω στο καλιμπραρισμα του προβολεα μου και μαλιστα μου εδωσε συμβουλες σε οτι αφορα το gamma ?
3) Εαν θελει να μας πει ποσα προβολικα και τηλεορασεις πανω κατω εχει καλιμπραρει και ποσα διαφορετικα μοντελα ωστε να εχουμε και εμεις μια εικονα για τον τροπο που εχει αντλησει τις γνωσεις του.

Θα σου απαντήσω σε Ο,ΤΙ θέλεις, εφόσον ανεβάσεις τα διαγράμματα που πήρες από τον 15άρη για να δούμε τους 6500Κ από 30 μέχρι 80 IRE και τους 4500Κ στα 10-20. Επίσης, τα διάγραμματα που πήρες αφότου ο Μανώλης σου έδιωξε την κοκκινίλα στα χαμηλά με το μάτι, καθώς και τα διαγράμματα με τά τα 5 κλικ που έκανες και ήρθε άριστα.

Last edited by a moderator:

Φυσικά και δεν θα θεωρήσει κανείς εαυτόν επαγγελματία, Μπιλ. Ο επαγγελματίας το κάνει αυτό για να ζήσει. Ο χομπίστας το κάνει γιατί του αρέσει και θέλει να παίξει. Από 'κει και πέρα, η αναφορά σε θέματα εικόνας είναι δεδομένη και ο τρόπος επίσης. Αν, λοιπόν, δούμε δύο διαγράμματα με ίδιες τιμές, δεν μπορούμε να ξέρουμε αν ήρθαν από χομπίστα ή επαγγελματία.

Sorry Γιαννη, αλλα εδω μεσα μερικοι γραφουν σαν επαγγελματιες, με τη σιγουρια και την αυτοπεπηθηση που νομιζω οτι δεν θα επρεπε να εχουν.
Επισης αλλο το παιχνιδι κι αλλο η δουλεια. Οσον αφορα τα διαγραμματα διαφωνω. Εχω δει ιδια διαγραμματα με διαφορετικες εικονες. ΤΕΛΕΙΩΣ διαφορετικες.

Η διαφορά του χομπίστα με τον επαγγελματία έγκειται στο γεγονός ότι γνωρίζει πολλά μηχανήματα καθώς και τις ιδιοτροπίες τους. Κατ' αυτό τον τρόπο, μπορεί να επιτύχει καλύτερο αποτέλεσμα από τον χομπίστα που δεν το γνωρίζει. Έτερον εκάτερον, όμως....αυτό δεν αλλάζει κάτι στα μέσα που θα χρησιμοποιήσει για τη δουλειά του. Εκτός και αν οι γιατροί αρχίσουν να πετάνε τα στηθοσκόπια στα σκουπίδια από αύριο και τους αξονικούς τους κάνουν θέατρο σκιών.

Η δε ενασχόληση με την εικόνα, η μάθηση και ενδιαφέρον πάνω σε αυτήν, θα κάνουν τον χομπίστα μέρα με τη μέρα καλύτερο. Χειρότερο αποτέλεσμα αποκλείεται να φέρει και αυτό γιατί ο τρόπος είναι δεδομένος.

Ξεχνας κι αλλη διαφορα. Οτι ενας παει κι ενα σχολειο ενω ο αλλος οχι. Επισης εχει και μια πιστοποιηση.
Αυτο που περιγραφεις ειναι η εμπειρια και η πρακτικη, ειναι αλλο πραγμα.
Στον επαγγελματια που θα τον πληρωσεις να σου κανει μια δουλεια, εχεις και καποιες απαιτησεις.
Στο χομπιστα που θα σε "βοηθησει" να φτιαξεις την εικονα σου, και να μη τη φτιαξει, του χτυπας τη πλατη και λες κι ευχαριστω για το χρονο σου.
Δε σημαινει οτι εχεις κι αποτελεσμα!!!!

Τωρα το παραδειγμα με τους γιατρους καλα το ανεφερες, αλλα σου θυμιζω ποσα χρονια σπουδαζουν, ποσα κανουν πρακτικη με αλλον απο διπλα, και
ποτε ασχολουνται πραγματικα με γιατριες !
Ασε που δεν νομιζω να βλεπουμε συχνα χομπιστες γιατρους να προτεινουν σιγουρα φαρμακα !

IMHO παντα !

Απάντηση: Re: Calibration

Πανω απο ολα εμεις να ειμαστε καλα παιδια!Ο καθενας θα πει και καμια μπουρδα παραπανω(ο υποφαινομενος),λογω αγνοιας ή οπως ανεφερε ο Χρηστος πιο πανω,μιας ενθουσιωδους ημιμαθειας.Δε λεω ποιος και τι αφου ΟΛΟΙ μας ειμαστε χομπιστες και μας αρεσει να περναμε και το χρονο μας ο ενας με τον αλλον εδω μεσα σαν μια καλη παρεα!!
P.S.Εγω φταιω που ειμαι γιαλαντζι καπετανιος..αλλιως...:violent-smiley-030:

Προσωπικα προτιμω τις "μπουρδες" παντως απο τις "αμπελοφιλοσοφιες". Οι πρωτες εχουν κι ενα ενδιαφερον προσεγγισης ενω οι δευτερες με κουραζουν πολυ. :ernaehrung004:

Sorry Γιαννη, αλλα εδω μεσα μερικοι γραφουν σαν επαγγελματιες, με τη σιγουρια και την αυτοπεπηθηση που νομιζω οτι δεν θα επρεπε να εχουν.
Επισης αλλο το παιχνιδι κι αλλο η δουλεια. Οσον αφορα τα διαγραμματα διαφωνω. Εχω δει ιδια διαγραμματα με διαφορετικες εικονες. ΤΕΛΕΙΩΣ διαφορετικες.

Δεν γνωρίζω σε ποιους αναφέρεσαι? Γιατί δεν τους κατονομάζεις ώστε να απαντήσουν?

Διαφωνείς, διότι δεν διάβασες καλά αυτό που έγραψα. Δεν αναφέρθηκα πουθενά στην εικόνα. Δεν αναφέρθηκα πουθενά σε αυτό που βλέπουμε στο πανί. Έγραψα:

''Αν, λοιπόν, δούμε δύο διαγράμματα με ίδιες τιμές, δεν μπορούμε να ξέρουμε αν ήρθαν από χομπίστα ή επαγγελματία.''

Μίλησα καθαρά για τα διαγράμματα και όχι για το αποτέλεσμα. Φυσικά και τα διαγράμματα πολλές φορές λένε μισές αλήθειες ή καθόλου (σπάνια, αλλά συμβαίνει. Υπάρχει εξήγηση φυσικά...). Π.χ. όταν ρυθμίστηκε ο 7000 του Γιάννη σε dynamic mode τα διαγράμματα μας έλεγαν ότι μπορούσαμε να απολαύσουμε μια θαυμάσια εικόνα. Αντ' αυτού κοντέψαμε να κάνουμε εμετό!!!

Φυσικά και υπάρχει λόγος που έγινε αυτό, αλλά, δεν θέλω να γράψω κάτι παραπάνω διότι ο Στέργιος θα με ρωτάει πάλι από που το έμαθα και πως το ξέρω!!!
:Banane0:

Ξεχνας κι αλλη διαφορα. Οτι ενας παει κι ενα σχολειο ενω ο αλλος οχι. Επισης εχει και μια πιστοποιηση.
Αυτο που περιγραφεις ειναι η εμπειρια και η πρακτικη, ειναι αλλο πραγμα.
Στον επαγγελματια που θα τον πληρωσεις να σου κανει μια δουλεια, εχεις και καποιες απαιτησεις.
Στο χομπιστα που θα σε "βοηθησει" να φτιαξεις την εικονα σου, και να μη τη φτιαξει, του χτυπας τη πλατη και λες κι ευχαριστω για το χρονο σου.
Δε σημαινει οτι εχεις κι αποτελεσμα!!!!

Τωρα το παραδειγμα με τους γιατρους καλα το ανεφερες, αλλα σου θυμιζω ποσα χρονια σπουδαζουν, ποσα κανουν πρακτικη με αλλον απο διπλα, και
ποτε ασχολουνται πραγματικα με γιατριες !
Ασε που δεν νομιζω να βλεπουμε συχνα χομπιστες γιατρους να προτεινουν σιγουρα φαρμακα !

IMHO παντα !

Φυσικά και δεν το ξεχνάω!! Το ότι έχει κάποιος πιστοποίηση, όμως, ή ότι είναι επαγγελματίας τον κάνει αυτόματα να αψηφά και πράγματα που δεν γίνονται. Τι απαιτήσεις?

Ωραία...πήρα, λοιπόν, τον Χ30 και έχω την απαίτηση ο επαγελματίας που θα έρθει σπίτι μου να φέρει χαρτί τα χρώματα με τα ρυθμιστικά του. Για πες μου, που θα μου πει να βάλω την απαίτησή μου ο επαγγελματίας που θα με επισκεφθεί??

Πήρα, τον 1070 και έχω απαίτηση ο επαγελματίας που θα έρθει σπίτι μου να μου δώσει JVCάδικο μαύρο και gamma 2.2 από το 1 μέχρι τα 10 IRE. Για πες μου, που θα μου πει να βάλω την απαίτησή μου ο επαγγελματίας που θα με επισκεφθεί??

Πήρα τον 9000 και έχω την απαίτηση ο επαγελματίας που θα έρθει σπίτι μου να μου διώξει την χρωματική ανομοιομορφία από τη λευκή καρτέλα. Για πες μου, σε ποιον γιατρό θα μου πει να πάω να κοιταχθώ??

Το παράδειγμα με τους γιατρούς αφορούσε τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους για διαγνώσεις και όχι πόσα χρόνια έκαναν για να τα μάθουν, οπότε πάλι δεν έγραψα αυτό που απαντάς.

IMHO πάντα επίσης....

Υπαρχει και αλλη διαφορα αναμεσα στον επαγγελματια και στον χομπιστα ο επαγγελματιας εχει ξοδεψει ενα σκασμο λεφτα σε οργανα και προγραμματα προκειμενου να παρεχει σωστες και αξιοπιστες υπηρεσιες .. Εσυ που ασχολεισαι καθημερινα με το αθλημα και δεν εχεις βαλει το χερι στην τσεπη να παρεις ενα colorimeter και να μην αναρωτιεσαι εαν τα 20 ιρε τα διαβαζει σωστα το spectro θα επρεπε να το καταλαβεις αυτο

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: BENQ w1070: Μετρήσεις - Ρυθμίσεις και Calibration

Μπορείς σε παρακαλώ να μας πεις ποιους εννοείς?

Απογευμα και οπως ειπα ξεκιναμε να απανταμε σε ερωτηματα και να αποκαθιστουμε την αξιοπιστια μας

Οταν ξεκινησα την προσπαθεια πηρα αυτο στην σκαλα του γκριζου

defaultgd.jpg

Προσπαθησα να καλιμπραρω τα 70 και τα 30 Ire αλλα τα ρυθμιστικα δεν επαρκουσαν τερμα μειον το μπλε τερμα συν το κοκκινο και δεν ειχε ερθει το 70αρι δοκιμασα 80 και 20 τα ιδια . Εδω να σημειωσω οτι το gamma ειναι χαηλο στο 1.78 και το εχω διορθωσει απο τον MPC-HC
Διαβασα πως μπαινουν στο service menu και κατεβασα το service manual μην χαλασω και τιποτα που δεν επανερχεται .
Εκει διαβασα πως η Sony οταν ξανακαλιμπραρεται ο προβολεας ρυθμιζει πρωτα στα 20 IRE με μονο το μπλε και το κοκκινο και μετα τα 80 IRE με μονο το πρασινο και το μπλε αυτην την μεθοδο ακολουθησα με λαμπα σε high mode contrast 90 brithness 50 και zoom στο 50 % οπως περιεγραφε το manual .
Οταν τελειωσα βγηκα απο το service menu αφου αντεγραψα στο user 3 τις ρυθμισεις μου και τις εσωσα
Καλιμπραρισα σωστα την φωτεινοτητα το κοντραστ και το sharpness και πειραξα λιγο την συγκλιση στο πανελ καθως το κοκκινακι ηθελε ενα πιχελακι μετατοπιση .
Αφου τελειωσα καλιμπραρισα το 70 και το 30 να το αποτελεσμα αφου σκεφθηκα οτι ετσι θα εχω καλυτερο αποτελεσμα μιας και το 80 με το 20 το ειχα φροντισει απο το service menu .
Να το αποτελεσμα

stergios10ire5000.jpg

Μια φορα και εναν καιρο ηταν ενας χομπιστας καλιμπαρατορ ο οποιος αφου διαβασε οτι οδηγο υπηρχε στο net Ελληνοφωνο και Αγγλοφωνο αγορασε ενα πανακριβο σπεκτρο και το καλυτερο colorimeter πηρε και δυο τριποδα εστεισε τα οργανακια που απεκτησε και ξεκινησε να καλιμπραρει το προβολι του ενα Sony sxrd vpl_wh15.
O προβολεας ειχε καινουργια λαμπα που μολις ειχε στρωσει αλλα δεν ερχοταν με τιποτα καθως στα χαμηλα ire κοκκινιζε πολυ .
Ο επιδοξος καλιμπρατορ δεν μασησε μπηκε στο νημα του προβολεα στο avsforum και διαβασε, διαβασε , διαβασε και νομιζε οτι βρηκε την λυση ... "θα μπω στο service menu ειπε και θα το φερω απο εκει"
Ευθυς κατεβασε το service manual και ειδε πως ερχεται η κλιμακα του γκριζου απο το service menu και αρχισε τις μετρησεις. Το κοκκιναδι ομως στο μαυρο εκει και δεν εφευγε με τιποτα ... 4500 κελβιν στα 10 ire
O καλιμπρατορ πεισμωσε το gamma φταιει αναφωνησε και αρχισε παλι το διαβασμα και ειδε οτι τα πιο πολλα sony φτιαχνουν το gamma με το προγραμμα της εταιρειας, το image director 3 το κατεβασε συνεδεσε το σειριακο καλωδιο στον υπολογιστη και στο προβολι και αρχισε την συνδεση . Τιποτα ο προβολεας δεν συνδεοταν με τον υπολογιστη .
Απελπισια θα ζητησω βοηθεια σκεφθηκε και καλεσε τον γιατρο στο τηλεφωνο το και το του ειπε ο επιδοξος καλιμπρατορ δυσκολα τα πραγματα αποκριθηκε ο γιατρος δεν μπορουμε να φτιαξουμε τα παντα θα περασω για καφε και βλεπουμε .
Ο επιδοξος καλιμπρατορ τρομαξε ... ειχε ακουσει οτι ο γιατρος καταπινει τεραστιες ποσοτητες καφε σε μια τεραστια κουπα, θα μου κοστισει πολυ η επισκεψη σκεφθηκε και εστεισε τα οργανα να προσπαθησει ξανα αυτην την φορα ειχε καινουρια μεθοδο
Θα καλιπραρω τα "10 ire και τα 80 θα φυγει το κοκκιναδι θελει δεν θελει".
Το μεσημερακι ειχε τελειωσει τα οργανα εδειχναν οτι τα ειχε σχεδον καταφερει ξεστεισε και εβαλε ταινια το κοκκιναδι ειχε φυγει σχεδον αλλα υπηρχε πεπλο θολουρα απιστευτη απογοτητευση .

Να το αποτελεσμα

stergios10ire5000.jpg

No comments!!!

...........ο λογος ειναι γιατι αν δεν γνωριζεις καλα την εικονα, και καλα να το χρησιμοποιησεις, το ποιο πιθανο ειναι να κανεις "ζημια" (εδω κολλαει το -η ημιμαθεια ειναι χειροτερη της αμαθειας),και τα αποτελεσματα να ειναι χειροτερα.
Βεβαια δεν χαλας το μηχανημα, του γυρνας τις ρυθμισεις και ολα καλα.

Θεωρω οτι το κοστος και ο χρονος που θα απαιτηθει δεν αξιζει και συγκρινετε αμεσα με το κοστος ενος καλιμπραρισματος απο επαγγελματια.
Για το αποτελεσμα δεν το συζητω.

Βεβαια, εννοειται οτι αν θες,για εγκυκλοπαιδικους λογους να μπεις σε αυτο το τριπακι και διαθετεις τα μηχανηματα , σαφως και κανε το !

πολυ σωστα Χρηταρα....

.....εγω θα ελεγα να ασχοληθειτε πρωτα με τα βασικα της εικονας...οπως τι ειναι κοντραστ-φως-οξυτητα-χρωμα κ.λ.π. και το τι κανουν....αφορμη λοιπον ειναι ο φιλος Takeshy που μπηκε στα βαθεια χωρις να ξερει να κολυμπαει...και οχι μονον αυτος.
...ξεκινωντας απο τα βασικα θα εχετε καλυτερες βασεις για να πατε παραπερα......

πρεπει να μαθετε τι ειναι gamma ... πως βγαινει οπως και αλλα πολλα σε βασικες παραμετρους περι ρυθμισεων.....τα οποια θα τα δειτε στην πορεια οσοι ασχοληθουν...

για μενα λοιπον καλα θα ειναι να ξεκινησετε απο τα βασικα .....

Οσο για τον Μανωλη Καστρουνη και το τι μπορει να κανει με τα ματακια του ειναι γνωστο εδω και χρονια,οταν καποιοι που τον κρινουν τωρα δεν ηξεραν τι εστι προβολεας.....
......μπορει να δειχνει υπερβολικο ματι vs μετρητικο αλλα δυστυχως για εκεινους ο Μ.Κ. τα παει μια χαρα....

Δεν καθεσαι να διαβασεις αυτα ειναι τα πρωτα βηματα που εκανα και το κοκκινο ειναι εκει στο διαγραμμα ειναι στα 5000 kelvin κοιτα το μαυρο διπλα του και θα καταλαβεις στα 5 ire γινεται παρτυ απο Ολυμπιακους. μην βιαζεσαι κανε λιγο υπομονη ψαχνω και τα υπολοιπα.
Δεν υπαρχει περιπτωση να με διαψευσεις γιατι απλα λεω αυτα που ειδα και εζησα .
Και σου τα εχω ξαναπει
Στο πεπλο εχεις δικιο εφυγε μολις ηρθε ο Μανωλης

Το νήμα κλειδώνει προσωρινά για καθαριότητα από προσωπικές επιθέσεις και χαρακτηρισμούς. Θεμιτές οι διαφωνίες και τα λάθη ανθρώπινα, αλλά όχι με τέτοιο επίπεδο έκφρασης...

Αν συνεχιστεί αυτού του τύπου η χάβρα και σε άλλα νήματα, θα επιβληθούν και αποκλεισμοί, χωρίς περαιτέρω προειδοποιήσεις...