Canon 650 D vs Nikon D5200 vs Pentax K-30

Anritsu

AVClub Enthusiast
12 December 2012
859
Μπραχάμι - Μύκονος
Καλησπέρα .

Μετά από πολύ σκέψη , διάβασμα και Youtube καταλήγω σε αυτά τα τρία μοντέλα σαν entry level . Η αρχική μου σκέψη ήταν μια canon http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/110684-Canon-SX50 που να τα κάνει ολα και να συμφέρει αλλά στην πορεία κατάλαβα πως είναι καλύτερα να πάω σε slr . Από αυτές τις 3 , κάπου νιώθω οτί αποφάσισα και κάπου οτί ειμαι ακόμα στο μηδέν . Δεν θα δώσω μια περιουσία αλλά και πάλι δεν είναι λίγα τα λεφτά . Στην παρούσα φάση θα ήθελα τις απόψεις σας σχετικά με ποιότητα φωτογραφίας , βίντεο , εύκολη χρήση , αντιπροσωπεία και σερβις και οτιδήποτε άλλο θεωρείται αξιοσημείωτο . Στον τίτλο δεν αναφέρω φακούς γιατί θα επιχειρήσω να βρω τα σώματα σκέτα . Μετά σκέφτομαι για ένα προσιτό prime τύπου 50 /1.8 ή κάτι ανάλογο προκειμένου να αρχίσω να μπαίνω στο κλίμα και για ζουμ βλέπουμε . Σαν εμπειρία με χαρακτηρίζω αρχάριο , επιπέδου 2/10 και για το λόγο αυτό παράγγειλα και διάβασα το βιβλίο του Σχιζά που παρουσιάζεται σε κάποιο άλλο θέμα και με βοήθησε αρκετά . Χρήση all around , με απωθημένο να μπω σε κάποια ομάδα spotters μια και δουλεύω σε αεροδρόμιο και έχω κάποιες ευκολίες για αρκετά κοντινά .
Το κάλο της υπόθεσης είναι πως κάποιος γνωστός μου πήρε την 5200 με τον vr 18-55 και μάλιστα σε τιμή χώμα 570 με εγγύηση αντιπροσωπείας . Έτσι θα έχω την δυνατότητα να την δοκιμάσω , έστω και με αυτόν τον φακό.

Ευχαριστώ

Last edited:
Και οι τρείς εξαιρετικές μηχανές, υπερκαλύπτουν τις ανάγκες του νεοεισερχόμενου στην φωτογραφία. Μικροδιαφορές σίγουρα έχουν, μία θα είναι λίγο καλύτερη στο Auto Focus, άλλη σε θόρυβο κλπ. Η Pentax είναι το καλύτερο σώμα από όλες (σαν κατασκευή) με weather sealing, πεντάπρισμα αντί pentamirror στο σκόπευτρο, σταθεροποίηση στο σώμα και είναι και αυτή με την καλύτερη ενσωμάτωση της χρήσης manual φακών. Σου δίνει προτεραιότητα διαφράγματος ουσιαστικά σε ότι φακό βάλεις, και επιβεβαίωση εστίασης.
Η Nikon είναι μάλλον λίγο καλύτερη στον θόρυβο, και έχει κ σπαστή οθόνη.
Φακούς έχουν όλες αρκετούς...

Οπότε θα σου έλεγα πάρε όποια βρείς πιο φτηνά. Ειδικά για την Pentax παίζαν κάποτε τρομερές προσφορές, κοίτα μήπως έχεις τύχη.

αν σε ενδιαφερει το σοβαρο βίντεο διαλεξε μια απο τις canon νικον γιατι εχουν εισοδο εξωτερικου μικροφωνου (βασικα αν σε ενδιαφέρει το σοβαρο βίντεο δε θα παρεις καμια απο τις 3 αλλα τελος παντων :2thumb22sup:) . Η pentax δεν εχει εισοδο μικροφώνου
Αν δε σε ενδιαφερει τοτε και οι 3 ειναι καλες επιλογές και ισχύουν όλα όσα σου προείπε ο Alextheodin

αν σε ενδιαφερει το σοβαρο βίντεο διαλεξε μια απο τις canon νικον γιατι εχουν εισοδο εξωτερικου μικροφωνου (βασικα αν σε ενδιαφέρει το σοβαρο βίντεο δε θα παρεις καμια απο τις 3 αλλα τελος παντων :2thumb22sup:) . Η pentax δεν εχει εισοδο μικροφώνου
Αν δε σε ενδιαφερει τοτε και οι 3 ειναι καλες επιλογές και ισχύουν όλα όσα σου προείπε ο Alextheodin

Δεν διαφωνώ αν και κατ' επέκταση αν ήθελα σοβαρό ήχο σε σοβαρό βίντεο υποτίθεται πως θα έπρεπε να κάνω εξωτερική ηχογράφηση . Δυστυχώς όμως εκεί που σε κερδίζει η μία κάπου χάνει . Η 5200 έχει καλύτερο αισθητήρα και focus , η 650 touch screen και όνομα και η Κ30 αδιάβροχο σώμα και ίσως καλύτερη φωτογραφική ποιότητα αλλά όχι φλιπ οθόνη αλλα και ούτε δυνατότητα για εξωτερικό μικ που για να ειμαι ειλικρινής δεν με πολύ απασχολεί . Μάλιστα είχα σχεδόν καταλήξει στην 5200 μέχρι που είδα αυτό το βίντεο και κάπου προβληματίστηκα : http://www.youtube.com/watch?v=dG9eaIFxIC0 είναι λίγο μεγάλο αλλά σχετικά ξεκάθαρο υπέρ της pentax σε απόδοση λευκού , χρωμάτων και noise σε παραπάνω iso . Στο 3.20 φαίνεται ξεκάθαρα και το λέει ξεκάθαρα για τα χρώματα της Nikon ότι είναι off . Αυτό που δεν κατάλαβα είναι πως δικαιολογεί ότι θα είναι και επιπλέον γρηγορότερη (performance) στο focus (08:30 ) ειδικά σε lowlight . Το θέμα με την Κ30 είναι ότι αν παραβλέψω το θέμα του μικ και της οθόνης , μετά θα πρέπει να ματσάρω με wr φακούς για να είναι όλο το σύστημα αδιάβροχο και εκεί είναι σχετικά πολύ μικρή η ποικιλία όπως και γενικότερα, αν διαβάζω καλά , οι φακοί της πενταξ είναι λίγοι σχετικά και τσιμπημένοι .

Αν είναι να πας σε λύση Pentax θα πήγαινα κατευθείαν σε K5. Είναι πια σε σοβαρά μαγαζιά UK κάτω από 600 ευρώ και με κάτω από 100 έχει σίγουρα και βασικό άψογο φακο WR (έχω βρει κατά καιρούς και διπλό κιτ 18-55 50-200 σε κάτω από 200). Ακόμα και ο 18-135 στα <350 δεν τον λές και ακριβό (μιλάω πάντα για τιμές εξωτερικού) ενώ έχει και πλήρη σειρά WR primes. Τις τελευταίες μέρες κυκλοφορούν στα διαφορα pentaxian στέκια οι φήμές της νέας "ναυαρχίδας" που θα ανακοινώσει η Pentax μέσα στον Οκτώβριο και αν είναι αληθινές για τα χαρακτηριστικά και τους νεωτερισμούς θα γεμίσει η αγορά προσφορές Κ5 και Κ5ii(s)

Εννοείται ότι δεν μιλάμε πια για entry level σωμα αλλά για πένταξ IMHO πια μόνο σε τέτοια αξίζει καθώς η σχέση ποιότητας σωματος-τιμής είναι όσο ανεβαίνει κατηγορία καλύτερη

Αν είναι να πας σε λύση Pentax θα πήγαινα κατευθείαν σε K5. Είναι πια σε σοβαρά μαγαζιά UK κάτω από 600 ευρώ και με κάτω από 100 έχει σίγουρα και βασικό άψογο φακο WR (έχω βρει κατά καιρούς και διπλό κιτ 18-55 50-200 σε κάτω από 200). Ακόμα και ο 18-135 στα <350 δεν τον λές και ακριβό (μιλάω πάντα για τιμές εξωτερικού) ενώ έχει και πλήρη σειρά WR primes. Τις τελευταίες μέρες κυκλοφορούν στα διαφορα pentaxian στέκια οι φήμές της νέας "ναυαρχίδας" που θα ανακοινώσει η Pentax μέσα στον Οκτώβριο και αν είναι αληθινές για τα χαρακτηριστικά και τους νεωτερισμούς θα γεμίσει η αγορά προσφορές Κ5 και Κ5ii(s)

Αν έχεις την καλοσύνη υπόδειξε μου μερικά τέτοια μαγαζιά και αν ξέρεις σε τι πλεονεκτεί η Κ5 μια και νομίζω ίδιο αισθητήρα έχει με την Κ 30 . Την είχα κοιτάξει την Κ5(2) αλλά εκτός του ότι δεν πολυκυκλοφορεί , τιμολογείται στο χιλιάρικο με τον wr 18-55 όταν στο χιλιάρικο , ειδικά στην 5200 σώμα , μπορώ να προσθέσω ενα prime και ένα καλούτσικο ζουμ . Και επίσης με τα εξωτερικού σε θέμα εγγύησης τι γίνεται ?

Ευχαριστώ

Στο amazon.co.uk εχει την K5 498 GBP αντίστοιχα στο SRSmicrosystem που είναι ο μεγαλύτερος dealer pentax σε UK έχει 439 το σώμα και 529 με τον 18-55. Για εγγύηση το amazon δεν νομίζω ότι συζητιέται το επιστρέφεις και σου στέλνει καινούργιο τους άλλους δεν τους έχω χρησιμοποιήσει αλλά θεωρούνται και είναι πολύ σοβαρό μαγαζί. Εγώ θα αγόραζα σώμα και θα έπαιρνα φακό μτχ από ebay.
Κοιτώντας τώρα σε srs έχει 489GBP(~600 ευρώ) την κ30 με τον φακο WR και μνήμη ενώ στην Ελλάδα έχει περίπου 670-700

First, the body shell is made of polycarbonate rather than the magnesium alloy of the K-5. Whether this makes a significant difference in the real world hasn't been proven; some may prefer the lighter weight of the plastic body, while others may be reassured by metal construction.
The K-30 lacks a DC power jack and a HDMI port. This means that it can't be externally powered for long periods of video shooting, and it also can't be used with an external HDMI-connected monitor. This mainly impacts studio shooters and videographers.
It's also missing both a stereo on-board mic and an external microphone input. The on-board microphone is monaural and located atop the prism hump. The speaker is located on the right-hand side of the hump.
The fastest shutter speed (1/6000sec) is lower than the K-5's (1/8000sec), the shutter sound is louder, and the sensor cleaning function is both louder and likely less efficient (it uses the same system found in the K-01).
The color depth is lower (12 bits vs 14 bits) when shooting RAW.
The shooting buffer is smaller and fills faster, and the maximum fps are lower (7fps vs 6fps).
For users who like to shoot using a remote control, the K-30 only has an infrared sensor on the front side of the camera, where the K-5 has them on both the front and rear.
Battery life is much shorter than the K-5's (CIPA-rated for about 410 shots vs 980 shots) and even slightly shorter than the K-r's (it was rated for 470 shots).
There is no dedicated optical depth of field preview function on the on/off ring, as on the K-5. However, the K-30 can assign this functionality to the RAW/Fx or AF/AE-L button via the Button Customization submenu.
Up top, the K-5's upper LCD display is also gone. This is unsurprising, since the top LCD has long since been a top-tier feature on Pentax dSLRs.
Finally, there is no possibility for an add-on battery grip, due to the lack of a connector port. As we've stated elsewhere, it's conceivable that a third-party company could produce a grip for ergonomic purposes only, but there's no chance of doubling up on battery life. In addition, overall battery life seems to be a little bit worse.

Θα το ψάξω ευχαριστώ . Και κει που χάζευα πέτυχα αυτό :

http://www.youtube.com/watch?v=njKhwaP7gfU

Δεν ξέρω αν αυτός είναι εγκάθετος της pentax ( για την ακρίβεια λέει πως είναι φαν της fuji) , η δοκιμή πάντως δείχνει την D4 να τρώει πολύ ξύλο στο καθαρά φωτογραφικό κομμάτι .

+1 για Pentax K5 στη τιμή που πουλιέται τώρα. Η μηχανή ειναι στη κλάση των 1000+ ευρω απο πλευράς ποιότητας φωτογραφίας. Τώρα αν θες και βιντεο αλλάζει το θέμα γιατι εκει δεν φημίζεται η Pentax

+1 για Pentax K5 στη τιμή που πουλιέται τώρα. Η μηχανή ειναι στη κλάση των 1000+ ευρω απο πλευράς ποιότητας φωτογραφίας. Τώρα αν θες και βιντεο αλλάζει το θέμα γιατι εκει δεν φημίζεται η Pentax

Πιο εύκολο μου είναι να περιμένω μπας και πέσει η ΙΙ που έχει αναβαθμισμένο autofocus και 2 Bit παραπάνω ανάλυση παρά να πάω σε μοντέλο του 2010 έν ετει 2013 . Ίσως στις γιορτές γίνει κάποιο ξεκαθάρισμα και να πάρω και φακό . Θα δούμε

Anritsu. Να σου δωσω μια φιλικη συμβουλη. Το youtube δεν ειναι ιδανικος ιστοτοπος για να επιλέξεις φωτογραφικη μηχανη ή να συγκρινεις δειγματα.
1ον γιατι ο καθένας μπορει να πειραξει ενα δείγμα για δικους του λογους
2ον γιατι το youtube πειραζει την ποιοτητα του βιντεο θες δε θες με οτι συνεπαγεται αυτο. Επισης βλεπεις μια εικονα χωρις τις περισσοτερες φορές να έχεις καμια δυνατοτητα να δεις τα exif ετσι ωστε να γνωριζει πχ με τι φακο τραβηχτηκε ενα δειγμα ή με τι διαφραγμα.

Ξεκινησες θεωρω πολυ ορθολογικα εχοντας ξεχωρισει καποια σωματα. Πολυ σωστα και ο ntinton σου προτεινε αλλο ενα σωμα την k5 πολυ κοντα σε οτι θες
Ασε το youtube και κοιτα το site απο το οποιο κλεβει τα δειγματα που δειχνει αυτος που ποσταρες. Λεγεται imaging-resource. To δειγμα με το οποιο αναλωνεται ειναι το ''still life'' και αποτελει ενα στανταρ τεστ εδω και χρονια και δε το εχει αλλαξει. Πηγαινε μονος σου στο site, εχει εφαρμογη για να συγκρινεις τα δειγματα απο διαφορα σωματα(υποτυπωδη και κουραστικη), χρησιμοποιησε τα ιδια σου τα ματια, κατεβασε τα δειγματα και δες τα στη δικη σου οθονη στη μεγεθυνση που θες.
κατσε κανα 2ωρο κατεβασε καμοια 50αρια δειγματα των σωματων που σε απασχολει και ελεγξε τα μονος σου διεξοδικα. βαλτα κατω και αποφασισε. Εμπιστευσου το δικο σου ματι

Last edited:
Πιο εύκολο μου είναι να περιμένω μπας και πέσει η ΙΙ που έχει αναβαθμισμένο autofocus και 2 Bit παραπάνω ανάλυση παρά να πάω σε μοντέλο του 2010 έν ετει 2013 . Ίσως στις γιορτές γίνει κάποιο ξεκαθάρισμα και να πάρω και φακό . Θα δούμε

Η διαφορα ειναι 0,1 μπιτ σε βαθος χρωματος,δεν νομιζω οτι χρειαζεται αναφορα εδω.
Καποια διαφορα εχουν στο AF και στον θορυβο υπερ της ΙΙ εννοειται και αρκετη στην τιμη που δεν τα αξιζει για μενα με την Κ5 στα <600.
Αν περιμενεις,τοτε ισως να αξιζει λιγο παραπανω υπομονη για την ΙΙs και την ελλειψη φιλτρου.
Να πω κι'εγω την ταπεινη μου γνωμη...Ολες οι σημερινες apsc ειναι καταπληκτικες αλλα καποια απ'ολες ειναι η ιδανικη..αρκει να ξερουμε τι ακριβως θελουμε.
1)Αυτα τα συγκριτικα βιντεακια δεν εχουν κανενα νοημα οσο αφορα τις δυνατοτητες των 5200 και κυριως της D4 απο την στιγμη που θα τραβαμε raw...αν και δεν τα ειδα να πω την αληθεια απο προκαταληψη.
2)Η Κ5 δεν εχει καλο AF λενε [ισχυει σχετικα (υπερβαλλοντας) και υπο συνθηκες],αλλα ουτε και η Leica monochrome των 8000$ εχει (καν) και αν μου περισσευαν 13000 να την παρω μαζι με τον 50αρη 1,2 αυτην θα ειχα για την ψυχαγωγια μου,με τον ασπρομαυρο αισθητηρα και τα απιστευτα μειονεκτηματα που πολυ σωστα βλεπουν οσοι θελουν αλλο ειδος φωτογραφιας.
Εγω νομιζω πως αν δεν εισαι σιγουρος γι'αυτο που ψαχνεις μη βιαστεις ,πχ αν αυριο θελησεις να πας σε FF και εχεις DX φακους και μηχανη τα πουλας ευκολοτερα και ακριβοτερα αν γραφουν Νικον-Κανον επανω.
Το αλλο μεγαλο πλεονεκτημα των 2 μεγαλων ειναι το οτι βρισκεις τα παντα απο φακους/περιφερειακα δικα τους και τριτων κατασκευαστων σε τεραστια ποικιλια.
3)Αν ξερεις τι θελεις ειναι ευκολα τα πραγματα με τις Πενταξ,Ολυμπους,Σονυ αλλοιως μια λαθος επιλογη θα σε στεναχωρεσει,γι'αυτο προτεινω Νικον οπως τα λες .
Προσωπικα εχω την Κ5 και ελπιζω να μου κρατησει πολλα χρονια αφου δεν προκειται να την αλλαξω αν δεν παραδωσει το πνευμα.Παντα ηθελα μια Κ1000 χωρις φιλμ η Κ5 ειναι υπεροχη σε αυτο.
4)Αν θελεις να τραβας σπορ με εντονη ταχυτητα/δραση και σκοπευεις να δωσεις πολλα χρηματα για καλους τηλεφακους η Πενταξ δεν ειναι η εταιρια που ψαχνεις.Γα την ακριβεια Νικον και Κανον ειναι μονοδρομος εδω νομιζω.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις τις οποία πραγματικά λαμβάνω σοβαρά υπόψιν μου .
Το θέμα της μεταπώλησης δεν με απασχολεί καθώς θα πάρω μηχανή για μένα και όχι για τον επόμενο . Πλέον τα ηλεκτρονικά όσο ακριβά και να είναι σε 2-3 χρόνια απαξιώνονται εξευτελιστικά , καλώς η κακώς .Ότι και να πάρω , θα το πάρω με ορίζοντα 5 ετίας (και όχι μόνο) και μετά αποθήκη ή στα παιδιά για να μάθουν .
Αν καταλήξω σε Pentax σώμα ας πούμε Κ5 πρώτης γενιάς, στο χιλιάρικο νομίζω μου βγαίνει και o wr 18 -135 οποίος οπού και να διάβασα όλοι λένε πως είναι all around , γρήγορος και ακριβής . Και μετά βλέπουμε , επιμένω Pentax , αναβαθμίζω σώμα px K50 II, και κρατάω φακούς . Τώρα αν βγούνε FF προσιτές , τι έχω crop canon τι nikon , στην αποθήκη θα πάνε . Stgeo αν ξέρεις σχετικά με την Κ5 IIs που δεν έχει αυτό το Anti alias φιλτρο για περισσότερο sharpness τελικά βοηθάει η δημιουργεί παραπάνω προβλήματα ? Γιατί στο forum της pentax που έφαγα το πρωινό μου βρήκα κάμποσες αναφορές για 5IIs που γυρίσανε για να αντικατασταθούν με 5ΙΙ λόγω διάφορων θεμάτων εξαιτίας αυτής της αλλαγής . Και επίσης πέρα από φακούς για σπορ που δεν με απασχολούν τόσο , βλέπω στο φόρουμ της πενταξ μια σχετικά αρκετη ποικιλία φακών για τις δικές μου ανάγκες με την έννοια οτι για αρχή άντε να παρω και κάτι απο αυτά : http://www.pentaxforums.com/reviews/pentax-50mm-fa-da-dfa-lens-comparison/conclusion.html#dfacons .Επίσης νομίζω πως μπορούν με κάποιες υποχωρήσεις και παλιότεροι φακοί από χειροκίνητες πενταξ . Είδα ένα σχετικό βίντεο στο σωλήνα . Επιπλέον , δεν ξέρω αν το κατάλαβα καλά άλλα στο λινκ από πάνω λεει οτι απο τους 3 φακούς οι 2 και μαλλον και ο τρίτος θα δουλέψουνε και σε full frame . Οπότε ...
Θα είμαι Αθήνα 7- 31/10 οπότε και θα δοκιμάσω αρκετά την 5200 ενω θα επιχειρήσω να πάρω στα χερία μου και την Κ5 ή την Κ30 . Την 650 αρχίζω να την ξεχνάω .

Θα δούμε ....

παντως οι prime φακοι της Pentax ειναι καταπλητικοι και προσφατα επανακυκλοφορησαν καποιοι σε καλες τιμες. Αν θελεις κατι σε ζουμ, υπαρχει παντα η λυση της tamron που ολοι λενε οτι ειναι value for money αν και με τον 16-45 της Pentax μια χαρα φωτογραφιες εβγαζα (πριν μου χαλασει)

Καταρχήν πιάσε στα χέρια σου διαφορες dslr να δεις αν σε βολεύει (π.χ τα σωματα Pentax είναι μικρότερα) γιατί το να πας στα 1.2 κιλά εξοπλισμό χωρίς να έχεις ξαναπιάσει dslr υπάρχει και η πιθανότητα να σου φανεί ασήκωτος για καθημερινή χρήση. Εγώ πάντως αν επαιρνα τωρα μηχανή και είχα σκοπό να επενδύσω σε εξοπλισμό μελλοντικά δεν θα έπαιρνα Pentax όχι γιατί υστερεί σε κάτι για όσα εγώ χρειάζομαι αλλά γιατί η αγορά μτχ στην Ελλάδα είναι από μικρή εως ανύπαρκτη και ακόμα και στο εξωτερικό πολύ μικρότερη από τις υπολοιπες. Οπότε αν είσαι ενθουσιώδης με αγορά εξοπλισμού (όσο μπορεί κάποιος να είναι σήμερα στην Ελλάδα) η Pentax δεν είναι για σένα. Η 5200 ας πούμε θα ήταν σήμερα μια πολύ καλή επιλογή παραπάνω από ότι μπορείς σαν χρήστης να καλύψεις και με δυνατότητες επέκτασης . Γενικά πάντως να έχεις υπόψην σου ότι η απαξίωση στις Dslr είναι σχετικά μικρότερη από ότι στα υπόλοιπα ηλεκτρονικά στους δε φακούς αν είναι καλοί και σε καλη κατάσταση ελάχιστη (εδώ η Pentax υπερτερεί καθώς η προσφορά είναι μικρή και οι τιμές δεν πεφτουν να μην σου πω ότι ανεβαίνουν)

Για την ΙΙs ακουω διαφορα αναλογα τις απαιτησεις,εχω δει απιστευτη οξυτητα αλλα και moire....πριν την αποφαση θελει πολυ ψαξιμο .
Απο τους 50αρηδες που εβαλες στο λινκ εχω τον FA που ειναι FF φακος και ειναι καταπληκτικος απο 2,8 και πανω,αλλα εχει και το 1,4 για τα σκοταδια.
Απο παλιους εχω καποιους δικαιολογημενα θρυλικους βιδωτους Μ42 Καρλ τσαις ιενα με ανταπτορα,ακομα και αυτοι δουλευουν στην Πενταξ:
1)με προτεραιοτητα διαφραγματος
2)Green button http://www.robertsdonovan.com/?p=1181
3) με σταθεροποιηση και επιβεβαιωση εστιασης ........ισχυει δλδ σε οτιδηποτε κουμπωσει πανω.

Οι παλιοι Πενταξ δεν χρειαζονται ανταπτορες,απλα τους κουμπωνεις και δουλευουν αναλογα με το τι φακος ειναι,ο FA πχ που εχω ειναι AUTO & AF απο τους παλιους SMC των αναλογικων.
Οτι η Πενταξ εχει καταπληκτικους σταθερους φακους ειναι γνωστο αλλα και απο ζουμ οι μη FF 50-135/2.8 και 60-250 ειναι εξαιρετικοι οπτικα,ποιοτικοι και αδιαβροχοι οπως ολοι οι DA* αλλα θεωρω οτι ειναι καπως ακριβοτεροι απ'οτι πρεπει.

Πιστευω επισης οτι ο 18-135 WR δεν αξιζει τα χρηματα που ζητα και θα τον απεφευγα,καλυτερα εναν 17-70 Σιγμα η Πενταξ αν θελεις ευρος και ποιοτητα.
Απο στανταρ ζουμ φθηνος και μαλλον ο καλυτερος 2,8 ειναι ο χωρις σταθεροποιηση Ταμρον 17-50/2.8 που τον εχουμε στην παρεα για Σονυ και τον τσεκαρα και στην Κ5 οταν εψαχνα για ευρυγωνιο.
Στα 17 mm ανοιχτος δεν με ενθουσιασε αλλα μετα απο λιγο ειναι αστερι και δεν νομιζω να βρεις καλυτερο φωτεινο στανταρ ζουμ σε καμμια εταιρεια και σιγουρα οχι σε αυτην την τιμη.
Απο σταθερους μου αρεσουν πολλοι Πενταξ αλλα υπαρχουν και διαμαντια απο την Σιγμα,την Σαμγιανγκ,Τσαις κλπ.
Απο την στιγμη που λες οτι δεν πουλας και πανε στα παιδια η στην αποθηκη παρε πολυ σοβαρα την Κ5 στην τιμη που ειναι η περιμενε να πεσει η τιμη της ΙΙ στα ιδια επιπεδα αν δεν βιαζεσαι ,μαζι με ενα Ταμρον 17-50/2,8 (οχι τον VC) .

Παρε πολυ σοβαρα υπ'οψη και το τελευταιο του NtinNton αν η 5ετια,τα παιδια και η αποθηκη δεν ειναι σιγουρακια μαζι με το να ξερεις απο πριν με σιγουρια τι θελεις απο την φωτογραφια και η φωτογραφικη http://www.digitfoto.de/p-PENTAX_K_5_Body-PEN014747-24.html ειναι ευκολη επιλογη μετα,μη βιαστεις αν δεν υπαρχει σοβαρος λογος,κοιτα και την d7000 στα 640 http://www.digitfoto.de/p-NIKON_D7000_Body-700VBA290AE-24.html απο την αγορα της Γερμανιας βεβαια :furious3: αλλα μπορει μη βρεις φθηνοτερα..

Συμπληρωματικα για Pentax ο non Vc Ταμρον http://www.digitfoto.de/p-TAMRON_17_50mm_1_2_8_AF_XR_DI_II_Pentax-TAMRONA16P-30.html γιατι βλεπω μεγαλες διαφορες στην τιμη απο την Ελλαδα και καλο θα ειναι να αναφερεις τις τιμες στο καταστημα που θα πας να δοκιμασεις....δεν το βλεπω βεβαια..

Διαβάζοντας το νήμα αυτό μου έρχεται να πάω να πουλήσω την nikon d7000.
Πέρα από την πλάκα νομίζω ότι σε nikon ή canon θα είχε μεγαλύτερη ποικιλία επιλογών σε μεταχειρισμένους φακούς και όχι μόνο, μπορεί να κάνω και λάθος.