Canon EOS R & RP full frame mirrorless

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Canon FF Mirrorless

Μα σε πόσα ποστ λέμε ότι η α73 κάνει 1500 και την συγκρίνουμε έτσι.
Και οι περισσότεροι εδώ νομίζω από εκεί ψωνίζουμε.

Εγώ μαζί σου, αλλά εφαρμόζουμε τον κανόνα που έθεσε η διαχειριστική ομάδα να μην αναφερόμαστε σε τιμές grey.

Επίσης έγραψες ότι έπεσε η τιμή από 2500 στα 1600.
Δεν έπεσε. Η τιμή grey είναι τόσο.
Με τα λεφτά στο χέρι μετρητοίς πόσο την παίρνει κανείς την R σήμερα από Ελλάδα/Ευρώπη;
Αυτή θα είναι η τιμή που σωστά θα λες μετά ότι έπεσε.

Εγώ μαζί σου, αλλά εφαρμόζουμε τον κανόνα που έθεσε η διαχειριστική ομάδα να μην αναφερόμαστε σε τιμές grey.

Με τα λεφτά στο χέρι μετρητοίς πόσο την παίρνει κανείς την R σήμερα από Ελλάδα/Ευρώπη;

Η Canon R μαζί με τον αντάπτορα στην Ελλάδα έχουν επίσημη τιμή 2.679 ευρώ, προφανώς σε μετρητά κάνουν καλύτερη τιμή αισθητά και ίσως την αγοράζει κάποιος στα 2.400 άλλα μέχρι εκει. Αυτή είναι και η τρέχουσα τιμή της μηχανής.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Canon FF Mirrorless

Δεν πήρα χαμπάρι τον κανόνα αυτό συγνώμη
Και στο grey επεσε αλλά φυσικά όχι από τα 2500.
Τότε ας περιμένουμε να δούμε πόσο θα έχει στην πράξη. Φαντάζομαι όσο μια καλή apsc τώρα.
Στο ξεκίνημα η α6500 και η xt-3 είχαν 1750......

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Canon FF Mirrorless

Μα σε πόσα ποστ λέμε ότι η α73 κάνει 1500 και την συγκρίνουμε έτσι.
Και οι περισσότεροι εδώ νομίζω από εκεί ψωνίζουμε.

Εδώ και καιρό το συγκεκριμένο που αναφέρεις έχει αλλάξει, απλά δεν το έχουν καταλάβει πολλοί που δεν μας διαβάζουν συχνά. <Τυχαίες> άμεσες αναφορές σε grey ή τύπου προσφορών εμβόλιμες στα νήματα απο όπου και να προσφέρονται αυτές σβήνονται απο τη διαχείρηση μέχρις ότου γίνει συνείδηση. Ετσι έγινε και εδώ 1-2 σελίδες πρίν. Απλά δεν σας προλαβαίνουμε. Εχουμε νήματα για να συζητηθεί η τιμολογηση ενός προιόντος εκτός επίσημων καναλιών. Στα τεχνολογικά νήματα η σύγκριση επιβάλλεται να γίνεται με κοινή αφετηρία και αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη απο την επίσημη τιμή του προιόντος.

Η Canon R μαζί με τον αντάπτορα στην Ελλάδα έχουν επίσημη τιμή 2.679 ευρώ, προφανώς σε μετρητά κάνουν καλύτερη τιμή αισθητά και ίσως την αγοράζει κάποιος στα 2.400 άλλα μέχρι εκει. Αυτή είναι και η τρέχουσα τιμή της μηχανής.

Αυτό που δεν υπάρχει τρόπος να ξέρουμε την τρέχουσα τιμή μετρητοίς κάθε μηχανής είναι και που μας ταλαιπωρεί στις συζητήσεις.
Ούτε το σκρουτζ βοηθάει, αφού εμφανίζει τις τιμές καταλόγου μόνιμα καρφωμένες εκεί για μήνες/χρόνια.

Αυτό που δεν υπάρχει τρόπος να ξέρουμε την τρέχουσα τιμή μετρητοίς κάθε μηχανής είναι και που μας ταλαιπωρεί στις συζητήσεις.
Ούτε το σκρουτζ βοηθάει, αφού εμφανίζει τις τιμές καταλόγου μόνιμα καρφωμένες εκεί για μήνες/χρόνια.

Καλά ναι ισχύει αυτό, θυμάμαι π.χ. την Nikon D750 που είχε καρφωμένη τιμή στα 2.000 ευρώ άλλα κανένας από Ελλάδα επίσημα δεν την αγόραζε πάνω από 1.700 ευρώ. Γενικότερα τα Ελληνικά καταστήματα σχεδόν πάντα κάνουν μια γενναία έκπτωση σε προϊόντα μεγάλης αξίας και με μετρητά.

Ενα ψιλοsafe θα έλεγα ότι είναι να βλέπουμε τις τιμές στα περισσότερα καταστήματα στο skroutz και τα περισσότερα που έχουν την ίδια τιμή αν αφαιρέσεις ένα χοντρικά 10% θα είσαι κοντά σε μια ρεαλιστική τιμή αν πας σε κατάστημα.

Re: Canon FF Mirrorless

Δεν συμφωνώ που κάποιοι ως συνήθως σπεύδεουν να θάψουν σώμα Canon με το που ανακοινώνεται, δίχως να περιμένουν καν να κυκλοφορήσει ένα πλήρες review.
Μέχρι και ακριβή διαβάζω ότι είναι στο 1μιση χιλιάρικο (1η τιμή καταλόγου) FF σώμα με 4κ βίντεο. Α ξέχασα, έχει σώμα μαγνησίου αδιάβροχο και dual pixel af.

Επίσης, θερμή παράκληση με τις αναφορές σε grey market για άλλη μια φορά. Ας αφήσουμε τον κανονισμό του forum που καταπατείται. Συγκρίνετε μήλα με αχλάδια!

ελα βρε Νικο...που εχει και 4Κ !

με crop οσο μια apsc και χειροτερα, χωρις καν dpaf.... τι να λεμε τωρα ?
Φυσικα ουτε λογος για log που εχουν και οι φτηνες πια apsc, 10 βιτ ουτε καν 4κ 30p.

Δεν εχει ουτε 1080 24p . και το 1080 ειναι τοσο θολο οσο η οραση μου! :p

Kαλα για το RS δεν μιλαω , μονο την a6300 κρινουμε...γι αυτην κουβεντα.

Μιλαμε οτι δεν πρεπει να υπαρχει πιο αδυναμο πακετο αισθητηρα-επεξεργαστη.

για φωτο , απλα συμπαθητικη, αλλα γι αυτο εχουμε μηχανες εφταετιας και βαλε που εχουν ιδια αποδοση, δε χρειαζεται να παμε σ αυτην...ασε ποι οι φακοι της ειναι φαρμακι.
Δεν μιλαω για ανταπτορες παλι...αν θελω να βαλω canon ef φακους, προτιμω μια dslr της canon.

Απάντηση: Re: Canon FF Mirrorless

Δεν συμφωνώ που κάποιοι ως συνήθως σπεύδεουν να θάψουν σώμα Canon με το που ανακοινώνεται,

Μα έχει ένα βασικότατο μειονέκτημα:

έχει κόκκινο λουράκι!

:flipout:

Σοβαρά τώρα, η μεγαλύτερη έλλειψη που εντοπίζω, και σοβαρή μάλιστα, είναι η μικρή αυτονομία της μπαταρίας. Κακή για τέτοιο τύπο μηχανής. Αυτό, ναι θα με πειράξει.
Για τα λοιπά που αναφέρθηκαν, drive, ίβις (το πουλί; ) κλπ κλπ, δεν δίνω δυάρα.
Βέβαια από τη δική μου τη σκοπιά το λέω. Η παλιά 40D μου είχε πολύ καλό για την εποχή της drive στα 6 και κάτι fps (όχι με τον χρόνο της εστίασης μέσα όμως). Και; Να χρειάστηκε να χρησιμοποιήσω τέτοια ριπή 2 ή 3 φορές. Ή στους φακούς που έχω με οπτική σταθεροποίηση, δεν μου λέει πολλά, όχι γιατί δεν αποδίδει, αλλά γιατί δεν τη βρίσκω αξιόπιστη στο κέρδος της. Είναι που δεν καταβάλω ανάλογη προσοχή στο κράτημα όταν την έχω ενεργοποιημένη; Μπορεί, δεν ξέρω, πάντως με απόλυτη αξιοπιστία (δηλαδή σε κάθε μα κάθε φορά που θα τη χρησιμοποιήσω, 100% που λέμε) το κέρδος είναι μόλις 1 1/2 στοπ μετά βίας. Δηλαδή στα 200mm θα πάρω κάθε μα κάθε φορά καλό αποτέλεσμα μέχρι το 1/100 άντε 1/80, μετά αρχίζουν οι αστοχίες, μπορεί στο 1/60 να έχω πχ 4 στα 5 καλά. Το ότι έχω φτάσει με 200ρη θα πάρω λήψη με 1/15, ναι, αλήθεια είναι, αλλά όταν δεν είναι 100% τα ποσοστά δεν το μετράω -προσωπικώς- στο ουσιαστικό κέρδος.
Καλό είναι να υπάρχουν τα πάραπάνω; ΦΥΣΙΚΑ! Αλλά δεν είναι και deal breaker το να μην υπάρχουν. Τώρα εάν οι απόψεις μου εκφράζουν την οπτική του μέσου χρήστη ή οι δικές σας δεν το γνωρίζω. Πάντως να σημειωθεί πως ουδέποτε "έθαψα" μηχανή για τέτοιου είδους χαρακτηριστικά.

Απάντηση: Re: Canon FF Mirrorless

Δεν μιλαω για ανταπτορες παλι...αν θελω να βαλω canon ef φακους, προτιμω μια dslr της canon.

Η λογική είναι ότι η "προίκα" λειτουργεί ως βαρύδιο. Τόσα λεφτά στάξαμε σε γυαλί. Πεταμένα; Εκεί έρχεται η backwards compatability.

Η τάση που βλέπω στους φακούς είναι η εκτίναξη και της απόδοσης αλλά και της τιμής στην ακριβή της σειρά, και η βελτίωση της απόδοσης και διατήρηση χαμηλά της τιμής στην consumer σειρά ώστε αν μη τι άλλο να αποτελούν οι φακοί της τίμιες προτάσεις. Αλλά φυσικά εάν συγκρίνουμε L σημερινούς σε σχέση με 10ετίας, βλεπουμε ότι έχουν ξεφύγει. Πχ ο 24-70.

μα αν θελαμε μονο τετοια χαρακτηριστικα και μονο φωτο, δεν θ αλλαζαμε μηχανες τα τελευταια 10 χρονια.

Κι εγω ειχα canon 5d kai 7d, και ημουν μια χαρα, ειδικα με την 7d που ειχα καλη ριπη και αξιολογο συστημα εστιασης.

αλλα εδω μιλαμε για υβριδικες μηχανες...μηχανες δηλ. που τα κανουν ολα (φωτο και βιντεο) , δεν εχουν καθρεπτη , αρα μπορουν ν ανεβουν πολυ σε ριπη, μικροτερες κι ελαφρυτερες (αν και αυτο αλλαζει σιγα σιγα), EVF , κλπ

Αν ητανε να τη κριναμε απλα σαν μια dslr , μια μηχανη δηλ εφταετιας και βαλε, δεν θα μπαιναμε καν στο κοπο ν ασχοληθουμε.

Οπως ειπαμε πολλες φορες, μπορεις να παρεις μια καλη FF για φωτο με τα μισα χρηματα πια (ειδα προσφορα για nikon d610 στα 800 ευρω Ελλαδα, καινουργια).

Αρα , εδω οι οπερισσοτεροι κρινουμε τη μηχανη αυτη (και καθε mirrorless) συνολικα και σε σχεση με τον ανταγωνισμο.

Προφανως και ο καθενας εχει αλλες αναγκες και καλα κανει...αλλα οχι οπως εχουμε πει να διαστρεβλωνουμε τα γεγονοτα κατα το δοκουν....

Αν σε καποιον δεν τον νοιαζει καθολου το βιντεο (και καλα κανει) , δεν τον νοιαζει καθολου η ριπη και η καλη εστιαση, η αυτονομια, το καλο EVF, κλπ...δικαιωμα του.
Εδω ομως ειμαστε τεχνικο φορουμ και τα νηματα αυτα, αυτο το σκοπο εχουν, να βγαζουν δηλ. τα καλα και κακα των μηχανων στη φορα, ετσι ο καθενας που μας διαβαζει να εχει σφαιρικη αντιληψη για ολες τις μηχανες και να διοαλεγει αναλογα τις αναγκες του (οχι τις δικες μας).

Last edited by a moderator:
Re: Απάντηση: Re: Canon FF Mirrorless

Η λογική είναι ότι η "προίκα" λειτουργεί ως βαρύδιο. Τόσα λεφτά στάξαμε σε γυαλί. Πεταμένα; Εκεί έρχεται η backwards compatability.

Η τάση που βλέπω στους φακούς είναι η εκτίναξη και της απόδοσης αλλά και της τιμής στην ακριβή της σειρά, και η βελτίωση της απόδοσης και διατήρηση χαμηλά της τιμής στην consumer σειρά ώστε αν μη τι άλλο να αποτελούν οι φακοί της τίμιες προτάσεις. Αλλά φυσικά εάν συγκρίνουμε L σημερινούς σε σχέση με 10ετίας, βλεπουμε ότι έχουν ξεφύγει. Πχ ο 24-70.

Ειχα κι εγω φακους L... σε μια μερα τους ξεφορτωθηκα και δεν το μετανοιωσα!

Δεν παντρευτηκα φακους ουτε μηχανη.... για να παρω προικα :p

Re: Απάντηση: Re: Canon FF Mirrorless

Μα έχει ένα βασικότατο μειονέκτημα:

έχει κόκκινο λουράκι!

:flipout:

Σοβαρά τώρα, η μεγαλύτερη έλλειψη που εντοπίζω, και σοβαρή μάλιστα, είναι η μικρή αυτονομία της μπαταρίας. Κακή για τέτοιο τύπο μηχανής. Αυτό, ναι θα με πειράξει.
Για τα λοιπά που αναφέρθηκαν, drive, ίβις (το πουλί; ) κλπ κλπ, δεν δίνω δυάρα.
Βέβαια από τη δική μου τη σκοπιά το λέω. Η παλιά 40D μου είχε πολύ καλό για την εποχή της drive στα 6 και κάτι fps (όχι με τον χρόνο της εστίασης μέσα όμως). Και; Να χρειάστηκε να χρησιμοποιήσω τέτοια ριπή 2 ή 3 φορές. Ή στους φακούς που έχω με οπτική σταθεροποίηση, δεν μου λέει πολλά, όχι γιατί δεν αποδίδει, αλλά γιατί δεν τη βρίσκω αξιόπιστη στο κέρδος της. Είναι που δεν καταβάλω ανάλογη προσοχή στο κράτημα όταν την έχω ενεργοποιημένη; Μπορεί, δεν ξέρω, πάντως με απόλυτη αξιοπιστία (δηλαδή σε κάθε μα κάθε φορά που θα τη χρησιμοποιήσω, 100% που λέμε) το κέρδος είναι μόλις 1 1/2 στοπ μετά βίας. Δηλαδή στα 200mm θα πάρω κάθε μα κάθε φορά καλό αποτέλεσμα μέχρι το 1/100 άντε 1/80, μετά αρχίζουν οι αστοχίες, μπορεί στο 1/60 να έχω πχ 4 στα 5 καλά. Το ότι έχω φτάσει με 200ρη θα πάρω λήψη με 1/15, ναι, αλήθεια είναι, αλλά όταν δεν είναι 100% τα ποσοστά δεν το μετράω -προσωπικώς- στο ουσιαστικό κέρδος.
Καλό είναι να υπάρχουν τα πάραπάνω; ΦΥΣΙΚΑ! Αλλά δεν είναι και deal breaker το να μην υπάρχουν. Τώρα εάν οι απόψεις μου εκφράζουν την οπτική του μέσου χρήστη ή οι δικές σας δεν το γνωρίζω. Πάντως να σημειωθεί πως ουδέποτε "έθαψα" μηχανή για τέτοιου είδους χαρακτηριστικά.

Το μόνο που έχω να προσθέσω είναι ότι μια καλή μηχανή με IBIS σου δίνει πολλά stop κέρδος, π.χ. με την Olympus em1 τραβάω φώτος χεράτες sharp στο 1sec!! Χοντρικά πρόχειρα που το έχω κοιτάξει μου δίνει 4-5 stops άνετα. Ενώ ο φακός Olympus 12-100 με την Em1II μπορεί να φτάσει ακόμα και σε 7-8 sec. στο χέρι!!! Με λίγα λόγια ένα καλό IBIS είναι κατά πολύ ανώτερο από οτιδήποτε υπάρχει σε σταθεροποίηση μέσα σε φακούς.
Δεν αναφέρομε σε βίντεο γιατί εκεί το IBIS θερίζει και είναι Must.

Για κάτσε βρε Γιάννη. 10bit 4κ FF που γράφεις στο 1μισι χιλιάρικο (και ίσως παρακάτω σε λίγο καιρό) ξέρεις καμία γιατί εγώ δεν ξέρω.

Για το crop μαζί σου, αλλά να σου πω και κάτι, πολλοί βιντεάδες δουλεύουν με αντάπτορες και non native φακούς, οπότε αυτό λύνεται. Κουμπώνεις έναν Sigma 17-50 2.8 και είσαι οκ. Δεν είναι ότι καλύτερο, αλλά λύσεις υπάρχουν.

Για το RS στις Sony εσύ έγραφες κάποτε ότι αν τραβάς προσεκτικά όπως πρέπει με DSLR δεν είναι πρόβλημα, το αντιμετωπίζεις. Εδώ δεν αντιμετωπίζεται; Εγώ το σιχαίνομαι το RS έτσι κι αλλιώς, απλώς προσπαθώ να διακρίνω τα κριτήρια.
Για το Log αν θες την άποψή μου, αν δεν είναι και 10bit είναι πιο πολύ παίδεμα παρά ευκολία για τον μέσο χρήστη. Τι να το κάνω να έχω σωμένα τα highlights αλλά να λείπει η μισή χρωματική παλέτα και το banding να πηγαίνει σύνεφο. Οκ μπορείς να κάνεις αποθορυβοποίηση, να προσθέσεις film grain με κάποιο καλό overlay και 10άδες άλλοι τρόποι, αλλά αυτά δεν αφορούν τον μέσο χρήστη.

Ibis μπορεί να μην έχει, αλλά υπάρχουν κάποιοι Canon φακοί με άριστη οπτική σταθεροποίηση. Έχεις δοκιμάσει ποτέ 24-70 f4 L, 100άρη macro L με hybrid IS? Δουλεύονται χεράτοι σε macro. Οκ δεν είναι Olympus αλλά πολύ ικανοί στον τομέα αυτό. Φαντάζομαι η σταθεροποίηση στους νέους φακούς θα είναι αντίστοιχη.

Και μην μου πεις για αντάπτορα, αν δουλεύει σωστά γιατί να μην χρησιμοποιήσεις. Εδώ στις Sony οι κάτοχοι περάσατε γενιές firmware updates σε ακριβούς αντάπτορες με ατελείωτες ώρες δοκιμών (υπάρχουν και τα σχετικά νήματα) με Canon και μη φακούς, τώρα μας ενοχλεί η χρήση native αντάπτορα σε Canon σώμα με Canon L φακούς; Φθήνυναν ή μίκρυναν οι f2.8 zoom της Sony τόσο πολύ και δεν το ξέρω, βελτιώθηκε ο μέτριος f4, ή όλοι αγόρασαν τον tamron 28-75?

Η Z6 έχει 10bit αλλά μόνο εξωτερικά, και κοστίζει 500 παραπάνω. Ασχέτως που εγώ τη συμπαθώ πολύ, μαζί με την XT-3 και το φοβερό της αρχείο βίντεο.
Οι Α της Sony καλές χρυσές αλλά είναι APS-C και μικρότερα σώματα. Ναι κάνουν πολλά πράγματα καλύτερα, αλλά και κάποια χειρότερα.

Εγώ δεν θα την αγόραζα, αλλά γνωρίζω κάποιους που θα την αγόραζαν και αν ακούσεις τους λόγους τους θα καταλάβεις. Ναι, υπάρχουν και κάποιοι που καλώς ή κακώς δεν τους ενδιαφέρουν τα 700 σημεία εστίασης και τα 15fps, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι ικανοί φωτογράφοι. Εδώ εκθειάζουμε σε άλλα νήματα την ευκολία των κινητών, γιατί θα πρέπει σώνει και ντε μια κάμερα να κριθεί μόνο από τα τεχνικά χαρακτηριστικά. Έχει ή δεν έχει η Canon αμέτρητους οπαδούς των χρωμάτων της; έχει. Άρα αν δεν υπάρχει κάτι που να τους απωθεί πολύ, θα την προτιμήσουν κι ας υστεροί τεχνολογικά.

Για κάτσε βρε Γιάννη. 10bit 4κ FF που γράφεις στο 1μισι χιλιάρικο (και ίσως παρακάτω σε λίγο καιρό) ξέρεις καμία γιατί εγώ δεν ξέρω.

Για το crop μαζί σου, αλλά να σου πω και κάτι, πολλοί βιντεάδες δουλεύουν με αντάπτορες και non native φακούς, οπότε αυτό λύνεται. Κουμπώνεις έναν Sigma 17-50 2.8 και είσαι οκ. Δεν είναι ότι καλύτερο, αλλά λύσεις υπάρχουν.

Για το RS στις Sony εσύ έγραφες κάποτε ότι αν τραβάς προσεκτικά όπως πρέπει με DSLR δεν είναι πρόβλημα, το αντιμετωπίζεις. Εδώ δεν αντιμετωπίζεται; Εγώ το σιχαίνομαι το RS έτσι κι αλλιώς, απλώς προσπαθώ να διακρίνω τα κριτήρια.
Για το Log αν θες την άποψή μου, αν δεν είναι και 10bit είναι πιο πολύ παίδεμα παρά ευκολία για τον μέσο χρήστη. Τι να το κάνω να έχω σωμένα τα highlights αλλά να λείπει η μισή χρωματική παλέτα και το banding να πηγαίνει σύνεφο. Οκ μπορείς να κάνεις αποθορυβοποίηση, να προσθέσεις film grain με κάποιο καλό overlay και 10άδες άλλοι τρόποι, αλλά αυτά δεν αφορούν τον μέσο χρήστη.

Ibis μπορεί να μην έχει, αλλά υπάρχουν κάποιοι Canon φακοί με άριστη οπτική σταθεροποίηση. Έχεις δοκιμάσει ποτέ 24-70 f4 L, 100άρη macro L με hybrid IS? Δουλεύονται χεράτοι σε macro. Οκ δεν είναι Olympus αλλά πολύ ικανοί στον τομέα αυτό. Φαντάζομαι η σταθεροποίηση στους νέους φακούς θα είναι αντίστοιχη.

Και μην μου πεις για αντάπτορα, αν δουλεύει σωστά γιατί να μην χρησιμοποιήσεις. Εδώ στις Sony οι κάτοχοι περάσατε γενιές firmware updates σε ακριβούς αντάπτορες με ατελείωτες ώρες δοκιμών (υπάρχουν και τα σχετικά νήματα) με Canon και μη φακούς, τώρα μας ενοχλεί η χρήση native αντάπτορα σε Canon σώμα με Canon L φακούς; Φθήνυναν ή μίκρυναν οι f2.8 zoom της Sony τόσο πολύ και δεν το ξέρω, βελτιώθηκε ο μέτριος f4, ή όλοι αγόρασαν τον tamron 28-75?

Η Z6 έχει 10bit αλλά μόνο εξωτερικά, και κοστίζει 500 παραπάνω. Ασχέτως που εγώ τη συμπαθώ πολύ, μαζί με την XT-3 και το φοβερό της αρχείο βίντεο.
Οι Α της Sony καλές χρυσές αλλά είναι APS-C και μικρότερα σώματα. Ναι κάνουν πολλά πράγματα καλύτερα, αλλά και κάποια χειρότερα.

Εγώ δεν θα την αγόραζα, αλλά γνωρίζω κάποιους που θα την αγόραζαν και αν ακούσεις τους λόγους τους θα καταλάβεις. Ναι, υπάρχουν και κάποιοι που καλώς ή κακώς δεν τους ενδιαφέρουν τα 700 σημεία εστίασης και τα 15fps, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι ικανοί φωτογράφοι. Εδώ εκθειάζουμε σε άλλα νήματα την ευκολία των κινητών, γιατί θα πρέπει σώνει και ντε μια κάμερα να κριθεί μόνο από τα τεχνικά χαρακτηριστικά. Έχει ή δεν έχει η Canon αμέτρητους οπαδούς των χρωμάτων της; έχει. Άρα αν δεν υπάρχει κάτι που να τους απωθεί πολύ, θα την προτιμήσουν κι ας υστεροί τεχνολογικά.

Πάρα πολύ σωστός. Έχεις ''πιάσει'' το όλο νόημα. Να προσθέσω ότι προσωπικά σαν ερασιτέχνης φωτογράφος είμαι λάτρης των χρωμάτων της Canon, μου αρέσουν τα skin tones της. Δοκίμασα την Α7ΙΙΙ σε σχέση με την ταπεινή μου Canon m6. Ναι super duper η Sony με ένα σκασμό δυνατότητες άλλα στο διαταύτα τα αρχεία jpeg που πήρα δεν μου ήταν αρεστά όπως είναι της μικρής μου Canon και με έμπλεξε τόσο πολύ το μενού και τις ρυθμίσεις της που την παράτησα. Αυτά δεν καταμετριούνται στα specs άλλα παίζουν ζωτικό ρόλο.
Τέλοςπάντων ότι αρέσει στον καθένα.

μα δεν ειπα οτι δεν εχει κοινο, ουτε οτι δεν θα βγαλεις καλες φωτο μ αυτην.

αλλα καλες φωτο μπορω να βγαλω και με τη παλια μου 5D II , γιατι να παω σ αυτην ?
Και σπορ μπορω να τραβηξω με τη παλαια canon , με προεστιαση κλπ

Αλλα ειπαμε, εδω κρινουμε τα τεχνικα , οχι τα αισθητικα...αυτα στο νημα φωτογραφιων ειναι μια χαρα.

Αμα ητανε να μεναμε στη προηγουμενη δεκατια, δεν θα χρειαζομασταν το forum...

Σιγουρα θα πουλησει καλα και σιγουρα πολλοι θα την ευχαριστηθουν...εδω ομως αλλο ειναι το θεμα, νομιζω .

ΥΓ... κι εγω ξερω πολλους που θ αγοραζαν LEICΑ , κι εχουν τους λογους τους ... αυτο δε μου λεει κατι!

ΥΓ2... δε κρινω τις αποφασεις καποιων ,ουτε τους λογους που αγοραζουν κατι, μου ειναι αδιαφορο.
Κρινω τις μηχανες σαν εργαλειο, συμφωνα με τα τεχνικα χαρακτηριστικα , το value for money , τις επιδοσεις σε διαφορες καταστασεις, τις ευκολιες κλπ

αυτο λεω...ο καθενας εχει τους λογους του και καλα κανει και περνει και LEICA !
Δεν μπορει να ερχεται ομως και να μου απαριθμει το ποσο VFM ειναι, οτι ειναι καλυτερα μ αυτην για family photos (με παιδια , σκυλια κλπ), οτι εχει καλυτερη εικονα (αισθητηρας) κλπ

Ας μου πει οτι εχει κα@λα με αυτην , με το χειρισμο της, τα χρωματα της, τη κατασκευη της και γουσταρει κατι με το Brand LEICA - Canon κλπ !

Κι εμενα μου αρεσουν τα χρωματα της Canon (οχι παντα) , αλλα ευκολα τα βγαζω και απο sony, ειτε τραβοντας raw ειτε ρυθμιζοντας σε 2 λεπτα τη μηχανη.

Αλλο αυτο ομως και αλλο να λεω τι καλη μηχανη ειναι η canon και οτι πρεπει να της πω μπραβο που εβγαλε το 2019 μηχανη με χαρακτηριστικα 2013 και επιδοσεις για γελια !

Εγω νομιζω το εχω αποδειξει οτι δεν εχω κανενα θεμα με μηχανες και εταιρειες, εχω δοκιμασει σχεδον τα παντα, αλλοι ειναι αυτοι που μενουν κολλημενοι και "παντερυονται" συστηματα.
Εχω τωρα fuji και canon, αλλα δε θα διστασω (αν μπορω βεβαια) ν αλλαξω αυριο το πρωι συστημα αν βρεθει κατι καλυτερο...

μα δεν ειπα οτι δεν εχει κοινο, ουτε οτι δεν θα βγαλεις καλες φωτο μ αυτην.

Αλλα ειπαμε, εδω κρινουμε τα τεχνικα , οχι τα αισθητικα...αυτα στο νημα φωτογραφιων ειναι μια χαρα.

Αμα ητανε να μεναμε στη προηγουμενη δεκατια, δεν θα χρειαζομασταν το forum...

H χρήση αντάπτορα και L φακών, το αδιαβροχο σώμα μαγνησίου, εστίαση σε -5EV, το dual pixel AF, τα 26 mpixel, η σπαστή oled οθόνη με κορυφαία touch λειτουργία και dual pixel af είναι τεχνικά χαρακτηριστικά. Καμία σχέση με την 5d mark II, άλλη μηχανή.

Στο νήμα των φωτογραφιών αν κάτι δεν έχει τόσο σημασία είναι με τι σώμα τραβήχτηκε μια φωτογραφία. Φυσικά και μπορεί εδώ όποιος θέλει να σχολιάσει τα χρώματα που default παράγει μια φωτογραφική, όπως φυσικά και τη δυνατότητα επεξεργασίας τους όποιον τον ενδιαφέρει. Φωτογραφικές είναι, όχι καφετιέρες στην τελική!