Canon EOS R & RP full frame mirrorless

Η συγκεκριμένη (R) έχει το οφθαλμοσκοπιο σε σχέση με τις υπόλοιπες παρόμοιες dslr της canon σε μεγαλύτερη απόσταση από το σώμα οπότε βολεύει περισσότερο. Η χρήση της οθόνης για επιλογή σημείου εστίασης είναι το βολικότερο και ταχύτερο που έχει. Η ακρίβεια εστίασης επίσης είναι πολύ καλή ,καλύτερη σε σχέση με οποιαδήποτε canon είχα και έχω στην κατοχή μου.Η χειροκίνητη εστίαση είναι πανεύκολη κάτι που με τις dslr ΔΕΝ. Το μόνο αρνητικό που βρίσκω προς το παρόν είναι τα cr3 αρχεία της όπου δεν υπάρχουν πολλά προγράμματα που να τα διαβάζουν.

Last edited by a moderator:
Φυσικά!
Να αναφέρω δύο τρόπους στα γρήγορα, καρφώνεις την εστίαση σου και καδράρεις επίσης με το joy pant ή joystick... προσοχή όταν είσαι σε Touchscreen μην ακουμπά η μύτη και εστιάζεις μ αυτή ... άντε γεια εστίαση.

Aχρηστο σε φωτογραφηση ?

Αχρηστη μια λειτουργια που σου επιτρεπει να μενεις κολλημενος στο evf σου και να αλλαζεις σημειο εστιασης με τον αντιχειρα σου ?

Αναλογα τον φωτογραφο εμενα με βολευει παρα πολυ με την καμερα στο χερι.

σε ολες τις μηχανες που εχουν touch n drag εστιαση, εχεις τη δυνατοτητα να ρυθμισεις τη μιση οθονη για ενεργη επιφανεια.

Εγω αυτο κανω παντα (εχω ενεργη τη δεξια μερια της οθονης μονο) , κι ετσι ακομα κι αν ακουμπα η μυτη (συνηθως στην αριστερη πλευρα της οθονης ) δεν εχω "τυχαιες" επαφες κι αλλαγες στην εστιαση.

Αν το συνηθισεις, μετα δε γυρνας πισω Βασιλη...ειναι πολυ πιο γρηγορη η επιλογη απο το joystic.
Δεν θα με χαλαγε να υπηρχε βεβαια, αλλα δε μου λειεπει κιολας.

Εδω απλα, ειναι ακομα καλυτερη η αισθηση, γιατι δεν εχει καθολου Lag...στις υπολοιπες ειχα παντα λιγο ή πολυ

Ακουμπώ μάγουλο και μύτη για καλύτερη αταθεροποίηση όπως και το μικρό δάκτυλο στη βάση της κάμερας .
...σιδερένιος.

Απάντηση: Re: Olympus E-M5 Mark III

Η ΕΜ1.2 μου με τον 12-100/4 δίπλα στην canon R με τον 24-100, δυστυχώς δεν μπορούσα να πάρω την ΕΜ5.3 στο περίπτερο της Canon

AEE4C3E9-FAEF-4EB9-8946-9CEFABFFA67D.jpg

CB0E5D75-E40F-42EE-8439-40E88D6E38BA.jpg

Απάντηση: Re: Olympus E-M5 Mark III

Κοίτα πολύ καλό το γκριπ της R , πιο βαθύ από της ΕΜ1.2 για ακόμη μεγαλύτερους φακούς φτιαγμένο αλλά για εμένα που δεν έχω μακριά δάχτυλα με κουράζει σε αντίθεση με της ΕΜ1.2 που το θεωρώ ιδανικό για το δικό μου χερι. Το μηχανικό κλείστρο το ξαναδοκιμασα ίδια γεύση, σε mode 1 φυσικά που πάει και καλά η ριπή γιατί σε mode 2 νομίζεις οτι σκάει σκρκαστουκα σε γήπεδο, το silent shutter είναι καθαρά ηλεκτρονικό όπως είπαμε δεν κάνει για παντού. Και με τα δυο, μηχανικό ή ηλεκτρονικό σε ριπή χάνεις την οθόνη , το lag είναι απαγορευτικό για να παρακολουθήσεις θέμα. Η έξτρα οθόνη δεν μου άρεσε, είναι πολϋ μικρή αλλά αν τη συνηθίσεις θα έχει νόημα με κλειστή την οθόνη. Δεν βολεύτηκα ούτε τα κουμπιά της αλλά αυτό είναι καθαρά θέμα συνήθειας. Τέλος η εκτεταμένη χρήση πλαστικού δεν μου άφησε καθόλου καλή εντύπωση για την ποιότητα κατασκευής της (δίπλα.παντα στην ΕΜ1,2) χωρίς αυτό σημαίνει ντε και καλά οτι είναι υποδεέστερη. Στο βάρος δεν ένιωσα σοβαρές διαφορές με τους ζουμ φακούς Γιάννη, η πλάκα είναι οτι όσο περιεργαζόμουν την R και άλλαζα και φακούς, είχα ακουμπήσει για λίγο την ΕΜ1.2 στo περίπτερο της Canon, εκεί που είχε όλο τα σώματα Canon RP,R,DSLR ,Μ κλπ. και όλοι όσοι έρχονταν πιάναν με την μια την ΕΜ1.2 να δοκιμάσουν :AFADF0:, ντράπηκα και την πήρα μετά από λίγο γιατί είδα τον πωλητή που ήταν ευγενικός να με λοξοκοιτάει ....

Φυσικά!
Να αναφέρω δύο τρόπους στα γρήγορα, καρφώνεις την εστίαση σου και καδράρεις επίσης με το joy pant ή joystick... προσοχή όταν είσαι σε Touchscreen μην ακουμπά η μύτη και εστιάζεις μ αυτή ... άντε γεια εστίαση.

H μυτη πως να ακουμπησει δηλαδη ? Εκτος αν εισαι ο Συρανο Ντε Μπερζερακ !!! και να εχει και 60 μοιρες κλιση δεξια:flipout:

Re: Απάντηση: Re: Canon EOS R & RP full frame mirrorless

Το μόνο αρνητικό είναι αν η οθόνη είναι κολλημένη στο σώμα , το EVF στο κέντρο της μηχανής (όπως το έχουν σχεδόν όλες) και πρέπει να εχεις το μάτι σου κολλημένο πάνω του, τοτε το δάχτυλο είναι λίγο δύσκολο να δουλέψει άνετα. Στην ΕΜ1.2 πιο παραγωγικά χρησιμοποιώ την λειτουργία με έκταση της οθονης στο πλάι και κάνοντας χρήση του αριστερού αντίχειρα.

Η οθονη ( οσον αφορα το touchscreen) παραμετροποιειται πληρως. Μπορεις να κανεις χρηση του δεξιου μερους της οθονης ή του αριστερου ή ολης της οθονης και αλλα.

Ειναι για ολους τους χρηστες.

Αυτη η μηχανη σε σχεση με τον ανταγωνισμο παντως εχει δυο τρεις καινοτομιες που νομιζω οτι ολοι οι κατοχοι mirrorless θα ηθελαν

1) Σφραγισμα αισθητηρα οταν κλεινει η μηχανη

2) Δαχτυλιο στον φακο για παραμετροποιηση καθε χρησης

3) rotate flip οθονη (που δεν καταλαβαινω ακομα γιατι δεν την βαζουν ολοι οι αλλοι )

Re: Απάντηση: Re: Olympus E-M5 Mark III

Κοίτα πολύ καλό το γκριπ της R , πιο βαθύ από της ΕΜ1.2 για ακόμη μεγαλύτερους φακούς φτιαγμένο αλλά για εμένα που δεν έχω μακριά δάχτυλα με κουράζει σε αντίθεση με της ΕΜ1.2 που το θεωρώ ιδανικό για το δικό μου χερι. Το μηχανικό κλείστρο το ξαναδοκιμασα ίδια γεύση, σε mode 1 φυσικά που πάει και καλά η ριπή γιατί σε mode 2 νομίζεις οτι σκάει σκρκαστουκα σε γήπεδο, το silent shutter είναι καθαρά ηλεκτρονικό όπως είπαμε δεν κάνει για παντού. Και με τα δυο, μηχανικό ή ηλεκτρονικό σε ριπή χάνεις την οθόνη , το lag είναι απαγορευτικό για να παρακολουθήσεις θέμα. Η έξτρα οθόνη δεν μου άρεσε, είναι πολϋ μικρή αλλά αν τη συνηθίσεις θα έχει νόημα με κλειστή την οθόνη. Δεν βολεύτηκα ούτε τα κουμπιά της αλλά αυτό είναι καθαρά θέμα συνήθειας. Τέλος η εκτεταμένη χρήση πλαστικού δεν μου άφησε καθόλου καλή εντύπωση για την ποιότητα κατασκευής της (δίπλα.παντα στην ΕΜ1,2) χωρίς αυτό σημαίνει ντε και καλά οτι είναι υποδεέστερη. Στο βάρος δεν ένιωσα σοβαρές διαφορές με τους ζουμ φακούς Γιάννη, η πλάκα είναι οτι όσο περιεργαζόμουν την R και άλλαζα και φακούς, είχα ακουμπήσει για λίγο την ΕΜ1.2 στo περίπτερο της Canon, εκεί που είχε όλο τα σώματα Canon RP,R,DSLR ,Μ κλπ. και όλοι όσοι έρχονταν πιάναν με την μια την ΕΜ1.2 να δοκιμάσουν :AFADF0:, ντράπηκα και την πήρα μετά από λίγο γιατί είδα τον πωλητή που ήταν ευγενικός να με λοξοκοιτάει ....

Έχει μια ρύθμιση που λέγεται "ώρα εξέτασης" αν την βάλεις στο off μια χαρά δουλεύει η μηχανή,δεν χάνεις την οθόνη. Συμφωνώ για τον ήχο του κλείστρου είναι άσχημος, η ποιότητα κατασκευής όμως είναι καλή.

Εχεις ελληνικά μενού?

Εννοείς το review after shoot?
Να βλέπεις δηλ. τη φωτό όταν τραβάς ?
Κλειστό το έχω πάντα αυτό, μ ενοχλεί τρομερά.

Sent from my iPad using Tapatalk Pro