Canon EOS R & RP full frame mirrorless

Re: Canon EOS R & RP full frame mirrorless

Τα υπόλοιπα κουμπιά και διακόπτες ειναι πιο σωστά βαλμένα, έχουν καλή αίσθηση στο χέρι, και φυσικά υπάρχει και η υπέροχη οθόνη αφής, που στην ουσία σου λύνει τα χέρια.
Μπορεις ν αλλάξεις σχεδόν τα πάντα μέσα απ αυτήν, και ειδικά η αλλαγή σημείου εστίασης μέσω αφής όταν βλέπεις μεσω EVF ειναι απίστευτα βολική και ακριβής.
Στην ουσία αντικαθιστά πλήρως το joysticks που λείπει, προσωπικά δεν μ ενοχλεί καθόλου.
Η υλοποίηση της ειναι η καλύτερη που έχω δει, πολύ καλύτερη από sony-Fuji , που ειναι σαφώς κατώτερες σε αίσθηση και κύλιση.

Δεν εχω εικονα της Nikon και της Fuji αλλα των Sony και Panasonic δεν εχουν καμια σχεση οι οθονες αφης και η λειτουργικοτητα τους .

Ειδικα το κολπο με την ευρεση σημειου εστιασης μεσω της (σβηστης) οθονης ενω σκοπευεις απο το evf ειναι απολαυση.

Απορω ενω τους εχουν ξεσκισει στην κριτικη για την ελλειψη του αναλογικου τζουστικ γιατι δεν το εχουν επικοινωνησει καλυτερα αυτο το τρομακτικο πλεονεκτημα.

Επισης η περιηγηση στα μενου μεσω touch screen δεν υπαρχει πουθενα τοσο καλη. Πληρης χωρις περιορισμους σαν να εχεις κινητο τηλεφωνο.

Και προτιμω τελικα την οθονη να γυριζει και αναποδα(rotate flip) γιατι μπορεις να την προστατευεις οταν ειναι κλειστη η καμερα .

Επισης, εχω ηδη παρραγειλει τον νεο Canon RF 35mm f1.8 IS Macro, που επισης λυνει το θεμα της ελλειψης IBIS για prime, και αποτελει το δευτερο φακο που μ εκανε να στραφω στη Canon.

Πολυ καλος οπτικα, μικρος κι ελαφρυς, ιδανικος συνδιασμος για mirroless, για εξορμησεις στη πολη, για καλο bokeh, ωραιο βιντεο και φωτο με FF αισθηση, και macro (εστω και 1/2 μεγεθυνση) που χρειαζομαι πολλες φορες για φωτο αντικειμενων και προιοντων.

Δεν σε προλαβαινω.:flipout:

Οταν τον παραλαβεις να βρεθουμε να τον συγκρινουμε με καποιον καλο-πολυ καλο 35αρη τυπου Sigma Art f1,4 .

Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή, είναι η προσθήκη επιλογέα μπροστά στο φακό. (Για αλλαγή iso, WB, EV κλπ). αλλα δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα, αφού ο RF φακός που έχω παραγγείλει, δεν έχει έρθει ακόμα.

Υπάρχει adapter που προσθέτει την ίδια ιδιότητα και στους παλιούς φακούς, αλλα στην συσκευασία παρέχεται ο απλός adapter.... ίσως τον αλλάξω κάποια στιγμή.

Εγω αυτον τον ανταπτορα περιμενω μεχρι την δευτερα θα τον εχω λογικα. Δεν ξερω αν θα κρατησω και τον παλιο για ρεζερβα γιατι σκεφτομαι και τον αλλον με το variable ND απλα με χαλαει οτι δεν θα μπορω να τον χρησιμοποιησω σε RF φακο στο μελλον.

Δεν εχω εικονα της Nikon και της Fuji αλλα των Sony και Panasonic δεν εχουν καμια σχεση οι οθονες αφης και η λειτουργικοτητα τους .

Ειδικα το κολπο με την ευρεση σημειου εστιασης μεσω της (σβηστης) οθονης ενω σκοπευεις απο το evf ειναι απολαυση.

Απορω ενω τους εχουν ξεσκισει στην κριτικη για την ελλειψη του αναλογικου τζουστικ γιατι δεν το εχουν επικοινωνησει καλυτερα αυτο το τρομακτικο πλεονεκτημα.

Επισης η περιηγηση στα μενου μεσω touch screen δεν υπαρχει πουθενα τοσο καλη. Πληρης χωρις περιορισμους σαν να εχεις κινητο τηλεφωνο.

Και προτιμω τελικα την οθονη να γυριζει και αναποδα(rotate flip) γιατι μπορεις να την προστατευεις οταν ειναι κλειστη η καμερα .

Καλά αυτό με την σβηστή οθόνη και το σημείο εστίασης δεν είναι κάτι καινούριο, και η αρχαία και πάμφθηνη Olympus em10II που είχα το έκανε, και νομίζω ότι πλέον το κάνουν όλες οι καινούριες μηχανές, το κάνει και η Fuji X-E3 που έχω τώρα, ενώ το κάνουν και όλες οι Nikon μηχανές με touch οθόνη. Από εκει και πέρα το έχω γράψει και εγώ πολλές φορές, η εργονομία, το μενού, η touch οθόνη, η ευκολία στον χειρισμό, το κράτημα κλπ. είναι με διαφορά καλύτερα στις Canon μηχανές....σε αυτά τα κομμάτια απλά η Canon είναι ασυναγώνιστη, αν δουλέψεις μια σύγχρονη canon μηχανή απορείς μετά πως δουλεύει ο κόσμος με τις άλλες μηχανές....βέβαια είναι όλα θέμα συνήθειας, προσωπικά με την τριβή έχω φτάσει σε σημείο να θεωρώ εύκολο το μενού των olympus που αντικειμενικά έχουν το πιο μπλεγμένο μενού στην αγορά....καλό είναι πάντως να πάρουν μερικά μαθήματα οι υπόλοιποι από το πως ''χτίζει'' η Canon της μηχανές της και την έμφαση που δίνει στην ευκολία χρήσης..

δεν ειναι καινουργιο, απλα η υλοποιηση ειναι καλυτερη.

Το εχω δοκιμασει σε ολες οσες ειχα, αλλα η αισθηση δεν ηταν και τοσο ομαλη.
Γι αυτο κι εκει, οπου υπηρχε επιλογη, προτιμουσα το joystic.

Συνεχιζοντας...

ενα απροσμενο θετικο ειναι η μπαταρια!...κραταει πολυ...παρα πολυ.
Σε βιντεο πανω απο 2 ωρες! Σε φωτο πραγματικα δε ξερω ποσο....

Πρεπει ν αλλαξουν τροιπο μετρησης γιατι ο παρον δεν αντιπροσωπευει τη πραγματικοτητα.
Την εχω 2 μερες δουλεψει, και συνεχως τη "πειραζω" και παρ ολα αυτα η μπαταρια (μια φοριση μονο) δε λεει να τελειωσει...

Σε βιντεο προφανως εχει να κανει με το γεγονος οτι δεν κανει dowscaling απο 6κ σε 4Κ , γι αυτο και η μηχανη πρωτον ειναι "κρυα" και δευτερον κραταει σχεδον οσο και οι νεες Sony!

Δεν ξερω αν η canon δεν μπορει ή δεν θελει να βαλει αυτη τη δυνατοτητα στις μηχανες της, μαλλον και τα 2.

Eιναι σαφως (μετα τις νεες Sony με τη μεγαλη μπαταρια) η mirrorless που κραταει περισσοτερο απ ολες.
Με 2 μπαταριες φανταζομαι θα βγαλει καποιος μια μερα ανετα, οπουδηπτε.

Ένα αρνητικό των παλιών φακών στη νέα eos r, είναι ότι δεν μπορεις να ρυθμίσεις τη ταχύτητα εστίασης στο βίντεο.

Ναθ, τσέκαρε αν μπορεις κι εσυ κάποιον φακό σου, εγώ με τον 24-105 ότι τιμή και να βάλω στο focus speed σε 4K video, δεν επηρεάζει την ταχυτητα μετάβασης από ένα σημείο σε κάποιο άλλο.

Δοκίμασε αν μπορεις και πες μου....

Sent from my iPad using Tapatalk Pro

Έχοντας συνηθίσει στο πολύ ήσυχο κλείστρο της xh1 , μου φάνηκε πολύ θορυβώδες το κλείστρο της canon!

Δεν βρήκα τρόπο και δεν ξέρω αν έχει ηλεκτρονική πρώτη κουρτίνα.... ευτυχώς έχει silent mode, με τους γνωστούς βέβαια περιορισμούς.

Μέτα από 30d, 40d ,5d ii,6d και 7d ii, η μηχανή αυτή έχει το καλύτερο σύστημα εστίασης. Καλό σκοπευτρο δεν με ενόχλησε καθόλου και έχει καλό πιάσιμο στο χέρι, η 5d ii, 30d και 40d δεν με βόλευαν στο πιάσιμο.Η μπαταρία κρατάει αρκετά όσο περίπου και στην 7d ii.

IMG_2263.jpg

Απάντηση: Re: Canon EOS R & RP full frame mirrorless

Έχοντας συνηθίσει στο πολύ ήσυχο κλείστρο της xh1 , μου φάνηκε πολύ θορυβώδες το κλείστρο της canon!

Δεν βρήκα τρόπο και δεν ξέρω αν έχει ηλεκτρονική πρώτη κουρτίνα.... ευτυχώς έχει silent mode, με τους γνωστούς βέβαια περιορισμούς.

Α γεια σου, περίμενα να το γραψεις πιο σύντομα, με το πού ακουσα το μηχανικό κλείστρο της την άφησα κάτω, λόγος απόρριψης για εμένα, είμαι σούπερ περίεργος σε αυτό. Δυστυχώς το silent σε πάρα πολλές ακάθρεπτες μηχανές εχει πολλούς περιορισμούς. Από όσες έχω δουλεψει με ηλεκτρονικό (δεν έχω πιάσει της α9 που επίσης είναι λειτουργικό) αυτό της ΕΜ1.2.δεν εχει σοβαρούς περιορισμούς, ελαχιστο rolling shutter και εχεις και φλας με ταχύτητα 1/50. Η μπαταρία της ΕΜ1.2 σε βγάζει επίσης 1.5 ημέρα χαλαρά.

Γιάννη αλήθεια από rolling shutter πως παει η R σε φωτό και σε βίντεο ? Χωρίς πρώτη κουρτίνα εχεις δει καθόλου SS (Shutter shock)?

Canon EOS R & RP full frame mirrorless

Εντάξει, δε πειράζει... γράψε μας κι εσυ τις εντυπώσεις σου.

Από rolling shutter μια χαρά... χάλια!
Έχει πολύ, σε 4κ είδικα αρκετά.
Σε 1080λιγοτερο.
Προσωπικά δεν μ ενοχλεί , δεν κάνω έντονες κινήσεις στο βίντεο.

Τώρα για φωτό , με πρώτη κουρτίνα ενεργοποιημένη, δεν έχω δει κάτι προς το παρόν, από shutter shock

Πλακα πλακα οσον αφορα το κλειστρο εγω το ειχα στο default στο Mode 1 δηλαδη που κανει μονο ηχο κλειστρου.

Δεν με χαλαει παντως ο διπλος (disabled Silent LV shoot) Μην πω οτι νιωθω οικειοτητα λες και υπαρχει καθρεπτης...:flipout:

"Καλά αυτό με την σβηστή οθόνη και το σημείο εστίασης δεν είναι κάτι καινούριο, και η αρχαία και πάμφθηνη Olympus em10II που είχα το έκανε, και νομίζω ότι πλέον το κάνουν όλες οι καινούριες μηχανές, το κάνει και η Fuji X-E3 που έχω τώρα, ενώ το κάνουν και όλες οι Nikon μηχανές με touch οθόνη."

Οι Nikon απ οτι διάβασα, όχι.

Aχρηστο σε φωτογραφηση ?

Αχρηστη μια λειτουργια που σου επιτρεπει να μενεις κολλημενος στο evf σου και να αλλαζεις σημειο εστιασης με τον αντιχειρα σου ?

Αναλογα τον φωτογραφο εμενα με βολευει παρα πολυ με την καμερα στο χερι.

Απάντηση: Re: Canon EOS R & RP full frame mirrorless

Άχρηστο μόνο σε μηχανή με joystick κουμπί, αν η υλοποίηση της οθονης αφής είναι σωστή και ομαλή η όλη λειτουργία επιλογής σημείου εστίασης, είναι μακράν ο πιο γρήγορος τρόπος επιλογής και αλλαγής σημείου εστίασης, εμένα με βολεύει πάρα πολύ αρκεί να θυμάμαι να τη χρησιμοποιώ :smash: Το μόνο αρνητικό είναι αν η οθόνη είναι κολλημένη στο σώμα , το EVF στο κέντρο της μηχανής (όπως το έχουν σχεδόν όλες) και πρέπει να εχεις το μάτι σου κολλημένο πάνω του, τοτε το δάχτυλο είναι λίγο δύσκολο να δουλέψει άνετα. Στην ΕΜ1.2 πιο παραγωγικά χρησιμοποιώ την λειτουργία με έκταση της οθονης στο πλάι και κάνοντας χρήση του αριστερού αντίχειρα.

Γι αυτό οι νορμάλ άνθρωποι παίρνουν μηχανές με το EVF στο πλάϊ - το υπόλοιπο 90% προσαρμόζεται στα γούστα των κατασκευαστών και προσπαθεί να... μην στραβώσει την μύτη του! :flipout: