Canon EOS R & RP full frame mirrorless

ο φακος ειναι πολυ sharp ακομα και σε f1.8 .
Ακομα και στις γωνιες, οπου σε 2.8 ειναι αψογος.

Το ιδιο και σε γεωμετρια, εχει λιγη παραμορφωση αλλα διορθωνεται αυτοματα, χωρις επιπτωση στη λεπτομερεια-αναλυση.

Και το ιδιο ισχυει και για τη βινιετα...πολυ λιγη μετα την αυτοματη διορθωση, δεν θ απασχολησει κανεναν.

Εκει που μου τα χαλαει λιγο ειναι οτι εχει focus breathing, που δημιουργει θεμα στο focus pulling στο βιντεο (αλλαγη δηλ. φαινομενικης εστιακης αποστασης ενω αλλαζει το σημειο εστιασης)

Τελος , σε φωτο θα μπορουσε να ειναι λιγο πιο γρηγορος, οχι οτι υστερει βεβαια, απλα δεν εχει USM motors, και το μπροστινο κρυσταλλλο εκτεινεται καθως εστιαζει.
Μικρο το κακο βεβαια, ειδικα σ αυτη τη τιμη.

Ειναι αθορυβος επισης στο βιντεο και η σταθεροποιηση πολυ καλη.

Επισης σε ριπη 27 καρε (στα 5 fps) δεν ειχε προβλημα να εστιασει στα ματια με ποσοστο 100% !
σε εσωτερικο σπιτιου με τεχνητο φωτισμο.

Το θεμα (η γυναικα μου) δε κινιοταν γρηγορα, περπατουσε απλα κατα πανω μου, αλλα μου εκανε εντυπωση οτι ηταν κολλημενο το σημειο εστιασης στα ματια της.

Πλησιαζει επικυνδυνα τη sony θα ελεγα με το τελευταιο firmware (1.4) :SFGSFGSF:

Canon EOS R & RP full frame mirrorless

Η εικόνα ειναι αρκετά καλή, με τη γνωστή εύκολη και ωραία διαχείριση και χρώματα, οχι πολύ sharp αρχικά, αλλα λόγω της πολύ μικρής συμπίεσης έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης στο post.

Η συμπίεση μπορεί να φτάσει τα 480 Μbit, όταν της σονυ σταματά στα 100 ενώ μόνο Η Fuji φτάνει στα 400 .
Θέλεις βεβαια πολύ μεγάλη και γρήγορη κάρτα, τρώει τα GB για πλάκα!

Το clog ειναι πολύ πιο εύκολο στην επεξεργασία από της sony, κι έχει σαφώς πιο όμορφα χρώματα αρχικά.
Και τα 2 μπορούν έρθουν βεβαια, αλλα της canon, όπως και της Fuji έρχονται με ενα κλικ.

Sent from my iPad using Tapatalk Pro

Είναι τραβηγμένες με αυτόματο iso και αυτόματη ισορροπία λευκού,βλέπω ότι τα πάει καλά,με ένα φωτιστικό με 30 led. Το σημαντικοτερο είναι η ακρίβεια που έχει στην εστίαση,βάζεις ανοικτό διάφραγμα στο φακό και δεν σε απασχολεί,θα εστίαση σωστά. Η μπαταρία κρατάει,έβγαλα 440 φωτογραφίες και δείχνει διαθεσημοτητα 54% και χρησιμοποιώ μπαταρία δεκαετίας τη δικιά της δεν τη φόρτισα ακόμη.

Με τις άλλες δυο έχω φάει πολλές ώρες από τη ζωή μου για να ρυθμίσω τους φακούς (L) για μπρος πίσω φοκους και ακόμη δεν είμαι σίγουρος ότι το βρήκα. Με αυτή άπλα πατάς το κουμπι και εστιαζεις .
Η μεγαλύτερη απογοήτευση ήταν η 7d ii, απορώ για την τιμή της.
IMG_2295.jpg

H 70D και η 7D II εστίαζαν με ακρίβεια θυμάμαι όποτε γούσταραν. Συνήθως ήσουν ελάχιστα out of focus στις μισές λήψεις. Βρε τι καλιμπραρίσματα, τι τι, τίποτα. Απλά θυσίαζαν ακρίβεια αλγόρυθμου υπέρ της ταχύτητας εστίασης.
Αλλά αυτά υπήρχαν - και ίσως υπάρχουν ακόμα - σε κάμποσες DSLR. Welcome to mirrorless world:2thumb22sup:

Παιδιά με φλας σε συνθήκες πολύ χαμηλού φωτισμού πως τα πάει; Τα καταφέρνει δίχως AF pattern από το φλας ή αρχίζον τα ψαρέματα και οι δισταγμοί;

Ο ένας λόγος που κι εγώ άφησα κάποτε τις canon, ήταν ακριβώς αυτός.
Το back - front focus με πολλούς φακούς, ειδικά με τους sigma που είχα.
Τρομερή ταλαιπωρία.... τώρα πάνε ολα αυτά!

Sent from my iPad using Tapatalk Pro

Απάντηση: Re: Canon EOS R & RP full frame mirrorless

Ναι πλέον στις ακάθρεπτες το 90% των παλιών BF/FF που συνέβαιναν στις DSLR έχει εκλείψει αφού η εστίαση γίνεται στον αισθητήρα πλέον. Όμως αρκετες ακαθρεπτες μηχανές με υβριδική εστίαση PDAF έχουν επιπλέον ρύθμιση για καλιμπραρισμα της εστίασης (ειδικά για το CAF) ώστε να απορροφήσουν κυρίως κατασκευαστικές διαφορες των φακών και ειδικά των φωτεινών. Αυτός ήταν ο δεύτερος λόγος για να δει κανεις front/back focus και συμβαίνει ακόμη και στις ακάθρεπτες ειδικά αν δουλέψεις και με ανταπτορα παλιους φακούς. Απλά δεν είναι ευρέως γνωστό, οι εταιρίες το ανακάλυψαν στην πορεία και πλέον αρκετά μοντέλα (Olympus, Sony κλπ.) το έχουν συμπεριλάβει στις ρυθμίσεις των μενού. Δεν ξέρω αν η R έχει τέτοια ρύθμιση.

Re: Απάντηση: Re: Canon EOS R & RP full frame mirrorless

Η R ΔΕΝ έχει τέτοια ρύθμιση δεν νομίζω να την χρειάζεται, ήδη από την 5d ii που δεν είχε dual pixel μέσω του live view από την οθόνη η μηχανή εστίαζε ακριβέστερα από ότι από το οφθαλμοσκοπιο. Στα δύσκολα λοιπόν για να είμαι σίγουρος για την εστίαση στην 5αρα εστίαζα μέσω οθόνης. Τώρα σ'αυτη με την ευκολία που έχεις μέσω του δακτύλου σου να επιλέγεις που ακριβώς θέλεις να εστίαση τα πράγματα έχουν γίνει πολύ καλύτερα. Εντάξει μπορεί να χάσεις και μια δυο φώτο στις 100 άλλα σε σχέση με το τι γινόταν πριν δεν σε πειράζει.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Canon EOS R & RP full frame mirrorless

Καλά μην είσαι τόσο απολύτος τι χρειάζεται και τι όχι, άλλωστε τα πρώτα ακαθρεπτα μοντέλα της Canon είναι η σειρά R , οι άλλες εταιρίες είναι χρόνια στο κουρμπέτι και έχουν ανακαλύψει ολα τα επιπλέον προβλήματα της νέας τεχνολογίας. Αυτά που ανακαλύπτουν σήμερα ως πλεονέκτηματα οι χρήστες των DSLR από Canon/Nikon τα έχουμε δει εδώ και μια δεκαετία στις υπόλοιπες mirroless, έχουν μελετηθεί τα συν και πλην και οι εταιρίες προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν και τα τελευταία μικρά προβλήματα. Όταν φοράς ανταπτορα με μια στρατιά παλιών φακών που έχουν τελειως διαφορετική σχεδίαση (PDAF) είναι αδύνατο να μην υπάρχουν μικροδιαφορές στην εστίαση.

Πως σας φαίνεται η μηχανή στα μεγάλα ISO;
Η εστίαση στα σκοτεινά;
Επίσης σε φλας έχει δοκιμάσει κανείς αν εκθέτει από τη φύση του καλά;

Τη σκέφτομαι για πιο μετα κυρίως λόγω οθόνης αλλά κι εστίασης.
Αληθείς έχει eye focus η μονο face;