Canon HV30 - άλλος ένας υπέκυψε...

Μανωλάς Βλάσης

AVClub Enthusiast
19 June 2006
806
Από την Πέμπτη είμαι άλλος ένας ευτυχής κάτοχος της εν λόγω βιντεοκάμερας. Ευτυχής αλλά και πελαγωμένος, καθώς είναι η πρώτη μου κάμερα και όλα αυτά μου φαίνονται βουνό. Το manual (στα αγγλικά - αλήθεια, δεν υπάρχει ελληνικό;) δεν με βοήθησε ιδιαίτερα.

Αρχική λήψη στο σπίτι (κουζίνα) με λάμπα φθορισμού. Ακολουθώντας την υπόδειξη του εγχειριδίου χρήσης, "τραβάω" στο cine mode σε συνδυασμό με το HDV25. Στην τηλεόραση η εικόνα καλή αλλά όχι εντυπωσιακή, κάπως σοφτ. Η κίνηση όμως, όταν ένα πρόσωπο κινείται κοντά στην κάμερα, είναι πολύ κακή - σχεδόν σε ζαλίζει. Το ίδιο συμβαίνει και όταν η κάμερα κινείται οριζόντια ή κάθετα. Δεν ξέρω αν ο συνδυασμός αυτός θα αποδώσει σε εξωτερικό χώρο υπό το φώς της ημέρας, αλλά κάτι μου λέει ότι δεν θα τον προτιμήσω στο εξής.

Δεύτερη λήψη σήμερα το πρωί ώρα 9.00. Ο καιρός ελαφρά συννεφιασμένος. "Τραβάω" στο Auto και βλέπουμε τα αποτελέσματα στην τηλεόραση με τη γυναίκα μου. Μας πέφτει το σαγόνι! (Έτσι εξηγείται το "ευτυχής κάτοχος") Εικόνα πεντακάθαρη, χρώματα εκπληκτικά, κίνηση άψογη!!

Δεν θέλω όμως να μείνω στο Auto, αλλά να μάθω τη μηχανή σε βάθος (ακούω και διαβάζω ότι τα αποτελέσματα είναι πολύ καλύτερα με τις χειροκίνητες ρυθμίσεις). Μπορεί να βοηθήσει κανείς επ' αυτού; Έτσι για αρχή...μερικές πρακτικές συμβουλές. Το manual, όπως είπα, δεν με βοήθησε.

Πάντως, είμαι καλός μαθητής. Διάβασα όλα τα posts γύρω από το sticky για τη HV20, καθώς και άλλα για τη HV30, και κατέγραψα μερικά πολύτιμα συμπεράσματα. Το review από το trustedreviews δεν το έχω διαβάσει ακόμα. Είναι κατατοπιστικό πάνω σ' αυτά που ζητάω; Υπάρχει κάποιο άλλο αξιόλογο review;

Ζητώ συγγνώμη για το μακροσκελές post και σας ευχαριστώ θερμά για την υπομονή σας.

Βλάση καλορίζικη...
Πολύ-πολύ γρήγορα επειδή αυτή τη στιγμή δεν έχω χρόνο.
1ον Με το cine mode εγώ τραβούσα, μέ πάρα πολύ καλά αποτελέσματα, όταν δεν υπάρχει φώς κι όχι στο χαμηλό φωτισμό, εκεί θές άλλες ρυθμίσεις ανάλογα το φωτισμό αλλά για αρχή τράβα στα αυτόματο.
Δοκόμασε το cine mode το βράδυ στο δρόμ, με τον υπάρχοντα φωτισμό ή σε ένα θέατρο που είναι φωτισμένη μόνο η σκηνή και θα δείς.

2ον Όταν τραβάς σε εγωτερικό χώρο και ειδικά με λιακάδα δοκίμασε να κάνεις πρώτα white balance. Τα χρώματα και φρνικά το αποτέλεσμα είναι πολύ καλύτερο.

Και παλι καλορίζικη και θα τα ξαναπούμε...

Παιδιά, σας ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας! Μπάμπη, ιδιαίτερες ευχαριστίες σε σένα για τις πρώτες πολύτιμες συμβουλές σου!

Στο trustedreviews διάβασα ότι το 24p mode "κάνει θαύματα" σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Όλα αυτά τα 24p., 30p 60i πώς τα βρίσκουμε; Ή μήπως είναι δεδομένα σε κάποια modes;

Μη βαράτε, ρε παιδιά, το ξέρω ότι είμαι άσχετος, προσπαθώ να εξοικειωθώ...

Η HV30 έχει μόνο 25p και 50i modes. 30p και 60i έχει το αμερικάνικο μοντέλο (NTSC).

Βλάση, θέλει υπομονή και πειραματισμό. Η αλήθεια είναι ότι στα 25p η κίνηση δεν είναι και τόσο καλή. Να προτιμάς να γράφεις σε HDV κι όχι σε HDV25 και σε cine-mode. Αν είναι μέρα και είσαι σε εξωτερικό χώρο, και στο AUTO να γράφεις θα είναι καταπληκτική η εικόνα που θα πάρεις. Από εκεί και πέρα, όπως είπε και ο Μπάμπης, παίζεις κάθε φορά, ανάλογα τις συνθήκες φωτισμού που έχεις.

Re: Απάντηση: Canon HV30 - άλλος ένας υπέκυψε...

Η HV30 έχει μόνο 25p και 50i modes. 30p και 60i έχει το αμερικάνικο μοντέλο (NTSC).

Βλάση, θέλει υπομονή και πειραματισμό. Η αλήθεια είναι ότι στα 25p η κίνηση δεν είναι και τόσο καλή. Να προτιμάς να γράφεις σε HDV κι όχι σε HDV25 και σε cine-mode. Αν είναι μέρα και είσαι σε εξωτερικό χώρο, και στο AUTO να γράφεις θα είναι καταπληκτική η εικόνα που θα πάρεις. Από εκεί και πέρα, όπως είπε και ο Μπάμπης, παίζεις κάθε φορά, ανάλογα τις συνθήκες φωτισμού που έχεις.

Πάνο, σε ευχαριστώ πολύ! Μία ερώτηση ακόμα: Για τα Special Scene Recording Programs (Portrait. Snow, Sports κ.λπ.) τι γνώμη έχεις; Έχουν καλά αποτελέσματα;

Και πάλι σ' ευχαριστώ!

Να πω και εγώ την γνώμη μου για καθημερινά απλά γυρίσματα...
1. Αν δεν θέλεις να κάνεις color grading (το πιο πιθανό), τότε για πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα (με απλές κινήσεις) χρησιμοποίησε για εξωτερικούς χώρους HDV60i, TV50 (αν μπορείς λόγω φωτισμού) ή τουλάχιστον όσο πιο κοντά στο 50 μπορείς, white balance=daylight, και για τοπία image effect=vivid ενώ για πρόσωπα image effect=natural.

2. Για εσωτερικούς χώρους ή σκοτεινά γυρίσματα HDV60i, TV50 ή TV25 (προσοχή θέλει σταθερό χέρι), white balance=cloudy (για συννεφιά) ή tangsten (για απλές λάμπες), image effect=natural.

Γενικές παρατηρήσεις.
1. Το custom white balance δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα αλλά θέλει προσοχή και εξάσκηση (και κάποιο χρόνο προετοιμασίας που μπορεί να μην έχεις την συγκεκριμένη στιγμή).
2. Υπάρχει ένα κόλπο για να μην βγάζει κόκους η εικόνα σε σκοτεινά γυρίσματα. Ψάξτο στο http://www.hv20.com/showthread.php?t=15622. Εγώ το χρησιμοποιώ πολύ, με καλά αποτελέσματα.
3. Μάθε να παίζεις με το manual focus και χαμηλό Aperture Values (1.8 , 2.0) έτσι ώστε να "θολώνεις" διάφορα επίπεδα στην εικόνα (πχ background) για περισσότερο «3d» εικόνα.

Γιάννη, μπορείς να μου θυμίσεις σε παρακαλώ που βρίσκεται αυτή η επιλογή? Έχει όντως αισθητή διαφορά στην εικόνα με αυτό τον τρόπο?

Einai ena απο τα προγραμματα ...
Ετοιμη λυση αν δεν θες ν ακολουθησεις καποιους οδηγους στο hv20.com , που δεν αφηνουν τη καμερα να σηκωσει την ευαισθησια του αισθητηρα ηλεκτρονικα (και να προσθεσει κοκο).
Φυσικα η εικονα ειναι αρκετα σκοτεινη, αλλα γι αυτο υπαρχει το hdv 25p...

Χίλια ευχαριστώ σε όλους! Αρχίζω και μπαίνω στο νόημα... Θα δοκιμάσω κάποιες λύσεις και θα σας πω τις εντυπώσεις μου.

Όποιος θέλει να προσθέσει κάτι, ευπρόσδεκτο.

Λοιπόν, επανέρχομαι για λίγο. Η κάμερα πράγματι δεν παίζεται. Δοκίμασα νωρίτερα το απόγευμα (ο ήλιος είχε μόλις δύσει) επιλέγοντας το Av (aperture priority), WB cloudy και Image effect (έτσι δεν λέγεται;) vivid. Πήρα εκπληκτικές εικόνες, καλύτερες από το Auto mode. Συνεχίζω να πειραματίζομαι σε ποικίλες φωτιστικές συνθήκες. Διάβασα σε ένα εκτενές άρθρο λύσεις για λεπτομερείς ρυθμίσεις exposure και shutter. Σίγουρα τα ξέρετε, αλλά ας βάλω εδώ τα λινκ:

http://www.dvxuser.com/jason/hv20/

και

http://www.thesoundmanifesto.co.uk/canon_hv30_calibration.html

Πάντως, έχω ένα προβληματάκι, κι αυτό είναι με τον ήχο. Δηλαδή, ενώ όταν μιλάω εγώ την ώρα που "τραβάω", δεν υπάρχει πρόβλημα, όταν μιλάει κάποιος άλλος δίπλα, η φωνή ακούγεται με αντίλαλο. Και όσο πιο πολύ απομακρύνεται, τόσο πιο δυσδιάκριτη είναι η φωνή - σαν να βγαίνει από ... πηγάδι. Οι άλλοι εξωτερικοί ήχοι ακούγονται κανονικά. Κι αυτό συμβαίνει όχι όταν ακούω τον ήχο από την ίδια τη μηχανή, αλλά από την τηλεόραση. Σίγουρα δεν είναι πρόβλημα της μηχανής, γιατί στην πρώτη μου λήψη στο Auto μέσα στο σπίτι όλα ακούγονταν μια χαρά. Κάτι όμως πείραξα και δεν θυμάμαι τι.

Παίδες, μπορεί κανείς να βοηθήσει; Θα με απάλλασσε από ένα άγχος.

Ευχαριστώ και πάλι!

Βλάση, αν θα καταγράφεις συχνά ομιλία, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να αγοράσεις ένα εξωτερικό (μικρό) μικρόφωνο (υπάρχουν θύρες) με μια γάτα.

Και φυσικά, άρχισε να σκέφτεσαι ένα τριπόδι. Βάζοντας τη μηχανή σε τρίποδο η δημιουργικότητά σου θα αυξηθεί πολύ, καθώς δεν θα έχεις την έγνοια της στήριξης της μηχανής.

Βλάση, καλές λήψεις!
Κι εγώ υπέκυψα στην HV20 σε αντικατάσταση της Canon MV 750i που μου έκανε παρέα για μια τετραετία.
Πραγματικά οι διαφορές είναι τεράστιες. Την πρώτη μέρα την "έφαγα" σε Α-Β συγκριτικά.
Αν η βιντεοκάμερα είναι της ελληνικής αντιπροσωπείας συνοδεύεται από ελληνικό μανιουαλ. Η δικά μου έχει.

Βλάση, αν θα καταγράφεις συχνά ομιλία, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να αγοράσεις ένα εξωτερικό (μικρό) μικρόφωνο (υπάρχουν θύρες) με μια γάτα.

Και φυσικά, άρχισε να σκέφτεσαι ένα τριπόδι. Βάζοντας τη μηχανή σε τρίποδο η δημιουργικότητά σου θα αυξηθεί πολύ, καθώς δεν θα έχεις την έγνοια της στήριξης της μηχανής.

Βλάση, εξωτερικό μικροφωνάκι έχω πράγματι σκοπό να πάρω. Απλώς, έχω την εντύπωση ότι ο αντίλαλος από το μικρόφωνο της κάμερας δεν είναι φυσιολογικός.

Όσο για το τρίποδο, ήδη έχω ένα Slik U7700, που το είχα αγοράσει για τη φωτογραφική μηχανή. Νομίζω πως είναι μια χαρά και για τη βιντεοκάμερα.

Σε ευχαριστώ, συνονόματε!

Βλάση, καλές λήψεις!
Κι εγώ υπέκυψα στην HV20 σε αντικατάσταση της Canon MV 750i που μου έκανε παρέα για μια τετραετία.
Πραγματικά οι διαφορές είναι τεράστιες. Την πρώτη μέρα την "έφαγα" σε Α-Β συγκριτικά.
Αν η βιντεοκάμερα είναι της ελληνικής αντιπροσωπείας συνοδεύεται από ελληνικό μανιουαλ. Η δικά μου έχει.

Αλέξη, σε ευχαριστώ!

Τη βιντεοκάμερα την πήρα από το Adorama και στο πακέτο δεν είχε, δυστυχώς, ελληνικό εγχειρίδιο χρήσης. Υπάρχει πιθανότητα το ελληνικό να το "κατεβάσουμε" από το Διαδίκτυο; (Δηλαδή δεν το πιστεύω, αλλά ...)

Δεν είχα ποτέ αυτόν τον αντίλαλο που λες Βλάση. Για κοίτα στις επιλογές της μηχανής, εκεί που έχει κάτι ρυθμίσεις για το μικρόφωνο, μήπως πείραξες τίποτα... Η κάμερα πάντως είναι super! :2thumb22sup:

Πόση ώρα video Full-HD μπορεί να αποθηκεύσει κάποιος σε μια κασσέτα?
Επίσης από αυτονομία μπαταρίας πως πάμε?

Μετά, για να παραμεινει στην αναλυση του και να μην γινει downscalling θα πρεπει να περαστει μονο σε δισκακι Blu-Ray, ή να αναπαραγεται αποκλειστικά από PC, ή μήπως μπορουμε να το περασουμε και σε απλό DVD ?

Ετοιμαζομαι για αγορα της συγκεκριμενης καμερας και καθε σας συμβουλη θα μου είναι χρήσιμη! :grinning-smiley-043

Σε μια απλή κασέτα μπορεί να αποθηκεύσει 1 ώρα FULL HD video.

Η αυτονομία της μπαταρίας που έρχεται μαζί με την κάμερα όταν την αγοράσεις (***13) κρατάει κοντά στις 2 ώρες. Καλό είναι όμως να αγοράσεις και μια έξτρα μπαταρία για να μην μείνεις κάποια στιγμή που μπορεί να χρειάζεσαι περισσότερη. Επίσης θα πρέπει να αγοράσεις κι έναν έξτρα φορτιστή, γιατί το συγκεκριμένο μοντέλο της Canon, όπως και το προηγούμενο, δηλ. η HV20, φορτίζουν την μπαταρία όταν αυτή είναι πάνω στην βιντεοκάμερα. Δεν έχει δηλαδή εξωτερικό φορτιστή κι αυτό σε περιορίζει, ιδιαίτερα αν είσαι σε διακοπές.

Το πως θα το περάσεις στον υπολογιστή ώστε να το επεξεργαστείς μετά, είναι καθαρά θέμα αποκλειστικά δικό σου. Εννοείται ότι τραβάμε πάντα σε HD, αλλά μπορείς να το περάσεις στον υπολογιστή σου ώς SD, του οποίου η ποιότητα φυσικά θα είναι κλάσης ανώτερη από άλλες κάμερες που τραβάνε αποκλειστικά σε SD format. Αν το περάσεις το video σε HD, όπως δηλαδή το τράβηξες, τότε η επεξεργασία γίνεται πολύ απλά, λόγω του ότι είναι HDV κι όχι AVCHD, αλλά για να το προβάλεις μετά θα χρειαστείς να έχεις κάποιο BLURAY Recorder για να το κάψεις στο απαραίτητο δισκάκι.

Ελπίζω να κάλυψα λίγο τις απορίες σου -bye-

Τελικά πρόβλημα ήχου δεν υπάρχει με την κάμερα. Για τον αντίλαλο "φταίει" η τηλεόραση (Samsung 42Q96). Δεν ξέρω γιατί, αλλά σ' αυτή την Τιβί η ομιλία άλλου προσώπου (όχι αυτού που "τραβάει") ακούγεται περίεργα (ενώ οι άλλοι εξωτερικοί ήχοι ακούγονται μια χαρά).

Δοκίμασα τις ίδιες σκηνές σε μια CRT Philips που έχω σε άλλο χώρο, και ο ήχος ήταν καθ' όλα άψογος.

Πάντως, το έξτρα μικροφωνάκι θα το πάρω.