Canon mirrorless EOS Μ....

Re: Canon 90D & EOS M6 Mark II

δε νομιζω οτι η canon θα τα δωσει αυτα.... ελπιζω να βγω λαθος!

Ολοι περιμενουν και στοιχιματιζουν που θα τα "σκατωσει" παλι η Canon.

Ακομα και το uncropped 4K eειναι με υποσημειωση, και νομιζω οτι θα εχει πιο πολυ ποιοτητα 2κ ή κατι παρομοιο (line skipping-binning κλπ)

ΥΓ... την επομενη ετοιιμαζει και η sony ανακοινωση, ακομα και αν τα δωσει αυτα , η sony θα προσπερασει παλι (4κ 60p, καλυτερο codec , IBIS , εστιαση klp)

Θα δούμε, προφανώς αν δεν έχει υβριδική εστίαση σε 4Κ βίντεο τότε θα έχει θέμα, επίσης σημαντικό είναι και η απόδοση του νέου αισθητήρα. Πάντως όπως και να έχει κρατάει ζωντανές τις Crop Dslr η canon και δίνει και νέο βελτιωμένο μοντέλο στις crop Mirrorless.
Επίσης σημαντικό ρόλο θα παίξει και η τιμή, αν μας βγάλει την 90D στα 1.500 ευρώ και την m6II στα 900, ε τότε κλάφτα!!

Υ.Γ. Για την sony κράτα μικρό καλάθι, η A6700 μάλλον μια Α6400 με ibis Θα είναι και τίποτα άλλο, δεν βλέπω να έχει 4Κ60p, ούτε καν νέο αισθητήρα και τιμούλα στο 1.500αρι...Για την Α6200 έχω κάποιες ελπίδες, φαντάζομαι θα είναι μια Α5100 με τα εσωτερικά της Α6400 και με τιμούλα κανένα 700αρι.

Υ.Γ. Επίσης μην το ξεχνάμε δεν είναι μόνο τα specs όλα παίζουν ρόλο, από τους φακούς και τις τιμές τους μέχρι την εμπειρία χρήσης, το μενού, την εργονομία και τα jpeg...πράγματα που δεν φαίνονται σε ένα sheet με τα specs.

εχω κι εγω ααμφιβολιες για τη sony... εχει κι αυτη να προστατεψει πολλα.

απο την αλλη ειχα canon mirrorless και με απωθησε κυριως η ελλειψη φακων (φωτογραφικα)
Θελω οπωσδηποτε 1-2 ζοομ με σταθερο διαφρααγμα, οι ζοομ φακοι που εχει ειναι πολυ σκοτεινοι, εντελως ακαταλληλοι για οτιδηποτε αν δεν ειναι νταλα μερα , και απο απο bokeh τιποτα προφανως.

Στο βιντεο δεν το συζητω, δεν εχει τιποτα δωσει μεχρι στιγμης... ουτε ibis, ουτε 4κ της προκοπης, ουτε LOG αρχειο, ουτε καλους codecs, κλπ

Ηδη εχει θαφτει εξω παντως, ειδικα με την αφαιρεση του 24p... ειναι για δεσιμο εκει στη Canon!

χωρις EVF ?

Καλυτερα να περιμενεις την νεα M60 , οποτε βγει...

https://www.youtube.com/watch?v=lid9tbAoEFI&t=3s

Φέτος στις διακοπές παρατήρησα ότι το 80%-85% των φώτος που τραβούσα ήταν από την οθόνη (για αυτό με ενοχλούσε και η στενόμαρκη και μικρή οθόνη της Α6400)....έτσι και αλλιώς μια μηχανή σαν την m6II πιο πολύ σαν συμπληρωματική θα την είχα αφού δεν έχει καν αδιαβροχοποίηση, έτσι και αλλιώς πάντα μπορείς να προσθέσεις EVF από πάνω...όλα πάντως εξαρτώνται από την τιμή και από τα 2 θέματα που ανέφερα πιο πάνω. Σε λίγες μέρες θα μάθουμε πάντως...

αν εχεις επιλογη για να εχεις πολλες καμερρες, κι εγω θα ηθελα μια , ετσι για να την εχω.

Το θεμα ειναι τι κανεις οταν θελεις μια υβριδικη για (σχεδον) ολες τις δουλειες...

YG.. EVF αποσπωμενο, ειναι σιγουρο οτι θα το χασεις ή δεν θα το παιρνεις μαζι σου ποτε.

ΥΓ2.. το πιο σημαντικο για μενα ειναι η ελλειψη φακων ζοομ της προκοπης.

ΥΓ3... εγω αντιθετως , φετος ολες οι φωτο ηταν απο το σκοπευτρο, και για αυτο απολαυσα το μεγαλο και καλο EVF της ΧΤ3.

εχω κι εγω ααμφιβολιες για τη sony... εχει κι αυτη να προστατεψει πολλα.

απο την αλλη ειχα canon mirrorless και με απωθησε κυριως η ελλειψη φακων (φωτογραφικα)
Θελω οπωσδηποτε 1-2 ζοομ με σταθερο διαφρααγμα, οι ζοομ φακοι που εχει ειναι πολυ σκοτεινοι, εντελως ακαταλληλοι για οτιδηποτε αν δεν ειναι νταλα μερα , και απο απο bokeh τιποτα προφανως.

Στο βιντεο δεν το συζητω, δεν εχει τιποτα δωσει μεχρι στιγμης... ουτε ibis, ουτε 4κ της προκοπης, ουτε LOG αρχειο, ουτε καλους codecs, κλπ

Ηδη εχει θαφτει εξω παντως, ειδικα με την αφαιρεση του 24p... ειναι για δεσιμο εκει στη Canon!

Ο καθένας έχει σίγουρα και άλλες ανάγκες, το ότι έχει θαφτεί χωρίς να έχει επίσημα κυκλοφορήσει είναι το λιγότερο γραφικό, και μετά θα τρέχουν να τις πάρουν όλοι, ειδικά η 90D εύκολα θα γίνει bestseller!!!
Για τους φακούς που αναφέρεις προσωπικά μόνο και μόνο με τους 11-22mm, 15-45mm, 22mm και 50mm είμαι καλυμμένος και μάλιστα πολύ οικονομικά που είναι και το σημαντικότερο για μένα, αν το τραβήξω και άλλο προσθέτεις και τον canon 32mmf1,4 και έκλεισα!!

Υ.Γ. Κάτι σημαντικό στην m6 που είχα παλιά ήταν το digital ibis πολύ χρήσιμο και έκανε πολύ καλή δουλειά, κάτι που δεν έχει καμία sony η fuji μηχανή από αυτές που δεν έχουν IBIS, για μένα αυτό είναι τεράστιο μειονέκτημα στις Sony άλλα και στις fuji.

ο καθενας με τις αναγκες του... εμενα αυτοι φακοι δεν μου κανουν, τους δοκιμασα και δεν με καλυπτουν φωτογραφικα.

Καλα, για το βιντεο δεν το συζητω ...ειναι πολυ πισω .

αν εχεις επιλογη για να εχεις πολλες καμερρες, κι εγω θα ηθελα μια , ετσι για να την εχω.

Το θεμα ειναι τι κανεις οταν θελεις μια υβριδικη για (σχεδον) ολες τις δουλειες...

YG.. EVF αποσπωμενο, ειναι σιγουρο οτι θα το χασεις ή δεν θα το παιρνεις μαζι σου ποτε.

ΥΓ2.. το πιο σημαντικο για μενα ειναι η ελλειψη φακων ζοομ της προκοπης.

ΥΓ3... εγω αντιθετως , φετος ολες οι φωτο ηταν απο το σκοπευτρο, και για αυτο απολαυσα το μεγαλο και καλο EVF της ΧΤ3.

Οχι για μια και μοναδική μηχανή προφανώς δεν κάνει η m6ΙΙ, για μένα λειτουργεί μόνο σαν συμπληρωματική μηχανή. Ετσι και αλλιώς ποτέ δεν θα είχα σαν βασική μηχανή σώμα που δεν έχει αδιαβροχοποίηση με τους αντίστοιχους αδιάβροχους φακούς.
Για τους φακούς ζουμ δεν με πειράζει μόνο και μόνο ότι μπορώ να έχω στην Canon τον φανταστικό 11-22mm και το pancake 22mm με τιμές που σε άλλα συστήματα θα αγόραζα μόνο καπάκια για μένα είναι σοβαρός λόγος να έχεις Canon mirrorless.
Σε κάθε περίπτωση θα δούμε, αν δεν έχει υβριδική εστίαση στο 4Κ, αν το 4Κ χωρίς crop είναι ''μούφα'' και αν η απόδοση του αισθητήρα είναι μέτρια προφανώς θα προσπεράσω και ας έχει καλή τιμή.

Υ.Γ. Εντάξει η X-T3 είναι άλλης κατηγορίας εργαλείο με την ανάλογη τιμή φυσικά, άλλα και εκει μην ξεχνάς ότι δεν έχεις Ibis, ούτε καν digital ibis, δεν υπάρχει ούτε ένας prime με σταθεροποίηση (ενώ οι περισσότεροι prime είναι απλά ακατάλληλοι για βίντεο) και μόλις τώρα θα βγει φακός με σταθερό διάφραγμα και σταθεροποίηση.

η τιμη της χτ3 εχει πεσει, την βρισκεις στο 1000αρικο πια... σ αυτη τη τιμη δεν θα επαιρνα τιποτα αλλο.

Κι εγω παντως περιμενω την ΧΤ4-ΧΗ2 για το ibis.

ο καθενας με τις αναγκες του... εμενα αυτοι φακοι δεν μου κανουν, τους δοκιμασα και δεν με καλυπτουν φωτογραφικα.

Καλα, για το βιντεο δεν το συζητω ...ειναι πολυ πισω .

Κάτσε περίμενε λίγο με τους φακούς, καταρχάς ο 32mm της canon παίζει χωρίς υπερβολή να είναι ένας από τους καλύτερους prime φακούς στην κατηγορία του, ο 11-22 στο υπογράφω είναι καλύτερος οπτικά από τον πολύ ακριβότερο 10-18 της sony, ο κιτ φακός 15-45 και αυτός είναι καλύτερος αισθητά από τον 16-50 της sony, ακόμα και ο 22αρης πλησιάζει την απόδοση του 4-5φορές ακριβότερου zeiss 24mm.. ενώ ο 18-105 της sony έχει μεν σταθερό διάφραγμα άλλα φωτογραφικά είναι μέτριος στην καλύτερη, καλά για τον 16-70 sony δεν το συζητάμε 3 κομμάτια είχα και όλοι είχαν θέματα τρελά, απαράδεκτος φακός. ...πρακτικά πέρα από τον πανάκριβο zeiss 24mm δε υπάρχει ούτε ένας καλός οπτικά φακός της sony για crop και σώζεται μόνο από την sigma που έτσι και αλλιώς ανακοίνωσε ότι σύντομα οι φακοί της θα έρθουν και σε canon m.

η τιμη της χτ3 εχει πεσει, την βρισκεις στο 1000αρικο πια... σ αυτη τη τιμη δεν θα επαιρνα τιποτα αλλο.

Κι εγω παντως περιμενω την ΧΤ4-ΧΗ2 για το ibis.

Δεν διαφωνώ στα 1.000 ευρώ και εγώ X-T3 θα αγόραζα χωρίς σκέψη!!

Προφανως , η canon παλι στοχευει να κρατησει καποιους απο τους ηδη πελατες της...και θα κρατησει καμποσους.
Να προσελκησει κι αλλους αδυνατον με τετοιες μηχανες+φακοι.

Γι αυτο και οι υπευθυνοι βλεπουν μεγαλη κατρακυλα στις πωλησεις.

ΥΓ... στις φετινες ολιγοημερρες διακοπες δεν ειδα ΚΑΝΕΝΑΝ με φωτογραφικη, ολοι με τα κινητα τους ηταν!
Πρρεπει να καταλαβουν οι εταιρειες, οτι αν δε τα δωσουν ολα, θα εχουν σοβαρα πρροβληματα σε λιγο...

Στις διακοπές και εγώ κυρίως είδα κινητά, άλλα είδα και μπόλικες dslr κυρίως Nikon ενώ είδα και 4-5 με canon m50 και canon m100....καμία άλλη mirrorless.

γι αυτο λεω...προσωπικα!

Εμενα με καλυπτουν οι 2 φακοι ζοομ της σονυ f4 , κι εχεις και τους FF που μπαινουν χωρις ανταπτορες και αποδιδουν πολυ καλα επισης (ειδικα οι 2 tamron και ειναι και οικονομικοι.
Επισης οι 2 prime της εχουν σταθεροποιηση και ειναι αρκετα καλοι (35 + 50)

Και προφανως εχεις του φοβερους sigma σε τιμη χωμα.

Αν βγαλει η canon κατι αντιστοιχο, ισως τ ξανασκεφτω για δοκιμη... το ιδιο και η sigma , πρρος το παρον ομως δεν εχει κατι για μενα.

ΥΓ...κι ανθελεις μια μηχανη και για φωτο και βιοντυεο, ειπαμε...πολυ πισω.

ΥΓ... στη fuji υπαρχει και παραμελημενη και πολυ φτηνη πια ΧΗ1, αν δεν ειχα την XT3 αυτην θα επαιρνα τωρα

γι αυτο λεω...προσωπικα!

Εμενα με καλυπτουν οι 2 φακοι ζοομ της σονυ f4 , κι εχεις και τους FF που μπαινουν χωρις ανταπτορες και αποδιδουν πολυ καλα επισης (ειδικα οι 2 tamron και ειναι και οικονομικοι.
Επισης οι 2 prime της εχουν σταθεροποιηση και ειναι αρκετα καλοι (35 + 50)

Και προφανως εχεις του φοβερους sigma σε τιμη χωμα.

Αν βγαλει η canon κατι αντιστοιχο, ισως τ ξανασκεφτω για δοκιμη... το ιδιο και η sigma , πρρος το παρον ομως δεν εχει κατι για μενα.

ΥΓ...κι ανθελεις μια μηχανη και για φωτο και βιοντυεο, ειπαμε...πολυ πισω.

ΥΓ... στη fuji υπαρχει και παραμελημενη και πολυ φτηνη πια ΧΗ1, αν δεν ειχα την XT3 αυτην θα επαιρνα τωρα

Οι sigma θα βγουν σύντομα και σε canon m, θα πάψει πλέον να είναι πλεονέκτημα μόνο των sony. Οι tamron είναι θηρία με την ίδια λογική βάζεις πάνω στις m ότι φακό από Canon dslr βρεις, χτυπάς έναν canon 70-200f4 και είσαι άρχοντας!!
Οι 2 prime της sony που αναφέρεις (ειδικά ο 35αρης) είναι και αυτοί μέτριοι οπτικά (για prime) πάντα, χωρίς χαρακτήρα, ουσιαστικά αδιάφοροι, σώζονται μόνο από την σταθεροποίηση, άλλα και πάλι δεν είναι τυχαίο ότι όλοι τους sigma αγοράζουν πλέον ακόμα και χωρίς σταθεροποίηση.

Y.Γ. Η X-H1 πολύ γκουμούτσα και βαριά (κοντά 700 γρ. το σώμα), έφυγα από τις Dslr για να γλιτώσω τον όγκο και το βάρος. Η X-H1 έχει ανάλογο όγκο και βάρος με την Nikon D7500!!!

ειπαμε, γουστα ειναι αυτα...εμενα με αφηνουν πολυ αδιαφορο πια οι canon (μονο Canon δουλευα καποτε)

Και μονο που ξερω οτι επιτηδες κοβουν δυνατοτητες, εμενα με απωθει σαν εταιρεια.
Και οπως ειπα δεν εχει αξιολογους ζοομ να υποστηριξει το συστημαα... οχι με ανταπτορρες, μην μπερδευουμε τα πραγματα.
Οι tamron δεν ειναι μεγαλοι φακοι για 2.8 , κοστιζουν λιγο, και μπαινουν κατευθειαν, χωρις ανταπτορες.

Κι επαναλαμβανω...αν θελεις μονο μια μηχανη για φωτο και βιντεο, η canon δε κανει.

ειπαμε, γουστα ειναι αυτα...εμενα με αφηνουν πολυ αδιαφορο πια οι canon (μονο Canon δουλευα καποτε)

Και μονο που ξερω οτι επιτηδες κοβουν δυνατοτητες, εμενα με απωθει σαν εταιρεια.
Και οπως ειπα δεν εχει αξιολογους ζοομ να υποστηριξει το συστημαα... οχι με ανταπτορρες, μην μπερδευουμε τα πραγματα.
Οι tamron δεν ειναι μεγαλοι φακοι για 2.8 , κοστιζουν λιγο, και μπαινουν κατευθειαν, χωρις ανταπτορες.

Κι επαναλαμβανω...αν θελεις μονο μια μηχανη για φωτο και βιντεο, η canon δε κανει.

Οι tamron για μένα δεν είναι λύση, άσχετα εστιακά μήκη, μεγάλοι, βαριοί και χωρίς σταθεροποίηση, είναι καθαρά για τις Α7....στο είπα και πριν με έναν απλό των 30 ευρώ αντάπτορα βάζεις πάνω στην m ότι φακό θες και δουλεύει άψογα σαν native....έχω δουλέψει στην Canon m100 τον τεράστιο 70-200f2,8 και εστίαζε σφαίρα!!
Νομίζω το αναλύσαμε αρκετά, ότι αρέσει στον καθένα, το θέμα είναι ότι οι canon m παρόλα τα ''κουσούρια'' τους πάνε πολύ καλά στην αγορά και αν η νέα m6II έχει υβριδική εστίαση στο 4Κ θα κάνει μεγάλες ζημιές στον ανταγωνισμό.

Δε σας ενδιαφέρει πώς θα αποδίδει σε θόρυβο η μηχανή με 32.5mp; Η πρώτη cropped δεν είναι με τόσα πολλά ;Με τη samsung στα 28 δεν είχαμε σταματήσει ;Κριτήριο επιβίωσης των aps-c ,έμμεσα και για το βίντεο ,όταν κάποτε έρθει το 8Κ.Είτε θα δούμε κάτι επαναστατικό είτε χιόνια σε ISO 800.

Δε σας ενδιαφέρει πώς θα αποδίδει σε θόρυβο η μηχανή με 32.5mp; Η πρώτη cropped δεν είναι με τόσα πολλά ;Με τη samsung στα 28 δεν είχαμε σταματήσει ;Κριτήριο επιβίωσης των aps-c ,έμμεσα και για το βίντεο ,όταν κάποτε έρθει το 8Κ.Είτε θα δούμε κάτι επαναστατικό είτε χιόνια σε ISO 800.

Φυσικά μας ενδιαφέρει, το έγραψα εξαρχής ότι πέρα από την υβριδική εστίαση στο 4Κ, σημαντικότατο είναι και η απόδοση του αισθητήρα φωτογραφικά και μάλιστα αυτό είναι και το σημαντικότερο από όλα, αν ο αισθητήρας αποδίδει καλά σε iso καιDynamic range στις φώτο θα πάνε τρομερά οι μηχανές. Δεν ξέρω βέβαια αν οι crop φακοί θα μπορούν να αξιοποιήσουν 32mp άλλα αυτό είναι άλλο κεφάλαιο...οι πρώτες μηχανές crop που θα μπορείς να κροπάρεις με άνεση!!

Προσωπικά η εικόνα τωνcanon με κάλυπτε , έστω και οριακά. Άλλωστε η απόδοση των αισθητήρων δεν έχει μεγάλη ανάπτυξη...ακόμα.

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Απάντηση: Canon EOS M50-M100

Δεν ξέρω πού είναι το σχετικό νήμα για την Canon M3, πάντως αυτό που θέλω να σχολιάσω είναι η αναδιπλούμενη οθόνη και η χρήση της για selfies, που είναι κοινή και με τα παραπάνω μοντέλα.

Δεν την είχα χρησιμοποιήσει ποτέ έτσι, και το δοκίμασα σε πρόσφατο ταξιδάκι-αστραπή με τη σύζυγο, όπου είπα να πάρω, αντί της 5D2 και της μοιραίως ογκώδους "προίκας" αυτής, τη Μ3, με τον 22ρη, τον 11-22 και τον 55-200 (τον οποίο ελάχιστα χρησιμοποίησα), όλα σε μια μικρούλα lowepro "πιστόλι"
....αποκάλυψη! Εξαιρετική σε τέτοια χρήση με τον 11-22, βγήκαμε με φόντο όλα τα αξιοθέατα. Πολύ έξυπνη λειτουργία, πολύ καλή η έκθεση, τα χρώματα ...
ένα έχω να σας πω.... έφτασε σε σημείο η σύζυγος, στην οποία είχα ....παραλείψη να αναφέρω την απόκτησή της (αλλά αντιλήφθηκε τη διαφορά από την ορίτζιναλ M που εξακολουθώ να έχω, μάλλον παρατηρεί τα φωτογραφικά μου περισσότερο από όσο νόμιζα) να πει, χαλάλι και άριστη αγορά! (είναι και που στέλνει τις φωτογραφίες στο κινητό απευθείας!) :flipout:

Τώρα εάν έχει ξεπεραστεί από πιο σύγχρονες, δεν δίνω δυάρα... Οι φωτογραφικές μου ανάγκες καλύφθηκαν και με το παραπάνω.

Μόνη μου παράλειψη που δεν πήρα μαζί το μικρό φλασάκι (με τον έξτρα διαχύτη) για φιλ-ιν, αλλά δεν πειράζει, σε έναν βαθμό καλύφθηκα και με το ενσωματωμένο της μηχανής (έβαζα και το χέρι μου για θερμό ανακλαστήρα :p )