Canon mirrorless EOS Μ....

Στην αρχή φαίνεται λίγο κάπως στο κράτημα, θεωρώ όμως ότι εύκολα συνηθίζεται. Ένα wrist strap ή λεπτό ιμάντα θα τον έβαζα πάντως.

εχω βαλει το δικο της λουρακι.
η αληθεια ειναι οτι ενα wrist strap θα ηταν καλυτερο και πιο πρακτικο.
που μπορω να βρω ενα καλης ποιοτητας?

πηρα για την canon eos-m100 ενα πολωτικο να παιξω λιγακι.
παρηγγειλα αυτο 49mm.(πιστευω να επελεξα το σωστο μεγεθος..)
το δαχτυλιδι γυρναει,ή εκανα πατατια και δεν πηρα το σωστο φιλτρο?

Ο 15-45 του κιτ παίρνει 49mm φίλτρα. Όταν εστιάζει ή κατά το ζουμ το μπροστινό στοιχείο δεν περιστρέφεται, αν εννοείς αυτό.

Απάντηση: Re: Canon mirrorless EOS Μ....

και φιλτρο σωστα επέλεξες PL είναι δηλ. πολωτικό, γυρίζει το εμπρος στοιχείο του και μενει σταθερό το πίσω αυτο που βιδώνει στον φακό.

ωραια παιδια-για να καταλαβω..
οκ σωστο φιλτρο,καλη εταιρια στα φιλτρα απ`οτι ειδα και σωστη διαμετρο.
το φιλτρο περιστρεφεται κανονικα,αλλα ποτε δεν μπορω να το περιστρεψω?
τι το εμποδιζει?

τιποτε δεν το εμποδίζει, μπορεις να το βάλεις σε οποια θέση θέλεις για να έχεις το σωστό αποτέλεσμα σε σχέση με τον ήλιο, αν δεν ηταν όμως σταθερο το εμπρος στοιχειο του φακου (αυτο που σου έγραψε ο geo10) δεν θα ειχες σωστό αποτελεσμα αφου καθε φορά που θα εστιαζες θα άλλαζε η εκάστοτε ρυθμιση/θέση που ειχες βάλει και στο φίλτρο.

Ο Sigma 16mm με έβαλε σε δίλημμα να πω την αλήθεια.. κοίταζα να πάρω τον Samyang 12mm κυρίως για αστροφωτογραφία και landscape αλλά ο Sigma είναι πιο ολοκληρωμένος και φωτεινός αλλά όχι τόσο wide... :chinscratch:

Φαίνεται ότι από εκεί που πήγε να κάνει drop την σειρά eos m η canon το γυρνάει και επενδύει στο σύστημα(βάση τα rumors), για να δούμε το τοπ μοντέλο που ετοιμάζει...

Φίλοι μου,
σας διαβάζω εδώ και καιρό, αλλά σήμερα αξιώνομαι να γράψω για πρώτη φορά για να μοιραστώ μαζί σας μια αστεία ιστορία. Πιθανότατα δεν αφορά τη σειρά της Canon EOS M καθαυτή, οπότε ο moderator ας της αλλάξει θέση.
Μετά από μια δεκαετία χρήσης 2 compact φωτογραφικών (Sony, Panasonic) και όντας συνειδητοποιημένος μη κάτοχος smartphone, αποφάσισα να επενδύσω σε μια mirror-less. Αφορμή ήταν η ενθουσιώδης χρήση της παλιάς mirror-less του αδερφού μου (SONY NEX-3N) για ένα ολόκληρο απόγευμα. Αγοράζω λοιπόν μια Canon EOS M50, ως μια safe και value for money επιλογή για συμπαθητικές φωτογραφίες, αξιόλογο full HD video και ανεκτό all-around kit φακό.
Πέρασε 1 μήνας, αρκετές εκατοντάδες κλικ, πολύ διάβασμα και πολύ youtube. Άρχισα πλέον να φωτογραφίζω κυρίως σε Μ mode και αποφεύγω τρανταχτά λάθη όπως κλείστρο > 1/60 και apperture τέρμα στο 3.5, ενώ πήρα και ένα τρίποδο. Ωστόσο, φορτώνοντας τις φωτογραφίες στο PC και ζουμάροντας, έβλεπα μια μόνιμη μικρή θολούρα ή μη εστίαση ή πρώιμο πιξέλιασμα, ακόμα και σε ISO100, f/5.6 και shutter 1/100 και τρίποδο. Άρχισα να δοκιμάζω το επίπεδο sharpening strength στο +4, να αφαιρώ τους ηλεκτρονικούς σταθεροποιητές και πάλι τίποτα. Να προσθέσω ότι αν και τρέχω ικανοποιητικά τα Windows 10, δεν έχω ισχυρό PC για εγκατάσταση του Lightroom, οπότε προς το παρόν δεν ασχολήθηκα με τα .raw.
Άρχισα να ανησυχώ. Λέω, πάει, δεν μπορεί να είμαι τόσο χάλια φωτογράφος και δεν τρέμει ιδιαίτερα το χέρι μου —θα έπεσα σε bad copy φακού, από αυτές που γράφουνε στο dpreview, ακόμα και αν αφορούν σε διαφορετικής φύσεως πρόβλημα.
Και εκεί που είχα απελπιστεί και άρχισα να ψήνομαι για την αγορά ενός φακού Canon f/2 22mm (έναντι του διπλάσιου σε τιμή Sigma f/1.4 16mm), βρήκα τη λύση! Τι έφταιγε; Έβλεπα τις φωτογραφίες με τον αγαπημένο μου εύχρηστο Windows Photo Viewer, αντί του Windows Photos... Μόλις ξαναέβαλα τον default Photos και ύστερα εγκατέστησα και το IrfanView, είδα το φως το αληθινό!!! Ο παλιός default Windows Photo Viewer χαλούσε από μόνος του τις εικόνες!
Φυσικά, χρειάζομαι πάρα πολύ δουλειά ακόμα και καταλαβαίνω πως ο 15-45 είναι σκοτεινός και τέλος πάντων οριακά αποδεκτός, αλλά πήρα πολύ χαρά που είχα βγάλει αξιοπρεπείς φωτογραφίες. Επίσης, αποκόμισα πολλή δύναμη για τη συνέχεια στο αέναο ταξίδι της βελτίωσης της φωτογραφίας και της φωτογραφικής τεχνικής.

Ελπίζω να μην έχω επαναλάβει χιλιοειπωμένα παθήματα.

Ευχαριστώ όλους για τα posts τόσα χρόνια και καλή συνέχεια!

Μπορείς να χρησιμοποιησεις το δωρεάν πρόγραμμα της Canon για την επεξεργασία των raw αρχείων DPP 4 ή το δωρεάν rawtherapee.

Καταρχην να σε καλοσωρίσω στην κατηγορία μας και να σε ευχαριστήσω για τα καλά σου λόγια.

Το post σου είναι πολύ χρήσιμο , όσο αστείο και αν δείχνει επιδερμικά παρουσιάζει ένα απο τα πιθανά προβλήματα που θα αντιμετωπίσει οποιοσδήποτε ξεκινώντας. Το κομμάτι του software είναι πολύ σημαντικό γιατί είναι αυτό που συνήθως εκμεταλλεύεται και συμπληρώνει τις δυνατότητες των μηχανών μας. Εσυ ετυχε και το κατάλαβες ως διαφορά με την χρήση ενός απλού viewer, αν αρχίσεις και το ψαχνεις περισσότερο θα δεις ότι μπορείς να κανεις πολύ περισσότερα πράγματα με τα ασυμπίεστα αρχεία RAW. Κάποια μάλιστα προγράμματα επεξεργασίας κουμπώνουν καλύτερα με συγκεκριμένες μηχανές και αισθητήρες.

Καλή συνέχεια να σου ευχηθώ στο φωτογραφικό σου ταξίδι και οτι χρειαστείς εδώ ειμαστε να σε βοηθήσουμε σε οτι μπορούμε και ξέρουμε.

οτι χρειαστείς εδώ ειμαστε να σε βοηθήσουμε σε οτι μπορούμε και ξέρουμε.

Νομίζω πως αντί να ρωτάω, πρέπει απλά να πιάσω όλα τα νήματα των posts από την αρχή. Σχεδόν όλη η πληροφορία υπάρχει ήδη εκεί και με περιμένει! Ευχαριστώ για το καλωσόρισμα!

Καλώς ήρθες κι από μένα στο AVClub! Θα σου έλεγα αρχικά να ασχοληθείς με τις ρυθμίσεις της μηχανής σου ώστε να τραβάς όσο καλύτερα jpeg μπορείς, ανάλογα με τις συνθήκες. Η γνώση του εργαλείου σου και η συνήθεια στην καθημερινή χρήση θα σε "απελευθερώσει", αφήνοντάς σε να ασχοληθείς με τα θέματά σου. Στην συνέχεια "βουτάς" πιο βαθιά στην επεξεργασία raw, που είναι ένα άλλο (μεγάλο) φωτογραφικό κεφάλαιο. Αυτά από κάποιον που τραβάει πάντα raw+jpeg...

Χαίρετε και ευχαριστώ!
Ναι, καταλαβαίνω ότι είναι νωρίς για επεξεργασία raw.
Παρεμπιπτόντως, τώρα μέσα στο βράδυ με τρίποδο σε ακίνητα θέματα βγάζω πανέμορφες φωτογραφίες, αλλά νωρίτερα με τα παιδιά μου στο σούρουπο ξεφτιλίστηκα λίγο. Θα το προσπαθήσουμε και αυτό!

Για την Canon EOS M50 αγόρασα χθες τον φακό Canon EF-M 22mm f/2 STM, ώστε να κερδίσω αυτά τα 4 stops παραπάνω που προσφέρει. Τελικώς προτίμησα αυτόν και όχι τον Sigma 16mm f/1.4 DC DN Contemporary (Canon EF-M), με βασικό σκοπό να διατηρήσω τη φορητότητα του συστήματος. Εντυπώσεις για την όποια αλλαγή στην ποιότητα φωτογράφισης ίσως μια άλλη φορά. Απλά να πω ότι το manual focusing είναι αργό, αλλά αυτό το καθιστά πιο ακριβές. Επίσης, αμέσως παρατήρησα vignetting. Ενεργοποίησα το Peripheral Illumination Correction, αλλά μετά πήγα για ύπνο... Καλημέρα!

Για την Canon EOS M50 αγόρασα χθες τον φακό Canon EF-M 22mm f/2 STM

Ήρθε και το παρασολέιγ μου (2.5 ευρώ από το e-bay) για τον φακό. ΟΚ, δεν φαντάστηκα ότι το καπάκι δεν θα μπαίνει πια (πολύ λογικό, απλά δεν με είχε απασχολήσει). Φαντάζομαι το pare-soleil είναι must μόνο για καλοκαιρινές φωτογραφίες σε διακοπές, κατά τις οποίες η μηχανή κρέμεται εκτεθειμένη με τις ώρες στον ώμο. Για τις απογευματινές ωριαίες εξόδους, θα έχω το καπάκι. Καλή συνέχεια!

Η βασική λειτουργία είναι να προστατεύει τον φακό από άμεση πρόσπτωση ακτίνων του ήλιου. Το κέρδος είναι αυξημένο contrast και αποφυγή lens flare και "bubbles", οπότε η εποχή δεν έχει σχέση, η προστασία από τον ήλιο και άλλες σημειακές πηγές φωτός είναι το σημαντικό.