Απάντηση: Re: Canon mirrorless EOS Μ....
Φίλοι μου,
σας διαβάζω εδώ και καιρό, αλλά σήμερα αξιώνομαι να γράψω για πρώτη φορά για να μοιραστώ μαζί σας μια αστεία ιστορία. Πιθανότατα δεν αφορά τη σειρά της Canon EOS M καθαυτή, οπότε ο moderator ας της αλλάξει θέση.
Μετά από μια δεκαετία χρήσης 2 compact φωτογραφικών (Sony, Panasonic) και όντας συνειδητοποιημένος μη κάτοχος smartphone, αποφάσισα να επενδύσω σε μια mirror-less. Αφορμή ήταν η ενθουσιώδης χρήση της παλιάς mirror-less του αδερφού μου (SONY NEX-3N) για ένα ολόκληρο απόγευμα. Αγοράζω λοιπόν μια Canon EOS M50, ως μια safe και value for money επιλογή για συμπαθητικές φωτογραφίες, αξιόλογο full HD video και ανεκτό all-around kit φακό.
Πέρασε 1 μήνας, αρκετές εκατοντάδες κλικ, πολύ διάβασμα και πολύ youtube. Άρχισα πλέον να φωτογραφίζω κυρίως σε Μ mode και αποφεύγω τρανταχτά λάθη όπως κλείστρο > 1/60 και apperture τέρμα στο 3.5, ενώ πήρα και ένα τρίποδο. Ωστόσο, φορτώνοντας τις φωτογραφίες στο PC και ζουμάροντας, έβλεπα μια μόνιμη μικρή θολούρα ή μη εστίαση ή πρώιμο πιξέλιασμα, ακόμα και σε ISO100, f/5.6 και shutter 1/100 και τρίποδο. Άρχισα να δοκιμάζω το επίπεδο sharpening strength στο +4, να αφαιρώ τους ηλεκτρονικούς σταθεροποιητές και πάλι τίποτα. Να προσθέσω ότι αν και τρέχω ικανοποιητικά τα Windows 10, δεν έχω ισχυρό PC για εγκατάσταση του Lightroom, οπότε προς το παρόν δεν ασχολήθηκα με τα .raw.
Άρχισα να ανησυχώ. Λέω, πάει, δεν μπορεί να είμαι τόσο χάλια φωτογράφος και δεν τρέμει ιδιαίτερα το χέρι μου —θα έπεσα σε bad copy φακού, από αυτές που γράφουνε στο dpreview, ακόμα και αν αφορούν σε διαφορετικής φύσεως πρόβλημα.
Και εκεί που είχα απελπιστεί και άρχισα να ψήνομαι για την αγορά ενός φακού Canon f/2 22mm (έναντι του διπλάσιου σε τιμή Sigma f/1.4 16mm), βρήκα τη λύση! Τι έφταιγε; Έβλεπα τις φωτογραφίες με τον αγαπημένο μου εύχρηστο Windows Photo Viewer, αντί του Windows Photos... Μόλις ξαναέβαλα τον default Photos και ύστερα εγκατέστησα και το IrfanView, είδα το φως το αληθινό!!! Ο παλιός default Windows Photo Viewer χαλούσε από μόνος του τις εικόνες!
Φυσικά, χρειάζομαι πάρα πολύ δουλειά ακόμα και καταλαβαίνω πως ο 15-45 είναι σκοτεινός και τέλος πάντων οριακά αποδεκτός, αλλά πήρα πολύ χαρά που είχα βγάλει αξιοπρεπείς φωτογραφίες. Επίσης, αποκόμισα πολλή δύναμη για τη συνέχεια στο αέναο ταξίδι της βελτίωσης της φωτογραφίας και της φωτογραφικής τεχνικής.
Ελπίζω να μην έχω επαναλάβει χιλιοειπωμένα παθήματα.
Ευχαριστώ όλους για τα posts τόσα χρόνια και καλή συνέχεια!