Chord Hugo DAC

Προσοχή-ερώτηση ίσως κουλή.

Με όσα έχω καταλάβει ως τώρα,το όλο θέμα είναι software,έτσι;
Το κυριότερο κομμάτι τουλάχιστον.
Αυτό δεν θα μπορούσε να το αναλάβει και ο υπολογιστής πχ;
Με το μαλακό η απάντηση,την είπα την αμαρτία μου.:flipout:

..αν η νέα προσπάθεια παίξει καλύτερα από το Hugo / Hugo TT, τότε αυτό σημαίνει ότι το μέλλον της D/A μετατροπής ανήκει μάλλον σε αντίστοιχες σχεδιάσεις. Και θα συμπαρασύρει μαζί και την αντίστοιχη μετατροπή A/D...

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Ρε μανία ρε Σωκ με τον υπολογιστή σου...

(τόπα και ξελάφρωσα). :)

Re: Απάντηση: Chord Hugo DAC

Μπα.. Είναι software + hardware, όπως ήταν πάντα. Τελευταία το πράμα πηγαίνει πιο πολύ στο software, μιας και είναι πια εφικτό (με τα FPGAs και τη τεχνογνωσία που έχει συσσωρευτεί). Αλλά πάντα θα υπάρχει και το hardware που θα μετατρέπει την fixed τάση σε μεταβαλλόμενη ώστε τελικά να ακούσουμε και ήχο, και αυτό το hardware πρέπει να είναι όσο πιο κοντά γίνεται στο FPGA / software.

Οι υπολογιστές όμως προσφέρονται για να κάνουν το πρώτο φιλτράρισμα FIR, δηλαδή το upsampling σε ένα ανώτατο sampling rate που μπορεί να δεχτεί το DAC. Όσο πιο μεγάλο είναι αυτό το SR, τόσο πιο εύκολο είναι να υλοποιηθούν τα φίλτρα μέσα στο (οποιοδήποτε) DAC. Ρεαλιστικά αυτή τη στιγμή το ανώτατο SR που δίνουμε από το PC είναι 384Κ. Αλλά σαφώς παίζει ρόλο και ο τρόπος εσωτερικής λειτουργίας του DAC.. εδώ μιλάμε για DACs τα οποία κάνουν εσωτερικά upsample την πληροφορία ούτως ή άλλως σε κάποιο αρκετά μεγάλο SR πριν την δώσουν στους ΔΣ / pulse / R-2R κτλ converters τους.

Φυσικά
Πολλοί ασχολούμαστε εδώ και χρόνια
Δεν έχει και τόση σημασία το που γίνεται η δουλεία
Αν και από USB ως ένα σημείο μπορούμε να τα ταΐσουμε στο DAC
Από την άλλη η πιο σημαντική δουλειά – και ο περισσότερος χαρακτήρας του ήχου – θα έχει διαμορφωθεί ως την ανάλυση που μπορουμε να στείλουμε, από κεί και πέρα νομίζω ότι είναι λιγότερο σημαντικό το τι θα γίνει.

Μάλιστα εάν θες να κάνεις τρελά πράγματα μπορείς να το κάνεις και offline – να τρέξεις τα φίλτρα σου, να σώσεις τα αρχεία και να παίζεις τα φιλτραρισμένα.

Τώρα επειδή θέλουμε να τα κάνουμε και Real Time – εκεί το πρόβλημα είναι και η ανάλυση των φίλτρων
Φυσικά το σημαντικό είναι να έχεις καταλήξει σε καλό ‛φίλτρο’
Διαφορετικά ότι βγάλει η μαρμίτα
Η διαφορά του Οβελίξ από τον Αστερίξ, μπορεί να προκύπτει από μια πολύ μικρή διαφοροποιηση παραμέτρων
Tricky It Is
Πάνε χρόνια που εμφανίστηκαν και επιταχυντές GPU στα PC για να εκμεταλλευτούμε την απίστευτη δύναμη των GPU στα φίλτρα (cuda openCL Κ.ο.κ.).

Παρόλα αυτά, ο τομέας είναι εξαιρετικά δύσκολος
1Μ taps είναι πιθανόν εφικτά σε ναυαρχίδα GPU real-time

Μια χαρά λοιπόν,καλά το πάμε.
Τώρα,ποιος είναι ο περιορισμός που δεν μας αφήνει να έχουμε το 1.000.000 taps που θέλει το παιδί;
Η επεξεργαστική ισχύς;Η διασύνδεση,η απόσταση,η μετάδοση,τι απ' όλα;
Γιατί αν η διασύνδεση ή η απόσταση δεν έχουν σημασία,μπορούμε να αναθέσουμε αυτό το κομμάτι σε κάποιον δυνατό επεξεργαστή και να καθαρίσουμε.
Έχοντας βέβαια το κατάλληλο software.

Με όλα αυτά θέλω να πω,πως αν είναι αυτό το σημείο που κάνει την διαφορά,δεν θα αργήσουμε να το δούμε σαν εφαρμογή.
(ΑΝ δεν εξαρτάται από τα παραπάνω που είπα. )

Το οξύμορο είναι ότι πλακωνόμαστε κάποτ να βγάλουμε οff το volume απο τα λειτουργικά μην και χαλάσει η σούπα , και καπάκι προσκυνάμε ( τέ ) καινοφανείς κατα περιπτωση θεωρείες και ντε και καλά πρωτοποριακές τεχνικές που κάνουν το PCM πουρέ με λαδορίγανη , και καπάκι τον βάζουν στον φούρνο και σου λένε ότι αυτο ειναι πατάτα ,,

λίγο πιο παράξενη αλλα πατάτα ,,

σορρυ μάγκες αλλα πως λέμε pure digital ,, αυτά τα κόλπα ειναι απο την άλλη articolor digital ..

θα μου πέιτε η μουσική μετράει ,, ναι σωστά !!

αλλα εμένα δεν έπεισε ποτε κανένας προσέσορας που φτιασιδώνει το pcm , ακόμα και απο την επόχή που τα πρωτολάνσαρε η anagram μέσω της cambridge για τον πολύ κόσμο , όταν παρέκαμτες τον προσέσορα ,, ακουγες μουσική ,,,

και είχα πλερω και 1800 κοντά να φέρω απο τα πρώτα που πάιζαν μπάλα ,,

αυτά

βοηθεία σας

Ρε συ Στάυρο εάν σου αρέσει εσένα εμάς μας περισέυει , για όνομα το θεού να μην αναγάγουμε σε θρησκεία τα γούστα και τις τεχνικές του audio ,,

κάλα έκανε και το πήρες ,,

σιγα τώρα ,

εδω κολλητός 2 μέτρα παλούκαρος τα έχει με κοντοβυζού 1 .31 , ( και σαν μαγισα .. )

αιντε πέστου κάτι ..

:flipout:

Το οξύμορο είναι ότι πλακωνόμαστε κάποτ να βγάλουμε οff το volume απο τα λειτουργικά μην και χαλάσει η σούπα , και καπάκι προσκυνάμε ( τέ ) καινοφανείς κατα περιπτωση θεωρείες και ντε και καλά πρωτοποριακές τεχνικές που κάνουν το PCM πουρέ με λαδορίγανη , και καπάκι τον βάζουν στον φούρνο και σου λένε ότι αυτο ειναι πατάτα ,,

σορρυ μάγκες αλλα πως λέμε pure digital ,, αυτά τα κόλπα ειναι απο την άλλη articolor digital ..

αλλα εμένα δεν έπεισε ποτε κανένας προσέσορας που φτιασιδώνει το pcm , ακόμα και απο την επόχή που τα πρωτολάνσαρε η anagram μέσω της cambridge για τον πολύ κόσμο , όταν παρέκαμτες τον προσέσορα ,, ακουγες μουσική ,,,

αυτά

βοηθεία σας

Έχεις δίκιο για το οξύμωρο της υπόθεσης

Από την άλλη τόσα τσιπακια εσωτερικά κάνουν τα δικά τους
Κάποια ξέρουμε αν και τι κάνουν , για αλλά δεν ξέρουμε αν κάνουν τι
Ενώ πάνε 15+ χρόνια που πολλές εμπορικές συσκευές έρχονται με τρία - πέντε φίλτρα και ένα κουμπάκι που τα αλλάζει
Ξέρεις ένα για τις βροχερές μέρες ένα για τις γιορτές κ.ο.κ.

Οπότε ναι γύρω γύρω την ουρά μας κυνηγάμε
Και δε νομίζω να σταματήσουμε
Γιατί να σταματήσουμε άλλωστε ?

ΥΓ. Αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι το volume του λειτουργικού θα αφαιρέσει πληροφορία, οπότε αν ακολούθουν φίλτρα τότε σίγουρα αυτά έχουν λιγότερη πληροφορία για να πλάσουν ότι πλάθουν. Οπότε και πάλι η συμβουλή στέκει…

ΥΓ2. Πριν μερικά χρόνια είχαμε συνεχόμενες συζητήσεις για φίλτρα λόγο και των φθηνών DSP / DRC που κυκλοφόρησαν στο ευρύ κοινό

Mην ξεχνάς ότι υπάρχουν και οι φανατικοί του N.O.S με 44.1 και 16 bit , που απλά αρωσταίνουν εώς και γελάνε με τουτα ,,,

τεσπα ,, κουβέντα να γίνεται , αλλα θα προτιμουσα οι κατασκευατές να πακτώνουν τα κατασκευάσματα και να βγάζουν μονο 2 τρουπες απο πίσω ,, πάρε ακου σου αρέσει ? οκ // δεν ? παρακατ ..

έχει αρχίσει ο ψυχαναγκασμός του name να ειναι παράξενος παράγοντας

Αναφορικά με τη σχεδίαση του Hugo, δεν πρέπει να μας διεφεύγουν κάποιες ιστορικές λεπτομέρειες που έχουν ιδιαίτερη σημασία.

Πριν από 2+ χρόνια περίπου και για λογαριασμό της Chord, ο Rob ανέλαβε τη σχεδίαση μιας καλόηχης φορητής συσκευής με δυνατότητα USB OTG.

Η νέα πλατφόρμα επιλέχθηκε για να φιλοξενήσει τη νέα αρχιτεκτονική dac (FPGA /WTA filtering, 26k+ taps, κλπ.).

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην αρχή μιας σχεδίασης (από γνώστη που δεν δουλεύει αποκλειστικά για την εταιρεία), τόσο το budget, το form factor αλλά και η target retail price είναι ήδη προκαθορισμένα (ώστε να προσελκύσει το μερίδιο αγοράς στην οποία απευθύνεται).

Κατά τη δοκιμή του πρωτότυπου λοιπόν, ο Rob έμεινε έκπληκτος από τον ήχο που τελικά προέκυψε.

Και οι ίδιες εντυπώσεις αποκομίστηκαν από όλους (σχεδόν), χρήστες και επαγγελματίες. Τη συνέχεια λίγο πολύ τη γνωρίζετε...

Δεν έχω κάποια ιδιαίτερη υποψία ότι τα πράγματα συνέβηκαν διαφορετικά (δηλαδή ότι όλα ήταν ένα καλοδουλεμένο σενάριο marketing).

Τάσο, δεν είναι έτσι με το ψηφιακό volume. Θα αναφέρω σχετικά αργότερα...

Ήταν ένας από τους λόγους που τελικά προτίμησα το Hugo (και όχι το 2Qute). Δηλαδή η δυνατότητα παράκαμψης του προ με σχεδόν ιδεατό τρόπο!

Mην ξεχνάς ότι υπάρχουν και οι φανατικοί του N.O.S με 44.1 και 16 bit , που απλά αρωσταίνουν εώς και γελάνε με τουτα ,,,

...............................................

παρών !!!!! :flipout:

αυτά

βοηθεία σας

θα συμφωνήσω και εγώ, αν και δεν είμαι γνώστης του θέματος

πάντως κρίνοντας από τη σχεδίαση και το θεωρητικό υπόβαθρο των φίλτρων, μετατροπών στο τσιπάκι, εξαρτημάτων ή τεχνικών που χρησιμοποιούνται κλπ , πιστεύω είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να βγάλει συμπέρασμα ένας κοινός θνητός (εννοώ πέραν όσων έχουν εμβαθύνει επαγγελματικά στο θέμα)

τεσπα ,, κουβέντα να γίνεται , αλλα θα προτιμουσα οι κατασκευατές να πακτώνουν τα κατασκευάσματα και να βγάζουν μονο 2 τρουπες απο πίσω ,, πάρε ακου σου αρέσει ? οκ // δεν ? παρακατ ..

έχει αρχίσει ο ψυχαναγκασμός του name να ειναι παράξενος παράγοντας

Ναι μεν
Αλλα εγώ και εσύ δεν ακουμε απο NOS
Αρα ?
ΙΜΗΟ Υπάρχει έξέλιξη
Οχι οτι καθε εξέλιξη έιναι παντα θετική
Αλλα γιατι οχι

Μια χαρά λοιπόν,καλά το πάμε.
Τώρα,ποιος είναι ο περιορισμός που δεν μας αφήνει να έχουμε το 1.000.000 taps που θέλει το παιδί;
Η επεξεργαστική ισχύς;Η διασύνδεση,η απόσταση,η μετάδοση,τι απ' όλα;
Γιατί αν η διασύνδεση ή η απόσταση δεν έχουν σημασία,μπορούμε να αναθέσουμε αυτό το κομμάτι σε κάποιον δυνατό επεξεργαστή και να καθαρίσουμε.
Έχοντας βέβαια το κατάλληλο software.

Με όλα αυτά θέλω να πω,πως αν είναι αυτό το σημείο που κάνει την διαφορά,δεν θα αργήσουμε να το δούμε σαν εφαρμογή.
(ΑΝ δεν εξαρτάται από τα παραπάνω που είπα. )

Όπως ξέρεις Σωκ όλα τα σημεία κάνουν διαφορά. Ξεμπερδεύοντας με το ψηφιακό φίλτρο απλά έχεις να ασχοληθείς με όλα τα υπόλοιπα.

Και έχεις φορτωθεί βέβαια και ένα gamer PC με κάρτα γραφικών των 300 in the process.

Όντως, υπάρχουν, αλλά μετά υπάρχουν και άλλοι οι οποίοι ακούνε για N.O.S. και απλά χαμογελάνε σκεπτόμενοι τι τελικά ακούνε οι πρώτοι.. ;)

Οπότε προφανώς έτσι άκρη δεν θα βγει.

Και μια αναφορά στην υλοποίηση του volume control (το παρακάτω link είναι από τη πρώτη δοκιμή του Hugo TT - στην ουσία η υλοποίηση δε διαφέρει):

http://www.6moons.com/audioreviews2/chord/2.html

"The volume function is incorporated within the DSP core that runs the WTA filter which is actually 51 bits of internal precision.
The problem with digital volume is not the function itself. With the appropriate bit width and noise shaping/dithering strategies, a perfectly transparent distortion-free volume function is possible.
The problem occurs in the DAC itself. DACs are not very good at resolving low-level signals accurately. Digitally attenuating the signal puts more stress on the low-level capability of the DAC.
Unlike other delta sigma DACs, Hugo uses my pulse-array DAC scheme with noise shapers that run at 2048FS.
The combination of pulse array and running at very high speed means that our DAC has thousands of times more resolution than other delta sigma DACs.
On measurements, Hugo has no distortion below -30dBFS and can resolve -120dB to an accuracy of 0.01dB (if you wait long enough to take the measurement!).
This means that low-level details are resolved more accurately. That is one reason for Hugo's soundstage depth capabilities."

Attachments

• 11.jpg
    11.jpg
    99.2 KB · Views: 106
Απάντηση: Re: Απάντηση: Chord Hugo DAC

Και έχεις φορτωθεί βέβαια και ένα gamer PC με κάρτα γραφικών των 300 in the process.

Αμ επειδή το έχουμε ρωτάμε,να έχουμε κι ένα άλλοθι γι' αυτά που δώσαμε.:flipout:
Πέρα από την πλάκα πάντως,προφανώς έχει δρόμο η δουλειά.
Το καλό είναι πως σιγά-σιγά μπορεί να βγει μια άκρη.

Να δούμε και την υλοποίηση του Μονάχου και θα το ξανασυζητήσουμε.

Απάντηση: Re: Chord Hugo DAC

Άρα είχα δίκιο. Με τον υπολογιστή σου πάλι...
:)

Σταύρο μου,από το να παραθέτω τα χιλιοδιαβασμένα,καλύτερο δεν είναι να δούμε τι κάνει,πως το κάνει και τι πιθανότατα θα δούμε λιγάκι αργότερα;
(Δεν είναι με τον υπολογιστή ΜΟΥ βρε,αν δεν το έχεις πιάσει ως τώρα είναι για το πως να πετύχουμε το 1Μ taps που λέει ο μάστορας και τι χρειάζεται για αυτό πέραν του προγραμματισμού.Κι είμαι περίεργος για το μηχανάκι που θα έχει επιστρατεύσει στο Μόναχο για να το κάνει αυτό. )