@Totsipaki
Πέτρο διάβασα προσεκτικά όσα γράφεις σχετικά με Mojo και Micro. Έχω τις εξής παρατηρήσεις:
-Όσον αφορά τα ακουστικά για να βγάλεις σίγουρα συμπεράσματα, αυτά πρέπει να είναι εντελώς ουδέτερα. Τα Sony MH1c (τα έχω, τα ξέρω) σίγουρα δεν είναι. Τα AKG K272 θα τα εμπιστευόμουν περισσότερο. Αν ήταν τα K271θα τα εμπιστευόμουν απόλυτα, εκείνα είναι εντελώς monitor. (Τα έχω και τα ξέρω).
Η τρισδιάστατη εικόνα και σκηνή δεν είναι καθόλου ασφαλές κριτήριο. Δεν έχει τόση σημασία η έκταση και το μέγεθος της, έχει πολλή περισσότερη σημασία πόσο σωστή είναι. Στην ηχοληψία βελτιώνουμε τη στερεοφωνική εικόνα με διάφορα κολπάκια, π.χ. με EQ σε συχνότητες στα 15 KHz περίπου, ή βελτιώνοντας το presence στα 6,5 KHz, κλπ.
Άλλο όμως να το κάνει ο ηχολήπτης για να πετύχει κάτι συγκεκριμένο και άλλο να στο κάνει ένα μηχάνημα πάντοτε και παντού. Που σημαίνει συγκεκριμένο χαρακτήρα, απομάκρυνση από την ουδετερότητα.
Αντίστοιχα το κλινικό άκουσμα που αναφέρεις εγώ το αντιλαμβάνομαι ως λεπτότερα μεσαία, με λιγότερο σώμα. Που σημαίνει ένα μικρό, ανεπαίσθητο ίσως βύθισμα στο αντίστοιχο τμήμα της σχετικής καμπύλης.
Γράφοντας τις εντυπώσεις σου από τα δύο μηχανήματα διαπιστώνεις ότι το ένα έχει συγκεκριμένο χαρακτήρα. Είσαι έμπειρος ακροατής, το πιστεύω, δε θα το αμφισβητήσω, έτσι θα είναι!
Στις περιπτώσεις αυτές που έχουμε διαφορές χαρακτήρα κυρίως -και που είναι μικρές, διότι αν ήταν πολύ μεγάλες δε θα γινόταν συζήτηση- προτιμότερο είναι να διαλέξουμε το μηχάνημα εκείνο που προσφέρει ένα μακρόχρονο, ξεκούραστο και συνολικά ισορροπημένο άκουσμα και για μιά μεγάλη ποικιλία πολλών και διαφορετικών εγγραφών. Εάν λάμπει σε κάποιες εγγραφές, απογοητεύει ή εκνευρίζει σε άλλες, τούτο αποτελεί ένδειξη χαρακτήρα που παρεμβαίνει.
Αν μας αρέσει ο συγκεκριμένος χαρακτήρας, αυτό είναι άλλο ζήτημα. Αλλά να γίνεται συνειδητά, εν γνώσει.
Στην περίπτωση σου όμως θα σκεφτόμουν και κάτι άλλο: Αντί για αλλαγή μήπως θα ήταν σκόπιμο να εξετάσεις την περίπτωση βελτίωσης του ίδιου του Micro με την προσθήκη κάποιων αξεσσουάρ περιφερειακών της ίδιας της iFi, π.χ. iPurifier 1 ή 2, iPower, Gemini ή Mercury;
Εάν πράγματι τα παραπάνω προσφέρουν βελτίωση και πόση εύκολα μπορείς να το διαπιστώσεις με μία επίσκεψη στον αντιπρόσωπο.
Το αποτέλεσμα θα με ενδιέφερε και προσωπικά. Έχω σκεφτεί να δοκιμάσω τις προσθήκες στο μικρότερο Nano iDSD του οποίου είμαι κάτοχος και θα ήθελα να μάθω αν αξίζουν τον κόπο. Αν και τούτη την περίοδο "Δεί δή χρημάτων, ώ άνδρες Αθηναίοι", κλπ., κλπ.
Σημειώνω πάντως οτι το Nano το χρησιμοποιώ, μόνο ως DAC/Amp ακουστικών, τίποτ' άλλο.
