Χορηστερολες ...κλπ

Η δίαιτα αποτελεί μια βίαιη απομάκρυνση από διατροφικές συνήθειες δεκαετιών και για το λόγο αυτό όποιος την ακολουθεί, αφ'ενός υποφέρει για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα και αφ'ετέρου επανέρχεται στις (κακές) αγαπημένες συνήθειες αργά ή γρήγορα.
Το ιδανικό είναι μια εκλογίκευση της διατροφής η οποία θα γίνει πλέον τρόπος ζωής και η οποία επίσης δεν γίνεται άκοπα.

Όλοι ξέρουμε ότι:
είναι υπερβολή να φάμε τρεις μπριζόλες, είναι υπερβολή να τρώμε κάθε μέρα γλυκό, είναι κακό να μην τρώμε πρωινό, πρέπει να τρώμε
αρκετά φρούτα και λαχανικά , πρέπει να αποφεύγουμε τα πολλά λιπαρά κλπ.
Αυτά δεν χρειάζεται ο γιατρός ή ο διαιτολόγος να μας τα πει.

Αν βέβαια το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα επιπλέον κιλά όπου συνήθως η ποσοτική εκλογίκευση της διατροφής είναι αρκετή , αλλά απαιτείται και ποιοτική διαφοροποίηση, τότε η συμβουλή ειδικού καλό είναι να υπάρχει.

Γνωστό είναι επίσης ότι η απώλεια λίπους είναι πιο εύκολη , και με γενικότερα οφέλη, όταν συνδυάζεται με άσκηση η οποία όμως είναι προσαρμοσμένη στις ατομικότητα του καθενός. Σε αντίθετη περίπτωση η άσκηση μπορεί να είναι ανώφελη έως και επικίνδυνη.
Ο ιατρικός έλεγχος όχι μόνο καρδιολογικός και ορθοπεδικός αλλά και γενικότερος, είναι απαραίτητος πριν ξεκινήσει κάποιος οποιαδήποτε μορφή άσκησης πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για κάποιον που έχει πάρει διαζύγιο με την άσκηση για δεκαετίες.
Το είδος της άσκησης που απαιτείται στην περίπτωση αυτή είναι η αερόβια άσκηση δηλαδή άσκηση χαμηλής έντασης και σχετικά μεγάλης διάρκειας. Με απλά λόγια όσο πιο γρήγορος είναι ο καρδιακός παλμός τόσο πιο έντονη θεωρείται ή άσκηση. Σε χαμηλές λοιπόν συνθήκες έντασης ο οργανισμός έχει την δυνατότητα και προλαβαίνει να χρησιμοποιήσει και αρκετά λίπη ως καύσιμο για την μυική συστολή. Όσο πιο έντονη είναι η άσκηση ο οργανισμός προτιμά τους υδατάνθρακες σαν καύσιμο (διότι απαιτείται λιγότερο οξυγόνο για να μεταβολιστούν).

Κλείνω την εγκυκλοπαιδική παρένθεση και επανέρχομαι στο θέμα:

όταν ένας 50άρης καλέιται να εντάξει την άσκηση στην καθημερινότητά του τού ζητάμε να ανατρέψει status quo δεκαετιών (από τότε που έπαιζε ποδόσφαιρο ή έκανε στίβο). Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής όσο μεγαλώνουμε είναι και πιο δύσκολες άρα ο 50άρης του παραδείγματος είναι δύσκολο να διατηρήσει την καινούργια συνήθεια γι'αυτό και οι διάδρομοι και τα ποδήλατα καταλήγουν κρεμάστρες.
Αν μάλιστα μπούμε σε πιο περίπλοκη διαδικαστικά άσκηση τόσο πιο σύντομα έρχεται η διακοπή.
Παράδειγμα το κολυμβητήριο. Η διαδικασία πάρε αυτοκίνητο, βγάλε ρούχα, κάνε ντους μπες, βγες ξανακάνε ντους , ξαναπάρε αυτοκίνητο κλπ είναι από μόνη της αποθαρρυντική για κάτι που ήδη γίνεται καταναγκαστικά (η ίδια η άσκηση).
Κάτι απλούστερο και όχι λιγότερο αποτελεσματικό είναι (για έναν 50άρη) το σχετικά γρήγορο περπάτημα.
2-3 φορές την εβδομάδα από 15-20 λεπτά , για ξεκίνημα, είναι κάτι που (όσον αφορά τον χρόνο ) ακόμη και Πλανητάρχης να είσαι μπορείς να κάνεις. Μιλάμε για 60 λεπτά εβδομαδιαίως!!! Βέβαια υπάρχουν και άνθρωποι που (νομίζουν) ότι δεν μπορούν ούτε αυτό να κάνουν. Φίλη ξεκίνησε περπάτημα το οποίο προήγαγε σε jogging για 20 λεπτά 3 φορές την εβδομάδα και όταν την προέτρεψα να επιμηκύνει το χρόνο (από 20 σε 30 λεπτά) η αφοπλιστική απάντηση που πήρα ότι δεν προλάβαινε ούτε το επιπλέον 10λεπτο να αφιερώσει. Μιλάμε για δημόσιο υπάλληλο που στις 15:00 είναι σπίτι. Χρησιμοποιώ το παράδειγμα αυτό για να δείξω ότι ουσιαστικά ο περιοριστικός παράγοντας είναι ο ίδιος ο κακός μας εαυτός είτε αφορά εκλογικευμένη διατροφή είτε αφορά ήπια άσκηση.

Πρέπει επίσης να τονίσω, ειδικά για τον σύγχρονο τρόπο ζωής, και τον τεκμηριωμένο εδώ και πολλά χρόνια αγχολυτικό ρόλο της αερόβιας άσκησης λόγω κάποιων ουσιών οι οποίες εκκρίνονται στον εγκέφαλο.

Ελπίζω να έγινε κατανοητό ότι αν αντιμετωπίζουμε την λελογισμένη διατροφή και την άσκηση, όπως την αντιβίωση την οποία την παίρνουμε για λίγο καιρό, ξεκινάμε με γκολ από τα αποδυτήρια (εναντίον μας).
Το ιδανικό είναι να τις εντάξουμε στον τρόπο ζωής μας έτσι ώστε τα οφέλη να είναι μακροπρόθεσμα.

Στέλιο αν και μακρηγόρησα, ελπίζω να σου έδωσα την πραγματική διάσταση του θέματος όσον αφορά τη φιλοσοφία του. Για οτιδήποτε περαιτέρω και ειδικά στο τεχνικό κομμάτι, στη διάθεσή σου.

Διονυση μου σ ευχαριστω που εκανες τον κοπο
να μου γραψεις
θα λαβω σοβαρα υπ οψη μου το κειμενο σου
νασαι καλα

Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με αυτά που αναφέρει ο Διονύσης. Πέρισυ τέτοια εποχή ήμουν κατά 30-35 κιλά βαρύτερος. Σίγουρα η διατροφή που αποφάσησα να ακολουθήσω βοηθησε στο να χάσω τα κιλά αλλά το σημαντικότερο ήταν η καθημερινή άσκηση. Και σαν ασκηση εγώ μπορώ μόνο περπάτημα (με αυξημένο ρυθμό ομολογουμένως). Με μια ώρα περπάτημα την ημέρα, συν ανεβοκατεβασμα των σκαλών στη δουλειά αντί για χρήση ασανσέρ, και κόψιμο (τελείως όμως) της ζάχαρης, έχω χάσει 30-35 κιλά και ελπίζω το καλοκαίρι να με βρεί σε φυσιολογικά για το ύψος μου επίπεδα βάρους. Σε κάθε περίπτωση Στέλιο, πήγαινε σε ειδικό διατροφολόγο, και προσπάθησε να εντάξεις την άσκηση στην καθημερινότητά σου (εγώ για παράδειγμα την πιο πολύ ώρα περπατάω στη δουλειά μου).

Διονυση μου σ ευχαριστω που εκανες τον κοπο
να μου γραψεις
θα λαβω σοβαρα υπ οψη μου το κειμενο σου
νασαι καλα

Το κείμενο του Διονύση ειναι όντως εξαιρετικό και μετά λόγου γνώσεως.:grinning-smiley-043

Ομως θα πρέπει να τον ευχαριστήσεις και για έναν άλλο λόγο...
Μολις σε είπε Πενηντάρη.:flipout::flipout::grinning-smiley-043:grinning-smiley-043

Re: Απάντηση: Χορηστερολες ...κλπ

Το κείμενο του Διονύση ειναι όντως εξαιρετικό και μετά λόγου γνώσεως.:grinning-smiley-043

Ομως θα πρέπει να τον ευχαριστήσεις και για έναν άλλο λόγο...
Μολις σε είπε Πενηντάρη.:flipout::flipout::grinning-smiley-043:grinning-smiley-043

Ο καημένος ο Στέλιος έχει να σκέφτεται τριγλυκερίδια, LDL,VLDL, κολυμβητήρια, γυμναστήρια κλπ...
Μην του φορτώσω και την περί χρόνου που κυλάει έννοια....
:flipout::flipout::flipout:

Στέλιο, αστειεύομαι , πιάσε τον ταύρο από τα κέρατα!!!
;)

Αν αποφύγεις της λιπαρές τροφές θα δεις την χοληστερίνη σου να πέφτει δύσκολο το ξέρω από τον εαυτό μου και βέβαια τον τελευταίο λόγο τον έχει κάποιος ειδικός και αυτός είναι μόνο ο καρδιολόγος...
Οδηγίες για την υψηλή χοληστερίνη

http://www.incardiology.gr/odigies/odigies_xolisterini.htm
http://www.vita.gr/html/ent/160/ent.1160.asp
http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=829
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ - ΕΞΠΡΕΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ [FONT=Times New Roman, Times, serif]
Η χοληστερίνη είναι ένα απολύτως απαραίτητο λιπίδιο για τον οργανισμό. Αποτελεί στοιχείο της κάθε κυτταρικής μεμβράνης, συμμετέχει στη μετατροπή της προβιταμίνης D σε D3 και κατέχει μιά θέση-κλειδί στην βιοχημική σύνθεση των στεροειδών ενώσεων κι ορμονών.
[/FONT]
[FONT=Times New Roman, Times, serif]
cholisterol1.jpg
Η χοληστερίνη προσλαμβάνεται μέσω των διαφόρων τροφών αλλά και συνθέτεται στον οργανισμό.
Μέσα στον οργανισμό ενώνεται με διάφορες λιποπρωτεΐνες και σχηματίζει διάφορες ενώσεις.
Με βάση αυτό διακρίνεται σε "καλή' (HDL= υψηλής πυκνότητας σε λιποπρωτεϊνες) και σε "κακή" (LDL=χαμηλής πυκνότητας σε λιποπρωτεϊνες).
Οι λιποπρωτεϊνες, με τις οποίες είναι ενωμένη η χοληστερίνη, καθορίζουν την επίδρασή της στα αγγεία.
Όσο περισσότερο υψηλά είναι τα επίπεδα της "κακής" (LDL) χοληστερίνης, τόσο μεγαλύτεροι είναι και οι καρδιαγγειακοί κίνδυνοι.
Αν η τιμή των χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (LDL) είναι πάνω από 140-150 και οι τιμή των υψηλής πυκνότητας (HDL) μικρότερη από 45 τότε, άσχετα από το ολικό επίπεδο χοληστερίνης, απαιτείται ειδική διατροφική αγωγή με χαμηλά ποσοστά ζωικών τροφών, χοληστερίνης και γενικά λιπών και παράλληλη αύξηση της λήψης φυτικών ινών.
[/FONT]
[FONT=Times New Roman, Times, serif]
Για να μειώσετε τη χοληστερίνη σας θα πρέπει:
1. Να αποκτήσετε ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος. Αν είστε υπέρβαροι θα πρέπει να αδυνατίσετε.
2. Να ασκείστε τακτικά και συστηματικά κάνοντας αερόβιες δραστηριότητες (περπάτημα, ποδήλατο, κολύμπι, γυμναστική χαμηλής έντασης και μεγάλης διάρκειας).
3. Να αυξήσετε γενικά τις σωματικές σας δραστηριότήτες έτσι ώστε να καίτε περισσότερες θερμίδες κι ειδικά θερμίδες που προέρχονται από την καύση λίπους.
4. Να αποφεύγετε το άγχος και γενικά τις στρεσογόνες καταστάσεις.
5. Να μειώσετε τη συνολική πρόσληψη λίπους στη διατροφή σας.
6. Να μειώσετε τη συνολική προσλαμβανόμενη ποσότητας χοληστερίνης από τις τροφές με μείωση της λήψης ζωικών προϊόντων (μείωση κρέατος, αβγών - προτίμηση σε άπετση γαλοπούλα και κοτόπουλο και αποβουτυρωμένα ή ημιαποβουτυρωμένα γαλακτομικά (2%).
7. Να αυξήσετε την κατανάλωσης ψητών ψαριών (λόγω του ειδικού λιπαρού οξέος Ωμέγα - 3 που περιέχουν και που φαίνεται ότι βοηθά στον έλεγχο της χοληστερίνης)
8. Να αυξήσετε ελαφρώς την κατανάλωση δημητριακών χωρίς ζάχαρη (λόγω της περιεκτικότητάς τους στο ειδικό λιπαρό οξύ Ωμέγα - 6 και σε φυτικές ίνες που βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης).
9. Να αυξήσετε, χωρίς υπερβολές, τις ποσότητας των φυτικών ινών (όσπρια, δημητριακά, φλούδες φρούτων).
10. Να μειώσετε την κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων κι ειδικά της ζάχαρης.
11. Να κάνετε προσεκτική και με μέτρο επιλογή τροφών που περιέχουν υδατάνθρακες, κορεσμένα λίπη και ζωικές πρωτεΐνες
12. Να αποφεύγετε τα μεγάλα, αραιά και "βαριά γεύμάτα".
13. Να τρώτε πέντε ή έξι μικρά και συχνότερα γεύματα (ένα μικρό γεύμα κάθε περίπου 3 ώρες) χωρίς όμως να υπερβαίνετε τον καθορισμένο αριθμό θερμίδων (απλά "σπάτε" τη συνολική θερμιδική σας πρόσληψη σε περισσότερα γεύματα)..
14. Να μειώσετε ή ακόμα καλύτερα να διακόψετε εντελώς το κάπνισμα.
15. Να αποφεύγετε εντελώς τις τροφές που περιέχουν συντηρητικά.
16. Να διαφοροποιήσετε τον τρόπο επιλογής, παρασκευής και κατανάλωσης των φαγητών σας: Ωμά φρούτα και λαχανικά, ανεπεξέργαστα δημητριακά, αγνό ελαιόλαδο, ατμόβραστα φαγητά και ψητά πουλερικά χωρίς ορατά λίπη και λάδια κι αποβουτυρωμένα γαλακτομικά θα πρέπει να είναι οι πρώτες προτεραιότητές σας.
[/FONT]

απο αυριο αρχιζω Διατροφη περπατημα :chef:
απο βδομαδα κολυμβηση

σημερα εχω μπατσελορ παρτυ...:BDGBGDB55:

οσο για ειδικους
οι καλυτεροι ειναι στο avclub :grandpa:

-bye-:grinning-smiley-043

Aυτές οι βλακίες περί σχέσης κορεσμένων λιπών και χοληστερίνης που μας θέλουν όλοι να πιστεύουμε είναι εντελώς ανακριβείς!!!

Ο άνθρωπος από την εποχή του homo sapiens έτρωγε κρέατα και ζωικά λίπη και ποτέ δεν είχε πρόβλημα χοληστερίνης μέχρι που εμφανίστηκαν οι ΑΠΛΟΙ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ!

Το ανθρώπινο σώμα ανεβάζει χοληστερίνη λόγο της κατανάλωσης ζάχαρης, λευκού ψωμιού (και ότι άλλο περιέχει λευκό αλεύρι) σε συνδιασμό με κορεσμένα λίπη παρά με τα κορεσμένα λίπη μόνα τους!!!

Ψάξτε το λίγο στο ίντερνετ για να δείτε τι φταίει!!!!!

Εχασες. Αλευρούχα δεν έτρωγα ποτέ, αθλούμαι κανονικότατα, οι διατροφικές μου συνήθειες είναι όπως στο ποστ 26, αλλά... τρώω συχνά κρέας. Στη σχάρα, κλπ, κλπ, αλλά πολύ συχνά.

Η χοληστερίνη μου είναι μεν φυσιολογική, αλλά ακριβώς στα όρια.

πολυ χρησιμες ολες οι πληροφοριες σας
σας ευχαριστω
σε ενα μηνα θα σας ενημερωσω ξανα
τι προγραμμα ακολουθησα και πως ειμαι

-bye-

Το ιδιο προβλημα αντιμετωπισα και εγω πριν απο κανα εξαμηνο....ο γιατρος που ειδε τα αποτελεσματα παραλιγο να με δειρει:violent-smiley-030::violent-smiley-030:

Τα πραματα ειναι σχετικα απλα.

Κοβεις οτιδηποτε εχει ζωικο λιπος και κορεσμενα λιπαρα
Κοβεις τηγανητα
Κοβεις αλκοολ η πινεις με μετρο
τρως πολλα ψαρια
Φρουτα
Σαλατες
ΠΕΡΠΑΤΑΣ
ΑΣΚΕΙΣΑΙ

Δεν εκανα καμια διαιτα συγκεκριμενη η μαλλον δεν εκανα καθολου διαιτα

Διατροφη και ασκηση θελει παιδια και σε ενα εξαμηνο ολα ηρθαν στα φυσιολογικα τους.

Ασε που πρωτη φορα στην ζωη μου ΔΕΝ ΕΧΩ ΜΠΑΚΑ:flipout::flipout::flipout:και εχω πατημενα τα 40:grandpa:

Εχασες. Αλευρούχα δεν έτρωγα ποτέ, αθλούμαι κανονικότατα, οι διατροφικές μου συνήθειες είναι όπως στο ποστ 26, αλλά... τρώω συχνά κρέας. Στη σχάρα, κλπ, κλπ, αλλά πολύ συχνά.

Η χοληστερίνη μου είναι μεν φυσιολογική, αλλά ακριβώς στα όρια.

Το θεμα ειναι και τι προδιαθεση εχει ο οργανισμος να ανεβασει χοληστερινη.....ας πουμε αν εγω φαω 3 φορες την εβδομαδα κρεας πχ την μια λουκανικα την 2η παιδακια και την 3η πανσετες ....και το κανω για κανα τριμηνο αυτο .........:BDGBGDB55:γεια σας

Το πιο βαρυ κρεας που τρωω πλεον ειναι κοτοπουλο φιλετο στην σχαρα και χωρις πετσες....:flipout:

Χωρίς πέτσα το κοτόπουλο??? Και πως το τρως το ρημάδι; :flipout: :flipout:
Ασε το τρωω και με τρωει και αυτο αλλα.......μπρος στα καλλη τι ειν'ο πονος?????:flipout::flipout:

Αυτο ομως δεν με πειραζει τοσο οσο οτι πρεπει να μαθω να ζω χωρις πατσα και χωρις αρνισια παιδακια:slapface:

Απάντηση: Re: Απάντηση: Χορηστερολες ...κλπ

Ασε το τρωω και με τρωει και αυτο αλλα.......μπρος στα καλλη τι ειν'ο πονος?????:flipout::flipout:

Αυτο ομως δεν με πειραζει τοσο οσο οτι πρεπει να μαθω να ζω χωρις πατσα και χωρις αρνισια παιδακια:slapface:
Α! Δικός μας είσαι κι εσύ. :grinning-smiley-043

Η φουκαριαρα η μανα μου ετων 80+ τα καταπινει με το κοκκαλο τα αρνισια ,και οι εξετασεις εινα κατω και απο το φυσιολογικο,ειναι και στον οργανισμο του καθε ανθρωπου
Για μενα στα 47 μου (παλαιος αθλητης) η σειρα ηταν
καρδιολογος τεστ κοποσεως
εξεταση αιματος
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ βαδισμα-γρηγορο βαδισμα (αν μπορεις) τρεξιμο πανω απο 40λεπτα διαρκεια(αεροβια ασκηση)
πολυ ΝΕΡΟ
συχνα γευματα (η σειρα που ειχαν οι παλιοι πρωινο-δεκατιανο- μεσημεριανο-απογευματινο-βραδυνο μου κανει μια χαρα) για ενεργοποιηση του μεταβολισμου

Συνεχιζεται..........

Χωρίς πέτσα το κοτόπουλο??? Και πως το τρως το ρημάδι; :flipout: :flipout:

κοιτα εσυ φυγε απο δω μεσα ..γιατι εχουμε δει
τι κανετε εκει πανω με τις ψησταριες και τα λουκανικα
σε βλεπω και στο avatar να τα κοπανας .φθανει!..
μην παιζεις με τον πονο μας :argue:

-bye-