COMPACT DISK.ΠΕΡΑΣΑΝΕ 25 ΧΡΟΝΙΑ.

Για να μην παρεξηγηθούμε το ότι εκφράζω αρνητικές απόψεις γιά την
ποιότητα του CD, δεν σημαίνει οτι δεν το σέβομαι σαν μέσο ή οτι δεν το
χρησιμοποιώ. απλώς προτιμώ τον ήχο του βυνιλίου.

:flipout:
Είσαι πολύ ωραίος!

Δηλαδή το Teac VRDS T1 με DAC Theta Generation VI, είναι για πέταμα?!

Επειδή με προκάλεσες και δεν μου αρέσει μόνο να είμαι ωραίος σε εμφάνιση, πάρε ένα ηχογραφημένο ημίτονοο συχνότητας 20KHz από Behringer των 150 ευρώ για να μάθεις να χρησιμοποιείς σωστά τα εργαλεία σου.

20KHz_1.jpg

Δες το πάλι σε άλλη κλίμακα του παλμογράφου για να το κάνεις άμα θέλεις και κορνίζα.

20KHz_2.jpg

Η έξοδος στο DAC κλείδωσε στα 44,1KHz/16bit. O Παλμογράφος είναι ένας δικός μου της GOULD.

Δεν θα ήθελα να εμπλακώ σε μία συζήτηση με προσωπικές αντεκλίσεις.
Θα παρακαλούσα επείσης να λείπουν οι ειρωνίες και τα αυθαίρετα συμπεράσματα. Δεν νομίζω ότι προσφέρουν κάτι όλα αυτά.

Δεν νομίζω οτι υπάρχει κάποιο αυθαίρετο συμπέρασμα, ούτε ειρωνεία. Ο Internet King, τουλάχιστο, μας έδωσε στοιχεία γι αυτά που λέει. Αν και, επαναλαμβάνω, το ημίτονο είναι εύκολο τεστ για τις πηγές.

Το μόνο στοιχείο είναι ένα ημίτονο στην οθόνη ενός παλμογράφου.
Το αυθαίρετο συμπέρασμα αφορούσε την δήλωση περί γνώσης ή όχι
χρήσης εργαστηριακού εξοπλισμού και η ειρωνεία, η δήλωση περί κορνίζας
της φωτό με το ημίτονο. Δεν επιθυμώ συνέχεια επί αυτής της τροπής που
πήρε η συζήτηση, δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με κανέναν!
:offtopic:
Ζητώ προκαταβολικά συγνώμη!

Internet king, το τελευταίο σχόλιο περί της εικόνας της κυματομορφής στον
παλμογράφο σου το έκανα γιατί μου έχει τύχει σε service γνωστής εταιρίας
να πάω ένα προενίσχυτη για έλεγχο (δεν ήθελα να τον κατσαβιδιάσω γιατί
ήταν εντός εγγύησης), επειδή παρουσίαζε παραμόρφωση και μου τον έδωσαν
πίσω λεγοντάς μου οτί δεν έχει τίποτα και συνοδευόταν από φωτό κύματομορφών από παλμογράφο που όντως έδειχναν οτί δεν υπάρχει
πρόβλημα. Το μηχάνημα είχε όντως πρόβλημα και αναγκάστηκαν να το
παραδεχθούν σε επόμενη επίσκεψη μου, όπου και απαίτησα να είμαι παρόν
στην διαδικασία της δοκιμής. Όπως καταλαβαίνεις είναι έυλογος ο σκεπτικισμός
μου από τότε όταν βλέπω ξερές κυματομορφές σε παλμογράφους χωρίς άλλη
πηγή πληροφόρησης.
Με κάθε εκτίμηση, John Macmod.

Παρακαλουθώ το Forum αρκετό καιρό απλά δεν συνηθίζω να συμμετέχω ενεργά. Θα ήθελα όμως να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου προς τον κ.Internet King που πραγματικά κάνει εξαιρετική δουλειά και δείχνει πως όχι απλά το κατέχει... αλλά πραγματικά αγαπάει το hobby!

Internet king, το τελευταίο σχόλιο περί της εικόνας της κυματομορφής στον
παλμογράφο σου το έκανα γιατί μου έχει τύχει σε service γνωστής εταιρίας
να πάω ένα προενίσχυτη για έλεγχο (δεν ήθελα να τον κατσαβιδιάσω γιατί
ήταν εντός εγγύησης), επειδή παρουσίαζε παραμόρφωση και μου τον έδωσαν
πίσω λεγοντάς μου οτί δεν έχει τίποτα και συνοδευόταν από φωτό κύματομορφών από παλμογράφο που όντως έδειχναν οτί δεν υπάρχει
πρόβλημα. Το μηχάνημα είχε όντως πρόβλημα και αναγκάστηκαν να το
παραδεχθούν σε επόμενη επίσκεψη μου, όπου και απαίτησα να είμαι παρόν
στην διαδικασία της δοκιμής. Όπως καταλαβαίνεις είναι έυλογος ο σκεπτικισμός
μου από τότε όταν βλέπω ξερές κυματομορφές σε παλμογράφους χωρίς άλλη
πηγή πληροφόρησης.
Με κάθε εκτίμηση, John Macmod.

Τις κυματομορφές τις ανέβασα για να δεις ότι ακόμα και τα πολύ απλά ημίτονα των 20KΗz εμφανίζονται τέλεια στην οθόνη του παλμογράφου ακόμα και μετά από ψηφιακή ηχογράφηση.
Αυτό το έκανα για να σου αποδείξω ότι ο αρχικός ισχυρισμός σου περί τριγωνικών ημιτόνων συχνότητας 10ΚΗz ήταν λάθος. Ηχογράφησα 20KΗz αντί για τα 10 KΗz για να δούμε όλοι μας τι γίνεται και στο ανώτατο όριο του ακουστικού φάσματος.

Τα ημίτονα είναι τα πιο απλά σήματα που έχουμε στη διαθεσή μας. Οταν ένα μηχάνημα δεν αναπαραγει σωστά τουλάχιστον τα ημίτονα τότε τι πιθανότητες έχει αυτό το μηχάνημα να αναπαράγει σωστά τα πιο σύνθετα ηλεκτρικά σήματα ? Καμία κατά τη γνώμη μου.

Last edited:
Αυτό που πρέπει να δούμε κάποια στιγμή είναι το πως αναπαράγονται τα πολυ απλά ημίτονα συχνότητας 20KHz από ένα κορυφαίο πικάπ με κορυφαία κεφαλή. Υπάρχει και ειδικό βινύλιο για τέτοιου είδους δοκιμές.

Τα 25 χρόνια ιστορίας του CD κόντρα στα 100 του βινυλίου.

Re: Απάντηση: COMPACT DISK.ΠΕΡΑΣΑΝΕ 25 ΧΡΟΝΙΑ.

Αυτό που πρέπει να δούμε κάποια στιγμή είναι το πως αναπαράγονται τα πολυ απλά ημίτονα συχνότητας 20KHz από ένα κορυφαίο πικάπ με κορυφαία κεφαλή. Υπάρχει και ειδικό βινύλιο για τέτοιου είδους δοκιμές.

Ιnternet King, μπορείς να μας πεις τι ανάλυση έχεις βάλει στον χρόνο του παλμογράφου; Αναφέρομαι στις φωτογραφίες που πόσταρες πριν.

Σε τι στάθμη είναι τα ημίτονα; Αν είναι στο 0dB έχεις 16bit για να την περιγράψεις και βγαίνει άψογο. Αν είναι στα -90dB όμως, δεν μένουν αρκετά για να το αναπαράγεις σωστά.

dCSvdfig04.jpg

dCS Delius, waveform of undithered 1kHz sinewave at –90.31dBFS, 16-bit PCM data.

dCSvdfig05.jpg

dCS Delius, waveform of undithered 1kHz sinewave at –90.31dBFS, 24-bit PCM data.

Αυτή είναι η διαφορά με το αναλογικό. Το αναλογικό χαλάει όταν ανεβαίνει η ένταση ενώ το ψηφιακό όταν κατεβαίνει. Άμα το δεχτείς αυτό οι συμβιβασμοί είναι εύκολα κατανοητοί.

Re: Απάντηση: COMPACT DISK.ΠΕΡΑΣΑΝΕ 25 ΧΡΟΝΙΑ.

Τα χρόνια του βινυλίου μπορούμε να τα περιορίσουμε και αυτά σε 25 ή καλύτερα σε 22 και εννοώ στερεοφωνικές αναλογικές κυκλοφορίες από το 1958 έως και το 1980 περίπου.
Το ειδικό βινύλιο που αναφέρεις πιστεύω να εννοείς τον δίσκο Frequency Sweep and Burn-in του Cardas. Λ.Σ.

Σε τι στάθμη είναι τα ημίτονα; Αν είναι στο 0dB έχεις 16bit για να την περιγράψεις και βγαίνει άψογο. Αν είναι στα -90dB όμως, δεν μένουν αρκετά για να το αναπαράγεις σωστά.

dCSvdfig04.jpg

dCS Delius, waveform of undithered 1kHz sinewave at –90.31dBFS, 16-bit PCM data.

dCSvdfig05.jpg

dCS Delius, waveform of undithered 1kHz sinewave at –90.31dBFS, 24-bit PCM data.

Αυτή είναι η διαφορά με το αναλογικό. Το αναλογικό χαλάει όταν ανεβαίνει η ένταση ενώ το ψηφιακό όταν κατεβαίνει. Άμα το δεχτείς αυτό οι συμβιβασμοί είναι εύκολα κατανοητοί.

Χμ, ναι... Μήπως θα ήθελες να δεις και πώς είναι το αναλογικό σήμα στα -90dB;

Ίσως.. Αλλά έχουμε πρόσβαση σε κάποια για να το δοκιμάσουμε;
Δεν χρειάζεται καν να ρωτήσω αν μπορούμε να την αγοράσουμε για να την ακούμε στο σπίτι μας..

Για εμένα, ενδιαφέρον θα είχε να δούμε ένα ημίτονο 10khz στα -65db από βινύλιο.. αν ξεχωρίζει καν από τον θόρυβο.

Απάντηση: Re: COMPACT DISK.ΠΕΡΑΣΑΝΕ 25 ΧΡΟΝΙΑ.

Ίσως.. Αλλά έχουμε πρόσβαση σε κάποια για να το δοκιμάσουμε;
Δεν χρειάζεται καν να ρωτήσω αν μπορούμε να την αγοράσουμε για να την ακούμε στο σπίτι μας..

Για εμένα, ενδιαφέρον θα είχε να δούμε ένα ημίτονο 10khz στα -65db από βινύλιο.. αν ξεχωρίζει καν από τον θόρυβο.

...και την παραμορφωση!! Το εχω κανει κατι δεκαετιες πριν και εφριξα!

gf, προσπάθησες να δεις απο που και γιατί υπήρχε αυτή η παραμόρφωση? ή απλά έκανες κάποιες μετρήσεις?

Τα γνωστα σημεια.
Εκτυπωση του δισκου.
Στρεβλωσεις - παραμορφωσεις επιφανειας.
Φθορα υλικου.
Φθορα-ποιοτητα βελονας.
Ποιοτητα κεφαλης.
Γεωμετρια-ρυθμιση κεφαλης (βαρος αναγνωσης, vta, υπερκρεμαση κλπ)
Γεωμετρια-ρυθμιση βραχιονα (αζημουθιο κλπ)
.... να προχωρισω και πιο περα?

Νομιζω οτι αυτα ειναι αρκετα.
Ολα αυτα φυσικα βελτιωνωνται αλλα μεχρι ενος σημειου και πολλες φορες με πολυ μεγαλο αντιτιμο, χρηματικο αλλα το κυριοτερο, και ψυχικο!
Χανουμε το νοημα Γιωργη.
Προσωπικες αποψεις ειναι αυτες γι'αυτο και εγω μετα απο τοσα χρονια παιδεμα, κοντα 30, εκανα format! Ξεκιναω απο το μηδεν και με τα μεσα που ειχα οταν ευχαριστιομουν πραγματικα την μουσικη!
Προσεχως καλιτερα!